«Πολιτικό χαστούκι» στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης και επίβλεψης στην εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας, ο νομικός και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης.
Ο κ. Δημητριάδης, δικηγόρος της κας Λοϊζίδου στην προσφυγή της κατά της Τουρκίας με την οποία ζητούσε αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης και επιστροφή της περιουσίας της, μίλησε στον Πολίτη 107.6 και 97.6 και στην εκπομπή «Δεύτερη ματιά στα γεγονότα» για την εξέλιξη αυτή, κάνοντας λόγο για χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εξωτερικό.
Με την απόφαση εκείνη υπέρ της κας Λοϊζίδου, με την οποία εξασφάλισε αποζημίωση για στέρηση περιουσίας καθώς και το δικαίωμα της επιστροφής της περιουσίας της, που έχασε κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, άνοιξε ο δρόμος στα υπόλοιπα θύματα της τουρκικής εισβολής για προσφυγή στο ΕΔΑΔ.
Ο κ. Δημητριάδης ανέλυσε στην εκπομπή «Δεύτερη ματιά στα γεγονότα», τόσο σε νομικό όσο και πολιτικό επίπεδο την απόφαση.
Σε ό,τι αφορά στη νομική πτυχή, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι η απόφαση αυτή έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα στην περιουσία στα κατεχόμενα. «Το ότι Κύπριοι πολίτες έχουν το όνομά τους πάνω σε τίτλο ιδιοκτησίας που περιγράφει περιουσία στα κατεχόμενα και ότι είναι δικό τους, κατοχυρώθηκε από την απόφαση Λοϊζίδου και αυτό δεν αλλάζει με κανένα τρόπο. Πάνω σε αυτό κτίστηκε και η ευθύνη της Τουρκίας για τα κατεχόμενα. Η Τουρκία είναι υπεύθυνη βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός για σκοπούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και είναι της Τουρκίας η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας, που έγινε σαν ένα εσωτερικό ένδικο μέσο στο οποίο αν θέλει κάποιος να προσφύγει μπορεί να το κάνει. Δεν είναι υποχρεωτικό. Είναι σημαντικό όμως, να τονιστεί ότι είναι τουρκικό ένδικο μέσο αυτό», επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης.
Στο πολιτικό επίπεδο, ο κ. Δημητριάδης στάθηκε ιδιαίτερα στην αλλαγή στάσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Το 2003, ανάγκασε η Επιτροπή Υπουργών την Τουρκία, να πληρώσει τις αποζημιώσεις. Πράγμα που κανένας δεν περίμενε. Από το 2003 μέχρι σήμερα, άρχισε μία προσπάθεια της Τουρκίας, να αλλάξουν τα πράγματα, με αποκορύφωμα χθες, 25 χώρες να ταχθούν υπέρ της Τουρκίας, 5 υπέρ ημών και 16 να τηρήσουν αποχή. Αυτή η φωτογραφία για την κατανομή των ψήφων, δείχνει που πάνε τα πράγματα. Χθες, μόλις που γλύτωσε η 4η Διακρατική Προσφυγή από αυτού του είδους την ψηφοφορία. Διότι κι εκεί η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης», υπογράμμισε. Και με νόημα υπέδειξε πως. «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε στην Γραμματεία του ΣτΕ ή αλλού. Πρέπει να αναθεωρήσουμε. Πρέπει να διορθώσουμε τα πράγματα. Να κοιτάξουμε αν φταίμε εμείς».
Στο ερώτημα τι κάνουμε από εδώ και πέρα, ο κ. Δημητριάδης απάντησε:«Συνεχίζουμε την προσπάθεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου δύο υποθέσεις ενώπιον του, θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας και για λόγους άγνωστους μόνο στη μία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν η υπόθεση Βαρωσιού τυγχάνει κάποιας στήριξης, η υπόθεση της Τύμπου δεν στηρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία για λόγους που εκείνοι πρέπει να απαντήσουν».
Ως πολιτικό θέμα, ο κ. Δημητριάδης εστίασε στην αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εξωτερικό. «Δεν μας πιστεύουν στις Βρυξέλλες και στην ΕΕ, δεν μας πιστεύουν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Και τώρα δεν μας πιστεύουν και στο Στρασβούργο. Αυτό το δεδομένο πρέπει να το αξιολογήσουμε, να σχεδιάσουμε την αποτροπή του και να εφαρμόσουμε αυτό τον σχεδιασμό», σημείωσε. Περαιτέρω επεσήμανε πως η εξέλιξη αυτή συνιστά πολιτικό χαστούκι στην εξωτερική μας πολιτική. «Και πολιτικό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι 25 χώρες και το οποίο πρέπει να λάβουμε, να αναλύσουμε, να σχεδιάσουμε και να αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε.
Ακουστε την παρέμβαση Αχιλλέα Δημητριάδη στην εκπομπή "Δεύτερη ματιά στα γεγονότα", εδώ:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.