Τα τελευταία χρόνια το κράτος δεν έχει στοργή προς τους πολίτες: Ο Χ. Πρωτοπαπάς στον «Π» για το όραμά του

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ Δημοσιεύθηκε 9.10.2022
Τα τελευταία χρόνια το κράτος δεν έχει στοργή προς τους πολίτες: Ο Χ. Πρωτοπαπάς στον «Π» για το όραμά του
«Αν δεν καρποφορήσει η προσπάθεια των τεσσάρων, θα είμαι υποψήφιος μέχρι τέλους»

Οραματίζεται μια Κύπρο απαλλαγμένη από τη διαφθορά και επανενωμένη από το ένα άκρο της έως το άλλο. Έχει προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο γιατί δεν θέλει να μένει στο «θα». Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς καταθέτει θέσεις και απόψεις και μιλά γι' αυτά που πιστεύει πως πρέπει να γίνουν για μια καλύτερη Κύπρο.

Εσείς, ένας πολίτης του κόσμου, έχετε δει και έχετε ζήσει πολλά πράγματα. Και από τη θέση σας στη Hellas Sat έχετε μια εμπειρία διοίκησης διαφορετική, αλλιώτικη. Αυτά θεωρείτε ότι είναι τα ισχυρά σας όπλα στη διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας;

Ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει σωστή διοίκηση στο κράτος. Παρατηρείται μια ανικανότητα στην άσκηση σωστής διοίκησης, με αποτέλεσμα σημαντικές δομές του κράτους να μετακινούνται σε ιδιώτες. Θέλετε παραδείγματα; Το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, οι επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις της ΑΗΚ, της ΑΤΗΚ, μην πω και των νοσοκομείων γιατί είναι κι αυτά στον δρόμο… Κι όλα αυτά γιατί μια κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση, αρνείται να εφαρμόσει μια χρηστή διοίκηση σε έναν οργανισμό, σε ένα νοσοκομείο. Στην αρχαία Αθήνα, διά νόμου, στερούνταν των πολιτικών τους δικαιωμάτων όσοι είχαν πουλήσει την περιουσία του πατέρα τους. Γιατί αν είχαν πουλήσει την περιουσία του πατέρα τους, σήμαινε ότι δεν μπορούν να κάνουν οικονομική διαχείριση. Αυτός ο πανάρχαιος νόμος δεν εφαρμόζεται ούτε στην Κύπρο ούτε στην Ευρώπη.

Το γόητρο της Κύπρου

Τι υπολείπεται το κράτος μας για να είναι κράτος πρότυπο, κράτος προνοίας, κράτος ευημερίας;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι η διαφθορά. Και η διαφθορά έχει να κάνει με όλους τους θεσμούς. Χρειάζεται μια τεράστια θεσμική αλλαγή για να απαλλαγούμε από αυτά τα φαινόμενα. Το πρώτο που πρέπει να γίνει στην Κύπρο, δηλαδή, είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, γιατί έτσι θα ανυψωθεί και το γόητρο της Κύπρου στο εξωτερικό. Για να καταπολεμηθεί η διαφθορά χρειάζεται αποφασιστικότητα. Χρειάζεται μαχαίρι που θα φθάσει μέχρι το κόκκαλο, χρειάζεται νυστέρι αλλά χρειάζεται και μπαλτάς. Αν δεν υπάρξει τέτοια αποφασιστικότητα η διαφθορά δεν θα καταπολεμηθεί και η Κύπρος θα παραμείνει στην κορυφή της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιστεύω στην επανένωση

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις ή τις μη εξελίξεις στο Κυπριακό… Τι οραματίζεστε για την Κύπρο;

Οι γεωπολιτικές συνθήκες σήμερα δεν ευνοούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Κι αν δεν ολοκληρωθούν και οι εκλογές στην Τουρκία, δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Όμως, εμείς, το επιτελείο μας, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να βγάλουν το Κυπριακό από το τέλμα. Η επαναλειτουργία της Αμμοχώστου για παράδειγμα. Είναι μια πρόταση μου που έχει κατατεθεί στη δημόσια σφαίρα. Και συνεχίζω να την καταθέτω. Δεν αναλαμβάναμε ποτέ πρωτοβουλίες ως ε/κ πλευρά. Περιμέναμε πάντα εξωγενείς παράγοντες, είτε είναι τα Ηνωμένα Έθνη είτε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μας προτείνουν λύσεις για το Κυπριακό. Από το 2003 άνοιξαν τα οδοφράγματα, αλλά σε θεσμικό επίπεδο δεν έχει προωθηθεί η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Πιστεύετε στην επανένωση και στη συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ;

Βεβαίως, πιστεύω στην επανένωση. Και οι δύο κοινότητες έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά ακριβώς. Κάνω παρέα με Τ/Κ και διαπιστώνω ότι έχουμε τον ίδιο χαρακτήρα. Συνεπώς, θα μπορούσαν να υπάρχουν κοινές δράσεις στη νεανική επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Αμμόχωστος στα πρότυπα της Νίον Σίτι

Να επιστρέψουμε στην πρότασή σας για την Αμμόχωστο…

Ειδικά για την Αμμόχωστο, η πρότασή μου είναι πολύ συγκεκριμένη: Ανοικοδόμησή της. Ως μιας έξυπνης πόλης, στα πρότυπα της σαουδαραβικής πόλης Νίον Σίτι που οικοδομείται αυτή τη στιγμή κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα. Αν η Αμμόχωστος συνδιοικείτο από Ε/Κ, Τ/Κ και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, θα υπήρχε αμοιβαίο όφελος. Να επιστρέψουν οι κάτοικοι, η Αμμόχωστος να γίνει πάλι Βασιλεύουσα, να αναπτυχθεί τουριστικά, με καινοτομία, με τα κέντρα αριστείας κ.ά. Να αναπτυχθεί ως μια έξυπνη πόλη αλλά και πολιτιστικά με τη διοργάνωση εκδηλώσεων διεθνούς επιπέδου, τόσο στη μεσαιωνική πόλη όσο και στη Σαλαμίνα, την Έγκωμη και αλλού.

Το όποιο πρόβλημα χρειάζεται την ανάλυσή του

Δεν αρκεί οι υποψήφιοι να λέτε «θα κάνουμε αυτό, θα κάνουμε εκείνο, θα φτάσουμε ώς εδώ». Χρειάζεται να το αναλύσετε αυτό για να ξέρει ο κόσμος πώς θα το κάνετε, με ποιους πόρους, πώς θα υλοποιηθούν όσα υπόσχεστε… Είστε έτοιμος να το κάνετε;

Υπάρχει πλήρης ανάλυση του προγράμματός μας και θα είναι διαθέσιμο για δημόσια συζήτηση τις επόμενες ημέρες. Αυτό που κυρίως ήθελα να πω είναι ότι το όποιο πρόβλημα χρειάζεται πρώτα και κύρια την ανάλυσή του. Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει έντονη συζήτηση για το πέναλτι του 12%. Αρχές του 2000 υπήρχε πλεόνασμα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αν θυμάστε, ο Πρόδρομος Προδρόμου, τότε βουλευτής και εκδότης μιας οικονομικής εφημερίδας, είχε προτείνει το πλεόνασμα των συντάξεων να διατεθεί για στήριξη του Χρηματιστηρίου. Πόσοι το θυμούνται; Ξεχνά εύκολα ο λαός. Όλα αυτά συσσωρεύονται. Αρχές του 2000 λοιπόν υπήρχε πλεόνασμα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κανένας όμως δεν σκέφτηκε αυτό το πλεόνασμα να το χρησιμοποιήσει για αύξηση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων, να το διαθέσει για πρόωρη σύνταξη ανθρώπων που απασχολούνταν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αντί αυτού, παρατηρείται μια σύληση του ΤΚΑ, κατά 9,5 δις. Μα φανταστήκατε να είχαμε τα 9,5 δις σήμερα; Ούτε το 12% θα υπήρχε ούτε οι χαμηλές συντάξεις των συνταξιούχων. Ούτε θα μιλούσαμε για προβλήματα βιωσιμότητας του Ταμείου.

Όχι στους κόλακες

Ποιους ανθρώπους θα έχετε δίπλα σας αν εκλεγείτε στην προεδρία της Δημοκρατίας; Ποιους ανθρώπους πρέπει να έχει δίπλα του ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ένας Πρόεδρος πρέπει να έχει στην αυλή του ειλικρινείς ανθρώπους. Που να λένε την αλήθεια και να μην είναι κόλακες. Κι όλα αυτά τα χρόνια έχω ζήσει αρκετά καλά τις θέσεις διοίκησης, είμαι σε θέση να αντιληφθώ ποιος είναι κόλακας και ποιος λέει την αλήθεια. Πρέπει να έχεις δίπλα σου νέους, προσοντούχους ανθρώπους.

Ουδετερότητα

Ο συνυποψήφιός σας κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης θέτει θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Συμφωνείτε; Είναι ώρα τώρα να εγείρεται τέτοιο ζήτημα;

Δεν είναι ώρα για να εγερθεί τέτοιο θέμα. Η Κύπρος ήταν ανεξάρτητη ανέκαθεν. Από τον 5ο αιώνα μετά Χριστόν. Είναι η πρώτη χώρα που απέκτησε ανεξαρτησία, γιατί τότε οι εξαρτήσεις και οι διάφοροι διαχωρισμοί γίνονταν με τις Εκκλησίες. Η δική μας ήταν Αυτοκέφαλη επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και είχαμε αυτήν την ανεξαρτησία ανέκαθεν. Ακόμα και όταν ξεκίνησαν οι αραβικές επιδρομές, η Κύπρος παρέμεινε ανεξάρτητη μεταξύ Βυζαντινών και Αράβων. Άρα, αυτήν την ουδετερότητά μας πρέπει να την προωθήσουμε για να αυξήσουμε το συμφέρον προς τον απλό πολίτη. Για να μπορέσουμε να έχουμε συμφέροντα και με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και τις χώρες του ΝΑΤΟ και εκτός ΝΑΤΟ.

Αλλάζει η δυναμική

Πώς πάει η προσπάθεια σύμπτυξης μετώπου των τεσσάρων υποψηφίων - Δημητριάδη, Ηλιάδη, Χριστοφίδη και εσάς;

«Είμαστε στην προετοιμασία ενός οδικού χάρτη, σε καλό κλίμα, κάνουμε τις συναντήσεις μας γιατί μας ενώνουν αρκετά. Τα κύρια θέματα που μας ενώνουν είναι η διαφθορά και το Κυπριακό.

Σε περίπτωση σύμπτυξης μετώπου, δεν θα είναι δύσκολο να μαζέψετε τις ψήφους του καθενός υπέρ του ενός υποψηφίου; Αφού έχετε διαφορετικές βάσεις.

Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο αλλά αλλάζει τελείως η δυναμική. Δεν θα είναι εύκολο διότι αρκετοί από εμάς έχουμε ψήφους λόγω της προσωπικότητάς του ο καθένας. Κι ένας που θα ψήφιζε έναν από μας να μην ψηφίζει άλλον από την τετράδα. Όλα είναι υπό συζήτηση και αυτή η συζήτηση θα ποσοτικοποιηθεί με μια δημοσκόπηση, η οποία θα διεξαχθεί ξεχωριστά με δικούς μας όρους και προτάσεις.

Το γεγονός ότι δύσκολα αλλάζει πρόθεση ψήφου ο Κύπριος ψηφοφόρος δεν σας προβληματίζει;

Αυτό με προβληματίζει από την πρώτη στιγμή που κατήλθα ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Πρέπει να ληφθεί υπόψη όμως ότι το 80% των πολιτών που είναι κάτω των 35 ετών είτε δεν έχει πάει να ψηφίσει είτε δεν έχει εκλογικό βιβλιάριο. Κι εμείς στοχεύουμε να ενεργοποιήσουμε αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι είναι και παραμελημένοι από το κράτος, όπως οι περισσότεροι πολίτες της Κύπρου. Γιατί τα τελευταία χρόνια το κράτος δεν έχει στοργή προς τους πολίτες. Κι αυτό είναι το δικό μου ζητούμενο. Ένα πιο στοργικό κράτος.

Αν δεν καρποφορήσει η προσπάθεια των τεσσάρων, θα είστε υποψήφιος μέχρι τέλους;

Βεβαίως.

Γιατί τον συγκινεί η «Φάμπρικα»

Το εμβληματικό τραγούδι «Η Φάμπρικα», σε στίχους Γιώργου Σκούρτη, μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου με την αξεπέραστη ερμηνεία του Λάκη Χαλκιά, είναι το τραγούδι που ξεχωρίζει ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Γιατί τον συγκινεί όμως: «Η εισαγωγή είναι πολύ ανατολίτικη κι αυτό με το σαντούρι μου αρέσει πολύ, αλλά το ξεχωρίζω γιατί θέλω να μου θυμίζει ότι ξεκίνησα κι εγώ από τη φάμπρικα. Δεν ήμουν το νούμερο '8', αλλά ήταν ακριβώς οι ίδιες συνθήκες. Έκανα, λοιπόν, εργαζόμενος και τώρα ως εργοδότης μπορώ να αντιληφθώ το πώς αισθάνεται ο εργαζόμενος. Το ξεχωρίζω και για ακόμα έναν λόγο: Το τραγούδι αυτό είναι από το 1974, από τους 'Μετανάστες' του Μαρκόπουλου. Από το 1974 έως και σήμερα όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες των εργαζομένων, αλλά με τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και στην Ευρώπη και στην Κύπρο ζούμε τα τελευταία χρόνια έναν εργασιακό Μεσαίωνα».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές

Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...
ΚΥΠΡΟΣ

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Πάφος: Ξέσπασε πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
ΚΥΠΡΟΣ

Πάφος: Ξέσπασε πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια

Πάφος: Ξέσπασε πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων
ΚΥΠΡΟΣ

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
ΚΥΠΡΟΣ

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων