Η ειρήνη στην Κύπρο θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να διαρκεί ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά τη διάρκεια διαλόγου που είχε με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους, το απόγευμα, στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο πάνελ του διαλόγου συμμετείχε και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου. Τον διάλογο διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και μεταδιδόταν ζωντανά στο facebook του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν μεταξύ άλλων τις ανησυχίες των νέων για το Κυπριακό, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τον ρόλο της Κύπρου, για τις νεανικές επιχειρήσεις, την ενδυνάμωση των γυναικών, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την παραπληροφόρηση και τη σημασία της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή της η κα. Δημητρίου ευχαρίστησε την Πρόεδρο του ΕΚ για την παρουσία της στην Κύπρο. Ανέφερε ότι η ενδυνάμωση των γυναικών και των νέων φανερώνεται και στο πρόσωπο της Προέδρου του ΕΚ και αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα για τους νέους, καθώς αυτοί είναι το παρόν και το μέλλον.
Η Πρόεδρος Μέτσολα, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάποιο σχέδιο προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν κάνει αρκετά. «Τείνουμε να μιλούμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, πιθανές λύσεις, και μετά ξεχνάμε ή προχωράμε στην επόμενη πρόκληση. Και ήθελα να επικεντρωθώ στην Κύπρο, και να έρθω εδώ, γιατί θέλω να δω την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ειδικότερα τώρα που είμαστε μάρτυρες ενός πολέμου. Είναι καλά να θυμόμαστε ότι και άλλες χώρες έχουν υποφέρει τρομακτικά τις τελευταίες δεκαετίες» δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι πέρα από τα ψηφίσματα, γίνεται προσπάθεια να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. «Δεν θα σταματήσω μέχρι να βρεθεί ειρήνη», είπε.
Επιπλέον, κάλεσε τους νέους να μην ξεχάσουν. «Ξέρω ότι δεν μπορείτε να ξαναγράψετε την ιστορία, αλλά μπορείτε να τη διορθώσετε και αυτό θα επιτευχθεί μέσω του διαλόγου, της κατανόησης και της αντίληψης για το τι χρειάζεται για αυτή τη χώρα και θα δουλέψουμε μαζί σας για να το επιτύχουμε», είπε η Πρόεδρος Μέτσολα, τοποθέτηση με την οποία συμφώνησε και η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία πρόσθεσε ότι υπάρχουν προκλήσεις και θα πρέπει να βρούμε λύσεις εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Παράλληλα, η Πρόεδρος Μέτσολα ρωτήθηκε για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ανέφερε ότι τα 705 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησαν στην πρόταση Ζελένσκι, με ένα ηχηρό ναι.
Σε ερώτηση σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, η κ. Μέτσολα είπε ότι υπάρχει ήδη έγγραφο, υπογεγραμμένο από 500 μέλη του ΕΚ που ζητούν το 2023, να ανακηρυχθεί έτος για την ψυχική υγεία, καθώς βγαίνουμε σταδιακά από την πανδημία και μπορούμε να δούμε τις καταστροφικές της συνέπειες, κυρίως στις γυναίκες και στους νέους. Η ΕΕ έχει στρατηγική και αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω της αλληλεγγύης των κρατών-μελών της Ένωσης, είπε.
Τέλος, η Πρόεδρος του ΕΚ και η Πρόεδρος της Βουλής τόνισαν τη σημασία της εκπαίδευσης και της γνώσης της ιστορίας και των πολιτισμών καθώς αυτά συμβάλλουν στην κατανόηση της κουλτούρας των άλλων λαών. «Είμαι οπαδός της αρχαιολογίας, και φέτος πήγα με τους τέσσερεις γιους μου στη Δήλο, το «νησί του φωτός», και εκεί είχαμε ξεναγό μαζί μας και τα παιδιά μου έμαθαν πολλά. Πιστεύω ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να κρατούμε την ιστορία μας και η επένδυσή μας στον πολιτισμό είναι ύψιστη προτεραιότητα" είπε. Η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το ρόλο του σχολείου-πρεσβευτή ως μέσο για την καλύτερη κατανόηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.