Το δεύτερο debate των τριών βασικών υποψηφίων για την Προεδρία, από τα ιδιωτικά κανάλια, ήταν αναπόφευκτο να κινηθεί στη βάση της επικαιρότητας, όπως αυτή παράγεται από την προεκλογική εκστρατεία η οποία σαφώς και μπαίνει με περισσότερο δυναμισμό στην κυπριακή κοινωνία. Παρά το γεγονός πως όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία δεν βρίσκουν μέσα από τις προτάσεις των τριών υποψηφίων πραγματικές και παραγωγικές διεξόδους, εντούτοις, η ίδια η επικαιρότητα, «ανάγκασε» τους υποψήφιους να επιχειρήσουν συγκεκριμενοποίηση σε περισσότερο ρεαλιστική βάση, θέσεων και οραματισμών τους, σε μια πιθανή δική τους διακυβέρνηση του τόπου. Εξάλλου, μέσα από τα όρια της συζήτησης, η βελτίωση της παραγωγής λόγου και σαφών θέσεων επί των ζητημάτων που τίθενται, αποτελεί και ένα είδος ανταγωνισμού και αναγκαίας σύγκρισης της εκφοράς τους από τους υποψηφίους. Παρόλ' αυτά, το debate δεν κινήθηκε σε λογικές μιας «άλλης συζήτησης» πιο σύνθετης, με απόψεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τομή.
Η τακτική
Ποια ήταν η στρατηγική των τριών υποψηφίων στη συζήτηση της Πέμπτης; Μέσα από τη συζήτηση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε τη δυνατότητα και ικανότητα που ο ίδιος έχει ως προς την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τόπος, όπως το Κυπριακό και η οικονομία. Κυρίως στα θέματα της οικονομίας και μέσα από τις τοποθετήσεις του, έστειλε το μήνυμα πως κάθε βήμα που θα πρέπει να γίνεται για να βελτιώνεται ο κοινωνικός ιστός, χρειάζεται δυνατή οικονομία, την οποία ο ίδιος, όπως υποστηρίζει, απέδειξε και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, πως μπορεί να «κουμαντάρει». Ταυτοχρόνως, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό πρόσημο για τη σημερινή διακυβέρνηση του θέματος της οικονομίας, τόλμησε να κάνει ειδική αναφορά στον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον οποίο εξήγγειλε ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα αξιοποιήσει εκ νέου στο νευραλγικό υπουργείο.
Θετικό πρόσημο
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εμφανίστηκε με θετικό πρόσημο κυρίως ως προς τον τρόπο εκφοράς του λόγου του και σε σχέση με το περιεχόμενο των θέσεών του, οι οποίες ήταν διαυγείς χωρίς φτιασιδώματα και λαϊκίστικες εκφράσεις. Επιδίωξε να εμφανίσει μια άλλη αντίληψη του πολιτικού ο οποίος δεν κρύβεται, δεν φοβάται να μιλήσει για όλα, δεν μετρά το κόστος αλλά και ούτε ανέχεται τις επαναλήψεις και τα συνθήματα. Επικοινωνιακά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έκανε πραγματικά άλματα και αποδεικνύει καθημερινά πως είναι ένας πολιτικός ανεκτικός, συμβιβαστικός, αλλά και ρεαλιστής ως προς τις προτάσεις που θέτει για σειρά προβλημάτων.
Το μήνυμα
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πήγε στο debate με βασικό στόχο να στείλει το μήνυμα ότι όλο και εδραιώνεται η εικόνα του, ως ένας υποψήφιος που ανταποκρίνεται στο εύρος των δημοσκοπήσεων που τον κρατούν ψηλά. Είναι επίσης σαφής η προσπάθειά του να στείλει το μήνυμα ότι δεν στηρίζεται από έναν αχταρμά, όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του, αλλά προφανώς εδώ έχει να αντιμετωπίσει αντίθετες απόψεις στις οποίες δεν μπορεί να απαντήσει με πειστικότητα για τις ευρύτερες μάζες. Βεβαίως, αυτό δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει ακόμη μεγάλη δεξαμενή από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, έστω και αν μέσα από τις απαντήσεις του δικαιώνει τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι η προσπάθειά του είναι να δημιουργήσει ρήγματα στο κόμμα του με τη συνδρομή και των δυνάμεων του κεντρώου χώρου. Θεωρήθηκε μάλιστα σοβαρό ατόπημα η αναφορά του Νίκου Χριστοδουλίδη στη σύσταση της κυβέρνησης, ότι σε αυτή θα συμμετέχουν και «συναγερμικά στελέχη», κάτι που ενόχλησε τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τη χαρακτήρισε ως μία ανήθικη προσέγγιση των πολιτικών θέσμιων η οποία ενθαρρύνει την αποστασία.
Συμφωνίες και συνεργασίες
Επί της ουσίας των θεμάτων που έχουν τεθεί στη συζήτηση, ξεχωρίζει το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με το θέμα των συμφωνιών που έκανε ή που δεν έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τα κόμματα τα οποία τον στηρίζουν. Σε μια καθαρά αμυντική κίνηση αλλά και ένδειξη της «ανεπηρέαστης» κατά την εκτίμησή του στήριξης των κομμάτων του λεγόμενου κεντρώου χώρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε στους δημοσιογράφους την αλληλογραφία του με το ΔΗΚΟ, με περιεχόμενο την ουσία των θέσεων οι οποίες ενσωματώνονται στο πρόγραμμά του. Δεν πρόκειται δηλαδή για γραπτές συμφωνίες με το κόμμα, αν βεβαίως έχουν συνομολογηθεί τέτοιες συμφωνίες. Η συζήτηση για τις μελλοντικές συνεργασίες και για την κυβέρνηση ευρείας αποδοχής την οποία λανσάρει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν θέμα αναφοράς στο debate. Ο ΝΧ θεωρεί ότι διαβλέπει την ανάγκη μιας παρόμοιας κυβέρνησης γιατί τα προβλήματα της κοινωνίας απασχολούν όλους του πολίτες. Θεωρεί δε πως οι αντίπαλοί του ασκούν κριτική επί του θέματος γιατί οι ίδιοι δεν εξασφάλισαν τη στήριξη των κομμάτων του κέντρου. Εμφανίσθηκε μάλιστα έτοιμος να πλασάρει προσωπικότητες που μπορούν να αποτελέσουν κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και έχει, όπως είπε, επ’ αυτού στο μυαλό του «ξεκάθαρο προφίλ αυτών που θα μπουν στο Υπουργικό του».
Η άλλη άποψη
Στον αντίλογο και με επιθετικές διαθέσεις εμφανίστηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος επανήλθε στη λογική του «αχταρμά», όπως αναφέρεται, για την απόπειρα του ΝΧ να παρουσιάσει τη στήριξη από κόμματα ως ανάγκη της κοινωνίας για ενότητα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε εκ νέου για την προσπάθεια δημιουργίας μιας «κοινοπραξίας ανθρώπων που δεν μιλούν μεταξύ τους» και οι οποίοι θα συντονίζονται με τον ΝΧ με τη δημιουργία «μηχανισμών επίλυσης διαφορών».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ξεκαθάρισε ότι η δική του αντίληψη για τη συνθηματολογία περί κυβερνήσεων εθνικής ενότητας αποτελούν παρωχημένες πρακτικές, που παραπέμπουν σε δοσοληψίες και ανατολίτικα παζάρια. Εδώ ξεκαθάρισε ακόμη μια φορά ότι ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ αλλά ανεξάρτητος και δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν από τους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα μαζί του, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων από το κόμμα της Αριστεράς.
Η διαφθορά
Στο debate, η συζήτηση για τη διαφθορά κρατήθηκε στα γνωστά επίπεδα θέσεων των υποψηφίων και τον Αβέρωφ Νεοφύτου να κάνει αναφορά για την ανάγκη μιας θεσμικής αλλαγής στους αρμούς της εξουσίας. Είναι σαφές ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχουν δυσκολίες να αναφερθούν στο εύρος του προβλήματος, όπως αυτό προέκυψε επί της παρούσας κυβέρνησης. Μάλιστα, από τις απαντήσεις που έδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, διαπιστώθηκε και ένα κενό στην αντίληψή του για το τι ακριβώς σημαίνει διαφθορά μέσα από τον κυβερνητικό μηχανισμό. Αντιθέτως, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εμφανίστηκε πολύ πιο συγκεκριμένος και μίλησε για την ανάγκη όπως προχωρήσει το κράτος στη χρηστή διοίκηση, καταργώντας τη γραφειοκρατία ώστε να σταματήσει «η ιδιωτική χρήση του κράτους το οποίο καταστρατηγεί το κοινωνικό συμβόλαιο της κυπριακής κοινωνίας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.