Προεδρικές εκλογές 2023: Τι άλλαξε με τις τελευταίες μετρήσεις

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 11.9.2022
Προεδρικές εκλογές 2023: Τι άλλαξε με τις τελευταίες μετρήσεις
Αισιοδοξία διακατέχει το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη

Η αποτίμηση του επιτελείου του Ανδρέα Μαυρογιάννη για την προεκλογική των τελευταίων εβδομάδων της προεκλογικής εκστρατείας είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική για τον ανεξάρτητο υποψήφιο. Το όλο πακέτο της οργανωτικής ανασύνταξης των ομάδων δράσης, τόσο σε κομματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο φίλων και υποστηρικτών του Ανδρέα Μαυρογιάννη, δημιούργησε νέες θετικές παραμέτρους στην πορεία υλοποίησης του οργανωτικού στόχου για αυτήν την περίοδο. Όπως εκτιμούν στο επιτελείο, ο στόχος της εμπέδωσης της υποψηφιότητας, σε ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς, έχει επιτευχθεί. Η μέθοδος των δεκάδων συναντήσεων αλλά κυρίως των προσωπικών επαφών που είχε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με ανθρώπους, τόσο του ακελικού χώρου αλλά και ευρύτερων δυνάμεων, έχει αποδώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Η σταθερά θέση του επιτελείου αλλά και η μη «καταχρηστική» επί-δραση του ΑΚΕΛ για να μην σκορπά το κόμμα αρνητικούς συνειρμούς, οδηγεί σε ραγδαία αύξηση της αποδοχής του υποψήφιου εντός των ψηφοφόρων της Αριστεράς κυρίως, αλλά είναι πολύ βάσιμη η αισιοδοξία της αποδοχής του υποψήφιου από ψηφοφόρους πέραν της Αριστεράς. Η κυπριακή κοινωνία, όπως σημείωναν στον «Π», πρόσωπα που συμμετέχουν στο επιτελείο Μαυρογιάννη, «έχει κουραστεί από γενικότητες, από συνθήματα και κενού περιεχομένου υποσχέσεις, αλλά και από ένα καθεστώς σιωπής ως προς την ανάληψη ευθυνών από εκείνους που συμμετείχαν είτε αμέσως είτε εμμέσως, σε ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο σήμερα επιδιώκουν δήθεν να αλλάξουν».

Σε αυτήν την ατόφια πολιτική δυναμική, φαίνεται ότι στο επιτελείο Μαυρογιάννη και στη βάση αυτής της εκτίμησης, πιστεύουν ότι ο υποψήφιός τους θα καταφέρει να παραμείνει στη μάχη της εκλογικής διαδικασίας έως το τέλος. Αυτή η εκτίμηση δεν είναι αυθαίρετη, αλλά βασίζεται σε καθημερινές αξιολογήσεις, που βγαίνουν μέσα από τη στάση της κοινής γνώμης, αλλά και εσωτερικών αναλύσεων. Πού βασίζει ο ίδιος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, οι συνεργάτες του, όπως και το ΑΚΕΛ, ένα δυναμικό μπάσιμο το οποίο θεωρούν ότι φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους;

  • Στην οργανωτική δομή η οποία αρχίζει να κτίζεται με άξονα τον υποψήφιο αλλά και με την άμεση συμμετοχή στον τομέα αυτόν του μηχανισμού του ΑΚΕΛ. Σε αυτό το θέμα είναι σημαντικές και οι παράλληλες κινήσεις του κόμματος, κυρίως στον τομέα της επαφής με τα μέλη και τους φίλους του, κάτι που δημιουργεί συνθήκες σοβαρής συσπείρωσης.
  • Ο σταθερός επικοινωνιακός προσανατολισμός του υποψήφιου, ο οποίος με τις κινήσεις του στέλνει το μήνυμα ότι είναι ο ίδιος μια προσωπικότητα η οποία στηρίζεται μεν από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, παρουσιάζει δε μια πλήρως ανεξάρτητη πολιτική δράση, αυτόνομη σε ιδέες, οι οποίες καθορίζονται από την ευρύτητα των δικών προσεγγίσεων σε κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα.
  • Η αρχική δυστοκία τόσο εντός των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ όσο και ευρύτερων ομάδων της Κεντροαριστεράς, αλλά και στις παρυφές της Κεντροδεξιάς, σταδιακώς μειώνεται, με αποτέλεσμα ήδη να παρατηρούνται κέντρα στήριξης του υποψηφίου παντού. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του υποψηφίου μέσα από τις οργανωτικές και επικοινωνιακές δράσεις των ερχόμενων εβδομάδων, το οργανωτικό πλάνο του υποψηφίου θα υλοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα.

Το σημείο αναφοράς

Η αυτονομία θέσεων αλλά και κινήσεων του Ανδρέα Μαυρογιάννη, η οποία σχεδιάστηκε στο προηγούμενο διάστημα, δίνει ήδη θετικό πρόσημο για την υποψηφιότητα. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο ίδιος ο υποψήφιος, αλλά και πρόσωπα του επιτελείου, εξηγούσαν μετ’ επιτάσεως ότι τα ζητήματα πολιτικής γραμμής, όπως αυτά ήταν αναμενόμενο ότι θα εμφανίζονται στην προεκλογική, είναι σαφή, ξεκαθαρισμένα και χρωματισμένα από διαύγεια στις θέσεις του υποψηφίου.

Αυτή η εξ αρχής καταγραφή του σημαντικού κεφαλαίου πολιτικών αντιλήψεων και της διαφορετικότητας, απέκλεισε εκ των πραγμάτων την περίπτωση σύγχυσης, όχι κυρίως μεταξύ του υποψηφίου και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, αλλά μεταξύ του υποψηφίου και των ψηφοφόρων του κόμματος. Η λογική αυτή οδήγησε τελεσιδίκως στην απόρριψη οποιασδήποτε εκτίμησης ότι υφίσταται ζήτημα είτε διαφορετικών αντιλήψεων, είτε διαφορετικής φιλοσοφίας στο Κυπριακό, αλλά και ζητήματα κοινωνικής υφής. Ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά είναι ζητήματα για τα οποία εκτιμάται ότι δεν δημιουργούν εσωτερικούς, αρνητικούς συνειρμούς, ικανούς να δυσκολέψουν και να προκαλέσουν είτε σύγχυση, είτε διαφωνίες, οι οποίες αντανακλαστικά θα επιδράσουν αρνητικά στη διαδικασία της προεκλογικής του υποψηφίου, είτε προς ένα ευρύτερο κοινό ή και κυρίως, εντός του κόμματος που στηρίζει την προσπάθεια.

Η οικονομία

Σοβαρό στοιχείο εύρυθμης επίσης λειτουργίας του οργανωτικού αλλά και του περιεχομένου του προεκλογικού προγράμματος Μαυρογιάννη είναι και η αυτονομία του υποψήφιου σε ένα ζήτημα ισχυρής αναφοράς, όπως είναι τα ζητήματα της οικονομίας. Το προηγούμενο διάστημα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, με τη συνδρομή ΑΚΕΛ διά του σεβασμού προς τις θέσεις του υποψηφίου επί του θέματος, έκτισε για τον ίδιο μια ολοκληρωμένη εικόνα στα ζητήματα της οικονομίας. Ο υποψήφιος θεωρεί ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη όπως ολοκληρώσει ένα ευρύτατο πρόγραμμα για την οικονομία, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο, αλλά και ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης οικονομικής πολιτικής. Αυτή η διαδικασία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη ενός οικονομικού επιτελείου υπό την καθοδήγηση του υποψηφίου, το οποίο δουλεύει ακατάπαυστα και εκφράζει ένα εντελώς ανεξάρτητο οικονομικό όραμα:

  • Να δημιουργηθεί ένα αίσθημα αξιοπιστίας για το τι θέλει και τι να περιμένει η κοινωνία στα ζητήματα της οικονομίας.
  • Να υπάρξει επεξεργασία μιας φιλελεύθερης οικονομίας με στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας, με πρακτικές αποτυπώσεις χωρίς υπερβολές και αιθεροβάμονες προσεγγίσεις, οι οποίες να αγγίζουν τα όρια του λαϊκισμού και οι οποίες δεν θα οδηγούν σε πραγματικές δράσεις υπέρ της κοινωνίας και των ανθρώπων.
  • Στο επιτελείο είναι πεπεισμένοι, αλλά και στο ΑΚΕΛ θεωρείται δεδομένο, ότι η οικονομική πολιτική του υποψηφίου δεν θα πρέπει να φέρει κομματικά βαρίδια. Θα πρέπει να έχει έναν αυτόνομο χαρακτήρα και χωρίς ενδείξεις ποδηγέτησης και τάσης επικάλυψης κομματικών προτύπων.

Η στατιστική στις μετρήσεις

Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται η ολοκλήρωση νέων μετρήσεων της κοινής γνώμης για τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα πάντως με την εικόνα που επικρατεί στην παρούσα φάση και έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και στη βάση μιας στατιστικής εικόνας, όπως αυτήν επεξεργάζονται τα επιτελεία, εκτιμάται ότι τη δεδομένη στιγμή, η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη συγκεντρώνει ένα ποσοστό κοντά στο 30%, η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη ένα ποσοστό κοντά στο 22%, ενώ η υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου ένα ποσοστό κοντά στο 20%. Η προκαταρκτική αυτή ανάλυση, σύμφωνα με την πληροφόρηση του «Π», οδηγεί σε μερικά βασικά συμπεράσματα. Ένα 10,2% της δύναμής του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης την αντλεί από τον ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αντλεί γύρω στα 14% της εκλογικής δύναμης του ΔΗΣΥ, στη βάση του 27,77% της δύναμης του κόμματος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης καταγράφει ήδη ένα 17% από το 22,34% της δύναμης του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές. Είναι ξεκάθαρο πως στη βάση αυτών των δεδομένων, υπάρχουν πολλά περιθώρια διαφοροποίησης των στοιχείων, από τη στιγμή κατά την οποία ακόμη, επί της ουσίας, μόλις τώρα εισέρχονται τα επιτελεία στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας. Αναμένονται τα προγράμματα των υποψηφίων, όπως και οι συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα, με τις τηλεμαχίες και όχι μόνο, αλλά και τις συνεχείς επαφές με τους ψηφοφόρους. Σημειώνεται, ακόμη, από τη στατιστική ανάλυση που έχει στα χέρια του ο «Π», ότι το ποσοστό των άλλων υποψήφιων αλλά και των αναποφάσιστων, τη δεδομένη στιγμή, κυμαίνεται γύρω στο 26,7%.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εκλογικοί κατάλογοι: Απορρίφθηκε το 59% των ενστάσεων - Στον Γενικό Εισαγγελέα περιπτώσεις που δύναται να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση

Εκλογικοί κατάλογοι: Απορρίφθηκε το 59% των ενστάσεων - Στον Γενικό Εισαγγελέα περιπτώσεις που δύναται να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση

Εκλογικοί κατάλογοι: Απορρίφθηκε το 59% των ενστάσεων - Στον Γενικό Εισαγγελέα περιπτώσεις που δύναται να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση

Live: Πρώτη επίσημη αντίδραση από το Ιράν: «Δεν υπήρξε επίθεση» – Πληροφορίες ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αντίποινα
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πρώτη επίσημη αντίδραση από το Ιράν: «Δεν υπήρξε επίθεση» – Πληροφορίες ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αντίποινα

Live: Πρώτη επίσημη αντίδραση από το Ιράν: «Δεν υπήρξε επίθεση» – Πληροφορίες ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αντίποινα

Αυξάνονται οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών - Τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Παιδείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνονται οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών - Τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Παιδείας

Αυξάνονται οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών - Τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Παιδείας

Υπηρεσία Καταναλωτή: Ποια προϊόντα κατέγραψαν αύξηση στις τιμές και πού κυμαίνεται η διαφορά ακριβότερου και φθηνότερου καλαθιού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπηρεσία Καταναλωτή: Ποια προϊόντα κατέγραψαν αύξηση στις τιμές και πού κυμαίνεται η διαφορά ακριβότερου και φθηνότερου καλαθιού

Υπηρεσία Καταναλωτή: Ποια προϊόντα κατέγραψαν αύξηση στις τιμές και πού κυμαίνεται η διαφορά ακριβότερου και φθηνότερου καλαθιού

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο