Κατασκοπευτικό βαν: Λέει ψέματα ο αρχηγός της Αστυνομίας;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 10.11.2022
Κατασκοπευτικό βαν: Λέει ψέματα ο αρχηγός της Αστυνομίας;
Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε χθες στη Βουλή ότι η Αστυνομία δεν αγόρασε υπηρεσίες από το μαύρο βαν. Ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού παρουσίασε έγγραφο που αποδεικνύει το αντίθετο

Ο Ισραηλίτης πρώην πράκτορας της Μοσάντ και ιδιοκτήτης της Wispear Systems ltd Ταλ Ντίλιαν, μαζί με τον συμπατριώτη και συνεργάτη του Αβραάμ Σαχάκ Αβνί, σαφώς και δεν χρησιμοποιούσαν το μαύρο κατασκοπευτικό βαν για να κόβουν βόλτες ανά τη χώρα και να περνάνε την ώρα τους, αν και θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι συνέλεγαν κλιματικά στοιχεία για τη μελέτη του καιρού, μιας και το βαν εισήχθη στην Κύπρο ως μετεωρολογικός εξοπλισμός.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Άριστος Δαμιανού κατήγγειλε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής ότι στο πελατολόγιο των δυο Ισραηλινών και των εταιρειών τους, που είχαν ως έδρα τους κτήριο στην οδό Αλέξανδρου Παναγούλη στη Λάρνακα, περιλαμβάνεται και η Αστυνομία. Συγκεκριμένα, δήλωσε επί λέξει: «Έχουμε ισχυρή άποψη πως αν οι αρχές της Δημοκρατίας έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ενδεχομένως οι δραστηριότητες των εν λόγω προσώπων και των εταιρειών τους δεν θα μεταφέρονταν και δεν θα επιμόλυναν και την Ελλάδα. Πόσω μάλλον που Αστυνομία και ΚΥΠ συνεργάστηκαν με τους εν λόγω κύριους και γνώριζαν πολύ καλά για την παράνομη δράση τους. Και παρακαλώ τον αρχηγό Αστυνομίας να ενημερώσει την επιτροπή για το περιεχόμενο της σχετικής έκθεσης που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία από εξαετίας».

Η άρνηση και το έγγραφο

Ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Στυλιανός Παπαθεοδώρου, απαντώντας στον κ. Δαμιανού ανέφερε ότι από έρευνα που διενήργησε, δεν διαπίστωσε ότι η Αστυνομία αγόρασε οποιεσδήποτε υπηρεσίες από τους Ντίλιαν και Αβνί. Τότε, ο κ. Δαμιανού επανέλαβε την ερώτησή του με την υπόδειξη ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που το αποδεικνύουν. Για να απαντήσει ο αρχηγός της Αστυνομίας ότι ούτε επί θητείας του, ούτε επί θητείας του προκατόχου του, αγοράστηκαν υπηρεσίες παρακολούθησης από τους δυο Ισραηλίτες. Υποδεικνύοντας, μάλιστα, πως εάν η Αστυνομία προέβαινε σε αγορά υπηρεσιών, σίγουρα θα υπήρχαν έγγραφα ή και τιμολόγια που να το επιβεβαίωναν. Τότε, ο κ. Δαμιανού ανέσυρε από φάκελο που είχε στην κατοχή του διαβαθμισμένο έγγραφο το οποίο, όπως είπε, θα καταθέσει στη γραμματεία της Επιτροπής Νομικών και αποδεικνύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες της Αστυνομίας, που δεν θέλησε να κατονομάσει, βρέθηκαν στο κατασκοπευτικό βαν. Ο αρχηγός της Αστυνομίας ζήτησε από τον Άριστο Δαμιανού να του παραδώσει το συγκεκριμένο έγγραφο, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ να τον παραπέμπει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Νομική Υπηρεσία! Ο κ. Δαμιανού ανέγνωσε ένα μέρος του επίμαχου εγγράφου στην επιτροπή, αλλά δεν το έδωσε στη δημοσιότητα.

Ποιος λέγει την αλήθεια;

Αν αποδειχθεί ότι ευσταθούν οι καταγγελίες του κ. Δαμιανού, τότε ο αρχηγός του σώματος κ. Στυλιανός Παπαθεοδώρου θα είναι εμφανώς εκτεθειμένος. Το χειρότερο θα είναι εάν αποδειχθεί ότι εντός της Αστυνομίας επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική αυτή η συνεργασία, ακόμη και από τον αρχηγό της Δύναμης! Από την άλλη, αν συνεχίσει ο κ. Παπαθεοδώρου να αρνείται ότι η Αστυνομία χρησιμοποίησε το κατασκοπευτικό βαν, τότε, ο κ. Δαμιανού οφείλει να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του επίμαχου εγγράφου, έστω και εάν είναι διαβαθμισμένο ως απόρρητο, για να αποδείξει τις καταγγελίες του. Αν αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπηρεσίες της Αστυνομίας βρίσκονταν στο πελατολόγιο των δυο Ισραηλινών, θα πρέπει μεταξύ άλλων να διαπιστωθούν οι λόγοι και να διερευνηθεί κατά πόσον Ντίλιαν και Αβνί ειδοποιήθηκαν για να καταστρέψουν στοιχεία που ενδεχομένως να είχαν στην κατοχή τους πριν την έναρξη της ποινικής έρευνας. Προς το παρόν τα ερωτήματα αυτά παραμένουν στη σφαίρα των εικασιών.

Τα έλεγε ο δικηγόρος υπόπτων

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης του κατασκοπευτικού βαν, συνελήφθησαν στις 20/12/2019 τρεις υπάλληλοι της Wispear Systems ltd του Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος, κατά τον επίμαχο χρόνο, βρισκόταν εκτός Κύπρου και καταζητείτο. Οι τρεις υπάλληλοι προσήχθησαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο απέρριψε το αίτημα της Αστυνομίας για την έκδοση διατάγματος προσωποκράτησής τους. Ο δικηγόρος της Wispear Systems ltd και των υπαλλήλων κατήγγειλε στη δικαστική αίθουσα ότι στο κατασκοπευτικό βαν βρέθηκε και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών. Ο τότε διοικητής της ΥΚΑΝ κ. Γλυκέριος Λεοντίου διέψευσε τις αναφορές του δικηγόρου, δηλώνοντας ότι ουδέποτε μπήκε στο κατασκοπευτικό βαν.

Πώς γλύτωσε τη φυλακή ο Ντίλιαν

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας κ. Σάββας Αγγελίδης εξήγησε στους βουλευτές της Επιτροπής Νομικών τους λόγους που δεν διώχθηκε ποινικά ο ιδιοκτήτης του κατασκοπευτικού βαν Ταλ Ντίλιαν. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε τα εξής:

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 15/9/2019 και λίγο αργότερα διορίστηκε ο νομικός κ. Ηλίας Στεφάνου ως ποινικός ανακριτής για να συνδράμει στο έργο της Αστυνομίας.

Όλα τα τεκμήρια που παραλήφθηκαν από την Αστυνομία έτυχαν εξειδικευμένης δικανικής εξέτασης από εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας και από ιδιώτη εμπειρογνώμονα με ειδικότητα στα συστήματα/δίκτυα τηλεπικοινωνίων και σε συνυφασμένα θέματα ασφάλειας. Τα ηλεκτρονικά δεδομένα που εξήχθησαν από τον κατασχεθέντα εξοπλισμό στάλθηκαν σε εξειδικευμένο τμήμα της Europol για περαιτέρω έρευνα και ανάλυση. Από τις ενδελεχείς επιστημονικές έρευνες που έλαβαν χώρα στην Κύπρο και το εξωτερικό δεν εντοπίσθηκαν δεδομένα που να τείνουν να καταδείξουν ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε ή λειτούργησε στην πράξη για παρακολούθηση ή υποκλοπή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνίας, προφορικής ή γραπτής, μεταξύ χρηστών ή υποκλοπής ηλεκτρονικών αρχείων από συσκευές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των εξετάσεων, η λειτουργία των συστημάτων στο μαύρο βαν και των κεραιών που τοποθετήθηκαν παράνομα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας περιορίστηκε στην αυτοματοποιημένη σάρωση, τυχαία (μη στοχευμένη) καταγραφή και αποθήκευση του διεθνούς αριθμού συνδρομητή (IMSI) των καρτών SIM και του αριθμού διεύθυνσης MAC των ηλεκτρονικών συσκευών που εισέρχονταν εντός της εμβέλειας του συστήματος. Κοντολογίς, δεν εντοπίστηκε καταγεγραμμένο περιεχόμενο που να αποτελούσε προϊόν υποκλοπής.

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η κατηγορούμενη εταιρεία Wispear Systems του Ντίλιαν παραδέχτηκε ενοχή σε 42 κατηγορίες που αφορούσαν παραβιάσεις του περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου και στις 22/2/2022 της επιβλήθηκε η ποινή των €76.000. Τέσσερις μήνες προηγουμένως, η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε στην εταιρεία διοικητικό πρόστιμο ύψους €925.000 αναφορικά με την παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ως αυτή διαπιστώθηκε κατά την αστυνομική έρευνα. Με το συνολικό πρόστιμο του €1 εκατ. στην εταιρεία, η υπόθεση έκλεισε.

Δεν είμαι διεφθαρμένος

Ο κ. Αγγελίδης απέρριψε ως ανυπόστατες τις καταγγελίες περί σύγκρουσης συμφέροντος του ίδιου λόγω της σύνδεσης του αδελφού του με τον συνεργάτη του Ντίλιαν, τον Σαχάκ Αβνί. «Το γεγονός ότι συγγενικό μου πρόσωπο, προ δεκαετίας, είχε σκοπό να συνεργαστεί επαγγελματικά με τον κ. Αβνί χωρίς εν τέλει να υπάρξει επαγγελματική συνεργασία, αφού αυτή είχε εξ αρχής ναυαγήσει, όπως και το γεγονός ότι η εταιρεία που ενεγράφη από το πρώην δικηγορικό μου γραφείο, με οδηγίες του συγγενικού μου προσώπου, ουδέποτε ενεργοποιήθηκε, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ούτε και στον πλέον κακόπιστο να ισχυριστεί ότι υπήρχε συγκάλυψη της υπόθεσης ή κώλυμα στη δική μου συμμετοχή στη λήψη απόφασης για την πορεία της υπόθεσης του μαύρου βαν», δήλωσε ο κ. Αγγελίδης. Τονίζοντας: «Δεν είμαι διεφθαρμένος. Τι άλλο να σας πω;».

Το πόρισμα Στεφάνου και ο Αβέρωφ

Το ΑΚΕΛ ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το πόρισμα του ποινικού ανακριτή κ. Ηλία Στεφάνου για το μαύρο βαν για να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, κατά πόσον εμπλέκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην υπόθεση. «Όπως λέχθηκε χθες στη Βουλή, λειτουργός του Υπουργείου Εμπορίου έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία για το ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε ο Ντίλιαν στον ΔΗΣΥ στις 13/11/2019, με το οποίο ζητούσε να μεσολαβήσει το κόμμα στο Υπουργείο Εμπορίου για υλοποίηση συμφωνίας με υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας. Το τι κατέθεσε ο υπάλληλος στην Αστυνομία καταγράφεται σε έκθεση που δόθηκε χθες στους βουλευτές, σε φάκελο που χαρακτηρίστηκε «απόρρητος». Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών κ. Νίκο Τορναρίτη να επαναλαμβάνει ότι δεν είχε καμία εμπλοκή ο κ. Νεοφύτου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κατεχόμενα/Λεύκα: Για μεγάλες αναπτύξεις στην παραλία Καζιβερών γράφει η Γενί Ντουζέν - «Δημιουργείται νέο Τρίκωμο»
ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα/Λεύκα: Για μεγάλες αναπτύξεις στην παραλία Καζιβερών γράφει η Γενί Ντουζέν - «Δημιουργείται νέο Τρίκωμο»

Κατεχόμενα/Λεύκα: Για μεγάλες αναπτύξεις στην παραλία Καζιβερών γράφει η Γενί Ντουζέν - «Δημιουργείται νέο Τρίκωμο»

Καμία ένσταση για τις υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία ένσταση για τις υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές

Καμία ένσταση για τις υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές

Ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά 2 εκατομμύρια ευρώ από Μακάριο Δρουσιώτη για δυσφήμιση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά 2 εκατομμύρια ευρώ από Μακάριο Δρουσιώτη για δυσφήμιση

Ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά 2 εκατομμύρια ευρώ από Μακάριο Δρουσιώτη για δυσφήμιση

Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον παιδεραστή προπονητή στίβου - Και διάταγμα απαγόρευσης να πλησιάζει παιδιά με την αποφυλάκισή του

Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον παιδεραστή προπονητή στίβου - Και διάταγμα απαγόρευσης να πλησιάζει παιδιά με την αποφυλάκισή του

Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον παιδεραστή προπονητή στίβου - Και διάταγμα απαγόρευσης να πλησιάζει παιδιά με την αποφυλάκισή του

Κούρεμα καταθέσεων: Απέρριψε αγωγή κατά Δημοκρατίας το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας
ΚΥΠΡΟΣ

Κούρεμα καταθέσεων: Απέρριψε αγωγή κατά Δημοκρατίας το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας

Κούρεμα καταθέσεων: Απέρριψε αγωγή κατά Δημοκρατίας το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας