Την ανάγκη Συνταγματικής Αναθεώρησης, παρά τις επί μέρους εντάσεις, κρατά ζωντανή ως πρόταση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Αν και διακριτικά έχει αποσύρει την αναφορά του, όπως την έθεσε στην ημερήσια διάταξη, σε σχέση με τη δημιουργία θέσης Βοηθού Προέδρου, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου debate υποψηφίων που οργάνωσε το ΡΙΚ, ο υποψήφιος για την Προεδρία επανήλθε στα ζητήματα που έχουν σχέση με τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του Συντάγματος, το οποίο λειτουργεί από το 1060, αλλά και με αλλαγές στη βάση του Δικαίου της ανάγκης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στη συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης με τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, επιχείρησε να εξηγήσει την πρότασή του, για την οποία και επιμένει και θεωρεί συμβατή με τις ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιμένει ότι δεν πέταξε «προεκλογικό πυροτέχνημα», αλλά έχει στο πλαίσιο του προγράμματός του μελετήσει το όλο πλαίσιο, εντός του οποίου μπορεί να γίνει επεξεργασία και αναθεώρηση ορισμένων πτυχών του Συντάγματος.
Η σιωπή και οι θέσεις
Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση όπως έχει τεθεί στην προεκλογική ατζέντα ήταν σαφής από πλευράς του Αβέρωφ Νεοφύτου, εντούτοις από τους βασικούς του αντιπάλους, τόσο από το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη όσο και από το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία αντίδραση.
Στη συζήτηση στο ΡΙΚ της Πέμπτης, την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριξε και ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ, λέγοντας ότι έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση αλλά χρειάζεται όπως στηριχθεί από μια ολοκληρωμένη πρόταση για το τι ακριβώς περιλαμβάνει. Εμφανίστηκε πάντως δεικτικός σε αυτόν τον διάλογο, με στόχο τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Υποστήριξε πάντως ότι υπάρχουν αυστηρές νομοθεσίες που δεν εφαρμόζονται για να τεθεί υπό έλεγχο η διαφθορά, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος στην εκλογή του γενικού εισαγγελέα, αλλά και γενικού ελεγκτή.
Μια άλλη πρόταση
Σε άλλο επίπεδο ήταν η θέση του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά αναφορικά με τη συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατέθεσε μια πρωτοποριακή πρόταση, σημειώνοντας ότι τα μεγέθη της Κύπρου βοηθούν ώστε να υπάρξει ένας ψηφιακός μετασχηματισμός ο οποίος θα συμβάλει στον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Σημείωσε ακόμη ότι το πολιτικό σύστημα με τη σημερινή του διάρθρωση, δεν είναι σε θέση να εντοπίσει αδιάφθορες προσωπικότητες, με αποτέλεσμα η διαφθορά στην ουσία να μην μπορεί να ελεγχθεί ενώ όλοι σημειώνουν ότι έχει φτάσει στην κορύφωσή της.
Επικίνδυνη πρόταση
Από την πλευρά του, χθες, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης χαρακτηρίζει άστοχη αλλά συνταγματικά επικίνδυνη την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «οι ακροβατισμοί σε μια περίοδο πλήρους στασιμότητας στο Κυπριακό στέλνουν λάθος μήνυμα στους Ελληνοκύπριους, στους Τουρκοκύπριους και στη διεθνή κοινότητα», ενώ θύμισε πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960.
Ωστόσο, ο Αχιλλέας Δημητριάδης σε σχέση με τις υπερεξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κάνει αναφορά σε προτάσεις στις οποίες, όπως αναφέρει, θέτει το ζήτημα της άμεσης και ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στον τρόπο διορισμού ανεξάρτητων αξιωματούχων:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.