Βουλευτές και κόμματα πιέζουν για παύση του Νιαζί

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 1.2.2022
Βουλευτές και κόμματα πιέζουν για παύση του Νιαζί
Aύριο στις 9 το πρωί, εξετάζεται ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και τρεις ώρες αργότερα, συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών, με αποκλειστικό θέμα την περίπτωση Νιαζί.



Ασφυκτική πίεση ασκούν βουλευτές και κόμματα προς την ηγεσία του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα σε μέλη του συμβουλίου και στην πρυτανεία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους νόμους και το Σύνταγμα και να προχωρήσει στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, λόγω ασυμβίβαστου. Ο τελευταίος κατέχει θέση μόνιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και βρίσκεται με άδεια άνευ απολαβών από τον Ιούνιο του 2019. Με τον γενικό ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη να καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, την ηγεσία του Πανεπιστημίου Κύπρου, για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καθώς, για όσο χρόνο βρίσκεται ο κ. Κιζίλγιουρεκ με άδεια άνευ απολαβών, αυτός (ο χρόνος) συνυπολογίζεται για σκοπούς σύνταξης και εφάπαξ. Δέον να σημειωθεί ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, ο γενικός ελεγκτής, με επιστολή του, κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο διερεύνησης ποινικού αδικήματος εναντίον της ηγεσίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, λόγω της άρνησης συμμόρφωσής της με γνωματεύσεις, μεταξύ αυτών και του τέως γενικού εισαγγελέα, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί από τη θέση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου αμέσως μετά την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, λόγω επαγγελματικού ασυμβίβαστου. Όπως μας λέχθηκε χθες από τη Νομική Υπηρεσία, η επιστολή του γενικού ελεγκτή αποτελεί αντικείμενο εξέτασης.

Οι βουλευτές που υιοθετούν τις θέσεις του γενικού ελεγκτή προειδοποίησαν από τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσο Χριστοφίδη, ότι θα υποστεί κυρώσεις αν δεν προχωρήσει στη συνταξιοδότηση του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ. Ποιες είναι αυτές οι κυρώσεις; Η δέσμευση κονδυλίων ή/και η καταψήφιση στην ολότητα του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου για το τρέχον έτος, που εκκρεμεί στη Βουλή για ψήφιση. Συναφώς επισημαίνουμε ότι αύριο, Τετάρτη, στις 9 το πρωί, συνεδριάζει η Επιτροπή Παιδείας της Βουλή για να εξετάσει τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου και τρεις ώρες μετά, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών για να εξετάσει την περίπτωση του ευρωβουλευτή κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, κατόπιν εισήγησης του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Η εμπλοκή Παμπορίδη

Με την εκλογή του κ. Κιζίλγιουρεκ στο Ευρωκοινοβούλιο, έλαβε άδεια άνευ αποδοχών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατόπιν εισήγησης του τότε προέδρου της Επιτροπής Προσωπικού του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και πρώην υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη. Εισήγηση η οποία, να σημειωθεί, εγκρίθηκε τόσο από τη Σύγκλητο όσο και από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου. Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστήμιου Κύπρου κ. Ανδρέας Κ. Χριστοφίδης αποκάλυψε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Παμπορίδη τού ανέφερε ότι προχώρησε στην εισήγηση για να δοθεί άδεια άνευ απολαβών στον κ. Κιζίλγιουρεκ, στη βάση γνωμάτευσης του δικηγόρου και πρώην γενικού εισαγγελέα μ. Αλέκου Μαρκίδη. Όταν ζητήθηκε από βουλευτές να κατατεθεί η εν λόγω γνωμάτευση στη Βουλή, ο κ. Χριστοφίδης τούς ενημέρωσε ότι δεν δόθηκε γραπτώς.

Διέξοδος τα δικαστήρια 

Η άποψη που τείνει να επικρατήσει στην ηγεσία του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι να προχωρήσει το Συμβούλιο με τη συνταξιοδότηση του κ. Κιζίλγιουρεκ για τους εξής, κυρίως, λόγους: Αφενός, για να προστατευτεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου που βρίσκεται, ήδη, στο στόχαστρο και αφετέρου, για να κριθεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς ο ευρωβουλευτής δηλώνει αποφασισμένος να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του. Με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, θα κριθούν τα νομικά ζητήματα που εγείρονται, παρόλο που το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ.

Τέσσερις γνωματεύσεις για το ασυμβίβαστο Νιαζί

Συνολικά τέσσερις γνωματεύσεις που υποδεικνύουν το ασυμβίβαστο που προκύπτει για τον ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ τέθηκαν ενώπιον της ηγεσίας του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη. Η πρώτη γνωμάτευση δόθηκε δύο ημέρες μετά την εκλογή του κ. Κιζίλγιουρεκ στο Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα στις 28/5/2019 από την εσωτερική νομική σύμβουλο του πανεπιστημίου κ. Χριστιάνα Μικελίδου. Στις 11/6/2019 δόθηκε δεύτερη γνωμάτευση από τον εξωτερικό νομικό σύμβουλο του Πανεπιστημίου Κύπρου, το δικηγορικό γραφείο Προύντζος & Προύντζος. Στη συνέχεια, ακολούθησαν δύο γνωματεύσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών με κοινοποίηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οκτώβριο του 2019, από τον τέως γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος, αποφάνθηκε ότι με την ανάληψη του αξιώματος του ευρωβουλευτή ο κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ θα έπρεπε να αφυπηρετήσει αυτοδικαίως από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στις τέσσερις παραπάνω γνωματεύσεις προστίθεται και η πρόσφατη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, το οποίο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σωστά το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν παραχώρησε άδεια άνευ απολαβών στον τέως υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου κάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη λόγω ακριβώς του ασυμβίβαστου που προκύπτει και προβλέπεται στο Σύνταγμα να επιλέξει είτε τη θέση του καθηγητή είτε τον υπουργικό θώκο. Ο κ. Χριστοδουλίδης εφεσίβαλε την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου και έχασε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» ενώπιον του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκεται άλλη μια γνωμάτευση από νομικό-συνταγματολόγο την οποίαν ζήτησε ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Ανδρέας Κ. Χριστοφίδης. Αναζητήσαμε χθες τον κ. Χριστοφίδη προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που φέρουν και αυτή τη γνωμάτευση να αναφέρεται σε ασυμβίβαστο από πλευράς Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αλλά δεν ανταποκρίθηκε στα μηνύματά μας.

Ο πρύτανης και οι δύο πρέσβεις

Σύμφωνα με το άρθρο 70 του Συντάγματος, «η ιδιότης του βουλευτού είναι ασυμβίβαστος προς το αξίωμα του υπουργού ή του μέλους Κοινοτικής Συνελεύσεως ή δημοτικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου, ή προς την ιδιότητα του ανήκοντος εις τας ενόπλους δυνάμεις ή τας δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας ή προς οιονδήποτε έτερον δημόσιον ή δημοτικόν αξίωμα ή θέσιν, προκειμένου δε περί βουλευτού εκλεγομένου υπό της τουρκικής κοινότητος και προς το του θρησκευτικού λειτουργού». Όπως σημειώνεται, ο όρος «δημόσιον αξίωμα ή θέσις» περιλαμβάνει και οιονδήποτε αξίωμα ή θέση στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οργανισμούς δημοσίας ωφελείας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στον νόμο που διέπει την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται πως η αντιμετώπιση των ευρωβουλευτών είναι η ίδια με αυτή των βουλευτών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, όπου η ιδιότητα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστη, μεταξύ άλλων, με παντός είδους θέσεις σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσος Χριστοφίδης δηλώνει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν παρανόμησε, διότι, κατά την κρίση του, δεν προκύπτει ασυμβίβαστο. Και διερωτήθηκε πώς μπορεί ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να ευνοήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου από τη θέση του ως ευρωβουλευτής. Υπέδειξε, επίσης, ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί τιμή για τα πανεπιστήμια να διαθέτουν ακαδημαϊκό προσωπικό που υπηρέτησε σε διάφορες δημόσιες θέσεις και αξιώματα. Ο πρύτανης μίλησε για ξεπερασμένη πρόνοια του Συντάγματος που θα πρέπει να αλλάξει. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργου Γιωργή και του Ιωσήφ Ιωσήφ, οι οποίοι διορίστηκαν πρέσβεις της Κύπρου στην Αθήνα κατά το παρελθόν και διερωτήθηκε γιατί τότε «δεν εγέρθηκε θέμα ασυμβίβαστου».





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - Τι δείχνει το Downdetector, τα memes στο Χ (φώτος, βίντεο)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - Τι δείχνει το Downdetector, τα memes στο Χ (φώτος, βίντεο)

Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - Τι δείχνει το Downdetector, τα memes στο Χ (φώτος, βίντεο)

Σκιώδες υπουργικό ΔΗΣΥ για ακρίβεια - Τι δήλωσε η Αννίτα για αστόχευτες παροχές (βίντεο, φώτος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκιώδες υπουργικό ΔΗΣΥ για ακρίβεια - Τι δήλωσε η Αννίτα για αστόχευτες παροχές (βίντεο, φώτος)

Σκιώδες υπουργικό ΔΗΣΥ για ακρίβεια - Τι δήλωσε η Αννίτα για αστόχευτες παροχές (βίντεο, φώτος)

ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ είναι το ακούραστο golden boy των τραπεζών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ είναι το ακούραστο golden boy των τραπεζών

ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ είναι το ακούραστο golden boy των τραπεζών

Ανησυχεί η επ. Παιδείας: Λίγα τα σχολεία με τζάμια ασφαλείας - Δεν αρκεί το κονδύλι, λένε οι Σχολικές Εφορείες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχεί η επ. Παιδείας: Λίγα τα σχολεία με τζάμια ασφαλείας - Δεν αρκεί το κονδύλι, λένε οι Σχολικές Εφορείες

Ανησυχεί η επ. Παιδείας: Λίγα τα σχολεία με τζάμια ασφαλείας - Δεν αρκεί το κονδύλι, λένε οι Σχολικές Εφορείες

Άμεση ανάλυση: Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Συρία - Η στρατηγική ευκαιρία και οι στόχοι του Τελ Αβίβ
ΚΟΣΜΟΣ

Άμεση ανάλυση: Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Συρία - Η στρατηγική ευκαιρία και οι στόχοι του Τελ Αβίβ

Άμεση ανάλυση: Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Συρία - Η στρατηγική ευκαιρία και οι στόχοι του Τελ Αβίβ