Συναντήσεις με Γάλλο και Γερμανό ηγέτη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 4.11.2022
Συναντήσεις με Γάλλο και Γερμανό ηγέτη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό
Τη βεβαιότητα ότι με την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων θα καταπολεμηθεί η βία στους αθλητικούς χώρους, εξέφρασε ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί στις 11 Νοεμβρίου με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και στις 23 Νοεμβρίου με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σε μια προσπάθεια να εμπλακεί η ΕΕ, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη στην επίλυση του Κυπριακού. «Θέλω να ευχηθώ, προτού ολοκληρωθεί είτε η θητεία μου είτε η εν τη γη παρουσία μου, να δω να υπάρχει μια πρόοδος, να υπάρχει μια ελπίδα. Και δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε» είπε.

Σε ομιλία του την Παρασκευή στα εγκαίνια των γραφείων της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα προσεγγίσει τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε «πέραν από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα θετικότερο κλίμα και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, να αναληφθεί και μια πρωτοβουλία επιτέλους από πλευράς της ΕΕ σε συνεργασία με τα ΗΕ, σε συνεργασία με όσους μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία, επιτέλους να ξαναμπεί στον δρόμο του διεθνούς δικαίου, εάν επιθυμεί κάποια στιγμή να υλοποιήσει τους άλλοτε ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς της».

Οι προσπάθειες είναι να κινητοποιηθεί πέραν των Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, καθώς είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ. «Είναι τούτο που αποτελεί ένα από τα κίνητρα των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων που υποφέρουν από την κατοχή να συνειδητοποιήσουν πως οι κανόνες λειτουργίας της ΕΕ, οι κανόνες εποπτείας που επιβάλλουν έτσι ώστε το κάθε κράτος μέλος να λαμβάνει υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του, τους δίνει τη μεγαλύτερη εγγύηση. Και για τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και για την προκοπή τους», σημείωσε.

«Αυτή είναι η προσπάθεια που μέχρι και την τελευταία μέρα παρουσίας μου στο προεδρικό αξίωμα θα καταβάλλω για να υπάρξει μια κινητικότητα. Κινητικότητα από πλευράς Ευρώπης σε συνεργασία με τα ΗΕ, προκειμένου, επιτέλους, να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, αυτή η αναθεωρητική πολιτική του κ. Ερντογάν, ο οποίος, δυστυχώς, και πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, δεν απειλεί μόνο την Κύπρο», είπε, σημειώνοντας ότι απειλεί την Ελλάδα και επεμβαίνει στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Αρμενία.

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δυστυχώς υπάρχει μια γειτονική χώρα η οποία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, το ερμηνεύει κατά το δοκούν. Αυτό θέλουμε να αποτρέψουμε, αυτό θέλουμε να διαφοροποιήσουμε, αυτό είναι που αντιμετωπίζουμε», σημείωσε.

Μιλώντας για τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση που να επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συνυπάρξουν χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, ο Πρόεδρος τόνισε ότι προτεραιότητα του υπήρξε η κατάργηση των εγγυήσεων, του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης, ο τερματισμός της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων, η λειτουργικότητα μέσα από την πολιτική ισότητα, «έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό να μην αντιμετωπίσουμε ένα κράτος, όπως ο γειτονικός μας Λίβανος που μέσα από τις διατάξεις του Συντάγματος είναι συνεχώς υπό κρίση, ή να δημιουργήσουμε μια νέα Βοσνία Ερζεγοβίνη όπου θα αντιμετωπίζουμε τα ίδια δυσλειτουργικά προβλήματα».

«Μήπως στην Κύπρο δεν είναι οι ξένες παρεμβάσεις που δημιούργησαν το πρόβλημα και τα όσα σήμερα αντιμετωπίζουμε» διερωτήθηκε. «Δεν είναι η Τουρκία που παρέμβαινε ώστε να κρατά ζωντανή την ιδέα που καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1956 για τη διχοτόμηση; Δεν είναι μήπως μια άλλη των εγγυητριών δυνάμεων που συμβούλευε, ελάχιστα μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας της Ζυρίχης, για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος;» είπε.

«Είναι καλά γνωστή η Ιστορία του τόπου και είναι για αυτό που μόνο εάν συνειδητοποιήσει κανείς τους κινδύνους ή τα προβλήματα, είτε μέσα από το παρατεταμένο αδιέξοδο είτε μέσα από μια λύση, που θα λεγόταν λύση αλλά θα ήταν διάλυση, δεν θα μπορούσε κανείς μα κανείς να την αποδεχθεί» συνέχισε.

Για το Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έγινε κατορθωτό να κατανοήσει ο ΓΓ των ΗΕ τη σημασία που είχαν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, να κινητοποιηθεί η Ευρώπη και να είναι παρούσα, να έχουμε μια συγκυρία που θα μπορούσε με χάρτες επί του εδαφικού, για πρώτη φορά κατατίθεντο, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση.

«Δυστυχώς, και ο ΓΓ και όσοι επένδυσαν στην καλή δήθεν βούληση της Τουρκίας απογοητεύτηκαν. Ούτε τερματισμό των εγγυήσεων ήθελαν ούτε τερματισμό της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και βεβαίως ο στόχος πάντα ήταν πως μέσα από κάποιες πρόνοιες της τάχα πολιτικής ισότητας θα μπορούσαν να ελέγχουν το σύνολο του κράτους», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε, παρά τις προσπάθειες, η τουρκική αδιαλλαξία αποκαλύφθηκε στις 25 Απριλίου του 2021 όταν ο ΓΓ συγκάλεσε τη διάσκεψη των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, κατατέθηκε η πρόταση για λύση δύο κρατών. «Μια ανάλογη λύση δεν ήταν και ούτε είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή».

Αναφερόμενος στην Ένωση Εκτοπισμένων, ο Πρόεδρος είπε ότι το οίκημα που εγκαινιάζεται αναμένεται να δώσει συνέχεια στην ποικιλόμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ένωσης. Αναγνώρισε την Ένωση ως συνεργάτη στην προσπάθεια που για στήριξη των κατεχομένων κοινοτήτων.

«Θέλοντας να ενισχύσουμε το λειτούργημα που επιτελεί καλύψαμε την συνολική δαπάνη ανέγερσης του παρόντος οικήματος, προκειμένου να δώσουμε στέγη, να δώσουμε ένα χώρο στον οποίο οι κοινοτάρχες, οι τοπικές Αρχές των κατεχομένων θα μπορούσαν ευρισκόμενοι μαζί να χαράσσουν πολιτική, έτσι ώστε άσβεστη να παραμένει η μνήμη».

Βία στους αθλητικούς χώρους

Τη βεβαιότητα ότι με την εφαρμογή σειράς στοχευμένων μέτρων αλλά και με τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν θα γίνει κατορθωτή η καταπολέμηση και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, εξέφρασε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τα 125 χρόνια του Γυμναστικού Συλλόγου Ζήνων Λάρνακας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «ο ΓΣΖ, αποτελώντας το όραμα του Φίλιου Ζαννέτου και μιας ομάδας εμπνευσμένων Λαρνακέων, είναι αυτός που ενέταξε και εδραίωσε τη Λάρνακα στο αθλητικό στερέωμα της πατρίδας μας. Έχοντας ως καθοδηγητικό φάρο τους ιδρυτικούς του σκοπούς, πέτυχε, μέσα από την αφοσίωση και τον ζήλο που επιδεικνύουν διαχρονικά τα μέλη του, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του κλασικού και του ομαδικού αθλητισμού στην πόλη και την επαρχία της Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι ο ΓΣΖ «αποτέλεσε και αποτελεί φυτώριο ταλέντων, αναδεικνύοντας κορυφαίους αθλητές, οι οποίοι μέσα από τις διακρίσεις και επιτυχίες που κατέγραψαν τίμησαν και τιμούν την πατρίδα μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος, πέραν του προσανατολισμού στον αθλητισμό, εστίασε επίσης τη δράση του στη διαφύλαξη των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, την εθνική αγωγή και την ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «το πλέον όμως, σημαντικό είναι ότι τα μέλη του, μέσω του αθλητισμού, έθεσαν ως στόχο την καλλιέργεια χαρακτήρων και συνειδήσεων με βάση τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας και της αριστείας, επιδιώκοντας να τις καταστήσουν πράξη στη ζωή τους. Αναγνωρίζοντας την πολυποίκιλη προσφορά του ΓΣΖ, ως Πολιτεία στηρίξαμε τις δραστηριότητες που αναπτύσσει».

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο Σύλλογος την τελευταία δεκαετία επωφελήθηκε χορηγίας, η οποία ξεπερνά τις 500 χιλιάδες ευρώ. Πέραν των 338 χιλιάδων ως ετήσια χορηγία, από το 2018- 2022 έλαβε ποσό ύψους πέραν των 290 χιλιάδων ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών του και την υλοποίηση βελτιωτικών και άλλων έργων αναβάθμισης του σταδίου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι έχει εγκριθεί η επιχορήγηση και εντός του 2023 θα ξεκινήσει η ανακατασκευή του στίβου, συνολικού προϋπολογισμού 1,635 εκ. ευρώ.

Σημείωσε ακόμα ότι «στο πλαίσιο του οργανωμένου σχεδίου που υιοθετούμε προς την κατεύθυνση αυτή, επιδιώκουμε να δώσουμε κίνητρα ενασχόλησης με τον αθλητισμό στους νέους μας. Την ίδια στιγμή, επιδιώκουμε να προσφέρουμε στο σύνολο των ταλαντούχων αθλητών της χώρας μας, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, ουσιαστική και συνεχή στήριξη και όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να αναδείξουν τις δυνατότητές τους».

Προς τον σκοπό αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Πολιτεία προχώρησε στη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, μέσω της ετοιμασίας νέας αθλητικής νομοθεσίας, την οποία έχει αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και στην ενίσχυση των προγραμμάτων αναπτυξιακού αθλητισμού, ενώ υιοθετήθηκε και το Νέο Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών Υψηλής Επίδοσης, είπε και σημείωσε πως «υπήρξε επιτέλους μια τάξη και μια θεσμοθετημένη ανταμοιβή σε όσους κάνουν πρωταθλητισμό, έτσι ώστε επαγγελματικά να αισθάνονται ότι είναι κατοχυρωμένοι».

Ακόμα, είπε ότι η Πολιτεία προχώρησε «στην αύξηση των επιχορηγήσεων των αθλητών, των Σωματείων και των Ακαδημιών και στην εφαρμογή του Κώδικα Καλής Διακυβέρνησης, προς την εντατικοποίηση των ελέγχων των Ομοσπονδιών και την όσο το δυνατό πιο ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους πόρων, καθώς και στην ετοιμασία νέων κριτηρίων χρηματοδότησης των αθλητικών οργανισμών και στην θεσμοθέτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Νόμου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

Επίσης σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προχωρήσαμε στην εφαρμογή σειράς στοχευμένων μέτρων για την καταπολέμηση και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους. Δυστυχώς, και πάλι άρχισε να καταγράφεται μια απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων εκ των φιλάθλων» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με τα επιπλέον μέτρα θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει συνείδηση σε όλους ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρονται ωσάν να ζουν σε μια ανοργάνωτη πολιτεία».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι η Πολιτεία προχώρησε «στην υλοποίηση έργων αθλητικών υποδομών» και ανέφερε ενδεικτικά πως «από το 2018 και εντεύθεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό εξέλιξη ακόμη 70 έργα πέραν των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Μέρος των έργων αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις που υλοποιήθηκαν στη Λάρνακα όπως, μεταξύ άλλων, οι Γηπεδικές Εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης και το Skatepark του Δήμου Λάρνακας».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Νίκος Τορναρίτης: Για μια φωτεινή πρωτεύουσα - Επίσημη πρώτη της προεκλογικής του υποψηφίου για τη δημαρχία Λευκωσίας

Νίκος Τορναρίτης: Για μια φωτεινή πρωτεύουσα - Επίσημη πρώτη της προεκλογικής του υποψηφίου για τη δημαρχία Λευκωσίας

Νίκος Τορναρίτης: Για μια φωτεινή πρωτεύουσα - Επίσημη πρώτη της προεκλογικής του υποψηφίου για τη δημαρχία Λευκωσίας

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024 - Ικανοποίηση εκφράζει ο υφυπουργός Τουρισμού
ΚΥΠΡΟΣ

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024 - Ικανοποίηση εκφράζει ο υφυπουργός Τουρισμού

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024 - Ικανοποίηση εκφράζει ο υφυπουργός Τουρισμού

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ