Τριάντα χιλιάδες παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων ζητούν υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά οι κυπριακές Αρχές την αρνούνται, συντηρώντας έτσι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα με νομική πτυχή ταυτόχρονα. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται μία κατηγορία πολιτών «χωρίς κράτος», που το διεθνές δίκαιο ονομάζει «απάτριδες».
Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ουρούν Σολγιαλί, κατήγγειλε τις προηγούμενες μέρες πως οι κυπριακές αρχές αρνούνται και την εξέταση των αιτήσεων, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των παιδιών και επηρεάζεται η ζωή τους, τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και της εργασίας.
Με παρέμβαση του στην εκπομπή «Δεύτερη ματιά στα γεγονότα», που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 και 97.6, και κληθείς να σχολιάσει το θέμα αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, το χαρακτήρισε «μεγάλο, ανθρωπιστικό ζήτημα», σημειώνοντας πως και ο ίδιος είναι αποδέκτης τέτοιων παραπόνων. «Πολύς κόσμος υποφέρει από αυτή την πραγματικότητα». Κι όπως εξήγησε, «μιλάμε για παιδιά από μεικτούς γάμους, οι περισσότεροι από τους οποίους με πολίτες από την Τουρκία. Υπάρχουν όμως και άλλα παιδιά, πχ με τον ένα γονέα από την Ιορδανία. Και πάλι τους αρνούνται την ιθαγένεια».
Πρόκειται για τεράστιο ζήτημα, είπε, και υπενθύμισε πως για πρώτη φορά το 2015, η Επίτροπος Διοίκησης, είχε αναφερθεί σε έκθεση της σε αυτό το θέμα. «Με επικριτική διάθεση, ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση του ζητήματος, ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η απόκτηση ιθαγένειας είναι συνταγματικό δικαίωμα», υπέδειξε.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είπε ο κ. Κιζίλγιουρεκ έχει μία εξήγηση: «Όσοι από τους γονείς σε αυτό τον γάμο ήρθαν από την Τουρκία, σε περιοχές που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, κάνουν παράνομη είσοδο στην Κύπρο και στη βάση αυτών αρνούμαστε να δεχθούμε τις αιτήσεις τους». Την ίδια ώρα θέτει θέμα δημογραφικής αλλαγής, πράγμα το οποίο δεν ισχύει, κατά τον Κύπριο ευρωβουλευτή, «αν παρατηρήσει κανείς τι γίνεται με παγκόσμιες συμφωνίες για παραχώρηση ιθαγένειας. Δεν είναι μόνο μέσω γάμων, σήμερα, που ένα παιδί αναγνωρίζεται. Την ώρα που το παιδί γεννιέται σε μια χώρα κι ένας από τους γονείς είναι πολίτης αυτής της χώρας, δικαιούται να είναι πολίτης κι αυτό», σημείωσε.
Μιλώντας για τη νομική πτυχή του θέματος, υπέδειξε πως «καταδικάζουμε αυτούς τους ανθρώπους σε κατηγορία stateless . Άνθρωπος χωρίς κράτος. Άπατρις. Αποξενώνουμε τους ανθρώπους κι αντί να τους ενσωματώσουμε, τους διώχνουμε. Τους καταδικάζουμε να μην ανήκουν πουθενά».
Ερωτηθείς πως ηγεσία των Τ/κ πως προσεγγίζει το θέμα αυτό, ο κ. Κιζίλγιουρεκ απάντησε πως «δεν ενδιαφέρει τον Ερσίν Τατάρ αυτό το θέμα. Πολιτικά, η ηγεσία των Τ/κ θεωρεί ότι καμία σχέση πρέπει να έχουν οι Τ/κ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ιδιαίτερα με την προώθηση λύσης δύο κρατών που προωθεί, δεν ασχολείται καθόλου με αυτό το θέμα. Για να μην σας ότι εκμεταλλεύεται κιόλας αυτό το θέμα πολιτικά για να πει στους Τ/κ “βλέπετε, δεν σας θέλουν”» Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το θέμα ανακινεί η αντιπολίτευση κι εγείρεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.
Ακούστε την παρέμβαση Νιαζί Κιζίλγιουρεκ εδώ:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.