Το αποτέλεσμα των «δημοτικών εκλογών» είναι ένα νέο «ηχηρό μήνυμα» των Τουρκοκύπριων πολιτικών προς την Άγκυρα και τους πολιτικούς εκπροσώπους της στα κατεχόμενα, υποστηρίζουν Τουρκοκύπριοι αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με την άποψη τους, την Κυριακή, η πλειοψηφία των Τ/κ «ψηφοφόρων», αντιδρώντας στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά δρώμενα της κοινότητας τους, έστειλαν το μήνυμα ότι για τοπικού ενδιαφέροντος ζητήματα αποφασίζουν οι ίδιοι.
Οι Τουρκοκύπριοι αρθρογράφοι, αναλύοντας τα αποτελέσματα των «δημοτικών εκλογών» εστιάζουν στην αποτυχία της «κυβερνητικής» συμμαχίας», η οποία διατηρεί στενή συνεργασία με την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, αποδίδουν σημασία στην μικρή αλλά αξιοσημείωτη ενίσχυση των ποσοστών των κομμάτων της τ/κ Αριστεράς.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης, η πληροφορία ότι οι έποικοι, σε διάφορες περιοχές των κατεχομένων, στην «εκλογική» αναμέτρηση της Κυριακής, επέλεξαν να υποστηρίξουν τους «υποψήφιους» της τ/κ Αριστεράς και όχι τις προσωπικότητες που συνεργάζονται με την Άγκυρα.
Γιατί έχασε το ΚΕΕ;
Μοιραζόμενος την άποψη του για τα αποτελέσματα των «δημοτικών εκλογών» με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο δημοσιογράφος Βατάν Μεχμέτ προβάλλει την άποψη ότι οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά την άγνοια των εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα όσον αφορά την τουρκοκυπριακή πολιτική.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, παραγνωρίζοντας τα προηγούμενα παραδείγματα και αποτελέσματα των «εκλογών» οι εκπρόσωποι της Άγκυρας επιμένουν να μην λαμβάνουν υπόψη τους τον τοπικό χαρακτήρα των «δημοτικών εκλογών» στα κατεχόμενα. Σε αντίθεση με τις «προεδρικές» ή «βουλευτικές», στις «τοπικές εκλογές» οι Τουρκοκύπριοι δεν ψηφίζουν με βάση τις εξελίξεις στο Κυπριακό ή την «υψηλή πολιτική ατζέντα», αλλά τις προσωπικότητες και τις προτάσεις που καταθέτουν οι υποψήφιοι για τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο.
Για αυτό τον λόγο, σύμφωνα με τον κ. Μεχμέτ, «η στρατηγική της εφαρμογής της πολιτικής των γενικών εκλογών στις τοπικές εκλογές είναι μια "κακή" στρατηγική». Και αυτό διότι, «παραδοσιακά, οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι εκπέμπουν στην Τουρκία το μήνυμα ότι "κάναμε αυτό που είπατε στις προεδρικές και γενικές εκλογές. Αλλά θα στηρίξουμε την αντιπολίτευση σε τοπικό επίπεδο"».
Σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, ο κ. Μεχμέτ εστιάζει στην αποτυχία του μεγαλύτερου τ/κ κόμματος, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη διάσπαση που παρατηρείται στους κόλπους του κόμματος. Έτσι, στην περίπτωση της κατεχόμενης Λευκωσίας, οι επιπτώσεις του πρόσφατου συνεδρίου για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος «πρωταγωνιστούν» στη νέα «εκλογική αποτυχία». Παρόμοια εικόνα ξεχωρίζει και στην περίπτωση των κατεχόμενων «δήμων» της Αμμοχώστου και της Κερύνειας. Επιπλέον, η ηγεσία του ΚΕΕ κατανόησε με πικρία την νύχτα της Κυριακής, λ.χ. στην περίπτωση της Κυθραίας, ότι η «εξαγορά» των ψηφοφόρων με «χρηματικά δώρα» δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Τέλος, ο κ. Μεχμέτ προσθέτει ότι οι έποικοι σε πολλές περιοχές υποστήριξαν τους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και της τ/κ Αριστεράς. Επίσης, αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων «κοινοβουλευτικών εκλογών».
Η άνοδος του ΡΤΚ
Στην ενίσχυση της θέσης του ΡΤΚ, εις βάρος του ΚΕΕ και των τ/κ πολιτικών δυνάμεων που διατηρούν στενή συνεργασία με την Άγκυρα, εστιάζει ο πρώην διευθυντής της «Γιενί Ντουζέν», ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι, σύμφωνα με τον οποίο το ποσοστό του μεγαλύτερου κόμματος της τ/κ Αριστεράς το βράδυ της Κυριακής αυξήθηκε από 31,9% σε 35,4%. Το δε, ποσοστό του ΚΕΕ μειώθηκε από 39,6% σε 35,8%.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, όλα τα κόμματα της τριπλής «κυβερνητικής» συμμαχίας έχασαν ψήφους στις «δημοτικές εκλογές». Τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) όσο και το Κόμμα της Αναγέννησης (ΚΑ) σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση. Την ίδια ώρα, νέα «βουτιά» σημείωσε το Λαϊκό Κόμμα (ΛΚ) του Κουντρέτ Όζερσαϊ, το οποίο πλέον δίνει αγώνα επιβίωσης.
Νέος ηγέτης της τ/κ Αριστεράς;
Για την περίπτωση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της τ/κ Αριστεράς, του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), ο αρθρογράφος της «Γενί Ντουζέν», Σερχάτ Ιντζίρλι, εστιάζει στην αύξηση των ποσοστών του κινήματος και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανεκλογή του Μεχμέτ Χαρμαντζί στο αξίωμα του «δημάρχου» της Λευκωσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ιντζίρλι, στη σκιά των νέων «εκλογικών» αποτελεσμάτων, ο κ. Χαρμαντζί αναδεικνύεται σε ηγέτη της τ/κ Αριστεράς. Και ενδεχομένως, το επόμενο διάστημα το όνομα του κ. Χαρμαντζί θα ακούγεται για την θέση του ηγέτη του ΚΚΔ, το οποίο πριν από περίπου επτά χρόνια ανέδειξε στην ηγεσία των Τ/κ, τον Μουσταφά Ακιντζί.
Την ίδια ώρα, ο κ. Ιντζίρλι προσθέτει ότι ένα άλλο στέλεχος του κινήματος, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να «εκλεγεί» στο αξίωμα του «δημάρχου» της Κερύνειας, σημείωσε αξιοσημείωτη πορεία. Πρόκειται για τον Ζεκί Τσελέρ, ο οποίος ήρθε τρίτος με μικρή διαφορά στην «εκλογική κούρσα» της Κερύνειας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.