ΔΗΠΑ - Ο Μάριος Καρογιάν σε αναζήτηση δεύτερου πόλου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 4.9.2022
ΔΗΠΑ - Ο Μάριος Καρογιάν σε αναζήτηση δεύτερου πόλου
Η ηγεσία της ΔΗΠΑ παίζει το τελευταίο της χαρτί. Επαναφέρει σενάριο υποψήφιου ευρείας αποδοχής με συνιστώσες, αυτή τη φορά, εκτός από την ίδια τον ΔΗΣΥ και τους τέσσερις «μικρούς» υποψήφιους που είναι κοντά στο Κυπριακό

kateliadi@politis-news.com

Στα μέσα περασμένου Μαΐου, ο μέγας τακτικιστής Καρογιάν, πρόεδρος της δηκογενούς Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) - Συνεργασία, είχε καταφέρει με τα περί κυβέρνησης ευρείας αποδοχής να πάρει τη διακριτική συναίνεση των Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλα Παπαδόπουλου, Μαρίνου Σιζόπουλου, ακόμα και του Νίκου Αναστασιάδη για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές του 2023, με υποψήφιο μία προσωπικότητα που δεν θα είναι πολιτικός αρχηγός - είχε ενημερωθεί σχετικά και η Ζέτα Αιμιλιανίδου δύο ημέρες πριν το εγκεφαλικό, ότι, δηλαδή, ήταν η επιλογή των 4+1 για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σε κανέναν από τους τέσσερις κομματάρχες δεν συνέφερε και δεν συμφέρει η σαρωτική υποψηφιότητα - και εκλογή - του Νίκου Χριστοδουλίδη, με στυλ Μακάριου του Γ΄. Φοβόντουσαν - και τρέμουν - ότι θα χάσουν τα κόμματά τους και θα αυτοακυρωθούν με εκλογή Χριστοδουλίδη, περιτριγυρισμένου από ένα συνονθύλευμα «επωνύμων» τύπου όλοι οι καλοί χωράνε - και ομοσπονδιακοί με ή χωρίς το σωστό περιεχόμενο, και αντιομοσπονδιακοί, και ακροδεξιοί, και δεξιοί, και αριστεροί, και σοσιαλιστές, και ακροκεντρώοι, και πολιτικοί παλαιάς κοπής, και παπαδαριό, και αγωνιστάδες, και ψεκασμένοι, και πικραμένοι, και αποτυχόντες να (επαν)ελεκλεγούν, και νοσταλγοί διαφόρων -ισμών, και επιχειρηματίες του «This is Cyprus» και κάποιες πρεσβείες. Στην πραγματικότητα, δεν είναι η πρώτη επιλογή των Παπαδόπουλου - Σιζόπουλου, αλλά ...τράβα με κι ας κλαίω. Είναι το όχημα που θα τους πάρει στην εξουσία και μετά βλέπουνε τι θα κάνουν με τα κόμματά τους.

Blockquote

Οι της ΔΗΠΑ έχουν την αίσθηση ότι ο Χριστοδουλίδης τους λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν και ότι ο ίδιος δεν έχει ακόμα κατασταλάξει στο ποιες είναι οι θέσεις του και πώς θα διαχειριστεί το Κυπριακό.

Κρίσιμη εβδομάδα

Στην ηγεσία της ΔΗΠΑ - Συνεργασία δεν υπάρχει ενθουσιασμός για καμία από τις τρεις βασικές επιλογές - Νεοφύτου, Χριστοδουλίδης, Μαυρογιάννης - οπότε, βασικά, αναζητούν το μη χείρον για τους ίδιους, το κόμμα και τον τόπο. Η ηγεσία της ΔΗΠΑ - Συνεργασία γνωρίζει πολύ καλά ότι το μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων και των στελεχών της προκρίνουν υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, κυρίως διότι δεν αντέχεται η ζωή μακριά από την εξουσία - έτσι είναι μαθημένοι. Ήδη κάποιοι επώνυμοι της ΔΗΠΑ δεν είχαν την υπομονή να περιμένουν την απόφαση του κόμματός τους (ίσως ήθελαν να προλάβουν να κλειδώσουν καλά λάφυρα πριν τελειώσουν) και έχουν περάσει από μόνοι τους το κατώφλι του επιτελείου του Χριστοδουλίδη - πιστεύοντας, ίσως, ότι έτσι πιέζουν/εγκλωβίζουν και τους υπόλοιπους σε αυτή την επιλογή. Υπάρχει κι ένα κομμάτι, μικρότερο, που στηρίζει Αβέρωφ Νεοφύτου, διότι πιστεύουν πως - παρά τα παιγνίδια του συναγερμικού υποψηφίου με το κατεστημένο - ξέρει από πολιτική και οικονομία, έχει αντίληψη του νέου κόσμου και συμφωνούν μαζί του στο Κυπριακό. Δεν θέλουν επιστροφή του τασσισμού, ούτε πειράματα με την οικονομία. Και διότι θεωρούν ότι επί προεδρίας Χριστοδουλίδη τον πρώτο - και ίσως και τον τελευταίο - λόγο, θα τον έχει το μεγαλύτερο κόμμα της αυλής, το ΔΗΚΟ, και οι ίδιοι θα μετατραπούν σε χρήσιμα διακοσμητικά στοιχεία της νέας κυβέρνησης. Είναι και ένα μικρότερο ποσοστό ψηφοφόρων του κόμματος το οποίο καλοβλέπει τον Μαυρογιάννη είτε γιατί αριστερίζουν, είτε γιατί τον εμπιστεύονται περισσότερο στο Κυπριακό (ήταν ο βασικός συνομιλητής του κ. Κάρογιαν τα τελευταία χρόνια), είτε γιατί θεωρούν ότι συγκεντρώνει περισσότερα θετικά χαρακτηριστικά για έναν Πρόεδρο απ’ ό,τι οι άλλοι δύο υποψήφιοι. Γι' αυτό και η ηγεσία της ΔΗΠΑ - Συνεργασία παίζει το τελευταίο της χαρτί, ιχνηλατεί κλίμα και προθέσεις: επαναφέρει σενάριο υποψήφιου και κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με συνιστώσες αυτή τη φορά, εκτός από την ίδια τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τους τέσσερις «μικρούς» υποψήφιους που είναι κοντά στο Κυπριακό, και οι οποίοι ήδη μιλούν μεταξύ τους αναζητώντας φόρμουλα συνεργασίας με κοινό υποψήφιο. Οι Αχιλλέας Δημητριάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Μάριος Ηλιάδης και μάλλον και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης - εάν το επιτρέψει το πρόγραμμά του - θα ξανασυναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στο θέμα συνεργασία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές (ο Γιώργος Κολοκασίδης ως δηλωμένος αντιομοσπονδιακός δεν χωρεί στο σχήμα). Αυτή την εβδομάδα θα τα πουν και οι Μάριος Καρογιάν και Αβέρωφ Νεοφύτου. Το ΑΚΕΛ έχει ξεκαθαρίσει από την προ Μαυρογιάννη περίοδο ότι συζητούσε σενάριο ευρείας συνεργασίας, αλλά δεν μπορεί με τίποτε να συμμετέχει σε κυβέρνηση όπου θα είναι και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Νίκος, ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ

Οι της ΔΗΠΑ που αναζητούν λύσεις πέραν του Χριστοδουλίδη λένε ότι το κάνουν για τα πολύ δύσκολα χρόνια που έρχονται στο Κυπριακό, τα ενεργειακά, την οικονομία. Δεν τους άφησαν, λένε, ικανοποιημένους οι απαντήσεις που τους έδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με το Πλαίσιο Γκουντέρες, την πολιτική ισότητα και άλλες σημαντικές πτυχές που αφορούν στη λύση του προβλήματος - έχουν την αίσθηση ότι ο Χριστοδουλίδης τους λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν και ότι ο ίδιος δεν έχει ακόμα κατασταλάξει στο ποιες είναι οι θέσεις του και πώς θα διαχειριστεί το Κυπριακό. Όταν γίνονταν οι μεταξύ τους συναντήσεις τους έλεγε ότι αποδέχεται το Πλαίσιο Γκουτέρες ως βάση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα, ότι τον δεσμεύει το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου τής 11ης Φεβρουαρίου 2014. Από τους υποστηρικτές του Χριστοδουλίδη, Παπαδόπουλο και Σιζόπουλο ακούνε εντελώς διαφορετικές τοποθετήσεις. Δεν τους πείθει ο Χριστοδουλίδης, παρόλο που διαβεβαιώνει τη ΔΗΠΑ ότι αυτό που πιστεύει ο ίδιος θα γίνεται - αλλά ποιος το πιστεύει όταν θα πρέπει να περνά τις πολιτικές του από τη Βουλή. «Για παράδειγμα, όταν τον ρωτάς από πού θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, σου δίνει τη βολική απάντηση ότι μετά το Κραν Μοντανά η Τουρκία έθεσε θέμα δύο κρατών και άρα εμείς αυτό είναι που πρέπει να παλέψουμε. Ο κύριος πυρήνας της εξουσίας και αυτός που θα επηρεάζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι λογικό να είναι το μεγάλο κόμμα, το ΔΗΚΟ. Ο Χριστοδουλίδης είναι, βασικά, ο υποψήφιος του Νικόλα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Π» στέλεχος της ΔΗΠΑ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Προχθές, ανακοίνωσε στήριξη στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη και η Αλληλεγγύη της Ελένης Θεοχάρους, επίσης δηλωμένη αντιομοσπονδιακή.

Blockquote

Η ηγεσία της ΔΗΠΑ θεωρεί τη συμπεριφορά Χριστοδουλίδη σε σχέση με τον Βότση ως καθαρή παρέμβαση στα εσωκομματικά της παράταξης. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το έκανε.

Σχέσεις ΔΗΠΑ – ΔΗΣΥ

Η ΔΗΠΑ είναι πικραμένη από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι ψηφοφόροι και τα στελέχη του κόμματος δεν έχουν πρόβλημα να συνεργαστούν με τον ΔΗΣΥ, έχουν πρόβλημα με τον πρόεδρο του κόμματος ο οποίος έπαιζε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο τα χρόνια που η νέα ηγεσία του ΔΗΚΟ (2013 και έπειτα) πετούσε έξω από το κόμμα πρωτοκλασάτα στελέχη που μετέπειτα δημιούργησαν τη ΔΗΠΑ. Ο Νίκος Αναστασιάδης προσπαθούσε να τους κάνει κόμμα δίνοντάς τους πόστα στην κυβέρνηση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθούσε να το αποτρέψει για το χατίρι του Νικόλα, που τον είχε ανάγκη στη Βουλή για να περνά τις πολιτικές του Αναστασιάδη... Γι' αυτή του τη συμπεριφορά ο Αβέρωφ Νεοφύτου απολογήθηκε πρόσφατα στη ΔΗΠΑ, η οποία θέλει να κάνει μία νέα αρχή με τον συναγερμικό πρόεδρο και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, λέει ότι δεν του κρατά κακία (ποιος κρατά όταν υπάρχει προοπτική εξουσίας, εδώ το ΑΚΕΛ έβγαλε Πρόεδρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο), από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι μέχρι στιγμής δείχνει να μην τραβά η υποψηφιότητά του, όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Οπόταν, η προσπάθεια είναι η σύσταση ενός μεγάλου 2ου πόλου, αντιχριστοδουλιδικού, δηλαδή μία συμμαχία ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ, Δημητριάδη, Χριστοφίδη, Ηλιάδη, Πρωτοπαπά, με μία προσωπικότητα που θα μπορέσει να επαναπατρίσει Συναγερμικούς που μετακινήθηκαν προς Χριστοδουλίδη από αντιαβερωφισμό και που θα ελκύσει και μετριοπαθή κόσμο από το Κέντρο, ακόμα και αποστασιοποιημένους της Κεντροαριστεράς. «Δεν κρύψαμε από τον Αβέρωφ ότι έχουμε θέμα εμπιστοσύνης μαζί του. Απάντησε ότι το κατανοεί. ‘‘Όμως, δεν θα βρείτε κανέναν να σας πει ότι του έδωσα τον λόγο μου και τον αθέτησα’’, μάς είπε», ανέφερε στον «Π» ηγετικό στέλεχος της ΔΗΠΑ.

Εσωκομματικά

Η πολύ πρόσφατη απόφαση του Άγγελου Βότση να μεταπηδήσει στο στρατόπεδο Χριστοδουλίδη δημιουργεί πρόβλημα στη ΔΗΠΑ - Συνεργασία, αλλά όχι μεγάλο, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος. «Είναι ξεκάθαρο ότι την απόφασή του την έλαβε για προσωπικούς λόγους. Είναι κακοφανισμένος γιατί δεν του έδωσε τη βουλευτική έδρα που του έταξε ο Καρογιάν. Εάν του την παραχωρούσε θα είχε αυτή την κομματική συμπεριφορά σήμερα;», διερωτήθηκε άλλο στέλεχος της Δημοκρατικής Παράταξης που μίλησε στον «Π» υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Όμως, δεν περνά απαρατήρητη και η πολιτική συμπεριφορά του Χριστοδουλίδη σε σχέση με στελέχη της ΔΗΠΑ. Ο Άγγελος Βότσης δήλωσε δημοσίως ότι προηγήθηκαν μερικές συναντήσεις με τον Χριστοδουλίδη πριν αποφασίσει να τον στηρίξει, με τον οποίο συζήτησαν το Κυπριακό, την οικονομία κ.λπ. Η ηγεσία της ΔΗΠΑ θεωρεί αυτή τη συμπεριφορά του Νίκου Χριστοδουλίδη ως καθαρή παρέμβαση στα εσωκομματικά της παράταξης. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το έκανε, σημειώνουν και υπενθυμίζουν τη φωτογραφία με τον τέως υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Την ηγεσία της ΔΗΠΑ απασχολεί και η επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών. Τι κόμμα θα είναι (θα έχουν κόμμα ή θα αλώσει το Κέντρο ο Χριστοδουλίδης, εάν εκλεγεί Πρόεδρος;). Υπάρχει ένας προβληματισμός στο κατά πόσο η ΔΗΠΑ πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, να πάρει υπουργεία κ.λπ. για να υλοποιήσει τις πολιτικές της και να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της ή να συνεχίσει με το δόγμα, «στηρίζουμε τα καλά της κυβέρνησης και ασκούμε κριτική στα κακά», χτίζοντας, παράλληλα, στρατηγικές συμμαχίες για παρακάτω. «Το τι θέλει ο κόσμος μας, που μπορεί να θέλει εξουσία, δεν σημαίνει ότι συμφέρει και το κόμμα», είναι μία τοποθέτηση που ακούσαμε από 2-3 στελέχη του κόμματος. Μεταξύ 12-14 Σεπτεμβρίου αρχίζει η επαφή/ενημέρωση των επαρχιακών στελεχών της ΔΗΠΑ για το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές και προς τα τέλη του Σεπτέμβρη, ίσως και αρχές Οκτωβρίου (δεν είναι ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα) θα συγκληθούν τα κομματικά όργανα για να ληφθεί τελική απόφαση για το ποιον προεδρικό υποψήφιο θα στηρίξει η παράταξη. Αυτή την εβδομάδα ο Καρογιάν θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για συνεννόηση/συνεργασία με άλλες δυνάμεις πέραν του Χριστοδουλίδη, κι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό αναγκαστικά η ΔΗΠΑ - Συνεργασία θα καταλήξει στο να στηρίξει τον ίδιο υποψήφιο με το ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη κ.ά.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δικηγόροι Γεν.Εισαγγελέα για δημοσίευμα εφημερίδας: «Διαστρέβλωση των γεγονότων με σκοπό την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων»
ΚΥΠΡΟΣ

Δικηγόροι Γεν.Εισαγγελέα για δημοσίευμα εφημερίδας: «Διαστρέβλωση των γεγονότων με σκοπό την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων»

Δικηγόροι Γεν.Εισαγγελέα για δημοσίευμα εφημερίδας: «Διαστρέβλωση των γεγονότων με σκοπό την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων»

Πρ. Χριστοδουλίδης για τo «επιτήδειος ουδέτερος» στην κόντρα Εισαγγελέα - Ελεγκτή: «Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά»
ΚΥΠΡΟΣ

Πρ. Χριστοδουλίδης για τo «επιτήδειος ουδέτερος» στην κόντρα Εισαγγελέα - Ελεγκτή: «Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά»

Πρ. Χριστοδουλίδης για τo «επιτήδειος ουδέτερος» στην κόντρα Εισαγγελέα - Ελεγκτή: «Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά»

Απόπειρα φόνου «Δημητρούι» - Στις εννέα οι συλλήψεις, αναζητούν το φονικό όπλο ή το σκούτερ
ΚΥΠΡΟΣ

Απόπειρα φόνου «Δημητρούι» - Στις εννέα οι συλλήψεις, αναζητούν το φονικό όπλο ή το σκούτερ

Απόπειρα φόνου «Δημητρούι» - Στις εννέα οι συλλήψεις, αναζητούν το φονικό όπλο ή το σκούτερ

30 αξιωματούχοι με μισθό και σύνταξη - Ο «Π» δημοσιεύει τα ονόματα που κλήθηκε να καταθέσει στη Βουλή ο Μ....

30 αξιωματούχοι με μισθό και σύνταξη - Ο «Π» δημοσιεύει τα ονόματα που κλήθηκε να καταθέσει στη Βουλή ο Μ....

30 αξιωματούχοι με μισθό και σύνταξη - Ο «Π» δημοσιεύει τα ονόματα που κλήθηκε να καταθέσει στη Βουλή ο Μ....

Γιατί ναυάγησε η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν και τα αγκάθια στη Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ναυάγησε η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν και τα αγκάθια στη Μέση Ανατολή

Γιατί ναυάγησε η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν και τα αγκάθια στη Μέση Ανατολή