«Δεν έχουμε ανάγκη έναν Μεσσία» - Ο Μαρίνος Κλεάνθους στον «Π», για τις προεδρικές εκλογές και τη ΔΗΠΑ:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 18.9.2022
«Δεν έχουμε ανάγκη έναν Μεσσία» - Ο Μαρίνος Κλεάνθους στον «Π», για τις προεδρικές εκλογές και τη ΔΗΠΑ:
«Δεν μας ενδιαφέρει το δίλημμα 'εξουσία ή όχι', αλλά το πώς η ΔΗΠΑ θα μπορέσει να συμβάλει δημιουργικά και θετικά προκειμένου η Κύπρος να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει και να κάνει τα βήματα που έχει ανάγκη για τη νέα εποχή».

Η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ) - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα λάβει απόφαση για τις προεδρικές εκλογές τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου. «Στόχος μας είναι να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί προκειμένου με ευρύτερες συναινέσεις, διάλογο και συνθέσεις να υλοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που θα εκσυγχρονίσουν τον τόπο μας και θα δώσουν στους πολίτες προοπτική και ελπίδα. Αυτό, δηλαδή που έχει ανάγκη ευρύτερα η κοινωνία» ανέφερε ο εκ των αντιπροέδρων της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Κλεάνθους, ερωτηθείς σχετικά με τις επιδιώξεις του κόμματός του σε αυτές τις εκλογές. Όπως θα θυμάστε, συνέχισε, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, στις προεδρικές εκλογές εμείς προτάξαμε την ανάγκη συνεργασιών. «Προτείναμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων ώριμων Δημοκρατιών, στις οποίες κόμματα που παραδοσιακά θεωρούνταν αντίπαλα, μπροστά στις προκλήσεις συνεργάστηκαν στη βάση κοινού προγράμματος για να βοηθήσουν τον τόπο τους. Επομένως, δεν μας ενδιαφέρει το δίλημμα 'εξουσία ή όχι', αλλά το πώς η ΔΗΠΑ θα μπορέσει να συμβάλει δημιουργικά και θετικά προκειμένου η Κύπρος να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει και να κάνει τα βήματα που έχει ανάγκη για τη νέα εποχή. Με λίγα λόγια, θέλουμε ο τόπος μας να τα πάει καλύτερα. Και ανεξάρτητα από το ποιοι είναι στην κυβέρνηση, η ΔΗΠΑ δεν θα έχει καμία δυσκολία να στηρίξει προσπάθειες με τις οποίες συμφωνούμε, για το κοινό καλό» σημείωσε ο κ. Κλεάνθους.


Προοπτική, όραμα

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΗΠΑ - Συνεργασία, η Κύπρος χρειάζεται έναν Πρόεδρο που να μπορεί με όρους σύνθεσης, διαλόγου και συναινέσεων να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος μας. «Σίγουρα ο τόπος δεν έχει ανάγκη από έναν Μεσσία! Ούτε και μπορεί ο επόμενος Πρόεδρος, όποιος και αν θα είναι αυτός, να δώσει από μόνος του τις λύσεις που χρειαζόμαστε. Σημαντικό για εμάς ρόλο θα έχει η καθαρότητα των θέσεων του υποψηφίου Προέδρου, η εντιμότητά του, η εμπειρία και η αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Για εμάς, επίσης, είναι σημαντικό ο επόμενος Πρόεδρος να απολαμβάνει ευρύτερης κοινωνικής στήριξης» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως η κοινωνία είναι κουρασμένη από κομματικά και ιδεολογικά χαρακώματα του παρελθόντος. «Θέλει λύσεις. Άμεσες και πρακτικές προσεγγίσεις στα προβλήματά της. Χρειαζόμαστε προοπτική και όραμα για τα επόμενα χρόνια. Με τις σκέψεις αυτές, συλλογικά θα αξιολογήσουμε τους υποψηφίους που έχουμε συναντήσει και θα αποφασίσουμε ποιος υποψήφιος ικανοποιεί όσο το δυνατό περισσότερο τα κριτήρια που θέτουμε» πρόσθεσε ο Μαρίνος Κλεάνθους.


Προτεραιότητες

Γιατί αργείτε στη ΔΗΠΑ να πάρετε απόφαση για τις προεδρικές εκλογές;

Πράγματι σε σχέση με τα άλλα κόμματα, η ΔΗΠΑ ακόμη δεν κατέληξε σε αποφάσεις. Κατά την άποψή μας, όμως, δεν είναι η ΔΗΠΑ που καθυστέρησε, αλλά τα άλλα κόμματα βιάστηκαν να αποφασίσουν. Ήδη κάποιοι κάνουν προεκλογική από την αρχή του χρόνου! Εμείς, θέσαμε άλλες προτεραιότητες. Επιδιώξαμε να μιλήσουμε με όλους. Προσπαθήσαμε να πείσουμε για την ανάγκη υπερβάσεων. Προτείναμε κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε με τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων, είτε όσο το δυνατό περισσοτέρων. Για εμάς αυτός ο δρόμος παραμένει ο πιο σωστός. Όλοι αναγνώρισαν τις δυσκολίες που έρχονται και το πόσο σημαντικό είναι να καταλήξουμε στις βασικές προγραμματικές συγκλίσεις και από κοινού να τις εφαρμόσουμε. Δυστυχώς, όμως, την ώρα των αποφάσεων επικράτησε ο κομματικός πατριωτισμός και όχι η λογική του κοινού καλού. Σε κάθε περίπτωση, σας θυμίζω πως ειδικά με τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, συναντηθήκαμε κατ’ επανάληψη. Αφιερώσαμε αρκετό χρόνο για να τους ακούσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Με κάποιους επανήλθαμε για διευκρινίσεις. Εάν χρειαστεί μπορεί να το ξανακάνουμε. Δεν ήταν μια επιφανειακή διαδικασία, αλλά διάλογος ουσίας. Αφού, λοιπόν, η πρότασή μας για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας δεν υιοθετήθηκε, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου συλλογικά θα καταλήξουμε στις αποφάσεις μας για τις προεδρικές εκλογές.


Σύνθεση, διάλογος

Όσο αργείτε να λάβετε απόφαση για τις προεδρικές, τόσο αυξάνονται οι διαρροές από το κόμμα σας προς υποψήφιους, κυρίως προς Χριστοδουλίδη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είμαστε ένα κεντρώο κόμμα, και γνωρίζουμε καλά πως απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας είναι η σύνθεση και ο διάλογος. Και η σύνθεση προϋποθέτει διαφορετικές σκέψεις, προσεγγίσεις και προβληματισμούς. Αυτό για εμάς είναι θεμιτό. Με τις σκέψεις αυτές, τα μέλη μας είναι ελεύθερα να έχουν τις απόψεις τους. Ακόμη και να εκφράζουν δημόσια τους προβληματισμούς τους. Ταυτόχρονα, όταν θα λάβουμε τις τελικές δικές μας αποφάσεις, καθήκον μας είναι να πείσουμε τόσο τα μέλη μας όσο και ευρύτερα την κοινωνία, για την ορθότητα των αποφάσεών μας. Πέρασαν οι εποχές που όλοι περίμεναν τον έναν, τον αρχηγό, να εκφράσει τη θέση του σε ένα ζήτημα και μετά να τον χειροκροτήσουν. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν μας εκφράζουν.


Καθαρές θέσεις

Τι θα σας διαφοροποιεί από το ΔΗΚΟ εάν στηρίξετε τον ίδιο υποψήφιο και συμμετέχετε στην ίδια κυβέρνηση; Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της ΔΗΠΑ εάν βρίσκεται μαζί με το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση;

Όλα θα αξιολογηθούν και θα απαντηθούν στον κατάλληλο χρόνο. Δεν έχω, όμως, καμία ανασφάλεια και φοβία να συμφωνήσω σε βασικές προγραμματικές προτάσεις με το ΔΗΚΟ όπως και με οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Το ΔΗΚΟ έχει τις θέσεις του. Εμείς τις δικές μας. Και είναι γνωστός ο τρόπος που μέχρι σήμερα η ΔΗΠΑ έχει πολιτευτεί. Όπως είναι καλά γνωστές οι θέσεις μας και οι κατά καιρούς προσεγγίσεις μας στα ζητήματα. Γι' αυτό και δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η ΔΗΠΑ είχε την άνεση και τη δυνατότητα να συζητήσει με όλους. Έχουμε εμπιστοσύνη στις αξιολογήσεις μας και στη μέχρι σήμερα στάση μας. Δεν νιώθουμε ότι πρέπει να απολογηθούμε για τα πεπραγμένα μας ή για οποιαδήποτε θέση μας που στην πορεία φάνηκε να είναι ατελέσφορη. Απ’ εκεί και πέρα, εμείς νιώθουμε ότι από τη μέρα της ίδρυσής μας είμαστε συνεπείς και σταθεροί. Χωρίς να ανατινάξουμε γέφυρες επικοινωνίας με κανέναν, ως κεντρώο κόμμα, σταθήκαμε στην ανάγκη για ευρύτερες συνθέσεις. Εναπόκειται σε κάθε κόμμα να εξηγήσει και να δικαιολογήσει τις όποιες αποφάσεις του. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε «καλούς λογαριασμούς» και καθαρότητα στις θέσεις του υποψηφίου που θα στηρίξουμε. Για παράδειγμα, είναι γνωστές οι διαφορές μας με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ στο Κυπριακό. Εμείς δεν θα στηρίξουμε κάποιον υποψήφιο που στο Κυπριακό δεν θα μιλήσει για ΔΔΟ και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν, δηλαδή να αποδεχτεί ως βάση για διαπραγμάτευση το πλαίσιο Γκουτέρες.


Βασικό το Κυπριακό

Τότε, πώς γίνεται να εμπιστευτείτε στο Κυπριακό, έναν υποψήφιο που ικανοποιεί τις θέσεις της Αλληλεγγύης, της ΕΔΕΚ, του ΔΗΚΟ και άλλων αντιομοσπονδιακών ή κρυφοαντιομοσπονδιακών κομμάτων;

Νομίζω πως ήμουν ξεκάθαρος πιο πάνω. Και ναι: το Κυπριακό για μας είναι το πιο βασικό ζήτημα. Θα υποστηρίξουμε τον υποψήφιο που θα είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στις θέσεις μας και θα έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο. Απ’ εκεί και πέρα, εναπόκειται σε κάθε κόμμα να εξηγήσει τις αποφάσεις και τις κατά καιρούς αξιολογήσεις του.


Δεν μηδενίζουμε

Εάν εκλεγεί ΠτΔ ο Νεοφύτου ή ο Χριστοδουλίδης ή ο Μαυρογιάννης, πιστεύετε ότι θα χειριστούν διαφορετικά το Κυπριακό απ’ ό,τι ο άνθρωπος που συνεργάστηκαν για εννέα χρόνια;

Εμείς δεν είμαστε από εκείνους που μηδενίζουν όσα καλά έγιναν μέχρι σήμερα. Βεβαίως, κριτική μπορεί να γίνει για κάποιους χειρισμούς που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν διαφορετικά. Όμως, η προσέγγισή μας είναι πως θα στηρίζουμε οποιονδήποτε Πρόεδρο βρίσκεται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Και εκεί που διαφωνούμε θα καταθέτουμε τις δικές μας δημιουργικές εισηγήσεις. Το Κυπριακό δεν πρέπει να είναι πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων ή συνθημάτων. Σήμερα, η βασική μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο και οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν.


ΔΗΠΑ + 4;

Ως ΔΗΠΑ μιλάτε με τους τέσσερις ανεξάρτητους υποψήφιους ΠτΔ (Δημητριάδη, Χριστοφίδη, Ηλιάδη, Πρωτοπαπά) για το ενδεχόμενο συνεργασίας στις προεδρικές;

Δεν σας κρύβω πως σε έναν βαθμό είμαστε ενήμεροι για την προσπάθεια των ανεξάρτητων υποψηφίων που έχετε αναφέρει. Υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον από την πλευρά ορισμένων να απευθυνθούν σε μας και να θέσουν διάφορους προβληματισμούς. Τους ακούσαμε με σεβασμό και προσοχή. Δεν έγινε όμως οποιοσδήποτε περαιτέρω ουσιαστικός διάλογος. Αντιλαμβάνομαι, άλλωστε, ότι ο διάλογος των εν λόγω υποψήφιων ακόμη συνεχίζεται. Και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω οτιδήποτε άλλο πέρα από όσα έχουν ήδη δημοσιευθεί. Η ΔΗΠΑ, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά πάντοτε θα επιδιώκει τον διάλογο και την επικοινωνία με προσωπικότητες, με σύνολα αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να καλλιεργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα βοηθήσουν τον τόπο μας να πάει μπροστά.


Δεν μαθαίνουμε

Πώς μπορεί να περιορισθεί η διαφθορά στον τόπο μας;

Η διαφθορά είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί διά μαγείας σε μια νύχτα ή με μια νομοθετική πρόταση. Είναι πρωτίστως θέμα παιδείας και κουλτούρας. Και δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες, αποδείξαμε πως δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Χρειάζονται ηγέτες που εμπνέουν διά του προσωπικού τους παραδείγματος, κόμματα που να σέβονται τον νόμο, τους πολίτες και τη δημοκρατία, ΜΜΕ που να λειτουργούν με διαφάνεια και χωρίς κιτρινισμό. Η διαφθορά καταπολεμείται όταν η δικαιοσύνη αποδίδεται και λειτουργεί, και όταν όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται ισόνομα.


Μετριοπάθεια, ρεαλισμός

Τι το καινούργιο έφερε η ΔΗΠΑ στην κομματική ζωή του τόπου;

Η ΔΗΠΑ ήρθε να καλύψει το κενό που υπήρχε στον χώρο του κέντρου καθώς, όπως θα θυμάστε, από τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» απουσίαζε η μετριοπάθεια, ο πατριωτικός ρεαλισμός στο Κυπριακό και η δημιουργική κατάθεση προτάσεων. Είμαστε συνεπείς σε όσα λέμε από την πρώτη μέρα της ίδρυσής μας: υποστηρίζουμε την ανάγκη για υπερβάσεις και συνεργασίες.

kateliadi@politis-news.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live – Δημοτικές εκλογές: Άρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων (φωτογραφίες)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live – Δημοτικές εκλογές: Άρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων (φωτογραφίες)

Live – Δημοτικές εκλογές: Άρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων (φωτογραφίες)

Ο Γεν. Εισαγγελέας στέλνει στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση τo Πόρισμα για διαιτησία και χειραγώγηση ποδοσφαίρου
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Γεν. Εισαγγελέας στέλνει στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση τo Πόρισμα για διαιτησία και χειραγώγηση ποδοσφαίρου

Ο Γεν. Εισαγγελέας στέλνει στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση τo Πόρισμα για διαιτησία και χειραγώγηση ποδοσφαίρου

Στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας η CNP Cyprus
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας η CNP Cyprus

Στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας η CNP Cyprus

Κούρεμα και έξτρα φορολογία στις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων - Επτά προτάσεις κατατίθενται σήμερα
ΚΥΠΡΟΣ

Κούρεμα και έξτρα φορολογία στις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων - Επτά προτάσεις κατατίθενται σήμερα

Κούρεμα και έξτρα φορολογία στις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων - Επτά προτάσεις κατατίθενται σήμερα

Ηλεκτρισμός: Καμία σκέψη για νέα τέλη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρισμός: Καμία σκέψη για νέα τέλη

Ηλεκτρισμός: Καμία σκέψη για νέα τέλη