«Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι διπλά κρίσιμες, λόγω των μεγάλων προκλήσεων αλλά και των τεράστιων εξουσιών του εκάστοτε Προέδρου που εξασκούνται χωρίς πραγματικό έλεγχο», δηλώνει η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου και εξηγεί γιατί στηρίζει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Εκφράζει, επίσης, τη διαφωνία της με την απόφαση παραπομπής της Έφης Ξάνθου στο πειθαρχικό συμβούλιο και στέλνει ένα μήνυμα ενότητας στο Κίνημα, λέγοντας ότι «τον Φεβρουάριο θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, κοινοβουλευτική ομάδα, ηγεσία, αξιωματούχοι και στελέχη στην προσπάθεια επανεκκίνησης κράτους και θεσμών».
Σε σχέση με προηγούμενες εκλογές, πώς θα αξιολογούσατε τη σημασία των εκλογών του Φεβρουαρίου;
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνεπακόλουθες κυρώσεις που αποφασίσαμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, την αβεβαιότητα στις αγορές που ίσως πιέσουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες των κρατών μελών που δοκιμάστηκαν ήδη από την πανδημία. Στο εσωτερικό, η διαφθορά, η απαξίωση των θεσμών, η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης, το στεγαστικό και τα δάνεια των νοικοκυριών δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, ενώ ο κόσμος θυμωμένος και απελπισμένος γυρίζει την πλάτη στη δημοκρατική διαδικασία. Πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται ανέξοδα την οικονομική κρίση, το άλυτο Κυπριακό, την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και την πίεση της μεταναστευτικής κρίσης, επιδιώκοντας την επιβολή μιας ακροδεξιάς ατζέντας με πυλώνες τον φόβο, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους. Για αυτούς τους λόγους, η επόμενη Προεδρία θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και να τις επικοινωνεί με σαφήνεια και ειλικρίνεια στους πολίτες, να βρίσκει λύσεις, να λέει την αλήθεια στον κόσμο, να μην υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Να μην έχει δεσμεύσεις που θα τον εμποδίζουν να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Μόνο έτσι, ηγεσία και κοινωνία θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί για να μπορέσει ο τόπος να πάει μπροστά.
Γιατί Μαυρογιάννη
Παρά την απόφαση του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών να μην στηρίξει κανέναν υποψήφιο, εσείς επιλέξατε να υποστηρίξετε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Γιατί;
Πιστεύω ότι στη δημοκρατία δεν χωρούν αδιέξοδα. Ανάμεσα στους υποψηφίους υπάρχουν αξιόλογα άτομα και θα μπορούσαμε να επιλέξουμε κάποιον που είναι πιο κοντά στην Οικολογική Πολιτική Οικονομία. Δυστυχώς, δεν επιλέχθηκε η αυτόνομη κάθοδος που θα πρόβαλλε αυτούσιες και ανόθευτες τις θέσεις του Κινήματος. Ούτε καταφέραμε να επιλέξουμε υποψήφιο στον έναν γύρο ψηφοφορίας που αποφασίστηκε και της καταστατικής προϋπόθεσης εξασφάλισης 60% των ψήφων. Ευτυχώς, το καταστατικό προνοεί ότι η πρόταση για Ανδρέα Μαυρογιάννη, επειδή εξασφάλισε το 41% των ψήφων, μπορεί να υποστηριχθεί δημόσια. Σέβομαι όσους προτιμούν να μην εκφραστούν δημόσια, όμως προσωπικά αδυνατώ να μείνω αμέτοχη. Θα ήταν οξύμωρο, κατά την άποψή μου, να κληθώ να επιλέξω μεταξύ δύο υποψηφίων που θα στείλουν άλλοι στον δεύτερο γύρο, χωρίς τη δική μου ουσιαστική συμμετοχή στον πρώτο γύρο. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι διπλά κρίσιμες, λόγω των μεγάλων προκλήσεων αλλά και των τεράστιων εξουσιών του εκάστοτε Προέδρου που εξασκούνται χωρίς πραγματικό έλεγχο. Λόγω του άλυτου Κυπριακού, δεν έχει εξελιχθεί το Σύνταγμα όπως έπρεπε. Δεν έχουμε, όμως, ούτε άλλα περιθώρια ούτε και άλλα αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου για χάσιμο. Τα κόμματα και οι πολίτες έχουν και δικαίωμα και καθήκον να καθορίσουν ποιος θα ηγηθεί της Δημοκρατίας. Με αυτά κατά νου, έχοντας πίσω μου μια ιστορία ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, χωρίς ποτέ να σκεφτώ το πολιτικό κόστος, δηλώνω παρούσα και σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία.
Για ποιους λόγους στηρίζετε την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη;
Γιατί εκτιμώ την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, την τιμιότητα, την αγάπη του για την Κύπρο, την αφοσίωσή του στην υπηρεσία αυτού του λαού, την πείρα και τις γνώσεις του, την καλλιέργεια του πνεύματός του, αλλά πάνω από όλα τις αξίες και τις αρχές που καθορίζουν βιωματικά τη ζωή του. Για τους λόγους αυτούς, θα στηρίξω ενεργά την προσπάθειά του στη διεκδίκηση της Προεδρίας του τόπου μας, έχοντας την πεποίθηση ότι θα εργαστεί για το δημόσιο συμφέρον, θα έρθει σε ρήξη με τη διαφθορά. Κρίνω ότι αυτό είναι εφικτό, αφού δεν έχει κρυφές δεσμεύσεις έναντι κανενός εντός ή εκτός Κύπρου, που θα θέσουν τη διακυβέρνησή του υπό ομηρία.
Εκτιμώ, γνωρίζοντάς τον για 31 χρόνια, ότι έχει την ικανότητα και τη δημοκρατική πίστη και παιδεία που χρειάζεται ένας Πρόεδρος με μεγάλες εξουσίες, για να υπηρετήσει την ισονομία, τη διαφάνεια, το κράτος δικαίου, τη λογοδοσία και πάνω από όλα τη δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού. Το γεγονός ότι είναι εκλέξιμος δίδει ελπίδες ότι θα γυρίσουμε σελίδα και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναγέννηση κράτους και θεσμών. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπορεί να ξαναδώσει στην Κύπρο την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία που έχει καταρρακωθεί με τις πράξεις και τα έργα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Η μεγάλη του εμπειρία και οι σημαντικές του διασυνδέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα Έθνη είναι προϋπόθεση για την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού και τη διασφάλιση των συμφερόντων του τόπου μας, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο διεθνές στερέωμα.
Ένιωσα πραγματικά περήφανη όταν ως υφυπουργός το 2012 ηγήθηκε της πρώτης κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο η επιτυχημένη προεδρία όσο και η διαχείριση δύσκολων χαρτοφυλακίων, περιλαμβανομένου του προϋπολογισμού της Ένωσης, οφείλονται στην ικανότητα, τη βαθιά του κατανόηση για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και στην προσωπικότητά του, που του επέτρεψε να έχει άριστη συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, αλλά και όλους τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Μας έβγαλε ασπροπρόσωπους, πρόταξε τον πολιτισμό μας και ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.
Στη δημόσια δήλωση υποστήριξης του κ. Μαυρογιάννη, αναφερθήκατε στην ανάληψη ενεργού ρόλου εκ μέρους σας. Ποιος θα είναι αυτός ο ρόλος;
Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, πάνω από όλα έχουμε την ίδια αντίληψη για τη διαφθορά και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει πάνω στη δημοκρατία, την αποτελεσματικότητα των θεσμών και στη λύση του Κυπριακού. Και για όσους υποψήφιους δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει διαφθορά, το ξεκαθαρίζω ότι είναι η κατάχρηση δημόσιας εξουσίας για τον πορισμό αθέμιτου ιδιωτικού οφέλους. Στα δημοκρατικά πολιτεύματα, επομένως, διαφθορά σημαίνει κατάχρηση της δημοκρατικής εξουσίας, κατάχρηση που με τη σειρά της μπορεί, ανάλογα με την έκταση και την έντασή της, να οδηγήσει από την απλή νόθευση μέχρι την κατάλυση της Δημοκρατίας.
Έχουμε, επίσης, μεγάλη σύγκλιση στα κύρια θέματα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, της θέσης και του ρόλου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας, στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος στους τομείς της διακυβέρνησης, της ψηφιακής ατζέντας, της παιδείας και της στροφής της οικονομίας προς ένα πράσινο και αειφόρο μοντέλο. Πιστεύουμε και οι δύο ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που έχει η Κύπρος είναι οι άνθρωποί της, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να ζουν σε ένα ευνομούμενο κράτος. Πιστεύω ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Άρα, καθήκον μου και υποχρέωσή μου είναι να εργαστώ συνειδητά ώστε να εκλεγεί. Ρόλος μου είναι να στηρίξω την υποψηφιότητά του δημόσια, να εξηγήσω γιατί θεωρώ ότι η εκλογή του είναι η απάντηση στην κρίση αξιών που αντιμετωπίζουμε και να συνεισφέρω όσο μπορώ στη λεπτομερή επεξεργασία των θέσεών του και τη μετάφρασή τους σε πολιτικές του κράτους.
Συμφωνείτε με την παραπομπή της Έφης Ξάνθου στο πειθαρχικό;
Όχι. Αυτό δήλωσα σε όλες τις συζητήσεις που είχαμε στην Πολιτική Επιτροπή. Η καταγγελία εις βάρος της Έφης έγινε από μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και θα εξεταστεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει από το αρμόδιο όργανο που αποφασίζει τα των εκλογών.
Να αναμένουμε και καταγγελία σε βάρος της απόφασής σας να στηρίξετε δημόσια κάποιον υποψήφιο, δεδομένης της απόφασης του κόμματος για μη εμπλοκή προβεβλημένων στελεχών στον προεκλογικό αγώνα;
Ελπίζω πως όχι. Τον Φεβρουάριο θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, κοινοβουλευτική ομάδα, ηγεσία, αξιωματούχοι και στελέχη, στην προσπάθεια επανεκκίνησης κράτους και θεσμών, ευελπιστώντας σε μια πιο πράσινη, ανθρωποκεντρική διακυβέρνηση, με βούληση να εξαλείψει τη διαφθορά και να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τη λύση του Κυπριακού.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.