Α. Μαυρογιάννης: Θα κινήσουμε γη και ουρανό για επίλυση του Κυπριακού (βίντεο)

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 29.11.2022
Α. Μαυρογιάννης: Θα κινήσουμε γη και ουρανό για επίλυση του Κυπριακού (βίντεο)
Ο υποψήφιος Πρόεδρος δηλώνει ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά και ότι είναι ο πιο πιθανός νικητής - Δεν θα ψηφίσει στις αρχιεπισκοπικές εκλογές

Θα κινήσουμε γη και ουρανό, θα δημιουργήσουμε ελπίδα από την πέτρα για επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατατάσσοντας το Κυπριακό ως το πλέον φλέγον ζήτημα που θα χειριστεί από την πρώτη μέρα αν εκλεγεί.

Στη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην αρχισυντάκτρια Γεωργία Βασιλείου, ο υποψήφιος Πρόεδρος δηλώνει, επίσης, ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά και ότι είναι ο πιο πιθανός νικητής.

Ο κ. Μαυρογιάννης κατατάσσει στα τρία πιο φλέγοντα ζητήματα που θα χειριστεί από την πρώτη μέρα, εκτός από το Κυπριακό, το στεγαστικό και την ακρίβεια, τις τιμές των καυσίμων, το κόστος του ηλεκτρισμού.

Ξεκαθαρίζει σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ότι δεν πιστεύει ότι τα συρματοπλέγματα φέρνουν αποτέλεσμα, ωστόσο, πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί καθώς η χώρα δεν αντέχει, θυμίζοντας παράλληλα ότι και οι Κύπριοι μαζικά αναζήτησαν καλύτερη ζωή ως μετανάστες και τονίζει την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ενέργεια είναι, λέει, ένας τομέας που αργήσαμε πολύ, ενώ γενικότερα για την οικονομία δηλώνει πως επιδίωξη είναι ένα οικονομικό μείγμα, που θα επιτρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση του ποσοστού συμμετοχής στο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα του κάθε τομέα.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή του για διερεύνηση των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, απορρίπτει ότι είναι κίνηση ενταγμένη στο πλαίσιο επικοινωνιακής πολιτικής, δηλώνοντας ότι «θα ήταν τουλάχιστον οξύμωρο να υπάρχει γύρω μας αυτό το πράγμα και να σωπαίνουμε».

4389645896126071 image

Πρώτα από όλα το Κυπριακό

Από την ίδια μέρα της εκλογής του στην Προεδρία, λέει ο κ. Μαυρογιάννης, σκοπεύει να προβεί σε χειρισμό για το Κυπριακό. Ως πρώτες ενέργειες αναφέρει ότι θα επικοινωνήσει αμέσως με τον ΓΓ των ΗΕ και θα του ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλία, προσκαλώντας τον να επισκεφθεί την Κύπρο, θα απευθυνθεί με επιστολή στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ζητώντας στήριξη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θα απευθυνθεί στην τ/κ κοινότητα, στις εγγυήτριες δυνάμεις για να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από εκεί όπου έμεινε πριν από πέντε χρόνια.

Ερωτηθείς πόσο εφικτό είναι να επαναρχίσει ο διάλογος και μάλιστα με προϋποθέσεις κατάληξης σε λύση, ο κ. Μαυρογιάννης ομολογεί ότι «είναι πολύ δύσκολο, αλλά είναι εφικτό». Και από τη στιγμή που δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή, συνεχίζει, «ναι, θα κινήσουμε γη και ουρανό, θα δημιουργήσουμε ελπίδα από την πέτρα». Δεν είναι, εκφράζει την άποψη, μόνο θέμα διπλωματικών χειρισμών. «Χρειάζονται και πολλά άλλα και κυρίως η δημιουργία των οργανικών συνθηκών της ειρήνης, που περιλαμβάνουν τρόπους να επανακτήσουμε την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων υπέρ της επανένωσης και υπέρ της λύσης, χρήση όλων των εργαλείων που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας όπως το φυσικό αέριο και οι φυσικοί πόροι γενικά και η σωστή χρήση της σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, από την οποία μπορούμε να κερδίσουμε κάποια πράγματα και βεβαίως η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα παντού και σε όλες τις διαστάσεις του».

Το πρώτο και το κύριο, λέει ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να επανακτηθεί η ελπίδα για λύση, από Ε/κ και Τ/κ και αν έχει ο ίδιος επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα, «είναι η επανάκτηση της αξιοπιστίας του δικού μας πολιτικού λόγου, που θα μας βοηθήσει και στη δική κοινή γνώμη, της ε/κ κοινότητας και προς την τ/κ και προς τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα».

Δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στα μέτρα που έχει επεξεργαστεί, λέγοντας πως δεν είναι της ώρας να τα ανακοινώσουν, διατυπώνει όμως την παρατήρηση ότι στην ε/κ κοινότητα και στο κράτος γενικά, υπάρχει μια απογοήτευση, μια αποστασιοποίηση. Πού οφείλεται; «Στο ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Αυτό είναι το πρώτο που θα αλλάξουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε και προοπτική με τους Τ/κ επανένταξής τους στην επανενωμένη Κύπρο ούτως ώστε να μην θεωρούν ότι το μόνο που τους μένει είναι το σχέδιο Β, η Τουρκία», λέει. Και η διεθνής κοινότητα, προσθέτει, «πρέπει να ξέρει ότι έχει εδώ έναν πολύ αξιόπιστο συνομιλητή, που είναι έτοιμος να κάνει όσα πρέπει να κάνει και να αναλάβει ταυτόχρονα και τον ρόλο και τις ευθύνες του ως μέλος της ΕΕ και ως μέλος της διεθνούς κοινότητας».

4389644987744004 image

Στεγαστικό, οικονομία και ενεργειακή κρίση

Ο υποψήφιος Πρόεδρος κατατάσσει ως δεύτερον φλέγον θέμα που σκοπεύει να χειριστεί από την πρώτη μέρα, την άμεση εξαγγελία μέτρων για άμεση ανακούφιση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων σε σχέση με τη στέγαση. «Άμεση, διότι η στεγαστική μας πολιτική έχει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα», αναφέρει και προσθέτει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ανακοινωθούν άμεσα.

Το τρίτο κεφάλαιο, αφορά την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν συσσωρευτεί τον τελευταίο καιρό και κυρίως αφορούν την ακρίβεια, τις τιμές των καυσίμων, το κόστος του ηλεκτρισμού και δεν επιτρέπουν σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, όπως αναφέρει.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι κατευθύνσεις που προτίθεται να δώσει σε ό,τι αφορά την οικονομία γενικά, ο κ. Μαυρογιάννης δηλώνει ότι, «θέλουμε ένα νέο οικονομικό μείγμα, το οποίο θα επιτρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση του ποσοστού συμμετοχής στο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα του κάθε τομέα».

Λόγω και της εισβολής στην Ουκρανία, όπως λέει, η ΕΕ κάνει συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ «η Κύπρος μένει έξω». Αύριο, προσθέτει, «αυτές οι ίδιες χώρες θα κάνουν συμφωνίες με την Τουρκία. Πάλι είμαστε έξω», αναφέροντας ότι «δεν είναι δυνατό να νομίζουμε ότι αυτό το παράθυρο θα μείνει ανοικτό». Ο κ. Μαυρογιάννης εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τώρα το φυσικό αέριο που έχουμε για 60 χρόνια και πέραν του τι «μπορείς να πετύχεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, μπορείς να δώσεις και στους Τ/κ όσο χρειάζονται για τις δικές τους ανάγκες και να έχεις έναν απίστευτα δυνατό, καταλυτικό ρόλο της ενέργειας στη λύση του Κυπριακού».

Επιστολή στην Αρχή κατά της Διαφθοράς

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή του με την οποία ζήτησε διερεύνηση των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και απαντώντας στην παρατήρηση ότι η Αρχή δεν μπορεί ακόμα να λειτουργήσει, καθώς δεν εγκρίθηκαν οι κανονισμοί, ο κ. Μαυρογιάννης απαντά ότι κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής αντιλήφθηκε ότι είναι στα σπάργανα η λειτουργία της, αλλά οι κανονισμοί αναμένεται ότι θα εγκριθούν εντός των ημερών. «Εκείνο που έχει σημασία είναι να ξεκινήσουν να δουλεύουν και εμείς τους είπαμε ότι ίσως αυτή η υπόθεση των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δημιουργήσουν τις δομές τους και τους τρόπους λειτουργίας τους», λέει και επαναλαμβάνει ότι δεν είναι καταγγελία που έκανε.

Σε ό,τι αφορά τη χρονική στιγμή που επέλεξε να απευθυνθεί στην Αρχή, απαντά ότι «ο λόγος που έγινε αυτές τις μέρες είναι ότι είχαμε λίγο την εντύπωση ότι ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου υπήρχε μία άκρα του τάφου σιωπή», ενώ απορρίπτει ότι σχετίζεται με επικοινωνιακή πολιτική, αλλά «έχει σχέση με το τι ζούμε σήμερα, διότι εμείς καθημερινά στον πολιτικό μας λόγο και στα επιχειρήματά μας, κάνουμε αναφορές στην ανάγκη πάταξης της διαφθοράς, θα ήταν τουλάχιστον οξύμωρο να υπάρχει γύρω μας αυτό το πράγμα και να σωπαίνουμε».

4389646392311732 thumbnail DSL 8282

4389645317882532 image

Τα συρματοπλέγματα δεν φέρουν αποτέλεσμα

Ο στόχος δεν είναι τα συρματοπλέγματα, λέει ο κ. Μαυρογιάννης ερωτηθείς σχετικά με το μεταναστευτικό και αν θα διατηρήσει το συρματόπλεγμα στη νεκρή ζώνη. «Δεν πιστεύω ότι τα συρματοπλέγματα φέρνουν αποτέλεσμα, δεν έχω πειστεί ότι αυτό το συρματόπλεγμα έχει εμποδίσει έστω έναν παράτυπο μετανάστη», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, το ποσοστό των μεταναστών πρέπει να μειωθεί δραστικά από το 6% που είναι σήμερα και αυτό θα επιτευχθεί με ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, σε ορίζοντα μερικών ημερών ή μερικών εβδομάδων και μετά να ακολουθεί διαδικασία επαναπατρισμού.

Υπάρχει πάντα μια ανθρωπιστική διάσταση, συνεχίζει. «Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους της προστασίας πρέπει πλήρως να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας. Και σε όλους τους άλλους ανθρώπους πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε πάντα με ανθρωπισμό και με σεβασμό. Απλώς, η χώρα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τέτοια ποσοστά. Αυτή είναι μια πραγματικότητα», αναφέρει περαιτέρω.

Παράλληλα, δηλώνει ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι εγκληματικό από πλευράς των ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. «Είμαστε μια χώρα που είχαμε στην ιστορία μας πάρα πολλούς μετανάστες και όχι πολύ παλιά… Εμένα ο πατέρας μου τη δεκαετία του 60 πήγε μετανάστης στη Λιβύη, πήγε στη Σουηδία για να ζήσει την οικογένειά του. Μετά το 74 ας σκεφτούμε πόσοι Κύπριοι έφυγαν για να μπορέσουν να επιβιώσουν και πολλοί έφυγαν και μετανάστευσαν μόνιμα. Δεν μπορούμε εμείς τώρα να τα ξεχνούμε όλα αυτά», θυμίζει. Από την άλλη, προσθέτει, μια χώρα όπως την Κύπρο δεν έχει τη δυνατότητα είτε διαχείρισης είτε αφομοίωσης τόσο ψηλών ποσοστών. Και απαιτείται σιγά σιγά, πάντα με σεβασμό προς τους ανθρώπους, να μειωθούν τα ποσοστά.

Πιθανός νικητής

Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές προχωρεί πάρα πολύ καλά, αναφέρει στο καταληκτικό του σχόλιο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και παραπέμπει σε προηγούμενη δήλωσή του ότι έχουν «μία ομάδα που παίζει στη premier league». Δηλώνει, τέλος ότι «ελπίζουμε πραγματικά – και δεν το λέμε έτσι απλώς για να πούμε κάτι- ότι και θα είμαστε στον δεύτερο γύρο αλλά και ότι είμαστε οι πιο πιθανοί νικητές των προεδρικών εκλογών».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σκληρή μάχη για κάθε ψήφο από τους τρεις διεκδικητές της προεδρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή μάχη για κάθε ψήφο από τους τρεις διεκδικητές της προεδρίας

Σκληρή μάχη για κάθε ψήφο από τους τρεις διεκδικητές της προεδρίας

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Θα είμαστε πρώτοι στον πρώτο γύρο και νικητές στον δεύτερο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Θα είμαστε πρώτοι στον πρώτο γύρο και νικητές στον δεύτερο»

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Θα είμαστε πρώτοι στον πρώτο γύρο και νικητές στον δεύτερο»

Ποιος έφερε τον Σαρφό στην Κύπρο;
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ποιος έφερε τον Σαρφό στην Κύπρο;

Ποιος έφερε τον Σαρφό στην Κύπρο;

Αυτοί οι δρόμοι είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες και 4Χ4
ΚΥΠΡΟΣ

Αυτοί οι δρόμοι είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες και 4Χ4

Αυτοί οι δρόμοι είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες και 4Χ4

Πρόγνωση καιρού: Την Κυριακή ψηφίζουμε με συννεφιά, κρύο και βροχές
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόγνωση καιρού: Την Κυριακή ψηφίζουμε με συννεφιά, κρύο και βροχές

Πρόγνωση καιρού: Την Κυριακή ψηφίζουμε με συννεφιά, κρύο και βροχές