«Απόλυτα αναγκαία επιλογή ο Αβέρωφ»: Ο Χάρης Γεωργιάδης στον «Π» για προεδρικές και σχέσεις Αναστασιάδη - Νεοφύτου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 6.11.2022
«Απόλυτα αναγκαία επιλογή ο Αβέρωφ»: Ο Χάρης Γεωργιάδης στον «Π» για προεδρικές και σχέσεις Αναστασιάδη - Νεοφύτου
Στη συνάντηση Αναστασιάδη - Νεοφύτου, του Προεδρικού, παρών ήταν και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Οι σκιές αναφορικά με τον ρόλο του Προέδρου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές, για τις οποίες έκανε λόγο δημοσίως υπό τύπον παραπόνου/κριτικής ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, επιχειρήθηκε να διαλυθούν σε συνάντηση που είχαν οι δυο τους -και μόνοι τους και στην παρουσία στελεχών του Συναγερμού- την περασμένη Τετάρτη (02/11/2022) στο Προεδρικό. Οι δηλώσεις που ακολούθησαν την ίδια ημέρα, φαινομενικά τουλάχιστον έδωσαν την εικόνα ότι τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν, και όλοι αγαπημένοι και ενωμένοι συνεχίζουν τον προεκλογικό αγώνα για εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου στην προεδρία της Δημοκρατίας. Στη συνάντηση Αναστασιάδη - Νεοφύτου, του Προεδρικού, παρών ήταν και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά -στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Π», απάντησε: «Συνεχίζουμε κανονικά. Εάν αλλάζει κάτι είναι ότι η προσπάθειά μας θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας και να κερδίσουμε τις εκλογές». Σε διευκρινιστική ερώτηση για το ζήτημα που έθεσε ο κ. Νεοφύτου σε σχέση με τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για τους τρεις βασικούς υποψηφίους - συνεργάτες του και την επιρροή που έχει πάνω τους, ο κ. Γεωργιάδης αρκέστηκε να πει ότι «δημιουργήθηκε μια παρεξήγηση η οποία έχει αρθεί, δεν υπάρχει κανένα άλλο ζήτημα».

Ξέρω και τους δύο

Είστε ικανοποιημένοι από τη στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην υποψηφιότητα Νεοφύτου; Ή μήπως οι κακές σχέσεις των Αναστασιάδη - Νεοφύτου απειλούν την ενότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού;

Ούτε κατά διάνοια δεν υπάρχουν κακές σχέσεις. Υπήρξα εδώ και χρόνια και παραμένω στενός συνεργάτης τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ξέρω και τους δύο πολύ καλά. Και αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι έχουν την ίδια έγνοια για την ενότητα της παράταξης και το ίδιο ενδιαφέρον για την επιτυχία στις εκλογές. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε δική τους αυτοακύρωση και δεν υφίσταται. Επειδή όλοι ξέρουμε ότι μόνο έτσι, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό πρωταγωνιστή, θα κρατήσουμε την πατρίδα μας στον σωστό δρόμο, θα διαχειριστούμε τις προκλήσεις και θα οδηγήσουμε την Κύπρο μας μπροστά.

Θα τους μείνει ο καημός

Απειλείται η ενότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού;

Προφανώς κάποιοι νομίζουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να διασπάσουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αναφέρομαι στην ανομοιογενή συμμαχία που στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε αυτό ποντάρουν. Στη διάσπαση και αποδυνάμωση της παράταξής μας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος όμως ότι θα τους μείνει ο καημός. Επειδή η παράταξη τελικά δεν είναι ούτε ο Αβέρωφ, ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης ούτε ασφαλώς εγώ ή το όποιο άλλο στέλεχος. Η παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ο κόσμος του, που πιστεύει σε κάποιες αρχές και αξίες. Είναι ο κόσμος του συνετού πατριωτισμού, είναι ο κόσμος που απορρίπτει τον ανεύθυνο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, που αναμένει και επιζητεί στιβαρή ηγεσία, που δεν φοβάται τις αλλαγές και την πρόοδο, που πίστεψε και πιστεύει ότι η χώρα μας ανήκει στην Ευρώπη και τη Δύση. Αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Γι' αυτό ούτε διασπάται ούτε αποδυναμώνεται.

Ο καταλληλότερος

Κερδίζονται αυτές οι εκλογές; Με Χριστοδουλίδη πάνω από 30% και Νεοφύτου κάτω από 20% στις δημοσκοπήσεις;

Βεβαίως κερδίζονται. Οι δημοσκοπήσεις θεωρώ ότι ουσιαστικά καταγράφουν τη δημοτικότητα. Όσο όμως πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο περισσότερο οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η δημοτικότητα και η καλή εικόνα δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη εχέγγυα της ικανής ηγεσίας. Ξέρω ότι η πολιτική και οι πολιτικοί δεν είναι της μόδας. Όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες. Ζούμε στην εποχή της εικόνας και της επιφάνειας. Έχει πέραση η «απολίτικη» προσέγγιση. Όμως μπροστά στα προβλήματα, τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος, αυτές οι απολίτικες προσεγγίσεις και η επικέντρωση στην ατσαλάκωτη εικόνα δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται και οι ευκαιρίες αξιοποιούνται μόνο μέσα από πολιτικές πράξεις, πολιτικό σχέδιο και πολιτική ικανότητα. Αυτό θεωρώ ότι σιγά-σιγά περνά στην κοινή γνώμη. Άρα, μπορεί κάποιος να πει ό,τι θέλει για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά ανάμεσα στους υποψηφίους για την προεδρία είναι μακράν ο καταλληλότερος και αποτελεί την αναγκαία επιλογή.

Άλλο δημοφιλής, άλλο ηγέτης

Γιατί όμως αυτό το χάσμα στη δημοτικότητα;

Κοιτάξτε, έχει σχέση και με το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος τον ρόλο και την αποστολή του στην πολιτική. Εάν επιλέξεις να μένεις μακριά από τα δύσκολα, εάν δεν έχεις τη διάθεση ή το σθένος να παίρνεις πάνω σου δύσκολες αποφάσεις, εάν καλά-καλά δεν εκφράζεις άποψη για να μην δυσαρεστήσεις κανέναν, πιθανώς να είσαι δημοφιλής. Αυτό όμως σε καθιστά ηγέτη; Νομίζω ακριβώς το αντίθετο.

Γιατί δεν έχετε διαγράψει από τον Συναγερμό τον Νίκο Χριστοδουλίδη;

Για να τονίσουμε το γεγονός ότι μόνος του έφυγε. Δεν διαγράφεις κάποιον που ήδη έφυγε.

Εικόνα vs ουσία

Ποιες δυσκολίες συναντάτε σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα;

Υπάρχει αυτό που μόλις έχουμε συζητήσει, το ζήτημα της «εικόνας» έναντι της ουσίας. Μια επιπρόσθετη δυσκολία έχει να κάνει με το γεγονός ότι η παράταξή μας βρίσκεται στη διακυβέρνηση την τελευταία δεκαετία και αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί κόστος. Η διεκδίκηση τρίτης κυβερνητικής θητείας είναι πράγματι δύσκολη. Υπάρχει όμως αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή; Ποιος θα κυβερνήσει αποτελεσματικά; Το ΑΚΕΛ που παραμένει εγκλωβισμένο στους δογματισμούς του και δεν φαίνεται να έχει μάθει τίποτα από τα λάθη που τόσο πολύ μας κόστισαν; Ή η άλλη ανομοιογενής συμμαχία που θα χρειάζεται πράγματι μηχανισμό επίλυσης διαφορών προκειμένου να λάβει την όποια απόφαση;

Αναγκαία επιλογή

Είναι διαφορετική αυτή η προεκλογική περίοδος από άλλες; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών;

Κοιτάξτε, κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι διαφορετική, ανάλογα με τις συνθήκες και τα δεδομένα που επικρατούν. Για παράδειγμα, ήταν πολύ διαφορετικές οι εκλογές του 2013 όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε την οικονομική κατάρρευση που άφηνε πίσω της η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Ήταν πολύ έντονο τότε το αίσθημα της ανασφάλειας και εξίσου έντονη η αναζήτηση της στιβαρής και ικανής ηγεσίας στο πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη, ασχέτως εάν όσοι τον ψήφισαν τον συμπαθούσαν ως πολιτικό ή εάν συμφωνούσαν με όσα πρέσβευε. Την ίδια ανάγκη της σταθερότητας και της συνέχειας είχαν αναζητήσει οι ψηφοφόροι και το 2018, όταν είχαν ανανεώσει την εντολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σήμερα, είναι γεγονός ότι οι πολίτες νιώθουν πολύ πιο άνετα, πολύ πιο ασφαλείς. Η οικονομία έχει ισχυροποιηθεί και φαίνεται να αντέχει στις πιέσεις των πρόσφατων κρίσεων της πανδημίας και του ρωσικού πολέμου. Ασχέτως της κριτικής της αντιπολίτευσης, η αίσθηση είναι ότι είμαστε σε στέρεο έδαφος. Και αυτό φαίνεται να επιτρέπει στους πολίτες να σκέφτονται κι άλλες επιλογές. Με κριτήρια πολύ διαφορετικά από αυτά της έτοιμης και ικανής ηγεσίας. Υπάρχει δηλαδή η τάση για ψήφο συμπάθειας ή ψήφο διαμαρτυρίας. Είναι όμως δικαιολογημένες αυτή η άνεση και η ασφάλεια που οδηγούν σε τέτοιες επιλογές; Εάν αξιολογήσουμε σωστά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, εάν δούμε την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο, εάν καταγράψουμε τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη συνέχιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ή τους κινδύνους που σχετίζονται με την επιθετική και αναθεωρητική Τουρκία, τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι η στιβαρή ηγεσία είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Το πρόσφατο παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου τα λέει όλα. Γι' αυτό και επιμένω ότι μέχρι τις εκλογές θα υπάρξει μετατόπιση από τις επιλογές συμπάθειας προς την απόλυτα αναγκαία επιλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου.

4369752683302869 image

«Συνεχίζουμε»

Εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου θα σημαίνει συνέχιση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη; Θα αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού και της οικονομίας;

Εκλογή Αβέρωφ Νεοφύτου θα σημαίνει ότι θα έχουμε κυβέρνηση Αβέρωφ Νεοφύτου. Όμως, ξεκάθαρα θα υπάρξει έντονο το στοιχείο της συνέχειας για δύο σημαντικούς λόγους. Πρώτον, θα συνεχίσει η δική μας παράταξη να καθορίζει το πλαίσιο, να δίνει τη δύναμη και την ώθηση στη διακυβέρνηση. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι στη συμπολίτευση και θα είναι πρωταγωνιστής. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη είναι μια εξαιρετικά πετυχημένη διακυβέρνηση. Είναι η κυβέρνηση που ισχυροποίησε την οικονομία, που χειρίστηκε κρίσεις και που προώθησε τόσες μεταρρυθμίσεις τις οποίες είναι δύσκολο να απαριθμήσω. Εξάλλου, εδώ έχουμε το παράδοξο οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης να μην μπορούν να αποστασιοποιηθούν από το κυβερνητικό έργο. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ουσιαστικά συμφωνεί με τον Πρόεδρο στο Κυπριακό, ο δε Νίκος Χριστοδουλίδη δηλώνει υπερήφανος για το έργο της κυβέρνησης στην οποία υπηρέτησε πριν την εγκαταλείψει. Εμείς λοιπόν διεκδικούμε τις εκλογές όχι για να φέρουμε την αλλαγή αλλά για να συνεχίσουμε τι αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και για να κρατήσουμε την Κύπρο στον σωστό δρόμο.

Ήττα σημαίνει αντιπολίτευση

Εάν από την άλλη ο Συναγερμός δεν καταφέρει να εκλέξει τον δικό του υποψήφιο, τι θα είναι μετά τις εκλογές; Συμπολίτευση ή αντιπολίτευση;

Μα θα τις κερδίσουμε τις εκλογές. Είμαι πεπεισμένος. Όμως, εάν τις χάσουμε θέλει και ρώτημα; Σε αυτήν την περίπτωση οι πολίτες θα μας έχουν κατατάξει στην αντιπολίτευση και από εκεί θα υπηρετήσουμε.

Εάν χάσετε τις εκλογές του Φεβρουαρίου θα κινδυνεύει με διάσπαση ο Συναγερμός; Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον ΔΗΣΥ;

Με ρωτάτε ξανά για το αρνητικό σενάριο και εγώ επαναλαμβάνω ότι είμαι αισιόδοξος. Σε κάθε περίπτωση όμως και για να μην αφήσω αναπάντητο το ερώτημα, να σας πω ότι ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος η ενότητα και η συνοχή μιας παράταξης, του κάθε κόμματος και όχι μόνο του Δημοκρατικού Συναγερμού, διασφαλίζονται από τη διάθεση της ηγεσίας να λειτουργεί υπεύθυνα και διορατικά. Πολιτικές παρατάξεις που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και που ενθαρρύνουν τη συνεχή ανανέωση δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ασχέτως εάν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.

Ανανέωση

Χρειάζεται ανανέωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός; Ανανέωση πολιτικών θέσεων, προσώπων; Φαίνεται ότι μεγάλο ποσοστό του ΔΗΣΥ ψάχνεται αλλού.

Πρέπει να σας πω ότι στην πολιτική μας οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρείται ένα από τα αξιόπιστα και πετυχημένα κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Δεν είναι μόνο ότι κέρδισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 2008, με μικρότερες απώλειες από τα άλλα κόμματα, παρά το βάρος της διακυβέρνησης. Είναι κυρίως επειδή έχει ταυτίσει τη διαδρομή του με όλες τις μεγάλες και ιστορικές αποφάσεις. Από την ένταξη στην ΕΕ, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Όμως, σίγουρα πρέπει να λαμβάνουμε τα μηνύματα, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να μην θεωρούμε τίποτα και κανέναν ως δεδομένα. Πρέπει συνεχώς να πείθουμε. Και η ανανέωση είναι πράγματι η απαραίτητη προϋπόθεση. Ανανέωση προσώπων και ιδεών. Και ανανέωση δεν σημαίνει ασφαλώς απόρριψη. Σημαίνει αναγνώριση, σημαίνει σεβασμός, αλλά σημαίνει την ίδια ώρα ότι προχωράς.

kateliadi@poitis-news.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
LIve: Ευρωεκλογές - Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες στο Συνεδριακό Κέντρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIve: Ευρωεκλογές - Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες στο Συνεδριακό Κέντρο

LIve: Ευρωεκλογές - Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες στο Συνεδριακό Κέντρο

Πλάνα αστυνόμευσης αλλά το έγκλημα... ανενόχλητο - Στον ύπνο πιάστηκε ξανά η Αστυνομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλάνα αστυνόμευσης αλλά το έγκλημα... ανενόχλητο - Στον ύπνο πιάστηκε ξανά η Αστυνομία

Πλάνα αστυνόμευσης αλλά το έγκλημα... ανενόχλητο - Στον ύπνο πιάστηκε ξανά η Αστυνομία

Τα τρία σενάρια για τη σύγκρουση Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας
ΚΥΠΡΟΣ

Τα τρία σενάρια για τη σύγκρουση Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Τα τρία σενάρια για τη σύγκρουση Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Στον «αέρα» ακόμα η επένδυση της Kition - Η Κυβέρνηση προσφεύγει στη Νομική Υπηρεσία
ΚΥΠΡΟΣ

Στον «αέρα» ακόμα η επένδυση της Kition - Η Κυβέρνηση προσφεύγει στη Νομική Υπηρεσία

Στον «αέρα» ακόμα η επένδυση της Kition - Η Κυβέρνηση προσφεύγει στη Νομική Υπηρεσία

«Αφήστε τη Γάζα να ζήσει»: Δεν υποχωρούν οι φοιτητές στα αμερικάνικα πανεπιστήμια
ΚΟΣΜΟΣ

«Αφήστε τη Γάζα να ζήσει»: Δεν υποχωρούν οι φοιτητές στα αμερικάνικα πανεπιστήμια

«Αφήστε τη Γάζα να ζήσει»: Δεν υποχωρούν οι φοιτητές στα αμερικάνικα πανεπιστήμια