Τα αποτελέσματα και η επόμενη μέρα - Τι κρίνεται σήμερα στην κάλπη των προεδρικών εκλογών;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 5.2.2023
Τα αποτελέσματα και η επόμενη μέρα - Τι κρίνεται σήμερα στην κάλπη των προεδρικών εκλογών;
Στα 10 χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη σαφέστατα και παρήχθη έργο και έγιναν αλλαγές. Αυτό είναι εμφανές. Αυτό που φωνάζει βεβαίως είναι ότι κάποιοι έγιναν πλουσιότεροι. Οι περισσότεροι έγιναν φτωχότεροι και μερικές χιλιάδες κινδυνεύουν να χάσουν και τα σπίτια τους

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών όπως αυτά θα ανακοινωθούν απόψε θα καθορίσουν εν πολλοίς και το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας. Θα καθορίσουν νικητές και ηττημένους. Η ψήφος των 561.000 πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου θα καθορίσει τους δύο βασικούς μονομάχους και βεβαίως την ερχόμενη Κυριακή μετά και τον δεύτερο γύρο σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας μας την επόμενη πενταετία. Τα αποτελέσματα θα αναταράξουν από απόψε και στη συνέχεια πολύ πιθανό θα αναδιατάξουν το κομματικό σκηνικό. Από αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει εν ολίγοις ένα διακύβευμα αλλά πολλά τα οποία όλοι θέλουν να κερδίσουν. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και στοιχήματα και για μας τους απλούς ανθρώπους.

Η μάχη στον ΔΗΣΥ

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον ΔΗΣΥ και την παράταξη εν γένει που ίδρυσε το 1976 ο Γλαύκος Κληρίδης; Η ύπαρξη δύο υποψηφίων από τον χώρο του κόμματος κρούει εδώ και καιρό κώδωνα κινδύνου για μια μόνιμη διάσπαση. Η Πινδάρου στέλνει έντονα το μήνυμα «Αβέρωφ ή χάος». Το επιτελείο Χριστοδουλίδη υποβαθμίζει το θέμα: «Τα ξαναπεράσαμε αυτά το 2004. Μετά τις εκλογές το κόμμα θα είναι ξανά ενωμένο και δυνατό».

Η έως τώρα ένταση της αντιπαράθεσης Αβέρωφ - Χριστοδουλίδη πάντως δεν παραπέμπει σε νηνεμία μετά τις εκλογές. Αν αυτοί οι δύο αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, η μάχη αναμένεται σκληρή και μέχρι τελικής εξοντώσεως, ενώ δεν αποκλείονται και μεγάλα ιδεολογικά ανοίγματα προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς διευρύνοντας επιπλέον την απόσταση μεταξύ του κληριδικού και του λαϊκού συντηρητικού ΔΗΣΥ. Όταν π.χ. ο Αβέρωφ δηλώνει ότι στον δεύτερο γύρο, αν περάσει, θα ανακοινώσει τον υπουργό Εξωτερικών του και επίσης τον διαπραγματευτή του στο Κυπριακό, από πού θα κάνει άραγε τις επιλογές του; Ήδη έχουν γίνει πολλές συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ίδιο θα κάνει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναζητώντας στήριξη από την Άκρα Δεξιά έως και την Άκρα Αριστερά. Εν ολίγοις, την επόμενη μέρα ο ΔΗΣΥ δεν θα είναι ο ίδιος αφού η αντιπαράθεση ενός δεύτερου γύρου θα μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τις διαφορές του. Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν και ανεξέλεγκτα αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν περάσει στον β' γύρο. Σε επίπεδο στελεχών και με βάση ό,τι κυκλοφορεί, θα υπάρξει μεγάλη διάσπαση αφού ήδη κάποιοι δηλώνουν ότι σε τέτοια περίπτωση θα στηρίξουν Μαυρογιάννη για να τιμωρήσουν «τον αποστάτη».

Υπάρχει και ο παράγοντας Νίκος Αναστασιάδης. Ο οποίος ήδη κινεί νήματα με δικούς του ανθρώπους στο κόμμα. Κυρίως σκέφτεται την υστεροφημία του και να μην μας προκύψει ένας νέος Πρόεδρος και ζητήσει τον Μάρτιο ανεξάρτητη ποινική επιτροπή για τον ίδιο. Η κίνηση Μαυρογιάννη να ζητήσει διερεύνηση των βιβλίων Δρουσιώτη από την Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη Διαφθορά τον έχει ήδη ανησυχήσει. Τι θα τον βόλευε; Σαφέστατα ένα δίδυμο Χριστοδουλίδη - Αβέρωφ στον β' γύρο και όποιος βγει. Γι' αυτό δραστηριοποιήθηκε υπέρ του Αβέρωφ τις τελευταίες βδομάδες. Επί μήνες προωθούσε τον Χριστοδουλίδη, σήμερα θέλει τον Αβέρωφ δεύτερο για να παραμείνει (ο Αβέρωφ) στην ηγεσία του ΔΗΣΥ. Θα μπορούσε μάλιστα -δικαίως- να θριαμβολογήσει σε τέτοιο σενάριο ότι πέρασαν οι δύο βασικοί συνεργάτες του οπότε ο κόσμος τον δικαίωσε για μία ακόμα φορά ως πολιτικό. Ο Αβέρωφ λογικά αντιδρά στο σενάριο αυτό διά της τοποθέτησης ότι την πρώτη Κυριακή θα είναι πρώτος σε ποσοστά και τη δεύτερη Κυριακή ο νέος Πρόεδρος.

Το ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ έχουν διαβάσει την πολιτική του απερχόμενου Προέδρου, εξ ου και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σε συνεχείς συνεντεύξεις του δηλώνει ότι ο πραγματικός αντίπαλος του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι ο κύριος Αναστασιάδης.

4447795940656143 Στιγμιότυπο 2023-02-04, 9.52.23 μμ

Από την άλλη, όλοι από πολύ νωρίς κατανόησαν ότι η μάχη να περάσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στον δεύτερο γύρο δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί μόνο από το ΑΚΕΛ. Στην προσπάθεια έπρεπε να μπουν και ψηφοφόροι όλων των κομμάτων. Τις τελευταίες βδομάδες αυτό καταμετρήθηκε. Από το επιτελείο Μαυρογιάννη κάνουν λόγο ακόμα και «για κρυφή ψήφο από τον ΔΗΣΥ». Στο επιτελείο πιστεύουν ότι η εκλογή στον β' γύρο θα στείλει πολλά μηνύματα:

* Θα αποδείξει αν πραγματικά υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί ότι μια δεκαετής διακυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητές της να προσφέρει και ότι πλέον είναι θέμα διαφύλαξης της δημοκρατίας η εναλλαγή στην εξουσία.

* Θα καταδείξει αν υπάρχει ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που πραγματικά επιθυμεί να ανεβάσει την Κύπρο ένα σκαλοπάτι ψηλότερα. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας πέφτει όλο και χαμηλότερα στην κλίμακα της διαφθοράς.

Σε περίπτωση που ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν περάσει στον β' γύρο αναμένεται να προκύψουν άμεσα ερωτήματα και βεβαίως και κάποια προβλήματα.

* Θα τοποθετηθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπέρ Αβέρωφ ή Χριστοδουλίδη; Τι θα κάνει το ΑΚΕΛ από τη στιγμή που θα κληθεί να τοποθετηθεί στον β' γύρο μεταξύ του ηγέτη της Δεξιάς και του υποψήφιου προέδρου της Ακροδεξιάς;

* Απειλείται με κρίση το ΑΚΕΛ αν αποτύχει για πρώτη φορά στην ιστορία των προεδρικών (αυτό ισχύει και για τον ΔΗΣΥ) να στείλει τον υποψήφιό του στον β' γύρο; Ακόμα κι αν υπάρξει, λένε πολιτικοί παρατηρητές, δεν αναμένεται να είναι υψηλής εντάσεως. Η ηγεσία είναι σχετικά καινούργια, αν δε τα ποσοστά του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι αισθητά πάνω από το 22% που πήρε το κόμμα στις βουλευτικές του 2021 η κατάσταση ίσως αποδειχθεί διαχειρίσιμη. Το πρόβλημα για το ΑΚΕΛ (που θα είναι πλέον υπαρξιακό) μάλλον θα αναδειχθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κυρίως αν προκύψουν νέοι κεντροαριστεροί σχηματισμοί.

Τα αποτελέσματα των μικρών

4447796153392806 Στιγμιότυπο 2023-02-04, 9.52.44 μμ

Πολλά για τα τελικά αποτελέσματα των 3 βασικών υποψηφίων θα κριθούν από τα ποσοστά των λεγόμενων μικρών υποψηφίων. Αν τα ποσοστά του κυρίου Χρίστου του ΕΛΑΜ αλλά και των ανεξάρτητων υποψηφίων Αχιλλέα Δημητριάδη, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και Γιώργου Κολοκασίδη κινηθούν γύρω στο 14-15% και των υπόλοιπων 7 γύρω στο 1-2% με μια απλή αφαίρεση γίνεται αντιληπτό ότι οι τρεις μεγάλοι θα διαμοιραστούν ένα ποσοστό κοντά στο 83% των έγκυρων ψήφων. Αυτό με βάση κάποιες δημοσκοπήσεις που είδαμε και ήθελαν τις διαφορές στα ποσοστά των τριών να σμικρύνονται κάτω των 5 μονάδων, σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό και οι 3 υποψήφιοι να έχουν ποσοστά κάτω από 30%. Ότι η πρώτη θέση θα μπορούσε να κριθεί σε ένα ποσοστό 28+%. Από την άλλη, αν τελικά η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο και τρίτο κυμανθεί μεταξύ 7-10 μονάδες τότε ίσως ο πρώτος κινηθεί πάνω από 30% και οι άλλοι δύο δώσουν τη μάχη γύρω στο 23-25%.

Τα ποσοστά βεβαίως των λεγόμενων μικρών αφορούν και τους ίδιους:

Θα κριθούν πολλά: Κατά πόσον το ΕΛΑΜ θα παραμείνει μια υπολογίσιμη δύναμη και κατά προτίμηση η τέταρτη κομματική δύναμη στη χώρα. Κατά πόσον τα ποσοστά του Αχιλλέα Δημητριάδη, του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και του Γιώργου Κολοκασίδη θα τους επιτρέψουν να προσχωρήσουν σε αυτό που δεν έχουν κρύψει ποτέ. Ότι δηλαδή οι προεδρικές είναι για τους ίδιους ένα εφαλτήριο για να προχωρήσουν στη συνέχεια στην ίδρυση ενός δικού τους κόμματος.

Οι κύριοι Αχιλλέας και Χριστοφίδης ιδεολογικά κινούνται στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Πιστεύουν ότι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει να αντλήσει ψηφοφόρους και από το ΑΚΕΛ αλλά και από τα κόμματα του Κέντρου τα οποία ήταν και παραμένουν πελατειακά. Όσο χαμηλότερα βέβαια είναι τα ποσοστά τους τόσο λιγότερες είναι και οι προοπτικές τους να πετύχουν. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Γιώργος Κολοκασίδης, η θέση του οποίου στο Κυπριακό κινείται κοντά σε αυτό που πρεσβεύουν και το ΕΛΑΜ και η ΕΔΕΚ. Σαφέστατα βεβαίως και τιμιότερος και ηθικότερος αναγνωρίζεται ότι είναι.

Από απόψε πάντως ο Αχιλλέας Δημητριάδης αναμένεται να αρχίσει να στέλνει τα δικά του μηνύματα. Αν περάσει ο κ. Χριστοδουλίδης και μείνει ένας εκ των δύο μεγάλων εκτός θα ξεκινήσει καμπάνια για τον μεγάλο συνασπισμό στις προεδρικές την ερχόμενη Κυριακή με γνώμονα κυρίως τη λύση του Κυπριακού.

Τι αφορά τους πολίτες

Από τα πιο πάνω βέβαια λίγα είναι αυτά που αφορούν πραγματικά τους πολίτες. Το πραγματικό ζητούμενο είναι η ανάδειξη ενός Προέδρου ο οποίος θα κυβερνήσει με τιμιότητα, δικαιοσύνη και διαφάνεια. Υπέρ των πολλών και όχι μερικών. Στα 10 χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη σαφέστατα και παρήχθη έργο και έγιναν αλλαγές. Αυτό είναι εμφανές. Αυτό που φωνάζει βεβαίως είναι ότι κάποιοι έγιναν πλουσιότεροι. Οι περισσότεροι έγιναν φτωχότεροι και μερικές χιλιάδες κινδυνεύουν να χάσουν και τα σπίτια τους.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή

Σωρεία παραβιάσεων από Κοινοτικά Συμβούλια εντοπίζει η Ελεγκτική – Σοβαρές κατηγορίες για κοινοτάρχη Παλαιχωρίου Ορεινής
ΚΥΠΡΟΣ

Σωρεία παραβιάσεων από Κοινοτικά Συμβούλια εντοπίζει η Ελεγκτική – Σοβαρές κατηγορίες για κοινοτάρχη Παλαιχωρίου Ορεινής

Σωρεία παραβιάσεων από Κοινοτικά Συμβούλια εντοπίζει η Ελεγκτική – Σοβαρές κατηγορίες για κοινοτάρχη Παλαιχωρίου Ορεινής

Παρανομίες σε Αλαμάνο εντοπίζει η Ελεγκτική - Φωτογραφίζει πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο για ανάπτυξη στη Σωτήρα
ΚΥΠΡΟΣ

Παρανομίες σε Αλαμάνο εντοπίζει η Ελεγκτική - Φωτογραφίζει πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο για ανάπτυξη στη Σωτήρα

Παρανομίες σε Αλαμάνο εντοπίζει η Ελεγκτική - Φωτογραφίζει πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο για ανάπτυξη στη Σωτήρα