Η αριθμητική των προεδρικών 2023: Ανάγνωση των αποτελεσμάτων και των προθέσεων

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 12.2.2023
Η αριθμητική των προεδρικών 2023: Ανάγνωση των αποτελεσμάτων και των προθέσεων

Ο α’ γύρος των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, έδωσε τα εξής αποτελέσματα: Ψήφισαν 404.321 από σύνολο 561.273 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή ποσοστό 72,04%. Η αποχή ανήλθε στο 27,96%, που αντιστοιχεί σε 156.952 ψηφοφόρους, τα άκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 5.333 ή ποσοστό 1,32% και τα λευκά σε 1.671 ή ποσοστό 0,41%. Συνεπώς, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 397.317 ή ποσοστό 98,27%. Οι υποψήφιοι έλαβαν: Νίκος Χριστοδουλίδης 127.309 (32,04%), Ανδρέας Μαυρογιάννης 117.551 (29,59%), Αβέρωφ Νεοφύτου 103.748 (26,11%), Χρίστος Χρίστου 23.988 (6,04%), Αχιλλέας Δημητριάδης 8.137 (2,05%), Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 6.326 (1,59%), Γιώργος Κολοκασίδης 5.287 (1,33%), λοιποί 4.971 ψήφους.

Δυο λίμνες

Η λίμνη από την οποία έχουν να αντλήσουν ψηφοφόρους οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, οι δύο υποψήφιοι που έχουν περάσει στον β’ γύρο των εκλογών και αναμετρούνται σήμερα Κυριακή 12/2/2023, εμπεριέχει 152.457 ψήφους, δηλαδή τις ψήφους όλων όσοι δεν ψήφισαν Χριστοδουλίδη ή Μαυρογιάννη τον α’ γύρο των εκλογών –συν άλλη μία λίμνη που συγκεντρώνει την αποχή των 156.952 ψηφοφόρων, των 5.333 άκυρων ψηφοδελτίων, των 1.671 λευκών (σύνολο 163.956 ψήφοι). Από τα έγκυρα ψηφοδέλτια, για να κερδίσει τις εκλογές ο Νίκος Χριστοδουλίδης χρειάζεται 50%+1 ψήφο, δηλαδή ακόμη 71.350 ψήφους, και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ακόμη 81.108 ψήφους, δηλαδή η διαφορά τους είναι 9.758 ψήφοι.

4453852651802739 Στιγμιότυπο 2023-02-11, 10.07.01 μμ

Οι εκτός β’ γύρου

Η λίμνη των 152.457 διαθέσιμων ψηφοφόρων που ψήφισαν στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών ανήκουν κυρίως στη Δεξιά και Κεντροδεξιά (ψήφοι του Νεοφύτου, Χρίστου, Δημητριάδη, Χριστοφίδη, Κολοκασίδη), ενώ η λίμνη της αποχής/άκυρων/λευκών ανέρχεται στις 163.956 ψήφους. Την ξεκάθαρη προτίμησή τους, χωρίς να σημαίνει πως ό,τι πει ο υποψήφιος ή ο επικεφαλής ενός κόμματος/κίνησης ακολουθούν πιστά οι ψηφοφόροι, δημοσιοποίησαν οι Αχιλλέας Δημητριάδης (υπέρ Μαυρογιάννη) και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (υπέρ Μαυρογιάννη). Ξεκάθαρη προτίμηση -αν και δεν το είπε καθαρά- και από το ΕΛΑΜ: ψήφος κατά συνείδηση, όχι ΑΚΕΛ. Ο Γιώργος Κολοκασίδης αποφάσισε κανέναν από τους δύο και ο ΔΗΣΥ αποφάσισε ψήφο κατά συνείδηση με την πλειοψηφία των ομιλητών στο Πολιτικό Γραφείο που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη για τη λήψη απόφασης για τον β’ γύρο των προεδρικών, να λέει και όχι σε αποστάτες (εννοώντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη).

Αποχή

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει μεγαλύτερη διείσδυση στους ψηφοφόρους των Χρίστου και Κολοκασίδη (156.584 εάν προστεθούν στις ψήφους του Χριστοδουλίδη και όλες οι ψήφοι των Χρίστου – Κολοκασίδη), ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στις ψήφους των Δημητριάδη και Χριστοφίδη (132.014 εάν προστεθούν στις ψήφους του Μαυρογιάννη και όλες οι ψήφοι των Δημητριάδη – Χριστοφίδη). Με αυτήν την υπόθεση εργασίας, η διαφορά των Χριστοδουλίδη – Μαυρογιάννη πάει από 9.758 σε 24.570 ψήφους, που είναι το 1/4 περίπου των ψηφοφόρων του Αβέρωφ Νεοφύτου. Και οι δυο υποψήφιοι έχουν να προσελκύσουν ψήφους από το ποσοστό που έλαβε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και αυτό είναι η ουσία: Πόσοι θα πάνε τελικά να ψηφίσουν σήμερα (πόσο έχει εκτονωθεί ο θυμός και η πικρία των συναγερμικών ψηφοφόρων) και τι θα ψηφίσουν.

Ανάγνωση αριθμών

Αναλυτές δημοσκοπήσεων που μίλησαν στον «Π» διάβασαν ως εξής τα αποτελέσματα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών, σε σύγκριση και με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που προηγήθηκαν:

Α. Οι αριθμοί δείχνουν σημαντική επιτυχία του ΑΚΕΛ όσον αφορά στη συσπείρωση. Φαίνεται ότι ο Μαυρογιάννης άντλησε τις τελευταίες ημέρες πριν τον α’ γύρο των εκλογών, ποσοστά από Δημητριάδη και Χριστοφίδη οι οποίοι τελικά ξεφούσκωσαν, ενώ φαίνεται να κατάφερε να επαναπατρίσει ψηφοφόρους και από τον Χριστοδουλίδη.

Β. Στο 26% που έλαβε ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται ότι ένα 7-8% προέρχεται από άλλους πολιτικούς χώρους, δηλαδή εκτός Συναγερμού, και αυτό το ποσοστό του πιστώνεται του προέδρου του ΔΗΣΥ ως προσωπικοί του ψήφοι (οι οποίοι μάλλον θα οδηγηθούν προς Μαυρογιάννη), ενώ επιβεβαιώθηκε ότι η διαχρονική αντιδημοφιλία του οδήγησε ένα ποσοστό του ΔΗΣΥ προς Χριστοδουλίδη (27,77% το ποσοστό του ΔΗΣΥ στις βουλευτικές του 2021).

Γ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με ένα εντυπωσιακό δημοσκοπικό ποσοστό πρόθεσης ψήφου γύρω στο 40% (και δημοφιλία που άγγιζε το 60%) και μέσα σε μερικούς μήνες κατέληξε στο 32,04%. Η φθορά της εικόνας του αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι δεν κατάφερε μέσα στους οκτώ μήνες της επίσημης προεκλογικής περιόδου, να συνδέσει το πρόσωπό του με οποιανδήποτε θέση, δηλαδή δυσκολεύεται ο ψηφοφόρος να αντιληφθεί τι συγκεκριμένο πρεσβεύει αυτός ο υποψήφιος στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία –από 'κει που η εικόνα του εξέπεμπε μια ήπια αλλά ηγετική μορφή, μετατράπηκε σε μια ήπια αλλά απαθής προσωπικότητα.

Δ. Παρόλο που είναι αδύνατον να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τα σημερινά αποτελέσματα, μετά από όλα όσα έχουν γίνει εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού, αυξημένη προσέλευση ευνοεί υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, ενώ η μειωμένη προσέλευση την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Χονδρικά, φαίνεται ότι η αριθμητική του Συναγερμού ευνοεί την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αλλά το θέμα είναι να την ευνοεί αρκετά ώστε να του δίνει το εισιτήριο για τον Λόφο. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να λάβει πάνω από το 70% των συνολικών ψήφων που έλαβε ο Αβέρωφ Νεοφύτου την περασμένη Κυριακή (ή 50% περίπου εάν αφαιρεθεί το 6-7% των προσωπικών του ψήφων από άλλους χώρους, που θεωρείται ότι θα πάει έτσι κι αλλιώς Μαυρογιάννη).

Καθοριστικός ο ρόλος ΔΗΣΥ

Στον β’ γύρο θα μετρήσει ποια τάση θα επικρατήσει στον χώρο των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού: (α) Ο θυμός των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ για τον «αποστάτη» Χριστοδουλίδη και η αποχή ή η τιμωρία του με ψήφο στον Μαυρογιάννη (κομματικός πατριωτισμός), (β) Η λεγόμενη πατριωτική ψήφος των συναγερμικών σε Μαυρογιάννη, για το Κυπριακό (οι κοσμοπολίτες, ευρωπαϊστές του ΔΗΣΥ), (γ) Ψήφος σε Χριστοδουλίδη λόγω διαχείριση οικονομίας επί διακυβέρνησης Χριστόφια, (δ) Η λεγόμενη εθνική ψήφος σε Χριστοδουλίδη για να μην βγει ο κεντροδεξιός μεν Μαυρογιάννης αλλά υποστηριζόμενος δε από το αριστερό ΑΚΕΛ (οι αντικομμουνιστές, λαϊκιστές του ΔΗΣΥ), (ε) Ψήφος στον Χριστοδουλίδη για εσωκομματικούς λόγους, για να αποτελειώσουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου (που είπε «όχι» λευκό, δεν ψηφίζω αποστάτες) και να μην μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία του ΔΗΣΥ σε λίγες εβδομάδες, στο συνέδριο του κόμματος στις 11 Μαρτίου 2023, (στ) Ταξική ψήφος - Ο Μαυρογιάννης δείχνει να έχει περισσότερες κοινωνικές ευαισθησίες σε σχέση με εκείνα τα στελέχη του ΔΗΣΥ που εκφράστηκαν ξεκάθαρα ή υπονόησαν ψήφο στον Χριστοδουλίδη (και στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη).

4453853044693911 image

Γιώργος Σαρρής: «Κλειδί η προσέλευση»

Ο σύμβουλος εκλογών και ερευνών κοινής γνώμης/δημοσκοπήσεων Γιώργος Σαρρής (αναλυτής στο επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου μέχρι την περασμένη Κυριακή), ανέφερε στον «Π» ότι «κλειδί είναι η προσέλευση στις κάλπες». Η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι από τις ψήφους του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα λάβει περισσότερο ποσοστό από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, γιατί στον δεύτερο πήγε από τον α’ γύρο των προεδρικών το ποσοστό του ΔΗΣΥ, που δεν θέλει στο κόμμα τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, σήμερα θα ψηφίσει Χριστοδουλίδη ακόμα ένα ποσοστό συναγερμικών ψηφοφόρων που δηλώνουν αντιακελικοί και οι υπόλοιποι είτε Μαυρογιάννη είτε θα επιλέξουν αποχή. Η πρόβλεψη Σαρρή είναι ότι από το ποσοστό του Αβέρωφ Νεοφύτου, το 50% θα κινηθεί προς Μαυρογιάννη, 30% προς Χριστοδουλίδη και 20% αποχή. «Εάν η πρόβλεψη αυτή επαληθευθεί στην κάλπη, τότε εγώ πιστεύω ότι θα είναι οριακό το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών», συμπλήρωσε.

Περί δημοσκοπήσεων

Σε ό,τι αφορά την απόκλιση κάποιων δημοσκοπήσεων από το τελικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι αρχικά, επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον από όλο το εκλογικό σώμα, παρουσιάστηκε μια μεροληψία στα δείγματα. Δηλαδή, συμμετείχαν στις δημοσκοπήσεις, απαντούσαν στις έρευνες κοινής γνώμης, άτομα τα οποία είχαν αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον, όπως είναι ο πυρήνας και ο περίγυρος των κομμάτων (μέλη, φίλοι). «Μετά τα Χριστούγεννα, όταν αυξήθηκε το ενδιαφέρον, είδαμε ότι όχι μόνο τα ποσοστά αλλά και οι απαντήσεις διέφεραν σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις πριν τις γιορτές. Δηλαδή, σε συνηθισμένες ερωτήσεις όπως, 'πώς βλέπετε την κατεύθυνση της χώρας', 'πώς κρίνετε τη διακυβέρνηση', είδαμε να υπάρχει μεγάλη αλλαγή στο ποσοστό, διότι μπήκε στα δείγματα και ο μέσος πολίτης», επεσήμανε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι όσο πλησιάζαμε στον α’ γύρο των εκλογών, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έδειχνε να αποκτά δυναμική, να προσελκύει ψηφοφόρους από την αποχή των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων –φαίνεται να είναι αποστασιοποιημένοι ψηφοφόροι από τις παρυφές της Αριστεράς αλλά και της Δεξιάς, απογοητευμένοι λόγω της κακής πορείας του Κυπριακού, των οποίων οι ελπίδες αναπτερώθηκαν ή φοβούνται οριστικό κλείσιμο του Κυπριακού, λόγω ετερόκλητων θέσεων των κομμάτων που υποστηρίζουν Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κινητοποίηση

Επιπλέον, φαίνεται ότι κάποιοι μετακινήθηκαν από αποχή προς Μαυρογιάννη λόγω και της παρούσας κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας. «Το μήνυμα του Μαυρογιάννη πέρασε κάπως καλύτερα, θεωρήθηκε πιο αξιόπιστος σε αντίθεση με τον Χριστοδουλίδη, που γενικά στην εκστρατεία φάνηκε, κατά τη δική μου άποψη, να μην ξεκαθαρίζει τις θέσεις του. Ο Μαυρογιάννης έδειξε το πρόσωπο του έντιμου, άρα ήταν πιο πιστευτός, παρά το γεγονός ότι έπασχαν κάπου και οι δικές του προτάσεις στα οικονομικά ζητήματα, εντούτοις ο κόσμος θεώρησε ότι δίνει ελπίδα. Το να μην συμπαθώ κάποιον δεν σημαίνει ότι δεν θα τον ψηφίσω, και το ανάστροφο. Και αυτό το είδαμε και στην περίπτωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, που παρόλες τις αντιξοότητες, κατάφερε έναν άθλο. Συσπείρωσε το κόμμα του σε μεγάλο βαθμό και συγκέντρωσε ποσοστό 26,11%, όταν αρχικά οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν κάτω από 10%. Το αξιοσημείωτο τούτων των εκλογών είναι ότι για πρώτη φορά, τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, είδαμε να κινητοποιείται σε τόσο μεγάλο βαθμό ο συναγερμικός ψηφοφόρος. Τούτο δεν το είδαμε ούτε στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Νίκο Αναστασιάδη. Αυτή τη φορά είδαμε τον μέσο ψηφοφόρο, που δεν ασχολείται επαγγελματικά με το κόμμα ή έχει κάποιο κίνητρο, να αντιλαμβάνεται το διακύβευμα των εκλογών και να προσπαθεί από μόνος του να προωθήσει μια συγκεκριμένη υποψηφιότητα», κατέληξε ο Γιώργος Σαρρής.

kateliadi@politis-news.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη