Σκληρή μάχη για κάθε ψήφο από τους τρεις διεκδικητές της προεδρίας

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 3.2.2023
Σκληρή μάχη για κάθε ψήφο από τους τρεις διεκδικητές της προεδρίας
Η τελευταία πράξη σε επίπεδο επικοινωνίας στην προεκλογική περίοδο θεωρείται το αποψινό debate των τριών βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Το τελευταίο τετ - α - τετ των υποψηφίων που διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας στην τηλεμαχία την οποία διοργανώνουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια απόψε, ουσιαστικά αποτελεί την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Το debate είναι μεν η τελευταία επικοινωνιακή πράξη των υποψήφιων, αλλά δεν είναι το τέλος των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κομματικά επιτελεία. Απεναντίας, ίσως μπορεί να καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες κινητοποίησεις των κομματικών μηχανισμών των τελευταίων χρόνων, σε μια προσπάθειά τους να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες των προσωπικών επαφών ώς και την τελευταία στιγμή πριν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά το καθαρά επικοινωνιακό κομμάτι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιτελείων δεν φαίνονται να διαφοροποιούνται τα δεδομένα σε επίπεδο εντυπώσεων με τρόπο κατά τον οποίο να αλλάζει καθοριστικά η στάση των ψηφοφόρων. Αυτό αποτύπωσε το debate της Τετάρτης το οποίο διοργάνωσε η κρατική τηλεόραση, αλλά εικάζεται πως ανάλογο αποτέλεσμα θα δώσει και το αποψινό αντίστοιχο debate που διοργανώνουν τα 4 ιδιωτικά κανάλια. Ουδείς εκ των τριών βασικών υποψηφίων επιθυμεί την υστάτη να περιπέσει σε λάθη τα οποία θα δημιουργούν ρήγματα της τελευταίας στιγμής. Θεωρείται, δηλαδή, πως η στρατηγική και των τριών υποψηφίων θα είναι χαμηλών τόνων, ενώ θα αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή αποδόμησης των αντιπάλων. Κυρίως, όπως και στο debate της Τετάρτης, έτσι και στο αποψινό, εκείνο που έχει σημασία για τους υποψηφίους είναι να τονίσουν για τελευταία φορά δημοσίως τα δικά τους χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα παρά να εισέλθουν σε μια αντιπαλότητα της τελευταίας στιγμής, χωρίς στην πραγματικότητα μια τέτοια τακτική να δίνει κέρδη ή να αποφέρει ζημιά στους αντιπάλους.

Οι επόμενες ώρες ωστόσο είναι καθοριστικές στο επίπεδο της επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους στη βάση και των διαφόρων κυλιόμενων μετρήσεων που πραγματοποιούν, τόσο τα κόμματα όσο και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αυξομειώσεις των τάσεων σε σύγκριση με τις μετρήσεις πριν μια εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες συνεχίζουν τις μετρήσεις τους, οι οποίες θα επιμετρηθούν και στις δημοσκοπήσεις εξόδου, όπως αυτές έχουν παραγγελθεί κυρίως από τα τηλεοπτικά κανάλια μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας

Είναι ξεκάθαρο ότι η μάχη κορυφώνεται με τη μέτρηση της οργανωτικής δυνατότητας των επιτελείων να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους. Εδώ είναι το σημείο - κλειδί για τη διαφοροποίηση των δεδομένων και κατά πόσον αυτά στην πραγματικότητα συντελούνται. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, διαφοροποιήσεις όντως παρατηρούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους. Ίσως, μάλιστα, να υπάρχει αντίθετη ροή από εκείνη που κατέγραφαν και οι τελευταίες δημοσιευθείσες δημοσκοπήσεις. Τα επιτελεία φροντίζουν μεν να δηλώνουν την ανάγκη επαγρύπνησης της τελευταίας στιγμής, αλλά και τα τρία τονίζουν την «προδιαγεγραμμένη» δική τους επιτυχία. Είτε αυτή αφορά την πρωτιά, είτε την πρόκριση στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η πίεση

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που έχει πλέον δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες είναι και το περιεχόμενο μηνύματος το οποίο διέρρευσε από το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος, σύμφωνα και με τις μετρήσεις τις περασμένης εβδομάδες εμφανιζόταν - έστω και με καθοδική τάση - να έχει τον πρώτο λόγο στη μεθαυριανή εκλογική αναμέτρηση. Διά εσωτερικού μηνύματός του, ο γενικός οργανωτικός του εκλογικού επιτελείου Χριστοδουλίδη, απευθυνόμενος προς τα κομματικά στελέχη και μέλη των παρατάξεων που στηρίζουν τον κύριο Χριστοδουλίδη, σημειώνει ότι «οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», γιατί τα «επιτελεία των ανθυποψηφίων μας χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, για να αποτρέψουν την εκλογή του υποψηφίου μας Νίκου Χριστοδουλίδη». Σημειώνεται ακόμη στο μήνυμα πως η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη «δεν διαθέτει κομματικούς μηχανισμούς, ούτε χρησιμοποιεί δόλιες μεθόδους». Μάλιστα, ζητείται μέσω του μηνύματος όπως «εξηγηθεί σε όλο τον κόσμο ότι δεν τίθεται θέμα διάσπασης κανενός κόμματος», προφανώς επιχειρώντας να αντιστρέψει την επιχειρηματολογία του ΔΗΣΥ ότι επιχειρείται διάσπαση του κόμματος με την εκλογή Χριστοδουλίδη. Ο γενικός οργανωτικός του επιτελείου Χριστοδουλίδη σημειώνει ακόμη ότι το «διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα μείνουμε στάσιμοι με εκλογή είτε Αβέρωφ είτε ΑΚΕΛ, ή αν ο τόπος μας θα γυρίσει σελίδα με την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη».

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των αναφορών στο εσωτερικό μήνυμα του επιτελείου Χριστοδουλίδη, αιφνιδίως χθες η συντονίστρια του Πολιτικού Γραφείου του υποψηφίου, διά επιστολής της ενημερώνει τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών για πληροφορίες που περιέπεσαν στην αντίληψή τους ότι κάποιοι προτρέπουν ή προσπαθούν να επιβάλουν σε ψηφοφόρους να φωτογραφίσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Η κ. Μαρίνα Χατζημανώλη παρακαλεί εκ μέρους του επιτελείου όπως ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε ο κάθε ψηφοφόρος ελεύθερα να μπορεί να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα του εκλέγειν.

Η κρίσιμη μάχη

Είναι ξεκάθαρο ότι λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες έχει ενταθεί η μάχη, όχι μόνο εντυπώσεων, αλλά και ουσίας, το εύρος της οποίας εντείνει η αντεπίθεση του ΔΗΣΥ για να επαναπατρισθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μάζα ψηφοφόρων του κόμματος που κινούνται προς την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Ενδεικτική είναι η χθεσινή παρέμβαση του Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος επισείει εκ νέου τη στάση ορισμένων που «νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να διασπάσουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Το μόνο που πέτυχαν, είναι να πεισμώσουν τον κόσμο της παράταξης, η οποία απέδειξε ξανά και ξανά ότι είναι η παράταξη για τα δύσκολα. Όπως τα τελευταία δέκα χρόνια, όταν παραλάβαμε καμένη γη και δημιουργήσαμε προοπτική και ελπίδα». Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «δυσκολίες και προκλήσεις, οικονομικές και εθνικές, θα αντιμετωπίσουμε και στα χρόνια που έρχονται. Και γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Δημοκρατικός Συναγερμός».

«Να τολμήσουμε»

Στον δεύτερο ισχυρό πόλο συνεχίζεται με ένταση η οργανωτική παρέμβαση του μηχανισμού του ΑΚΕΛ, αλλά διαπιστώνονται και συσπειρώσεις, τόσο από τα αριστερά όσο και από τις κεντρώες δυνάμεις προς την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Το σημείο αναφοράς τις τελευταίες ώρες στην προεκλογική του υποψηφίου αποτελεί η στάση του γύρω από την ανάγκη αναζήτησης διεξόδου στο Κυπριακό, και στη βάση αυτή κινήθηκε και χθεσινή δήλωση του Α. Μαυρογιάννη. «Η ελπίδα για το Κυπριακό υπάρχει ακόμη «αν τολμήσουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, αν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και να ζωντανέψουμε το διεθνές ενδιαφέρον, αν εργαστούμε με συνέπεια για την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας και των ανθρώπων του», σημειώνει ο υποψήφιος για την προεδρία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»
ΚΥΠΡΟΣ

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει