Εκτενείς αναφορές στο ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου έκανε o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, με αφορμή και τη σημερινή, δεύτερη επέτειο της παράνομης διάνοιξης μέρους της περιοχής από το καθεστώς του και την Άγκυρα.
Ο Τατάρ ανέφερε ότι σχεδόν πεντακόσιοι Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή Αποζημιώσεων για περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, μέχρι στιγμής. «Η Διοίκηση Ιδρυμάτων Κύπρου» συνέχισε, εννοώντας το Εβκάφ, «συμμετέχει επίσης στη διαδικασία αυτή». Στη συνέχεια, ο Τ/Κ ηγέτης προέβη σε μία ακόμα ιστορική ακροβασία: «Το πρώτο ίδρυμα που ιδρύθηκε μετά την οθωμανική κατάκτηση της Κύπρου το 1571 ήταν το Εβκάφ. Χιλιάδες ιδρύματα ιδρύθηκαν σε αυτό το νησί. Εκείνη την εποχή, οι πρόγονοί μας πάντα προικοδοτούσαν τον πλούτο τους σε ιδρύματα και μεταβίβαζαν τις αποταμιεύσεις και τις περιουσίες τους στις νέες γενιές μέσω ιδρυμάτων. Εδώ, οι τίτλοι ιδιοκτησίας ολόκληρου του Μαράς (σ.σ. της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου) ανήκαν στο Εβκάφ. Ως εκ τούτου, το Εβκάφ αναζητά επίσης το δικαίωμά του εκεί και κάνει επίσης αίτηση. Υπάρχουν κάποιες επιπλοκές που οφείλονται σε αυτό, αλλά η επιτροπή θα βρει κάποιες διορθωτικές λύσεις με τη διαχείριση αυτής της διαδικασίας», είπε ο Τατάρ.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Επιτροπής Αποζημιώσεων, ο Τατάρ είπε πως η «ΤΔΒΚ», για να μην έρθει σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, κάλεσε και καλεί «όλους να αναζητήσουν τα δικαιώματά τους και το δίκαιό τους μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων». Ας ελπίσουμε, πρόσθεσε, ότι, εν καιρώ, η επιτροπή θα διαχειριστεί την όλη διαδικασία και θα προβεί σε ρυθμίσεις σύμφωνα με τη δικαιοσύνη και τον νόμο, κατά την έκφρασή του. Όσοι λαμβάνουν αποζημίωση, είπε ο Τατάρ, μπορούν επίσης να έρθουν και να ανακτήσουν την περιουσία τους. «Ωστόσο, το δικαίωμα και ο νόμος του Εβκάφ δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, θα δούμε κάποιες καινοτομίες στους νέους κανονισμούς», είπε ο Τ/Κ ηγέτης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω λάβει, ανέφερε ο Τατάρ μιλώντας πάντα στο πρακτορείο Anadolu, σχεδόν 750 χιλιάδες άνθρωποι έχουν επισκεφθεί αυτό το μέρος τα τελευταία δύο χρόνια. «Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της ΤΔΒΚ, το δυναμικό της και τον αριθμό των τουριστών που έρχονται στη χώρα, ο αριθμός είναι σημαντικός. Τα Βαρώσια έχουν γίνει πόλος έλξης, όπως τους αξίζει», δήλωσε. Υπενθύμισε δε ότι το άνοιγμά τους ήταν επιθυμία και του «αείμνηστου ιδρυτικού προέδρου της ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς.
Περί ντροπής…
Ο Τατάρ αποκάλεσε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης «ένα καθυστερημένο βήμα του τουρκοκυπριακού λαού, που έχει αντιμετωπίσει μεγάλη θυματοποίηση υπό εμπάργκο και απομόνωση, από το 1974». Και πρόσθεσε ότι παρόλο που ο τουρκοκυπριακός λαός, με την υποστήριξη της Τουρκίας, υποστήριξε ολόψυχα τη συμβίωση κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη με καλή πίστη, δεν μπόρεσε να βρει ανταπόκριση. «Εμείς είπαμε 'Ναι' στο σχέδιο Ανάν και αυτοί είπαν 'Όχι'. Ανταμείφθηκαν με την είσοδό τους στην ΕΕ. Η ΕΕ θα έπρεπε να ντρέπεται για τον τουρκοκυπριακό λαό», κατέληξε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.