Προεδρικές/Β΄γύρος: Άνοιξαν και πάλι οι κάλπες - Αύξηση 1,7% στην προσέλευση σε σχέση με τον α' γύρο των εκλογών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 12.2.2023
Προεδρικές/Β΄γύρος: Άνοιξαν και πάλι οι κάλπες - Αύξηση 1,7% στην προσέλευση σε σχέση με τον α
Στο 35,4% βρίσκεται το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι.

Άνοιξαν και πάλι οι κάλπες στις 13:00, όπως ήταν προγραμματισμένο, έπειτα απ' το μονόωρο διάλειμμα.

Στο 35,4% βρίσκεται το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, όταν οι κάλπες έκλεισαν προσωρινά για μία ώρα, σημειώνοντας αύξηση 1,7 μονάδων σε σχέση με την ίδια ώρα την πρώτη Κυριακή.

«Οι κάλπες και στα 1.129 εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία έκλεισαν προσωρινά στις 12 το μεσημέρι για διάλειμμα μιας ώρας. Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει η ώρα 1:00μμ», ανέφερε στη νεότερη ενημέρωσή του ο Γενικός Έφορος Εκλογής, Δρ Κώστας Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία η συμμετοχή βρίσκεται στο 38,1%, στη Λεμεσό στο 31,6%, στην Αμμόχωστο στο 35,8%, στη Λάρνακα στο 36,1%, στην Πάφο στο 38,1% και στο εξωτερικό στο 16%.

Σε απόλυτους αριθμούς, στη Λευκωσία μέχρι τις 12.00 ψήφισαν 82.210, στη Λεμεσό 48.959, στην Αμμόχωστο 11.742, στη Λάρνακα 34.519, στην Πάφο 19.804 και στο εξωτερικό 1.659. Συνολικά μέχρι το μεσημέρι ψήφισαν 198.893 ψηφοφόροι.

Την πρώτη Κυριακή, μέχρι την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες το μεσημέρι, η προσέλευση ανήλθε στο 33,7%. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2018 μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι η προσέλευση ήταν στο 32,6%, σημειώνοντας αύξηση σήμερα 2,8%, ενώ στις βουλευτικές στο 26%.

Ερωτηθείς ο Γενικός Έφορος αν έχει λάβει παράπονα για αποστολή μηνυμάτων, απάντησε ότι υπάρχει μία συνεχής ροή πληροφόρησης για το τι συμβαίνει στο διαδίκτυο, η οποία παραπέμπεται στην ομάδα που έχει συσταθεί στο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για διερεύνηση. "Τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων θα παραπεμφθούν στην Επίτροπο για διερεύνηση και προφανώς στη συνέχεια θα δούμε τι θα παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για τα δέοντα" πρόσθεσε.

"Έχω κυκλοφορήσει στη Λευκωσία σε πάρα πολλά κέντρα", πρόσθεσε ο Γενικός Έφορος, αναφέροντας ότι "η εκλογική διαδικασία διεξάγεται "πάρα πολύ ομαλά, υποδειγματικά, θα έλεγα". Επί μέρους θέματα προφανώς προκύπτουν, όπως και σε κάθε τέτοια διαδικασία, τα οποία θα εξεταστούν καθηκόντως, κατέληξε.

____________________________________

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την Κύπρο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα στους υποψήφιους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη. Δικαίωμα ψήφου έχουν 561.273 πρόσωπα.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Δρ Κώστα Κωνσταντίνου, οι κάλπες άνοιξαν στις 7πμ σε 1.113 εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα 15 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και σ' αυτό της Βουλγαρίας.

Στις 9 πμ ώρα Κύπρου θα ανοίξει η κάλπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 10 πμ οι κάλπες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο, ενώ στις 2 μμ θα ανοίξει η κάλπη στις ΗΠΑ.

"Σήμερα, γι' αυτή την κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας, εργάζονται συνολικά 8.046 υπάλληλοι και στελέχη της Αστυνομίας, προκειμένου η εκλογική διαδικασία να περατωθεί ομαλά, διασφαλίζοντας τη μυστικότητα της ψήφου και το αδιάβλητο των εκλογών", δήλωσε ο Έφορος.

Οι ώρες ψηφοφορίας, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, είναι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει διάλειμμα μιας ώρας, οπότε θα κλείσουν οι κάλπες τόσο στη Δημοκρατία, όσο και στο εξωτερικό και η ώρα 1 μετά το μεσημέρι θα επαναρχίσει η διαδικασία. Οι κάλπες κλείνουν στις 6 το απόγευμα.

Οι ώρες λειτουργίας των εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό θα ρυθμιστούν από τον Γενικό Έφορο Εκλογών, ώστε να κλείσουν την ίδια ώρα με τα εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν παραστεί ανάγκη, ο προεδρεύων υπάλληλος δύναται να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, το αργότερο μέχρι τις 9 το βράδυ, "εάν κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας αναμένει να ψηφίσει μεγάλος αριθμός εκλογέων", όπως ανέφερε ο Έφορος.

"Καλώ όλες και όλους τους συμπολίτες μας, που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, όπως προσέλθουν στις κάλπες εγκαίρως, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, διατυπώνοντας την επιλογή τους με υπεύθυνο τρόπο", σημείωσε ο δρ Κωνσταντίνου.

Ερωτηθείς για διευθετήσεις σε ορεινές περιοχές, ανέφερε ότι όλα τα Κέντρα έχουν στελεχωθεί εγκαίρως. Συγκεκριμένα στις ορεινές κοινότητες Λευκωσίας και Λεμεσού, συνεργεία τοποθέτησαν αλάτι σε σημεία του οδικού δικτύου που σημειώθηκε παγετός, προκειμένου να φτάσουν οι υπάλληλοι εγκαίρως στα κέντρα και να μπορεί το κοινό να κινείται απρόσκοπτα προς τα εκλογικά κέντρα.

Έγκαιρα στις κάλπες

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, o/η προεδρεύων/ουσα κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, αν παραστεί ανάγκη, το αργότερο μέχρι τις 9.00 μ.μ., με την προϋπόθεση, ότι έξω από το εκλογικό κέντρο αναμένει, για να ψηφίσει, μεγάλος αριθμός εκλογέων.

Γι’ αυτό καλούνται οι εκλογείς, όπως προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών στόχος είναι τα τελικά αποτελέσματα να ανακοινωθούν ως τις 730 απόψε, αφού στη συνέχεια ακολουθεί άλλη διαδικασία για την έκδοση του τελικού επίσημου αποτελέσματος, ώστε να γίνει η ανακήρυξη.

Ψηφίζουμε ως γνωστό με ταυτότητα ή εκλογικό βιβλιάριο και βάζουμε +, χ ή ν στο ορθογώνιο κάτω από το όνομα του υποψηφίου της προτίμησής μας.

Οι εκλογείς θα πρέπει να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου που επιλέγουν και σε περίπτωση που ο/η εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο. Άκυρο επίσης καθίσταται αν ο εκλογές ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός από το ορθογώνιο.

Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 404.321 ψηφοφόροι δηλαδή ποσοστό 72,04%.

Η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», γύρω στις 10 το βράδυ.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφάλειας από την Αστυνομία και απαγορεύεται η μεταφορά στο στάδιο φωτοβολίδων, κροτίδων και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων, η μεταφορά πανό υβριστικού ή άλλου προκλητικού – ρατσιστικού περιεχομένου, η αναγραφή συνθημάτων στον περιβάλλοντα χώρο, στους τοίχους του σταδίου και οπουδήποτε αλλού και η είσοδος εντός του σταδίου, σε οποιονδήποτε έχει καλυμμένο το πρόσωπο.

Η χωρητικότητα του σταδίου είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου, θα γίνουν διευθετήσεις, ώστε να υπάρχει δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει την εκδήλωση και από γιγαντο-οθόνες, που θα τοποθετηθούν εξωτερικά και περιμετρικά του σταδίου.

Επισημαίνεται ότι η Αστυνομία θα βρίσκεται στην τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για την ασφάλεια και προστασία του κοινού, τη διασφάλιση της όλης εκδήλωσης και την παροχή τροχαίων διευκολύνσεων στο κοινό, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρησή του.

Λόγω της ανακήρυξης απόψε, συνολικά σήμερα εργάζονται γύρω στους 2,250 αστυνομικοί σε σύγκριση με 2,000 την περασμένη Κυριακή.

Επί ποδός η αστυνομία

Μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα με σκοπό την τήρηση της τάξης και την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Περαιτέρω θα υπάρξουν και μηχανοκίνητα περίπολα, τα οποία θα καλύπτουν χώρους που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία, για να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα.

Θα λειτουργήσει, επίσης, όπως και την περασμένη Κυριακή, το Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεων. Πτητικά μέσα - ελικόπτερα και drones – θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διαφύλαξης της ασφάλειας, ενώ θα γίνει και πάλι μεταφορά καλπών από απομακρυσμένες περιοχές με τη χρήση ελικοπτέρου της Αστυνομίας.

Για την ιστορία πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που έμεινε στην εξουσία από το 1959 ως το θάνατό του το 1977.

Στις εκλογές του 1959 έλαβε 66,82% έναντι 33,18% του Ιωάννη Κληρίδη. Στο διάστημα 1965-1967 παρατάθηκε η θητεία του με ειδικό νόμο λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν.

Το 1968 έλαβε 96,26% και το 1973 εκλέγηκε χωρίς ανθυποψήφιο. Το 1977 έγινε αναπληρωματική εκλογή εξαιτίας του θανάτου του και εξελέγη δεύτερος πρόεδρος ο Σπύρος Κυπριανού ο οποίος το 1978 επανεξελέγη .

Ο Σπύρος Κυπριανού κερδίζει τις εκλογές και το 1983 με 56,54% και μένει στο θώκο ως το 1988. Τρίτος πρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Βασιλείου για πενταετή θητεία από το 1988 ως το 1993. Έλαβε 51,6% έναντι 48,4% του Γλαύκου Κληρίδη.

Το 1993 τα ηνία του κράτους αναλαμβάνει ο Γλαύκος Κληρίδης που μένει στο θώκο ως το 2003. Το 1993 έλαβε 50,31% και το 1998 50,82%. Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2003 Πρόεδρος εκλέγεται ο Τάσσος Παπαδόπουλος από τον πρώτο γύρο με 51,51%.

Τον διαδέχεται το 2008 για μια πενταετία ο Δημήτρης Χριστόφιας που εξασφαλίζει στο β ΄γύρο 53,37%. Στις εκλογές του 2013 το αξίωμα του Προέδρου αναλαμβάνει ο Νίκος Αναστασιάδης που επανεκλέγηκε το 2018. Το 2013 έλαβε 57,48% και το 2018 55,99%.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Αν εξακολουθήσει να βοηθά το Ισραήλ, θα γίνει μέρος του πολέμου
ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Αν εξακολουθήσει να βοηθά το Ισραήλ, θα γίνει μέρος του πολέμου

Απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Αν εξακολουθήσει να βοηθά το Ισραήλ, θα γίνει μέρος του πολέμου

Δεν έρχεται Κύπρο τελικά η Ολγκίν – Θα δει Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν έρχεται Κύπρο τελικά η Ολγκίν – Θα δει Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες

Δεν έρχεται Κύπρο τελικά η Ολγκίν – Θα δει Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες

Διαφωνία στη Βουλή για τη δημοσιοποίηση των δωρητών του Ταμείου της Πρώτης Κυρίας
ΚΥΠΡΟΣ

Διαφωνία στη Βουλή για τη δημοσιοποίηση των δωρητών του Ταμείου της Πρώτης Κυρίας

Διαφωνία στη Βουλή για τη δημοσιοποίηση των δωρητών του Ταμείου της Πρώτης Κυρίας

Η μυστική συμφωνία Άγκυρας-Αθήνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
ΕΛΛΑΔΑ

Η μυστική συμφωνία Άγκυρας-Αθήνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η μυστική συμφωνία Άγκυρας-Αθήνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Νομοθεσία για περιορισμό των αντιδημάρχων θα προωθήσει η κυβέρνηση από Σεπτέμβριο
ΚΥΠΡΟΣ

Νομοθεσία για περιορισμό των αντιδημάρχων θα προωθήσει η κυβέρνηση από Σεπτέμβριο

Νομοθεσία για περιορισμό των αντιδημάρχων θα προωθήσει η κυβέρνηση από Σεπτέμβριο