Κατά τη διάρκεια της κοινής θητείας μας στο Προεδρικό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανάλωνε μεγάλο μέρος του χρόνου του στέλνοντας μηνύματα με το κινητό του. Πάντοτε έγραφε τα μηνύματά του σε Greekglish. Προσωπικά δεν είδα ποτέ μου κάποιο γραπτό κείμενο του Χριστοδουλίδη στα Ελληνικά. Τις ομιλίες και τις γραπτές δηλώσεις του τις έγραφαν πάντα άλλοι. Η προσήλωσή του στο να στέλνει μηνύματα εκνεύριζε συχνά και τον Αναστασιάδη. «Ξαπόλα το τζείνο το τηλέφωνο», ήταν μια συνήθης έκρηξη δυσαρέσκειας από τον Αναστασιάδη.
Οι συνήθεις αποδέχτες των μηνυμάτων του Χριστοδουλίδη ήταν οι δημοσιογράφοι. Ο Χριστοδουλίδης έχει δικούς του ανθρώπους σε όλο το φάσμα των Μέσων Ενημέρωσης, τους οποίους προσέγγισε και κέρδισε με υπομονή και επιμονή χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα. Από το να λέει στον καθένα εκείνο που ήθελε να ακούσει, μέχρι την κολακεία και τα ρουσφέτια.
Προφίλ
Η δημοτικότητα που απολαμβάνει σήμερα οφείλεται εν πολλοίς στην επικοινωνιακή του τακτική να δημιουργήσει για τον εαυτό του το προφίλ του «καλού παιδιού». Η εικόνα του καλού τεχνοκράτη που έκανε τη δουλειά του χωρίς να χρεώνεται τα αρνητικά της διακυβέρνησης Αναστασιάδη είναι επικοινωνιακό δημιούργημα. Όσο κι αν διαφωνεί κανείς μαζί του, θα πρέπει να του βγάλει το καπέλο για το ότι κατόρθωσε να δημιουργήσει από το μηδέν ένα δημοφιλές προφίλ για τον εαυτό του.
Πίσω από το προφίλ αυτό βρίσκεται μια άλλη προσωπικότητα που περισσότερο ταιριάζει σε έναν δολοπλόκο παρά σε ένα πρότυπο πολιτικού προσώπου που είναι υπεράνω σκοπιμοτήτων. Πίσω από το πλατύ χαμόγελο και το πράο πρόσωπο κρύβεται ένας άλλος άνθρωπος, άκρατα φιλόδοξος, μικρόψυχος, ενίοτε και αδίστακτος, αλλά προικισμένος με ένα αξιοθαύμαστο ταλέντο στην υποκρισία.
Το αληθινό πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη ξεδιπλώνεται μέσα από τη μελέτη των μηνυμάτων που αντάλλασσε με τον συνεργάτη του Μανώλη Κυριάκου, τα οποία ο τελευταίος διέρρευσε στον «Πολίτη». Ο Κυριάκου ήταν παραδοσιακό στέλεχος του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό. Σε κάποια στιγμή, για λόγους που δεν έχουν σημασία γι’ αυτή την ανάλυση, διέρρηξε τις σχέσεις του με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και εγκολπώθηκε τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι fake λογαριασμοί
Η σχέση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Μανώλη Κυριάκου – με ξεκάθαρο επικοινωνιακό στόχο τις εκλογές του 2023 – αρχίζει από το φθινόπωρο του 2020, δηλαδή τριάμισι χρόνια πριν από τις εκλογές. Από πληθώρα μηνυμάτων τεκμαίρεται ότι συμφώνησαν να αναλάβει την προώθηση της υποψηφιότητάς του μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και με όχημα ψεύτικους λογαριασμούς.
Όταν ο Μανώλης Κυριάκου δημιούργησε ένα ψεύτικο προφίλ με το όνομα Αλέκος Τριανταφύλλης, έστειλε στον Χριστοδουλίδη τη φωτογραφία του δήθεν Τριανταφύλλη μαζί με τη σύζυγο και το παιδί του για να την εγκρίνει και τον ρώτησε εάν φαινόταν αληθινή. «Μόνος του ναι, με σύζυγο και παιδιά όχι», του είπε.
Ο Κυριάκου δημιούργησε και τη σελίδα Cyprus News Revisited η οποία ήταν τάχα ειδησεογραφική, ενώ ήταν το φόρουμ προβολής της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Ακολούθησε η σελίδα στο Facebook Τα Νέα της Κύπρου, που μετονομάστηκε σε Ομάδα Στήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη, την οποία στη συνέχεια κατέβασε το Facebook διότι παραβίασε τους κανόνες δεοντολογίας. Τότε το επιτελείο Χριστοδουλίδη διαβεβαίωνε ότι δεν είχε σχέση ο ίδιος. Στην πραγματικότητα είχε, προσωπικά, τον πλήρη έλεγχο και έδινε λεπτομερείς οδηγίες για μεθόδους παραπλάνησης της κοινής γνώμης με ψεύτικους λογαριασμούς.
Από τις πρώτες επαφές του με τον Κυριάκου, ο Χριστοδουλίδης τον ρώτησε: «Φίλε, στο Twitter πόσα accounts έχεις;» Παράγγειλε έξι accounts. Αργότερα έγραψε στον Κυριάκου: «Κάνε 4 άλλα accounts στο Facebook με δύο ονόματα γυναικών και δύο αντρών και κάνε τα post που εσύ θέλεις να κάνεις». Ο Κυριάκου του απάντησε «ok clear». O Χριστοδουλίδης έδινε ο ίδιος οδηγίες για το τι θα γράφουν και πότε τα ψεύτικα accounts. «Να απαντήσουν έντονα τα accounts μου στον 'Πολίτη' όταν το βάλει», έγραψε εν αναμονή ενός αρνητικού για τον ίδιο δημοσιεύματος.
Ο Χριστοδουλίδης ενορχήστρωνε ο ίδιος προσωπικά την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. «Όχι όλα σήμερα. Και όχι το ίδιο κείμενο. Μετά φαίνεται στημένο. Πρέπει να είναι αυθόρμητα. Πάολα και Μυλωνά έβαλαν το ίδιο σε 10 λεπτά. Όχι, δεν είναι αυτό που θέλουμε. (…) Έτσι χάνουμε και τα αυθόρμητα και θα θεωρούν όλα στημένα». Ο Χριστοδουλίδης δεν είχε πρόβλημα με τα στημένα, αλλά το ότι φαίνονταν τα στημένα. Επίσης ενέκρινε τις φωτογραφίες του που δημοσιεύονταν. Όταν ο Κυριάκου του έστειλε μια δέσμη φωτογραφιών με ττόκκες και χαμόγελα, ο Χριστοδουλίδης έστειλε την εξής οδηγία. «Όχι, την τελευταία αφαίρεσέ την. Δεν την θέλω».
Με απόλυτη ειλικρίνεια…
Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα ο Χριστοδουλίδης ήταν υπουργός Εξωτερικών και διέθετε τον χρόνο του για την προσωπική του προβολή με επίκεντρο τις εκλογές, ενώ δημόσια έκανε διδάγματα ότι ήταν πρόωρη η προεδρολογία και ότι ο ίδιος ασχολείτο με την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.
Η στρατηγική του Χριστοδουλίδη ήταν να αξιοποιεί την παρουσία του στο Υπουργείο Εξωτερικών για να προωθεί την υποψηφιότητά του, αλλά να μην εκδηλωθεί για να μη γίνει στόχος. «Νομίζω το Nikos2023 είναι νωρίς. Τους εξαγριώνουμε», έγραψε σε ένα μήνυμά του στον Κυριάκου τον Οκτώβριο του 2021. Έναν μήνα αργότερα, μιλώντας στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση του ΡΙΚ, είπε ότι «πρέπει να υπάρξει σεβασμός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση, η οποία έχει ακόμη να αντιμετωπίσει σημαντικότατες προκλήσεις, όπως η πανδημία, οι τουρκικές προκλήσεις και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μπαίνοντας σε μια πρόωρη προεδρολογία δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση». Ο Χριστοδουλίδης δέκα φορές στην ίδια συνέντευξη χρησιμοποίησε τη φράση με «με απόλυτη ειλικρίνεια», για να διαβεβαιώσει ότι δεν ασχολείτο με τις εκλογές. Ήταν μια απόλυτα ανειλικρινής τοποθέτηση.
Φιλότουρκοι και πληρωμένοι
Κι ενώ στον δημόσιό του λόγο είναι πάντα ευγενικός, προσεκτικός, χαμογελά και συντηρεί το fake πρόσωπο του καλού παιδιού, στα ιδιωτικά μηνύματα βγάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, σπιλώνοντας όσους θεωρεί εμπόδιο στον δρόμο του, ακόμη και με τη χυδαία κατηγορία του φιλότουρκου ή του πληρωμένου.
Σχολιάζοντας μια πρόταση του Αχιλλέα Δημητριάδη διά τη δημιουργία δικοινοτικού νοσοκομείου στην Κύπρο, έγραψε το εξής: «Ώσπου να του πουν ότι δεν θα είναι υποψήφιος θα προτείνει να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος»! Φιλότουρκο χαρακτήρισε ο Χριστοδουλίδης και τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος τοποθετήθηκε δημόσια ενάντια στον τρόπο με τον οποίο προωθούσε την υποψηφιότητά του.
Αφορμή ήταν μια διαφωνία που υπήρχε με το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) στο οποίο εργάζεται ως σύμβουλος ο Κυριάκου. Το ΓΕΡΗΕΤ επέβαλε κάποιο τέλος στις υπηρεσίες που επόπτευε και είχε δημιουργήσει αποθεματικό. Το Υπουργείο Οικονομικών κατάργησε αυτό το τέλος το οποίο επωμίζονταν οι καταναλωτές και ο Κυριάκου έκανε παράπονο στον Χριστοδουλίδη, ο οποίος αφόρισε μονολεκτικά τον Πετρίδη με τον χαρακτηρισμό «φιλότουρκοι»! Σημειωτέων ότι ο Πετρίδης ήταν αυτός που εισηγήθηκε την απόσπαση του Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό και τον στήριξε όσο κανένας άλλος μέχρι να εδραιώσει τη θέση του δίπλα στον Αναστασιάδη.
Τέτοιους χαρακτηρισμούς ο Χριστοδουλίδης ουδέποτε τους χρησιμοποιεί δημόσια, αλλά τους διασπείρει αφειδώλευτα μέσω των fake λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Όταν ο δημοσιογράφος Κυριάκος Πιερίδης του έκανε κόσμια κριτική για την πολιτική του στο Κυπριακό, έστειλε το εξής μήνυμα στον Κυριάκου:
«Αν έχεις δικούς σου, βάλε να του ζητήσουν να απαντήσει:
1. Αληθεύει ότι ήσουν με τον Τάσσο το 2003 και αποκαλούσες τον Κληρίδη κατούρη, και
2. Πόσα έπιασες από τους ξένους για να υποστηρίξεις μετά το Σχέδιο Ανάν;»
Ο Χριστοδουλίδης, ο οποίος δεν αποδεχόταν ούτε και την ελάχιστη κριτική που του γινόταν, έγραψε για τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τσαγγάρη ότι ήταν στο payroll του ΔΗΣΥ, άφησε υπονοούμενα για τον Φρίξο Δαλίτη στον Φιλελεύθερο και στόχευε τον κάθε αρθρογράφο ακόμη και για τα πιο ανώδυνα σχόλια. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κριτική που του έκανε ο Ανδρέας Δημητρίου ότι πήγε στη γιορτή του ππαλουζέ στην Πάχνα την ώρα που ο Ερντογάν ήταν στο Βαρώσι.
Σχολίασε ως εξής:
«Αντώνης Δημητρίου, κολλητός του Αβέρωφ, δεν ντρέπεται που έκανε διακοπές στις Μαλβίδες. Λόγω των χθεσινών έχει τρελλαθεί (σ.σ. εννοεί την επίσκεψή του στον ππαλουζέ στην Πάχνα)
Κανονικά ήθελε καμιά δεκαριά να του γράψουν (σ.σ. του Αβέρωφ) ‘ευτυχώς που ήταν Κύπρο και όχι Μαλβίδες’. Άλλος να γράψει: Μάλλον κάποιους ενοχλεί που τον προσκαλούν (σ.σ. τον ίδιο) και όχι εκείνον (σ.σ. τον Αβέρωφ). Ο Κυριάκου του απάντησε: «Οκ, έχω και fake profiles, θα πω και σε δικούς μου».
Αποποίηση ευθύνης
Η σχέση του Μανώλη Κυριάκου με τον Χριστοδουλίδη διασαλεύτηκε μετά την απόφαση του ΔΗΚΟ να στηρίξει την υποψηφιότητά του. Φαίνεται ότι το ΔΗΚΟ ζήτησε την απομάκρυνσή του από το επιτελείο του Χριστοδουλίδη και αυτός τον πούλησε.
Περί τον περασμένο Ιούνιο, ο Χριστοδουλίδης του έστειλε ένα μήνυμα και του ανέφερε τα εξής: «Κάποια στιγμή να μιλήσουμε. Δεν θέλω τίποτα fake. Να είμαστε εντελώς καθαροί. Άστα fake γι' αυτούς».
Ο Κυριάκου απάντησε: «Εσύ μου είχες πει να ανοίξω τα fake τότε. Θα εκτιμούσα μια απάντηση καθαρή να ξέρω κι εγώ που βαδίζω». Ο Χριστοδουλίδης το αρνήθηκε: «Σου είπα εγώ να ανοίξεις;» Ο Κυριάκου του τηλεφωνούσε για να του ζητήσει εξηγήσεις, αλλά δεν του απαντούσε στο τηλέφωνο.
Τότε του έστειλε το screenshot με το οποίο του είχε δώσει τις οδηγίες για τα fake accounts με το εξής σχόλιο: «Ψέματα δεν λέω ποτέ. Με έθιξες και με πρόσβαλες. Αναμένω να μου απαντήσεις».
Όταν μίλησαν στο τηλέφωνο, ο Κυριάκου του ορκιζόταν στον Θεό ότι δεν έλεγε ψέματα και ότι δημιούργησε του ψεύτικους λογαριασμούς με δικές του οδηγίες. Τότε ήταν που του απάντησε ο Χριστοδουλίδης: «Εγώ εκπροσωπώ τον Θεό, όχι εσύ»!
Ο Χριστοδουλίδης προσπάθησε να αποποιηθεί την ευθύνη όταν ήθελε να ξεφορτωθεί τον Κυριάκου για να ικανοποιήσει το ΔΗΚΟ. Η πρώτη του αντίδραση ήταν να τα φορτώσει στον Κυριάκου, ενώ ήταν ο ίδιος ενορχηστρωτής αυτής της βιομηχανίας παραπληροφόρησης. Όταν ο Κυριάκου δημοσιοποίησε τα μηνύματα εμφανίστηκε ο ίδιος ως θύμα, ενώ τεκμηριωμένα ήταν ο ίδιος στο επίκεντρο ενός μηχανισμού σπίλωσης και δολοφονίας χαρακτήρων.
Για όσο καιρό ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνομιλούσε με το ΑΚΕΛ, ο Χριστοδουλίδης ήταν ειρωνικός με το ΔΗΚΟ. Όταν ο Κυριάκου του έστειλε μια οικογενειακή φωτογραφία που ανάρτησε η κόρη του Παπαδόπουλου και φαίνεται να φοράει ένα ψεύτικο στέμμα, σχολίασε: »The crown! (από την ομώνυμη σειρά του Netflix) Meet the royals!»
Μετά το φιάσκο με την αντιγραφή της ομιλίας του Κασουλίδη, ο Χριστοδουλίδης αναζητούσε κάτι αντίστοιχο για τον Αβέρωφ. Όταν ο τελευταίος εξάγγειλε την υποψηφιότητά του, έδωσε οδηγίες στον Μανώλη Κυριάκου να τσεκάρει αν ο Αβέρωφ είχε αντιγράψει κάτι από άλλον. Του ζήτησε επίσης να βρει την ιστορία του πρώην προέδρου της ΝΕΔΗΣΥ Ανδρέα Ελευθερίου ο οποίος αντέγραψε κάποια άρθρα. «Θα σου πω τι θα του κάνουμε», είπε στον Κυριάκου. Ύστερα, του έδωσε οδηγίες να του γράψει «από troll accounts σε accounts του ΔΗΣΥ» το εξής: «Όπως τον Φλέσα και συ Αντρέα;» Ο Φλέσας ήταν ο επικοινωνιολόγος του Χριστοδουλίδη στον οποίο χρέωσε την αντιγραφή της ομιλίας Κασουλίδη και ο Χριστοδουλίδης επεδίωκε να ταυτίσει τον Ανδρέα Ελευθερίου με τον Φλέσα.
Δύο ευχαριστώ για τις φωτογραφίες του με τον Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα για να… πάρει το δακτυλίδι.
Κουτσομπόλευε την Αννίτα Δημητρίου ότι έκατσε στον καναπέ και δεν άφησε θέση στον Αβέρωφ ο οποίος την έβριζε…
Από τον Σεπτέμβριο του 2021 γράφει στον Κυριάκου να προσέχει τις επαφές του με την Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ επειδή είχε και εκείνη βλέψεις για να είναι υποψήφια.
Τον Χριστοδουλίδη δεν τον ενοχλούσε μόνο η κριτική στον ίδιο, αλλά και η προβολή όσων δεν ήταν μαζί του. Ο Κυριάκου μοιράστηκε με τον Χριστοδουλίδη μια σκηνή από την τηλεόραση όπου ο Αναστασιάδης έκανε δηλώσεις για στήριξη στους πληγέντες από πυρκαγιά στην Ελλάδα και δίπλα του στεκόταν ο Δίπλαρος. Ο Χριστοδουλίδης σχολίασε ότι «ο κόσμος είναι έξω φρενών να βλέπει τέτοιες σκηνές, ειδικά από πολιτικούς που δεν έχουν καμιά σχέση με την όλη προσπάθεια».
Η κριτική έπιασε και το ΔΗΚΟ, το οποίο τότε δεν συζητούσε συνεργασία με τον ίδιο. Όταν το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι βρισκόταν στη διάθεση της Πολιτικής Άμυνας για να βοηθήσει με εθελοντές στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο Χριστοδουλίδης σχολίασε ότι ήταν «όλοι για το σόου».