Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του να αγωνίζεται για τη δημιουργία των συνθηκών για επανέναρξη του διαλόγου για μια λύση στο Κυπριακό, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Maronite Sporting Centre στην Πάνω Δευτερά, είπε πως στόχος είναι μέσα από έναν ειρηνικό και δημιουργικό διάλογο να πετύχουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους με βάση τις αρχές της ΕΕ που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν ειρηνικά, δημιουργικά και να έχουν προοπτική και μέλλον.
Αναφερόμενος στο Maronite Sporting Centre τόνισε την ικανοποίησή του, αφού το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, το οποίο υπήρξε πάγιο αίτημα της Μαρωνιτικής κοινότητας, μπαίνει πλέον και επίσημα σε τροχιά υλοποίησης.
Όπως σημείωσε, ήδη, για τις ανάγκες της επιτέλεσης της Α’ φάσης του έργου έχει παραχωρηθεί το ποσό των 230 χιλιάδων ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2023 που το σύνολο των κομμάτων έχει εγκρίνει υπάρχουν επιπλέον 550 χιλιάδες ευρώ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πέραν του έργου αυτού, και επιπροσθέτως της κρατικής χορηγίας ύψους 100 χιλιάδων ευρώ που λαμβάνει ετησίως, η Μαρωνίτικη κοινότητα, επωφελήθηκε άλλων έργων ως αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών, αλλά και των αναγκών που αντιμετωπίζει η αδελφή κοινότητα. Ανέφερε ενδεικτικά την οικονομική συνεισφορά στη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου «Το Σπίτι του Μάρωνα», ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στον Κορμακίτη, ύψους 464 χιλιάδων ευρώ και άλλα.
Ο Πρόεδρος είπε ακόμη πως η Κυβέρνηση επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναστήλωση αρχαίων Μαρωνίτικων Εκκλησιών, ως επίσης την επιδιόρθωση και συντήρηση άλλων ιστορικών μνημείων της Κοινότητας στις κατεχόμενες περιοχές.
Είπε πως μέσα από τα έργα προς την κοινότητα των Μαρωνιτών, καταδεικνύεται το έντονο ενδιαφέρον που επέδειξε στη δεκαετή διακυβέρνηση του όσον αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την κοινότητα.
Οδός διαλόγου
«Αναλόγως εργαστήκαμε αναλώνοντας το άπαν των δυνάμεών μας για την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων σας, αλλά και του συνόλου του κυπριακού λαού, όπως αυτό θα ήτο δυνατόν μέσα από την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και την ανάκτηση των περιουσιών σας», είπε, και σημείωσε πως μέσα από την οδό του διαλόγου, η Κυβέρνηση εργάστηκε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας, μέσα από την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, που να εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο ως κράτος μέλος της ΕΕ.
Τόνισε πως μόνο μια τέτοια λύση θα μετεξελίξει την πατρίδα μας σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, σε ένα λειτουργικό κράτος, μακριά από ξένες εξαρτήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής. «Και αυτό», πρόσθεσε, «δεν το αναφέρω μόνο για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, το αναφέρω και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, οι οποίοι εν τη ουσία στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται επίσης υπό κατοχή».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως επιδιώκουμε ένα κράτος, οι πρόνοιες λειτουργίας του οποίου θα το καθιστούν βιώσιμο, με πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως ουδέποτε αρνήθηκε τη συνάφεια, την ισότητα με τους Τουρκοκύπριους. «Αυτό που θελήσαμε και επιδιώξαμε μέσω των διαπραγματεύσεων είναι τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους που θα ήταν απεξαρτημένο από βλέψεις μετατροπής του σε προτεκτοράτο μιας τρίτης δύναμης», είπε.
Σημείωσε, ωστόσο, πως δυστυχώς, οι παρεμβάσεις τρίτων και ειδικότερα της Τουρκίας με αξιώσεις που ήθελε να μετατρέψει το κράτος σε εξάρτημα των επεκτατικών πολιτικών της δεν μας επέτρεψαν στο Κραν Μοντανά, σε μια κρίσιμη για τη χώρα και την Ιστορία του τόπου συγκυρία να εξεύρουμε την ποθητή λύση.
Ο Πρόεδρος σημείωσε πως η δική μας πλευρά κατάβαλε σημαντικές προσπάθειες, κάνοντας σημαντικές υποχωρήσεις προς όφελος της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας του κράτους, ωστόσο, όπως επεσήμανε, είναι καλά γνωστό πως οι όποιες πρωτοβουλίες της πλευράς μας, προσέκρουαν ανέκαθεν στην αδιαλλαξία και τις υπέρμετρες αξιώσεις της τουρκικής κατά βάση πλευράς.
Διευκρίνισε πως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι επί ημερών του κ. Ακιντζί υπήρξε μια ειλικρινής βούληση για επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε, όμως, πως ο κ. Ακιντζί δεν αισθανόταν ότι ήταν ανεξάρτητος ή Τουρκοκύπριος ηγέτης. «Η εξάρτηση από την Τουρκία ήταν δεδομένη, και αυτό είναι μια μαρτυρία μέσα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις παρεμβάσεις από την Άγκυρα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος ευχήθηκε σύντομα να αξιωθούμε να δούμε πρόοδο και να μπορούν οι Μαρωνίτες όπως και ο κάθε Κύπριος να ενασκούν απρόσκοπτα τις εκκλησιαστικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις στις πατρογονικές τους εστίες.
Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του για αυτό που ήταν ο πρωταρχικός στόχος, το πώς δημιουργούνται επιτέλους οι συνθήκες ώστε μέσα από ένα ειρηνικό και δημιουργικό διάλογο να πετύχουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους με βάση τις αρχές της ΕΕ που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν ειρηνικά, δημιουργικά, να έχουν προοπτική και μέλλον.
«Θέλω να είστε βέβαιοι ότι θα είμαι στον βαθμό που μπορώ πάντοτε στο πλευρό σας κτίζοντας πάντοτε σε αυτή την αδελφική σχέση που έχουμε δημιουργήσει όλα τα χρόνια που βρίσκομαι στην πολιτική ζωή του τόπου», κατέληξε ο Προεδρος Αναστασιάδης.
Ο Γιαννάκης Μούσας, Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή, στο δικό του χαιρετισμό έκανε αναφορά στο ιστορικό του οράματος για δημιουργία του αθλητικού Κέντρου με την παραχώρηση της γης από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Από τότε όπως είπε, δεν έγινε κατορθωτή η αξιοποίηση της γης αυτής και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει και να καταλάβει τη θέση του εκπροσώπου των Μαρωνιτών. «Σήμερα, 6,5 χρόνια μετά την εκλογή μου νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που αυτός ο μεγάλος στόχος μπαίνει σε τροχιά οριστικής υλοποίησης», είπε και σημείωσε πως ήταν μια τιτάνια προσπάθεια με τα τεράστια πολεοδομικά και άλλα εμπόδια και προβλήματα.
Ευτυχώς, είπε, σε αυτή τη πορεία στάθηκαν κάπως τυχεροί γιατί βρήκαν σε καίρια πόστα ανθρώπους που έδειξαν κατανόηση, και πρώτα και πάνω από όλους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης στο δικό του σύντομο χαιρετισμό, είπε πως αισθάνεται πολύ συγκινημένος για τη σημερινή τελετή καθώς και ο ίδιος ήταν προπονητής της ομάδας των Μαρωνιτών όταν είχε ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα τη δεκαετία του 1980.
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην προτροπή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ίδιο και τον ΚΟΑ για την δημιουργία του έργου των Μαρωνιτών. «Εμείς με όλη μας τη δύναμη και με δημόσιο χρήμα βοηθήσαμε για την πρώτη φάση που θα ξεκινήσει αμέσως. Ελπίζω και εύχομαι όλοι να βοηθήσουν ούτως ώστε το έργο αυτό να γίνει πραγματικότητα για την μαρωνιτική κοινότητα», κατέληξε.
Ακολούθησαν βραβεύσεις μελών της κοινότητας που ξεχώρισαν για το έργο και τη συνεισφορά τους. Βραβεύτηκε ο Πρόεδρος του ΚΝΜ Φράνσις Ιωσήφ, ο πρώην Πρόεδρος του ΚΝΜ και στενός συνεργάτης του Σπύρου Κυπριανού, Σπύρος Μελάς, ο αείμνηστος πρώην Πρόεδρος του ΚΝΜ Μιχάλης Φράγκος με το βραβείο να παραλαμβάνει ο Φραγκίσκος Φράγκος, ο πρώην Πρόεδρος του ΚΝΜ Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, ο πρώην εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στην Βουλή Νίνος Χατζηρούσου, ο πρώην προπονητή του ΚΝΜ και σημερινός Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο παλαίμαχος Μαρωνίτης ποδοσφαιριστής Μάρκος Μάρκου και ο εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Γιώργος Ναούμ.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο στο σημείο όπου θα ανεγερθεί το αθλητικό κέντρο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.