Δώστε τις μυστικές συμφωνίες στη δημοσιότητα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 29.11.2022
Δώστε τις μυστικές συμφωνίες στη δημοσιότητα
Η αποκάλυψη απο τον «Π» εγγράφου, βάσει του οποίου το ΔΗΚΟ κατέληξε στη στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων από όλες τις πλευρές. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε με δηλώσεις του χθες ότι δεν υπάρχει καμία μυστική συμφωνία με κανέναν και ότι η μοναδική συμφωνία που υπάρχει «είναι με τον λαό»

Οι αντιδράσεις ένθεν και εκείθεν για το έγγραφο που παρουσίασε ο «Π» στην έκδοση της Κυριακής, αναφορικά με μυστική συμφωνία του ΔΗΚΟ με τον υποψήφιο για την προεδρία Νίκο Χριστοδουλίδη, συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας με μια εντελώς αντίθετη έκφραση θέσεων και επί του περιεχομένου του εγγράφου, αλλά και σε σχέση με την αμφισβήτηση ακόμη και της ύπαρξης του ad Hoc σημειώματος, το περιεχόμενου του οποίου είχε ως στόχο να αποτελέσει την καρδιά των συζητήσεων για επίτευξη συνεργασίας του ΔΗΚΟ και Χριστοδουλίδη για τις προεδρικές εκλογές. Στο έγγραφο αποτυπώνεται προβληματισμός για το πώς και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε το ΔΗΚΟ να είχε συμφωνήσει με τον υποψήφιο, τόσο στην περίπτωση αποτυχίας του στις εκλογές όσο και σε περίπτωση επιτυχίας του.

Η συζήτηση των τελευταίων ημερών θέτει εκ των πραγμάτων σειρά ζητημάτων τα οποία είναι υπόχρεα τα κόμματα τα οποία συνεργάζονται με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και ο ίδιος ο υποψήφιος, να δώσουν απαντήσεις:

  • Πάνω σε τι βασίστηκε η συμφωνία των κομμάτων για στήριξη του υποψηφίου;
  • Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους έχουν ή δεν έχουν αποκτήσει περιεχόμενο συμφωνίας για στήριξη Χριστοδουλίδη;
  • Γιατί το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ δεν δημοσιοποιούν τις συμφωνίες οι οποίες οδήγησαν στη στήριξη του υποψήφιου;
  • Αν δεν υπάρχει συμφωνία ή συμφωνίες των κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, προς τι τα επιχειρήματα που επικαλούνται, τόσο το ΔΗΚΟ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, για την ανάγκη στήριξης του υποψηφίου, αφού έτσι και αλλιώς η μη παραδοχή τους για συμφωνίες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τον στηρίζουν χωρίς όρους;
  • Αν δεν υπάρχουν συμφωνίες, τότε τι οδήγησε στελέχη κομμάτων να κάνουν αναφορές για την αναζήτηση μέσω ενός «μηχανισμού επίλυσης διαφορών» διεξόδου ώστε να δίνονται λύσεις σε καίρια ζητήματα, προφανώς όταν θα παρατηρείται διάσταση απόψεων με τον υποψήφιο;

«Συμφωνία με τον λαό»

Οι ισχυρισμοί οι οποίοι προκύπτουν από τη συζήτηση για συμφωνίες του Νίκου Χριστοδουλίδη με το ΔΗΚΟ δεν μπορούν να απορριφθούν με απλές αναφορές ότι δεν υφίστανται, είτε γραπτές είτε προφορικές συμφωνίες. Ούτε με γενικές αναφορές του υποψηφίου, ο οποίος ακόμη και χθες δήλωνε ότι η μόνη συμφωνία που έκανε είναι με τον κυπριακό λαό μέσω του προεκλογικού του προγράμματος. «Εκεί θα κριθώ και δεν πρόκειται να εμπλακώ. Το κάνω συνειδητά, όχι τώρα. Από τον καιρό που ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Έλεγαν για 18 σημεία, τώρα βρέθηκε μια δήθεν μυστική συμφωνία. Δεν υπάρχει», ανέφερε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Omega. Όπως υποστήριξε, ο ισχυρισμός για μυστική συμφωνία αποτελεί μια προσπάθεια ορισμένων «να στείλουν ένα μήνυμα στους Συναγερμικούς οι οποίοι στηρίζουν την υποψηφιότητά μου, και σε στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρώην στελέχη, σε απλούς ψηφοφόρους, να δώσουν μια εικόνα ότι ανήκω σε έναν άλλο πολιτικό χώρο. Δεν ανήκω». Επανέλαβε εκ νέου ότι ποτέ δεν έκρυψε ότι ανήκει στον ΔΗΣΥ, ενώ αντιπαραβάλλοντας τις θέσεις του ΔΗΣΥ ότι θα περάσει στην αντιπολίτευση αν εκλεγεί ο ίδιος Πρόεδρος, υποστήριξε «ότι στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού θα είναι στην κυβέρνηση, όπως και προσωπικότητες από άλλους πολιτικούς χώρους, εάν και εφόσον ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του. Δεν υπάρχει μυστική συμφωνία με κανέναν».

Άλλα έλεγαν

Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα τα συνεργαζόμενα κόμματα έκαναν λόγο για επί μέρους συμφωνίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το ΔΗΚΟ, διά του προέδρου του αναφερόταν σε 18 σημεία με τα οποία συμφώνησε ο υποψήφιος. Η ΕΔΕΚ είπε δημοσίως ότι επί της ομοσπονδίας, την οποία απορρίπτει, «βρήκε κοινή φόρμουλα με τον υποψήφιο», ενώ επιπλέον «συμφωνήσαμε πως δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό αν δεν αποχωρήσει από την Κύπρο και ο τελευταίος στρατιώτης, και μάλιστα πριν την εφαρμογή της λύσης». Αρχές Οκτωβρίου προστέθηκε και η ΔΗΠΑ, της οποίας στελέχη δήλωναν δημοσίως ότι, ναι μεν έχουν και διαφωνίες με τον υποψήφιο, αλλά αυτές θα τίθενται σε ειδική επιτροπή επίλυσης διαφορών, η οποία θα ρυθμίζει τις διαφωνίες μεταξύ τους. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγή του «Π», η ΔΗΠΑ «έδωσε τις θέσεις της για το Κυπριακό και μια σειρά άλλων εσωτερικών ζητημάτων στον υποψήφιο για την προεδρία». Μάλιστα, όπως ανέφεραν στελέχη του κόμματος χθες στον «Π», στην ανταλλαγή των εγγράφων για το Κυπριακό, «διαπιστώθηκε ευρύτατη συναντίληψη».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ωστόσο, έχοντας τη δυναμική σε αυτό το στάδιο, η οποία ίσως τον οδηγήσει στον προεδρικό θώκο, δεν μπορεί να αποφεύγει επί μονίμου βάσεως βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο στήριξης που τυγχάνει από τους συνεργάτες του. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εξηγήσει τις επιμέρους φόρμουλες και συμφωνίες που έχει συνομολογήσει με τα κόμματα τα οποία τον στηρίζουν, ώστε η κοινωνία να πειστεί πως δεν θα βιώσει ένα μοναδικό αλαλούμ, το οποίο αναγκαστικά θα εξοστρακίζεται μόνο με την περιλάλητη φόρμουλα του «μηχανισμού επίλυσης διαφορών», η οποία, παρά τις διαψεύσεις, έχει περίοπτη θέση στις συμφωνίες με τους εταίρους του.

ΔΗΣΥ και μυστικές συμφωνίες

Το επιτελείο του υποψήφιου για την προεδρία, Αβέρωφ Νεοφύτου, σαφώς και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες για μυστική συμφωνία του ΔΗΚΟ με Χριστοδουλίδη, επαναφέροντας το επιχείρημα ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από κόμματα τα οποία χρειάζονται μυστικές συμφωνίες για να συνεργαστούν.

«Για τον ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρο ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «άλλα συμφώνησε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, άλλα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο και άλλα με τον Μάριο Καρογιάν. Γι’ αυτό αρνείται να δώσει τις μυστικές αυτές συμφωνίες στη δημοσιότητα. Αυτό που προκύπτει από τη μυστική του συμφωνία με το ΔΗΚΟ, είναι πως έχει μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο της κοινοπραξίας συμφερόντων που τον στηρίζει», υποστήριξε η Τζώρτζια Κωνσταντίνου -Παναγιώτου, εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, αναφέρει σε δήλωσή του ότι η αποκάλυψη του «Πολίτη» για το έγγραφο συμφωνίας μεταξύ του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του ΔΗΚΟ «επιβεβαιώνει ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητος υποψήφιος ΠτΔ, όπως παραπλανητικά διατείνεται, αλλά είναι και όμηρος μυστικών συμφωνιών και δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στα κόμματα που τον υποστηρίζουν».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν - Συναγερμός στη Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν - Συναγερμός στη Μέση Ανατολή

Live: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν - Συναγερμός στη Μέση Ανατολή

Μεγάλη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια η τιμή του
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια η τιμή του

Μεγάλη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια η τιμή του

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο

Στον αέρα τα υφυπουργεία - Για τα… τραπεζάκια ξεκίνησε όλη η ιστορία
ΚΥΠΡΟΣ

Στον αέρα τα υφυπουργεία - Για τα… τραπεζάκια ξεκίνησε όλη η ιστορία

Στον αέρα τα υφυπουργεία - Για τα… τραπεζάκια ξεκίνησε όλη η ιστορία

Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα
ΕΛΛΑΔΑ

Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα

Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα