Τις θέσεις του για το Κυπριακό δημοσιοποίησε την Παρασκευή ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο αποτελεί μνημείο πλήρους άγνοιας ή και αποστροφής των σημερινών δεδομένων, αλλά κυρίως αποτυπώνει τη μη ρεαλιστική αντίληψη ενός υποψηφίου ο οποίος φιλοδοξεί να κυβερνήσει και να διαπραγματευτεί, όπως διατείνεται, για την επίλυση του προβλήματος.
Πέρα από τις μεσσιανικού τύπου προσεγγίσεις, με τον υποψήφιο να εντοπίζει την τάση που επικρατεί εντός των Ελληνοκύπριων ότι οι συζητήσεις μεταξύ μας για το περιεχόμενο της λύσης «οδήγησε πολλές φορές στο εσωτερικό σε αντιπαραγωγικές συζητήσεις, ατέρμονες συγκρούσεις και εξαντλητικές αντιπαραθέσεις», άρα χρειαζόμαστε έναν σωτήρα για να ομαλοποιήσει τον μεταξύ μας διάλογο, ο υποψήφιος για την προεδρία εμφανίζει ένα έγγραφο για το Κυπριακό στο οποίο αγνοούνται βασικά συστατικά της διαπραγμάτευσης δεκαετιών που μας οδήγησαν στο πλαίσιο Γκουτέρες, στο οποίο θα πρέπει να επιστρέψουμε όπως σημειώνει ο Νίκος Αναστασιάδης, ο διαπραγματευτής και τρία τουλάχιστον κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, αλλά και η συνεργαζόμενη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ΔΗΠΑ.
Ο μακροχρόνιος συνεχίζεται
Στο επτασέλιδο κείμενο για το Κυπριακό ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρεί να επαναφέρει στοιχεία τα οποία οδηγούν σε ακόμα έναν μακροχρόνιο αγώνα. Σημειώνεται στο κείμενο για το Κυπριακό: «Πρωταρχικός στόχος και ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού με τα ψηφίσματα των ΗΕ. Οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποτελούν το πλαίσιο διαπραγμάτευσης όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες». Με αυτό το άλμα του χρόνου προς τα πίσω ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην ουσία επαναφέρει τη διαπραγμάτευση στην αφετηρία αγνοώντας ότι όλα τα αυτά τα χρόνια έχει κορυφωθεί η διαπραγμάτευση και όλο το πλέγμα του χρονοβόρου αυτού αποτελέσματος καταγράφηκε στο πλαίσιο του γενικού γραμματέα ανεξάρτητα από τις αιτίες και τα αφηγήματα που έχουν ακουστεί και που οδήγησαν στη διακοπή των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.
Τι όμως ο αναγνώστης διαβάζει στις θέσεις Νίκου Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό οι οποίες, μάλιστα, ετοιμάστηκαν μέσα «από μια πρωτόγνωρη άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας» και «που διαμορφώθηκε στη βάση του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών» όπως διατείνεται συνεχώς ο υποψήφιος για την προεδρία;
«Κατανοώντας πως ό,τι έχει τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών από τον γενικό γραμματέα των ΗΕ παραμένει, το πλαίσιο Γκουτέρες, με τα θετικά του και αρνητικά του, ως εκ τούτου θα αποτελέσει και αυτό μέρος του πλαισίου της διαπραγμάτευσης».
Με λίγα λόγια, το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι μέσα από τη μακρόχρονη εμπειρία του διεθνούς παράγοντα, για τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τους συνεταίρους του δεν θεωρείται η κομβική στροφή αλλά η κατά βούληση και κατ’ επιλογή στροφή σε στοιχεία βεβαίως που μας αρέσουν, επιστρέφοντας στο γενικό πλαίσιο των συμφωνιών κορυφής του '77 και '79 στις οποίες δεν υπήρξε ούτε καν αναφορά στα κρίσιμα ζητήματα των στρατευμάτων ή της κατάργησης των εγγυήσεων.
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αγνοούνται στις θέσεις Χριστοδουλίδη και οι συμφωνίες Αναστασιάδη - Έρογλου οι οποίες στην ουσία αποτέλεσαν την απαρχή της τελευταίας προσπάθειας στο Κυπριακό.
Η βολική προσέγγιση
Είναι όμως ενδεικτική η αναφορά στο κείμενο θέσεων Χριστοδουλίδη για «θετικά και αρνητικά του πλαισίου Γκουτέρες». Μια βολική προσέγγιση όταν ο υποψήφιος αποφεύγει να ασχοληθεί με την ουσία γιατί δεν του το επιτρέπουν οι συνεταίροι του. Είναι ενδιαφέρον να μας εξηγήσει ο υποψήφιος ποια κατά την εκτίμησή του είναι τα θετικά που θα πάρουμε αλλά και ποια είναι τα αρνητικά του πλαισίου που θα απορρίψουμε. Με λίγα λόγια, για τον υποψήφιο Πρόεδρο το πλαίσιο του γενικού γραμματέα το οποίο ετοιμάστηκε, με την πρωτόγνωρη εμπλοκή σε παράλληλα τραπέζια διαπραγματεύσεων στην οποία συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης και όχι το αποτέλεσμα αυτής. Δεν θέλει ή δεν μπορεί να κατανοήσει ο υποψήφιος για την προεδρία ότι το περιεχόμενο του πλαισίου Γκουτέρες ενσωματώνει όλη την προηγούμενη πορεία των διαπραγματεύσεων και είναι το μοναδικό και το τελευταίο που αξιοποιεί όσα πλαίσια και συμφωνίες υπήρξαν στο παρελθόν.
Η λογική του εγγράφου που παρουσίασε ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν αφίσταται της επαναλαμβανόμενης πρακτικής του μακαρίτη Τάσσου Παπαδόπουλου ότι «όλα βρίσκονται στο τραπέζι από τη στιγμή που έχουν τεθεί» και ότι «τίποτε δεν φεύγει». Στην πραγματικότητα ήταν ένας εύσχημος τρόπος με τον οποίο βρισκόταν σε συνεχές τέλμα ο διάλογος. Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να εξηγήσει στους ψηφοφόρους ο Χριστοδουλίδης πώς θα διαπραγματευτεί όταν επικαλείται και μεγιστοποιεί συμφωνίες που έγινα πριν από 45 χρόνια και οι οποίες δεν έκαναν καμία αναφορά σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Το πλαίσιο λύσης
Στις θέσεις του για το Κυπριακό είναι έμπλεες από την επιθυμία του Ν.Χ. να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν στη βάση και των διαχρονικών θέσεων των συνεταίρων του. Στις θέσεις αυτές είναι διάχυτη η προσπάθεια να ικανοποιήσει τις απορριπτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν αγνοώντας σημαντικά στοιχεία, όπως την πολιτική ισότητα την οποία ουσιαστικά εξαφανίζει από τις θέσεις του. Συμπερασματικά, ο υποψήφιος για την προεδρία μέσα από το κείμενο για το Κυπριακό που έδωσε στη δημοσιότητα αγνοεί την ύπαρξη του πλαισίου Γκουτέρες το οποίο δεν εμφανίζει ως το έγγραφο στο οποίο γίνεται αναφορά:
• Για την ανάγκη τερματισμού του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος και της Συνθήκης Εγγυήσεως.
• Για την ανάγκη «δραστικής μείωσης των στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα ενώ αναφέρεται σε χρονοδιάγραμμα για να φθάσει ο αριθμός των στρατευμάτων του 1960».
Αυτές μεταξύ άλλων αναφέρονται στο πλαίσιο του γενικού γραμματέα ως αποτέλεσμα των συνομιλιών του 2017 στο Κραν Μοντανά. Εν ολίγοις, βρίσκονται όλα εκείνα τα οποία ζητά ο υποψήφιος και οι συνεταίροι του. Το πλαίσιο του γενικού γραμματέα δεν είναι ένα πλαίσιο το οποίο θα ενσωματωθεί σε συμφωνίες του παρελθόντος. Είναι το πλαίσιο για τη λύση του Κυπριακού. Τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα και αλχημείες του υποψηφίου και των συνεργατών του.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.