Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο πολιτικός που εκπροσωπεί τους παραγκωνισμένους

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 4.12.2022
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο πολιτικός που εκπροσωπεί τους παραγκωνισμένους
Όλα αυτά τα χρόνια μας έμαθε καλά. Ξέρει ότι μέσα από τα μισγάγκεια του DNA του μέσου Κύπριου ρέει η παραποτιά.

Δεν θα διαφωνήσουμε με τον υποψήφιο για την προεδρία κ. Νίκο Χριστοδουλίδη ότι η διαφθορά μπορεί να ξεκινήσει και να ανιχνευθεί μέσα από τα μικρά και τα καθημερινά. Διαφθορά, μας είπε στην προχθεσινή τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία, είναι ακόμα όταν δηλώνει κάποιος άλλη διεύθυνση για να μπορέσει το παιδί του να πάει σε συγκεκριμένο δημόσιο σχολείο.

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι, μέσα από τέτοιες προσεγγίσεις για τη διαφθορά, ο κ. Χριστοδουλίδης στα μεγάλα θέματα θα κράδαινε επί των κεφαλών των διεφθαρμένων ρομφαία. Θα ζητούσε να ανοίξουν νέες φυλακές για να τις γεμίσει με διεφθαρμένους μόλις εκλεγεί. Αν κρίνουμε από τον βίο και την πολιτεία του πάντως, ο κ. Χριστοδουλίδης είτε δεν ξέρει τι είναι διαφθορά είτε είναι ένας τεράστιος υποκριτής είτε τέλος πάντων εκφράζει κάτι άλλο, το οποίο ας αφήσουμε για επιδόρπιο αυτού του άρθρου.

Για παράδειγμα, αν συνιστά διαφθορά η δήλωση της διεύθυνσης του παππού για να πάει το παιδί σε ένα δημοτικό που η μαμά νομίζει ότι είναι καλύτερο ή είναι φίλη της η διευθύντρια, τι είδους διαφθορά είναι να βρίσκεσαι στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια, να υπηρετείς ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εξωτερικών, αλλά να ζητάς για τα παιδιά σου εκπαιδευτικό επίδομα εξωτερικού; Και μάλιστα, στα πιο ακριβά ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου; Για το θέμα αυτό εκτός από ανώνυμες γενικολογίες, γιατί δεν μας ενημέρωσε μέχρι στιγμής ο γενικός ελεγκτής κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Αληθεύει ότι η φοίτηση των παιδιών Χριστοδουλίδη σε ιδιωτικά σχολεία θα στοιχίσει γύρω στο μισό εκατ. ευρώ;

Η ομιλία

Η παρατηρητικότητα του κ. Χριστοδουλίδη και η κριτική που άσκησε στα μικρά θέματα διαφθοράς μήπως εκφράστηκαν υποκριτικά; Το να επικρίνεις μια οικογένεια που θέλει το παιδί της να αλλάξει σχολείο ή τηλεφωνεί για να σβηστεί ένα τροχαίο πρόστιμο είναι γενικά αποδεκτό, ιδιαίτερα όταν ο πήχης είναι ψηλά για όλους. Αν ο κ. Χριστοδουλίδης έβαλε όντως τον πήχη ψηλά, πόσο ο ίδιος τον χαμήλωσε όταν έκλεψε την ομιλία του Ιωάννη Κασουλίδη η οποία εκφωνήθηκε 12 χρόνια πριν, παρουσιάζοντάς την ως δικό του όραμα; Μήπως ο ίδιος θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη και όχι να τη φορτώσει σε έναν επικοινωνιολόγο που ήρθε από την Ελλάδα να κάνει την αρπαχτή του και να φύγει; Ας αφήσουμε κατά μέρος τη βλακεία που συνοδεύει την πράξη αυτή. Είναι δυνατόν να παίρνεις μια ομιλία του 2008 που γράφτηκε και εκφωνήθηκε υπό άλλες συνθήκες και δεδομένα και να την παρουσιάζεις ως όραμά σου για την Κύπρο για την περίοδο 2023-2028;

Στ' αλήθεια, πόσο «σπίτι του» θα έπρεπε να είχε πάει ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από αυτήν την κλοπή; Η οποία για έναν μαθητή γυμνασίου θα σήμαινε μηδενισμό και για έναν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό φοιτητή αποπομπή από το πανεπιστήμιο. Ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε λογοκλοπή ομιλίας το 1986 στις προεδρικές των ΗΠΑ. Εγκατέλειψε υπό το βάρος της κατακραυγής και για να επαναδιεκδικήσει χρειάστηκαν να περάσουν περίπου 30 χρόνια.

Κάποια μεγαλύτερα

Ας δούμε και κάτι άλλο σε σχέση με τον κ. Χριστοδουλίδη. Ο Μακάριος Δρουσιώτης εργάστηκε δίπλα στον Νίκο Αναστασιάδη για 14 μήνες και μέχρι στιγμής έγραψε τρία βιβλία τα οποία βρίθουν σκανδάλων. Αν ζούσαμε σε μια δημοκρατική χώρα ο Νίκος Αναστασιάδης σίγουρα θα είχε παραπεμφθεί ενώπιον εξεταστικής επιτροπής, μάλλον θα είχε παυθεί και πολύ πιθανόν να έβλεπε τον κόσμο ριγέ μέσα από το κελί του στις Κεντρικές με διευθύντρια την κ. Άννα Αριστοτέλους. Σήμερα, ίσως διαδήλωνε μαζί με τον Κίτα, τη Σκορδέλη και άλλους βαρυποινίτες στο προαύλιο υπέρ της κ. Αριστοτέλους. Ο κ. Χριστοδουλίδης εργάστηκε στο πλευρό του κ. Αναστασιάδη και ήταν ο εξ απορρήτων του για 9 χρόνια. Δηλώνει ότι δεν είδε τίποτα, και όχι μόνο αυτό. Υποστηρίζει, αδειάζοντας τα κόμματα που τον υποστηρίζουν, ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη όχι μόνο δεν ήταν διεφθαρμένη αλλά και πολύ πετυχημένη. Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν διέψευσε ποτέ ότι μπαινόβγαινε στα γραφεία του Βγενόπουλου, ο οποίος διά της Focus είχε λαδώσει όλη την Κύπρο. Δεν διέψευσε ποτέ ότι τον οδηγούσε διακριτικά σε σουίτες του Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Πότε θα ερωτηθεί γι' αυτές τις επαφές από τους δημοσιογράφους που λαμβάνουν μέρος στα ντιμπέιτ;

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν πήγε ποτέ διακοπές με το τζετ του Σαουδάραβα στις Σεϋχέλλες με τον Νίκο Αναστασιάδη. Από την άλλη, ήταν μόνιμος επιβάτης του τζετ σε άλλου είδους αποστολές στα μουλωχτά. Μέχρι που εκείνο το καταραμένο το πουλί στις 28 Σεπτεμβρίου 2019 έπεσε πάνω στον ανεμοθώρακα του τζετ και ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης. Τότε μάθαμε περισσότερα για τον Σαουδάραβα και τα 41 διαβατήρια που πήρε οικογενειακώς. Πληροφορηθήκαμε επίσης και για το δεύτερο ταξιδάκι του Προέδρου στις Σεϋχέλλες. Βεβαίως, όλα αυτά για τον κ. Χριστοδουλίδη μάλλον ήταν ψιλά γράμματα.

Το κυπριακό ιδεώδες

Η στάση του αυτή απέναντι στα προσωπικά και κυβερνητικά μεγάλα ή μικρά σκάνδαλα βοηθούν στο να αντιληφθούμε ποιος είναι πραγματικά ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αν κρίνουμε από τον αρχικό ορισμό που έδωσε για τη διαφθορά (δηλαδή η λάθος διεύθυνση) πρέπει να του αναγνωρίσουμε κάτι. Ότι όλα αυτά τα χρόνια μας έμαθε καλά. Ξέρει ότι μέσα από τα μισγάγκεια του DNA του μέσου Κύπριου ρέει η παραποτιά. Όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν μικρό απατεώνα που αγωνίζεται να βγει στην επιφάνεια και να γίνει μεγάλος και τρανός.

Οφείλουμε εδώ να κάνουμε έναν διαχωρισμό. Ο κ. Χριστοδουλίδης εκπροσωπεί σήμερα τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγκωνισμένων μικροαπατεώνων. Οι ίδιοι αισθάνονται αδικημένοι, ο δε Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως και τον εαυτό του, τους θεωρεί αντισυστημικούς. Το επιτελείο του έχει γεμίσει από συναγερμικά στελέχη που τον ακολουθούν γιατί δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις βουλευτικές του 2021. Δίπλα του βρίσκονται στελέχη του ΔΗΚΟ που ζητούν υπουργική ανέλιξη και μέλη της ΔΗΠΑ που ετοιμάζονται για νέες τράμπες την επόμενη πενταετία. Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δεκαετίες ο ΔΗΣΥ, κάποιοι του ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ του Νικόλα εκπροσώπησαν παρόμοιους ανθρώπους, οι οποίοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς και ανέβηκαν ιεραρχικά στην κλίμακα της διαφθοράς. Είναι αυτοί που αποκαλούνται σήμερα μεγαλοαπατεώνες. Τα τελευταία δέκα χρόνια επί προεδρίας του μεγάλου μαγίστρου της στοάς των Συστημικών Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη προέκυψε ακόμα μία βαθμίδα στην ιεραρχία των απατεώνων, δηλαδή αυτών που ο λαός αποκαλεί ολιγάρχες. Πρόκειται για μια φυλή Κυπρίων, Ρώσων, Ουκρανών, Κινέζων, Αφγανών, Καμποτιανών, εκπροσώπων της ιαπωνικής Γιακούζα και Μαλαισιανών κλεπτών με επικεφαλής τον Τζο Λόου, που ανέβασαν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις του Παγκόσμιου Δείκτη Διαφθοράς.

Συνεκδοχικά και με βάση την πιο πάνω ταξινόμηση, όλοι κατανοούμε γιατί ο μέσος Κύπριος ψηφίζει σήμερα τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο ίδιος δεν διεκδικεί την προεδρία για να καταλύσει τη διαφθορά αλλά για να τη συμπληρώσει και να τη διευρύνει καλύπτοντας ταυτόχρονα και όλα τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο νέος αυτός πολιτικός εκφράζει το μέσο κυπριακό ιδεώδες και την ελπίδα ανέλιξης των υπόλοιπων παραγκωνισμένων. Πολλοί Κύπριοι τον θαυμάζουν γιατί βρήκε το κουράγιο, γιατί είχε τη δύναμη ψυχής να βγάλει τον απατεώνα που έχουμε όλοι μέσα μας και να υποδείξει: Ecce homo! Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι σήμερα το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές, όχι γιατί εκφράζει κάτι διαφορετικό, αλλά γιατί τόλμησε να ταυτιστεί δημόσια με το όραμα του Κύπριου μικροαπατεώνα που δεν κατάφερε να γίνει μέρος του σάπιου συστήματος και θεωρεί γι' αυτό υπεύθυνους τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Δημήτρη Συλλούρη, τον Νίκο Αναστασιάδη, οι οποίοι αρνήθηκαν να εκπροσωπήσουν με αξιοκρατία όλους τους απατεώνες της χώρας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς να απειλεί τους υφιστάμενους, στέλνει σε αυτήν την ομάδα των αγανακτισμένων μικροαπατεώνων με στεντόρεια φωνή ένα μήνυμα: Ναι μπορείς κι εσύ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα
ΕΛΛΑΔΑ

Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα

Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα

Έκθεση Ελεγκτή για ΥΠΕΞ - Αναφορές για το επίδομα εξωτερικού που λάμβανε ο Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Έκθεση Ελεγκτή για ΥΠΕΞ - Αναφορές για το επίδομα εξωτερικού που λάμβανε ο Χριστοδουλίδης

Έκθεση Ελεγκτή για ΥΠΕΞ - Αναφορές για το επίδομα εξωτερικού που λάμβανε ο Χριστοδουλίδης

Ξέπλυμα εκατομμυρίων: Αδύνατη η μαρτυρία για τους Ουκρανούς - Δύο ξεχωριστές δικαστικές διαδικασίες Μάιο και Ιούνιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξέπλυμα εκατομμυρίων: Αδύνατη η μαρτυρία για τους Ουκρανούς - Δύο ξεχωριστές δικαστικές διαδικασίες Μάιο και Ιούνιο

Ξέπλυμα εκατομμυρίων: Αδύνατη η μαρτυρία για τους Ουκρανούς - Δύο ξεχωριστές δικαστικές διαδικασίες Μάιο και Ιούνιο

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

Γαλλία: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά - Θέμα εθνικών εκλογών θέτει η Λεπέν
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά - Θέμα εθνικών εκλογών θέτει η Λεπέν

Γαλλία: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά - Θέμα εθνικών εκλογών θέτει η Λεπέν