Πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες: Ο Καρογιάν εξηγεί γιατί στηρίζει Νίκο Χριστοδουλίδη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 22.1.2023
Πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες: Ο Καρογιάν εξηγεί γιατί στηρίζει Νίκο Χριστοδουλίδη
«Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία δεν είχε στις προτεραιότητές της τη συμμετοχή της, είτε σε μια μονοκομματική, είτε σε μια δικομματική κυβέρνηση»

Για τον πρόεδρο τής Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασία, Μάριο Καρογιάν, είναι πολλά τα μεγάλα θέματα που θα έχει να χειριστεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: Κυπριακό, Ενέργεια, Οικονομία, Διαφθορά, Κοινωνικό Κράτος κ.ά. «Στο Κυπριακό υπάρχει η ανάγκη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για τη συνολική επίλυσή τού προβλήματος, πριν να βρεθεί η πατρίδα μας μπροστά στο φάσμα της οριστικής διχοτόμησής της. Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, είναι αδύνατο να ελπίζουμε σε επιστροφή σε διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης της, εάν προηγουμένως δεν πετύχουμε τη ριζική αλλαγή τού παραγωγικού μας μοντέλου. Επιπλέον, πρέπει να στηριχθεί η κοινωνία, η μεσαία τάξη και οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ΑμΕΑ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενες μητέρες», ανέφερε ο κ. Καρογιάν, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Π». Πρόσθεσε δε πως ζωτικής σημασίας είναι και άλλα θέματα, όπως η Ενέργεια, οι εργασιακές σχέσεις, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η προστασία του περιβάλλοντος, η αναβάθμιση της παιδείας, της υγείας, γενικά της ποιότητας ζωής. «Καλούμαστε όλοι μας να αντιληφθούμε πως τα πράγματα είναι οριακά και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περιόδους χάριτος. Όπως καλούμαστε να αντιληφθούμε την ανάγκη εξασφάλισης συνθηκών εθνικής συνεννόησης και πολιτικού διαλόγου. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η ΔΗΠΑ εξαρχής επέμενε στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Χωρίς την ενότητα αυτή, η πατρίδα μας δεν θα μπορέσει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ.

Γιατί Χριστοδουλίδη

Γιατί οι πολίτες, αλλά και η διεθνής κοινότητα, να εμπιστευτούν στα θέματα Κυπριακού τον κ. Χριστοδουλίδη, με υποστηρικτές/συνεργάτες όλο αυτό το μωσαϊκό θέσεων;

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που υπήρξε επιτυχημένος υπουργός Εξωτερικών. Και δεν το λέω εγώ αυτό. Το έλεγαν κάποιοι με περηφάνια ότι ήταν ο καλύτερος υπουργός τους. Είναι οι ίδιοι που σήμερα θυμήθηκαν ότι είναι αναξιόπιστος. Καλά, αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν αναξιόπιστος ως υπουργός Εξωτερικών, γιατί το απέκρυβαν τόσα χρόνια από τους πολίτες; Και γιατί δεν τον αντικατέστησαν την ώρα που το συνειδητοποίησαν; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Αν διαβάσει κάποιος το προεκλογικό του πρόγραμμα, θα διαπιστώσει πως οι θέσεις του είναι ξεκάθαρες για το Κυπριακό. Μιλά για λύση ΔΔΟ στη βάση των Ψηφισμάτων του OHΕ. Παίρνει ξεκάθαρη θέση για το πλαίσιο Γκουτέρες. Μιλά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ. Μιλά για τον σεβασμό των βασικών ελευθεριών. Μιλά για λειτουργικό κράτος, με ευρωπαϊκή φυσιογνωμία, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και παρωχημένες εξωτερικές εξαρτήσεις. Άρα, ας μας εξηγήσει κάποιος σε ποιο μωσαϊκό θέσεων αναφέρονται. Όσον αφορά τη διεθνή κοινότητα, απλά να σημειώσω ότι ως υπουργός Εξωτερικών κατάφερε να δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα σχέσεων στο διεθνές στερέωμα και να τυγχάνει σεβασμού. Αψευδής μαρτυρία αυτού του γεγονότος, η πρόσφατη υποστηρικτική δήλωση της υποψηφιότητας του κ. Χριστοδουλίδη από πλειάδα υπουργών Εξωτερικών, νυν και τέως, τόσο από κράτη μέλη της ΕΕ όσο και από χώρες εκτός της Ένωσης.

Υιοθέτησε τις θέσεις μας

Γιατί Νίκο Χριστοδουλίδη και όχι Αβέρωφ Νεοφύτου ή Ανδρέα Μαυρογιάννη; Τι ήταν αυτό που μέτρησε περισσότερο στη λήψη της απόφασής σας;

Πρώτα απ’ όλα γιατί ήταν ο Νίκος Χριστουδουλίδης αυτός που υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις της ΔΗΠΑ για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Κατά δεύτερο, την ανάγκη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού που στηρίζει στον Νίκο Χριστοδουλίδη τις ελπίδες της για ανανέωση της πολιτικής μας ζωής. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία δεν είχε στις προτεραιότητές της τη συμμετοχή της, είτε σε μια μονοκομματική, είτε σε μια δικομματική κυβέρνηση. Γι' αυτό και στις διαβουλεύσεις της ΔΗΠΑ με όλους τους υποψηφίους Προέδρους επιμείναμε σε τρία κυρίως κομβικά ζητήματα: (α) Στη στρατηγική της διαχείρισης των εθνικών κινδύνων και της επανένωσης τής πατρίδας μας, (β) Στη διάσωση της οικονομίας από την ύφεση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της και την προσαρμογή της στις προδιαγραφές που απαιτεί η αειφορία και η πράσινη ανάπτυξη, και (γ) Στην οικοδόμηση ενός ισχυρού και σύγχρονου κοινωνικού κράτους, ικανού να προστατεύσει τη μεσαία τάξη από τη φτωχοποίηση και να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ανέκαθεν ήταν προτεραιότητα για τη ΔΗΠΑ η συμμετοχή της στη διαμόρφωση ενός ελάχιστου κοινού προγράμματος διακυβέρνησης που να δίνει προοπτική στον τόπο, ελπίδα στον λαό και σιγουριά στη νέα γενιά.

Υπάρχει ταύτιση

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη Χριστοδουλίδη, είχατε δηλώσει μερικές φορές ότι ήταν κόκκινη γραμμή για το κόμμα σας η άνευ όρων και προϋποθέσεων αποδοχή, εκ μέρους του υποψηφίου, του Πλαισίου Γκουτέρες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι σας ξεγέλασε, διότι τώρα λέει ότι θα διαπραγματευθεί κάποιες πτυχές του Πλαισίου Γκουτέρες.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη για το Πλαίσιο Γκουτέρες, όπως είναι καταγεγραμμένη στο πρόγραμμά του, είναι απόλυτα ταυτισμένη με τη δική μας. Ότι, δηλαδή, το Πλαίσιο Γκουτέρες, «με τα θετικά και τα αρνητικά του, θα αποτελεί μέρος του πλαισίου της διαπραγμάτευσης». Άλλωστε, το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, αλλά ένα περίγραμμα αρχών που θα διέπει τη λύση σε κάποια κεφάλαια της διαπραγμάτευσης. Και θα πρέπει κάποια πράγματα να τύχουν διαπραγμάτευσης, προκειμένου να εξειδικευθούν και, γιατί όχι, να βελτιωθούν κάποια μη ικανοποιητικά σημεία, όπως π.χ. η προτεραιότητα του χρήστη έναντι του νόμιμου ιδιοκτήτη σε σχέση με τις περιουσίες σε περιοχές που θα βρίσκονται υπό τ/κ διοίκηση. Κανείς, λοιπόν, δεν ξεγέλασε κανέναν. Αυτό το παραμύθι πρέπει κάπου εδώ να σταματήσει. Και να σας πω και κάτι άλλο; Οι εκλογές δεν κερδίζονται, ούτε με διαστρέβλωση της αλήθειας, ούτε ρίχνοντας λάσπη. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με τη δύναμη της αλήθειας και ας αδιαφορήσουμε για όσους προσπαθούν ακόμα και σήμερα να αποπροσανατολίσουν τον λαό διαστρεβλώντας την πραγματικότητα. Οι εκλογές σε λίγες μέρες τελειώνουν και εκείνο που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα. Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι εκλογές στην Τουρκία θα επιτρέψουν τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση τού Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης βάσης, και πάντα στη βάση των ενωσιακού κεκτημένου. Προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας της περασμένης Τετάρτης, πολλά από τα μέλη ζήτησαν επιτακτικά τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για να στηρίξει τη διαδικασία. Αυτή ακριβώς ήταν η θέση μας εδώ και αρκετό καιρό. Επίσης, μας βρίσκει σύμφωνους η πρόταση Χριστοδουλίδη για ανάληψη μεγάλης διπλωματικής προσπάθειας, διασυνδέοντας την επίλυση του Κυπριακού, των ευρωτουρκικών σχέσεων και της τουρκικής επιθετικότητας, μέσα από τη λήψη πολιτικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για τον διορισμό μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας με συγκεκριμένους όρους εντολής προς αυτή την κατεύθυνση.

Εθνική ενότητα

Προλαβαίνουμε να σώσουμε το Βαρώσι;

Ο μοναδικός δρόμος να σώσουμε την Κύπρο, περιλαμβανομένων και των Βαρωσίων, είναι με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα πρέπει συστηματικά και εντατικά να διατηρούμε το θέμα της Αμμοχώστου στο διεθνές και ευρωπαϊκό προσκήνιο, προκειμένου, προβάλλοντας και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (550/84 και 789/92), αν όχι να παρεμποδιστούν, τουλάχιστον να δυσκολέψουν και να καθυστερήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό περαιτέρω ενέργειες της Άγκυρας και των εγκάθετών της στα κατεχόμενα σε σχέση με την πόλη του Ευαγόρα. Η αδράνεια ή η κατάθεση ευφάνταστων ιδεών δίνουν το απόλυτο άλλοθι στην Τουρκία για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της. Δεν είναι μόνο η πόλη της Αμμόχωστου που κινδυνεύει, αλλά ολόκληρο το κατεχόμενο τμήμα της χώρας μας. Η συνεχής διεθνοποίηση του προβλήματος, η ευθυγράμμιση γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών δεδομένων και συμφερόντων στην περιοχή, και η δημιουργία κινήτρων, είναι εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Κάτι τέτοιο φυσικά απαιτεί ομοψυχία στο εσωτερικό μέτωπο, εθνική ενότητα, συναινέσεις και συνθέσεις εκ μέρους μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, που θα μπορεί να πετύχει τη μέγιστη συστράτευση στο εσωτερικό.

Κίβδηλα διλήμματα

Διασυνδέεται το Κυπριακό με το φυσικό αέριο; Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το κυπριακό φυσικό αέριο πριν από τη λύση του Κυπριακού;

Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτή τη συλλογιστική και γιατί πρέπει να αυτοεγκλωβιζόμαστε σε κίβδηλα διλήμματα. Η θέση μας είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προχωρήσει τον ενεργειακό της σχεδιασμό χωρίς αυτός να εξαρτάται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και κυρίως χωρίς να εξαρτάται από τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Υπάρχει ήδη πλαίσιο διαμοιρασμού των ωφελημάτων, που ευνοεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στις συγκλήσεις Χριστόφια-Ταλάτ και έχει περαιτέρω εμπλουτιστεί από τις προτάσεις Αναστασιάδη. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την Άγκυρα προκειμένου να συνεργασθεί για την εξεύρεση λύσης στα πλαίσια που ανέφερα πιο πάνω, προκειμένου να επωφεληθεί και η ίδια. Αυτή είναι η μόνη διασύνδεση που βλέπω μεταξύ του Κυπριακού και του φυσικού αερίου. Επιπλέον, η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ δίνει τη μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο να προωθήσει και να αναδείξει τον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της ρόλο ως παράγοντα της ενεργειακής ασφάλειας και αυτάρκειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ώρα που η ΕΕ διερευνά όλους τους εναλλακτικούς τρόπους απεξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, μια χώρα μέλος της ΕΕ, με επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου όπως η Κύπρος, επιβάλλεται να έχει λόγο και ρόλο.

4436118106526492 image

«Η διαφθορά είναι παλιά και διαχρονική»

Ερωτηθείς «πώς μπορεί να καθαρίσει ο τόπος από τη διαφθορά, από τη στιγμή που μπορεί να αλλάζει ο Πρόεδρος αλλά στα κρίσιμα πόστα και θεσμούς παραμένουν τα ίδια πρόσωπα», ο Μάριος Καρογιάν επεσήμανε ότι ανήκει σε αυτούς που σε ανύποπτο χρόνο δεν ενέδωσαν στον πειρασμό των λαϊκίστικων γενικεύσεων περί της διαφθοράς. «Είχα εξαρχής υποστηρίξει ότι το φαινόμενο δεν ήταν σημερινό. Ήταν παλιό και διαχρονικό. Και πως η λύση του προβλήματος δεν είναι ούτε απλή, αλλά ούτε και εύκολη. Απαιτούνται πολλές πρωτοβουλίες από πολλούς και θέσπιση αρκετών ρυθμίσεων που με αποτελεσματικό τρόπο θα δίνουν λύση. Ήδη η λειτουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς είναι ένα σημαντικό βήμα, που προσεχώς θα έχει τη δυνατότητα να παράξει έργο και να φέρει αποτελέσματα. Η ίδια η ΕΕ μπορεί να προσφέρει πολλά σε τεχνογνωσία, μέτρα και πρωτοβουλίες. Μπορούμε και οφείλουμε να φέρουμε στα δικά μας μέτρα προγράμματα, νομοθετήματα και κανονισμούς, που τέθηκαν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, το κυριότερο όλων είναι να υπάρξει διαφάνεια, λογοδοσία και τερματισμός του καθεστώτος της ατιμωρησίας. «Αυτοί είναι οι βασικότεροι όροι για να περιοριστεί η έκταση του φαινομένου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αφουγκραστεί την κυπριακή κοινωνία και έχει συνειδητοποιήσει απολύτως ότι για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς ισχύει το ακόλουθο αξίωμα: Όσο πιο λαϊκίστικα και επιπόλαια αντιμετωπίζεται η καταπολέμηση της διαφθοράς, τόσο η διαφθορά θα διαιωνίζεται. Γιατί η καταπολέμησή της είναι πρωτίστως ζήτημα ισχυρής πολιτικής βούλησης και ριζικής αλλαγής της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη και της πολιτικής με την οικονομική εξουσία», πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

Σε μια περίοδο που το Κυπριακό έφθασε στο αδιέξοδο, η οικονομία πιέζεται από παντού, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί μας είναι σε κρίσιμο σημείο, παιδεία και υγεία έχουν σοβαρά προβλήματα, πώς θα μπορέσετε να συνεργαστείτε μέσα στην ίδια κυβέρνηση ομοσπονδιακοί και αντιομοσπονδιακοί, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλιστές στην οικονομία, υπέρ και κατά του ΓεΣΥ, υπέρ και κατά των σχέσεων παιδείας/εκπαίδευσης-Εκκλησίας;

Με την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη υπήρξε πράγματι μια πρωτοτυπία χωρίς προηγούμενο στα εκλογικά ιστορικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αντίθεση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου μια ομάδα συνεργαζόμενων κομμάτων συμφωνούσαν πρώτα στον κοινό υποψήφιο και μετά αποφάσιζαν το πρόγραμμά του, σήμερα έχουμε έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του και τους βασικούς άξονες τής πολιτικής του, με τους οποίους συμφώνησαν μετέπειτα διάφορα κόμματα. Λέγοντας, λοιπόν αυτά, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως ένα μόνο πρόγραμμα υπάρχει. Εκείνο του Νίκου Χριστοδουλίδη, το οποίο είναι ολοκληρωμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας εποχής, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται για να μπει η Κύπρος σε αυτή την τροχιά. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού…

Επόμενη μέρα

Εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της ΔΗΠΑ; Θα έχει λόγο ύπαρξης, από τη στιγμή που θα είναι στην ίδια κυβέρνηση με το ΔΗΚΟ;

Όπως θα θυμάστε από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, η ΔΗΠΑ είχε μια βασική προτεραιότητα: την προώθηση τής κουλτούρας των πολιτικών συνεργασιών που θα συνέβαλλε στην υπέρβαση ξεπερασμένων αντιθέσεων του παρελθόντος και στην παραγωγή νέων συνθέσεων ικανών να εκφράσουν το πνεύμα και τις επιθυμίες της νέας εποχής. Ήταν ο λόγος για τον οποίο η ΔΗΠΑ δεν εξαίρεσε κανένα από τις συνομιλίες της ενόψει των προεδρικών εκλογών, ούτε το ΔΗΚΟ. Θα ήταν άλλωστε αντιφατικό να μιλάμε για ενότητα και να μην συμπεριλαμβάνουμε σε αυτή ορισμένους. Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών, η καλλιέργεια της κουλτούρας των πολιτικών συνεργασιών θα παραμείνει βασική ανάγκη και προϋπόθεση εκσυγχρονισμού και σταθεροποίησης τού πολιτικού μας συστήματος. Ως εκ τούτου, η ΔΗΠΑ θα εξακολουθεί να έχει λόγο ύπαρξης και οι πολίτες λόγο να την στηρίζουν μαζικά. Η ύπαρξη και η καθιέρωση της άλλωστε στον πολιτικό χάρτη δεν ήταν τυχαία. Επιτεύχθηκε μέσα από την ποιότητα των πολιτικών της θέσεων, την υπευθυνότητα που έδειξε, την μετριοπάθεια και την προώθηση καινοτόμων και ρεαλιστικών προτάσεων. Εάν δεν αντιληφθούμε πως για να υπερβούμε την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει πρώτα και κύρια να υπερβούμε τους εαυτούς μας,η Κύπρος θα βρεθεί στο περιθώριο της Ιστορίας.

Ανοχή στην... ανυπακοή

Σε ποιο βαθμό γίνεται ανεκτό από τη ΔΗΠΑ, στελέχη της να μην σέβονται την απόφαση τού κόμματος και να δουλεύουν φανερά για άλλο υποψήφιο; Θα δούμε διαγραφές;

Η προϊστορία έχει δείξει πως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία της Δημοκρατίας υπάρχουν ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις που είτε για προσωπικούς λόγους είτε για λόγους συνείδησης δεν ακολουθούν την απόφαση του κόμματος. Αυτό ενδεχομένως είναι πιο έντονο σε περιπτώσεις που ο υποψήφιος δεν προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματός τους. Στα δημοκρατικά κόμματα αυτό είναι υγιές και αναμενόμενο. Φτάνει να γίνεται μέσα σε πνεύμα σεβασμού της πλειοψηφικής απόφασης, ευπρέπειας, αλλά και αυτοσεβασμού. Οι εποχές εξελίσσουν τα κόμματα και την ίδια την εσωκομματική δημοκρατία, και αυτό δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί. Εμείς ως ΔΗΠΑ αντιλαμβανόμαστε πως τα φαινόμενα αυτά, δεν επιλύονται με διαγραφές αλλά με συζητήσεις, διάλογο και επιχειρηματολογία.

kateliadi@politis-news.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών
ΚΥΠΡΟΣ

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών