Προεδρικές εκλογές: Μήπως το παιγνίδι τώρα αρχίζει;

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 20.11.2022
Προεδρικές εκλογές: Μήπως το παιγνίδι τώρα αρχίζει;
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και κυρίως σε εκείνη του ΡΙΚ, είναι ξεκάθαρο πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων δεν αντικατοπτρίζουν τη διαφορά που παρουσιάζεται στην πρόθεση ψήφου

Με βασική παράμετρο, αλλά όχι πλήρως συνδεδεμένη με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τίθενται πλέον οι κατευθύνσεις δράσεις των τριών βασικών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές. Παρά την εξ αντικειμένου μερική χαλαρότητα στην περιρέουσα της προεκλογικής, εξαιτίας της εντός Δεκεμβρίου εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, τα κόμματα και οι υποψήφιοι δεν προτίθενται να χάσουν τον ρυθμό τους, αν και θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ακριβώς ποσοστό ουδείς γνωρίζει, θα κινητοποιηθεί και θα τρέξει στις κάλπες στην ιδιότυπη αυτή εκλογική διαδικασία.

Με βάση την πραγματικότητα των ημερών, επιτελεία και υποψήφιοι Πρόεδροι συνεχίζουν να μελετούν τα σύνθετα, είναι αλήθεια, αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ενώ έχουν λάβει, από ό,τι φαίνεται, πολύ στα σοβαρά την τελευταία δημοσκόπηση που παρουσίασε το ΡΙΚ την περασμένη Πέμπτη.

Η δημοσκόπηση της κρατικής τηλεόρασης, με μία αρχική προσέγγιση της αναδεικνύει τη γνωστή «αριθμητική ευημερία» του υποψηφίου για την προεδρία Νίκου Χριστοδουλίδη. Για ακόμη μια δημοσκόπηση, ο υποψήφιος κινείται σταθερά πάνω από το ψυχολογικό ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, που είναι το 30% συν. Η εικόνα αυτή του υποψηφίου είναι βεβαίως επαναλαμβανόμενη, παρά το γεγονός ότι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσιάζουν μια μικρή άνοδο, η οποία τους οδηγεί σε ποσοστά γύρω και πάνω από το 20%, φέρνοντάς τους σε απόσταση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία είναι κάτω πλέον από το 10%.

Τα ποιοτικά στοιχεία

Οι αριθμοί ωστόσο που αφορούν την πρόθεση ψήφου χάνουν κάπως τη δυναμική τους όταν αρχίζει η ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υποψηφίων. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και κυρίως σε εκείνη του ΡΙΚ, είναι ξεκάθαρο πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων δεν αντικατοπτρίζουν τη διαφορά που παρουσιάζεται στην πρόθεση ψήφου. Αυτό, όπως διατείνονται οι δημοσκόποι, είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο θα πρέπει να παρακολουθηθεί από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν ακόμη 2,5 μήνες πριν από τις εκλογές. Βλέπουν, με λίγα λόγια, μια ξεκάθαρη ρευστότητα στο εκλογικό σώμα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Το ερώτημα ωστόσο που ουδείς μπορεί να απαντήσει σήμερα, είναι αν οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να κρίνει τον πρώτο γύρο των εκλογών ή ο λόγος θα γίνεται για μια αμφίρροπη δεύτερη Κυριακή.

Πάντως, τα επιτελεία των υποψηφίων αρχίζουν να εξειδικεύουν την προσέγγισή τους στους ψηφοφόρους με αναπροσαρμογές ή και επιμονές σε συγκεκριμένη φόρμουλα δράσης.

Αγκομαχούν για συσπείρωση

Στον ΔΗΣΥ και στο επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου, παρά τη σταθερή αλλά μικρή άνοδο των ποσοστών, γνωρίζουν ότι αν δεν ανεβούν τα ποσοστά συσπείρωσης, τότε θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Ο Α. Νεοφύτου είναι βεβαίως ο μόνος υποψήφιος ο οποίος έχει τη δυνατότητα και τους ορίζοντες να συνεχίσει τη μάχη της συσπείρωσης, από τη στιγμή που αυτή βρίσκεται, με βάση την τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ, στο 52% του ΔΗΣΥ, καταγράφοντας μια μικρή αύξηση από το 48% της πρώτης εντός Οκτωβρίου της ίδιας εταιρείας. Επομένως, ο υποψήφιος θα συνεχίσει να απευθύνεται στο ακροατήριο του κόμματός του και θα επιτείνει τη δράση της αμφισβήτησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού οι σχεδόν εξ ολοκλήρου δημοσκοπικές απώλειές του καταγράφονται στα ποσοστά του τέως υπουργού Εξωτερικών. Βεβαίως, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του 20%, πιστεύει ότι σταδιακά θα ενισχύσει τη συσπείρωσή του στη βάση και της μοναδικής εμπειρίας και πρακτικής του ΔΗΣΥ και του μηχανισμού του, για να κάνει την επίθεσή του στα τελευταία στάδια κάθε προεκλογικής καμπάνιας. Σε αυτό το διάστημα είναι πολύ πιθανό, ήδη άρχισαν προειδοποιητικές βολές, να επιχειρηθεί μια πολύ πιο έντονη κριτική προς τον Α. Μαυρογιάννη, τον βασικό του αντίπαλο με βάση τα έως τώρα ευρήματα των μετρήσεων με τον οποίο παλεύει το πέρασμα στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Κερδίζει το κόμμα

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, από την πλευρά του, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ότι κινείται στις σωστές ράγες στην προεκλογική του καμπάνια. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχε έναν βασικό στόχο: Να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, να δημιουργήσει το υπόβαθρο ώστε να κτίσει με αξιώσεις την είσοδό του στην τελική μάχη. Σχεδόν τρείς μήνες πριν την κάλπη παρουσιάζει ένα 77% συσπείρωση των ποσοστών του ΑΚΕΛ από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές( 22,34). Όπως υποστηρίζουν από το επιτελείο του, αλλά και από το ΑΚΕΛ, η συσπείρωση με βάση την παρούσα χρονική συγκυρία είναι δυνατόν να αναρριχηθεί ακόμη και στο 90%. Αυτό ωστόσο δεν δίνει απολύτως θέση για την κρίσιμη Κυριακή. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υποψηφίου, τώρα είναι η ώρα να κινηθεί εκεί που είναι περισσότερο οικείο το περιβάλλον, όπως είναι ο κεντρώος χώρος. Από την τελευταία μέτρηση σημειώνεται το γεγονός ότι αρχίζει να προσελκύει ψηφοφόρους από τα κόμματα του Κέντρου. Ταυτοχρόνως, από πλευράς του το ΑΚΕΛ επιχειρεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον, είτε ψηφοφόρων του που απέχουν συνειδητά από την κάλπη, είτε εκείνων που έχουν διαφωνήσει με την επιλογή του υποψηφίου. Στη βάση αυτού του στόχου ερμηνεύεται και εξαγγελία, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, καταστατικού συνεδρίου, κάνοντας στην ουσία άνοιγμα από τώρα, για επανασύνδεση με το κόμμα ανθρώπων που δεν θεωρούν παραγωγικό τον σημερινό τρόπο λειτουργίας του ΑΚΕΛ, υποστηρίζοντας ότι έφθασε η ώρα των κοινωνικών και πολιτικών ανοιγμάτων ενός κόμματος με σύγχρονα αντανακλαστικά.

Σημειώνουν ακόμη ότι το χρονικό πλαίσιο που βρίσκεται η προεκλογική εκστρατεία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για να φέρει στην κάλπη ανθρώπους στη βάση του συνθήματος της αλλαγής της διακυβέρνησης. Με λίγα λόγια, η σημερινή εικόνα θεωρείται ιδιαίτερα εύκρατη για την πορεία του υποψήφιου τον οποίο στηρίζει το κόμμα.

Ρεαλισμός και ανησυχία

Πρέπει να ανησυχεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τα νέα ευρήματα των δημοσκοπήσεων; Το ερώτημα, με μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των δεδομένων την οποία διαθέτει ο ίδιος, απαντάται θετικά. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία προβληματίζουν τον επιτελείο του υποψηφίου. Το κυριότερο είναι μια συνεχής πτώση των ποσοστών του, παρά το γεγονός ότι διατηρεί ακόμη μια απόσταση ασφαλείας. Είναι υποχρεωμένος το επόμενο διάστημα να ψάξει τρόπους αντιμετώπισης της πιθανής πίεσης που θα δεχθεί από παντού. Όπως εκτιμούν στο επιτελείο του υποψηφίου, αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι να συνεχίσει τη στάση συντήρησης των ποσοστών του. Με λίγα λόγια, συνέχιση της ευθείας γραμμής που χάραξε. Μακριά από κόντρες, όσο το δυνατό λιγότερα ανοίγματα στους τηλεοπτικούς διαλόγους που συμμετέχει και όσο το δυνατόν αποφυγή των καίριων και καυτών ζητημάτων. Είναι ωστόσο δύσκολο το εγχείρημα. Αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να συνεχίσει να εμφανίζεται ως συναγερμικός για να διατηρήσει κοντά του την τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων την οποία προσελκύει από τον χώρο του ΔΗΣΥ, αλλά ταυτοχρόνως να χειρίζεται και τη δεύτερη σημαντικότερη δεξαμενή για τον ίδιο, που είναι τα κόμματα του Κέντρου. Αυτό το σύμπλεγμα συμφερόντων είναι προφανές ότι δημιουργεί στον υποψήφιο σοβαρές τριβές και μπορεί να γιγαντωθεί με στοιχεία εσωστρέφειας στο τελευταίο στάδιο της εκλογικής διαδικασίας. Οδηγεί βεβαίως και σε λάθη η προσπάθεια να εμφανισθεί ως ο έχων τον πρώτο λόγο στις κομματικές συμπληγάδες των συνεργαζόμενων μαζί του. Το παράδειγμα της κοινής σύσκεψης βουλευτών μαζί του για τη χάραξη πολιτικών σε σχέση με τα νομοσχέδιο τα οποία εξετάζει η Βουλή, θεωρήθηκε ως ένα θεαματικό αυτογκόλ. Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης δικαίωσε την επιχειρηματολογία, κυρίως του ΔΗΣΥ, ότι μια προεδρία Χριστοδουλίδη θα είναι αδιέξοδη και δεν έχει καμία σχέση με ό,τι επαγγέλλεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης περί της αυτονομίας του, αλλά συνεργάζεται «με όσους απεργάζονται τη διάλυση του ΔΗΣΥ». Παρόμοια λάθη επιθυμεί το επόμενο διάστημα να αποφύγει ο υποψήφιος, ο οποίος προηγείται με ασφάλεια σε όλες τις έως τώρα δημοσκοπήσεις.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών
ΚΥΠΡΟΣ

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών