Στο σκοτάδι η πολιτογράφηση του σεΐχη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 30.8.2022
Στο σκοτάδι η πολιτογράφηση του σεΐχη
Ζητήθηκε έρευνα από γενικό ελεγκτή, Βουλή και Επιτροπή Καλογήρου από το 2020. Καμία επίσημη ενημέρωση μέχρι σήμερα για την περίπτωση του φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη.

Μια από τις πολύκροτες υποθέσεις του μέγα σκανδάλου με τα «χρυσά» διαβατήρια, στην οποία, μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για ίδιον όφελος, παραμένει στο σκοτάδι. Παρόλο που ζητήθηκε η διερεύνησή της από το 2020 τόσο από την Ελεγκτική Υπηρεσία και τη Βουλή, όσο και από την Ερευνητική Επιτροπή Καλογήρου, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι έγινε. Με τις πληροφορίες του «Π» να αναφέρουν ότι τίποτα δεν έγινε. Πρόκειται για την περίπτωση της κατ’ εξαίρεσης πολιτογράφησης του προσωπικού φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη, σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας Abdul-rahman Khalid Salen bin Mahfouz, η οποία, συμπεριλήφθηκε από τις δύο ερευνητικές επιτροπές που διορίστηκαν για τα «χρυσά» διαβατήρια, από την Επιτροπή Καλογήρου και στη συνέχεια από την Επιτροπή Νικολάτου, στον κατάλογο με τις υποθέσεις που θα έπρεπε να διερευνηθούν σε βάθος από τις διωκτικές και φορολογικές αρχές. Και όχι τυχαία, καθώς είχε διαπιστωθεί εκ πρώτης όψεως η διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων από μέρους δικηγόρων, δημόσιων λειτουργών και όχι μόνο, με πιο σοβαρό, την παραχώρηση «χρυσού» διαβατηρίου και στη δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα πρίγκηπα, παρόλο που το νομοθετικό μας πλαίσιο δεν αναγνωρίζει τη διγαμία!

Τα 42 «χρυσά» διαβατήρια

Την παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χρησιμοποιούσε στα υπηρεσιακά του ταξίδια τα ιδιωτικά αεροπλάνα του Σαουδάραβα σεΐχη, ο οποίος, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, του παραχώρησε δωρεάν ένα από τα ιδιωτικά του αεροπλάνα για να μεταφέρει τον ίδιο και την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες για διακοπές. Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της που εξέδωσε στις 31/1/2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έπρεπε να λάβει «χρυσό» διαβατήριο ο σεΐχης της Σαουδικής Αραβίας, ούτε και τα υπόλοιπα 19 μέλη της οικογένειάς του. Συνολικά, από τη συγκεκριμένη συλλογική επένδυση, στην οποίαν συμμετείχε ο Σαουδάραβας με τα δύο αδέλφια του και άλλους τρεις ομοεθνείς συνεργάτες του, παραχωρήθηκαν 42 «χρυσά» διαβατήρια, καθώς στους δικαιούχους περιλήφθηκαν σύζυγοι και τέκνα. Ο σεΐχης δήλωσε δύο συζύγους. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε την ανάκληση των εν λόγω «χρυσών» διαβατηρίων, κάτι, βεβαίως, που δεν έγινε.

Στο πόρισμά της που εξέδωσε στις 29/12/2020 η Ερευνητική Επιτροπή υπό τη Δήμητρα Καλογήρου ζήτησε τη διενέργεια ποινικής έρευνας για την παραχώρηση «χρυσού» διαβατηρίου στη δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα σεΐχη. Απαίτηση που επαναλαμβάνεται και στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο που εκδόθηκε στις 7/6/2021 και που συμμετείχε ως μέλος η κ. Δήμητρα Καλογήρου. Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχει συσκότιση επί του θέματος.

Γιατί πρέπει να διερευνηθεί

Στην έκθεση που εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία για τον Σαουδάραβα κροίσο αφήνεται ξεκάθαρα ανοικτό το ενδεχόμενο της καταβολής μιζών και φοροδιαφυγής, ενώ από την απόκρυψη χρημάτων, όπως υποστηρίζεται, το Δημόσιο απώλεσε έσοδα της τάξης του €1 εκατ. από μεταβιβαστικά και φόρους. Για την παραχώρηση «χρυσού» διαβατηρίου και στη δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα σεΐχη θα πρέπει να λογοδοτήσουν και οι δημόσιοι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη αίτηση και να διερευνηθεί κατά πόσο είχαν οδηγίες να την προωθήσουν ούτως ή άλλως.

Όπως πληροφορείται ο «Π», την αίτηση για την πολιτογράφηση της δεύτερης συζύγου αρνήθηκε να την προωθήσει το δικηγορικό γραφείο που κατέθεσε τις υπόλοιπες 41 αιτήσεις και την ανέλαβε άλλο δικηγορικό γραφείο. Πρόσθετα, η χρονολογική σειρά κάποιων γεγονότων, όπως είναι για παράδειγμα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει την παραχώρηση «χρυσού» διαβατηρίου στη δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα, λίγες ημέρες μετά τη χρήση του ιδιωτικού αεροπλάνου του σεΐχη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την οικογένειά του με προορισμό τις Σεϋχέλλες, επιτρέπει στους πιο καχύποπτους να μιλούν για ανταλλάγματα.

Την ποινική διερεύνηση της συγκεκριμένης πολιτογράφησης πρώτος θα έπρεπε να ζητήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εφόσον δηλώνει ότι είναι φίλος με τον Σαουδάραβα σεΐχη και ουδέποτε υπήρξαν ανταλλάγματα.

Οι μίζες των €2 εκατ.

Όπως καταγράφει στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία από το 2020, τα 42 «χρυσά» διαβατήρια που παραχωρήθηκαν στον Σαουδάραβα σεΐχη, στους συγγενείς και στους συνεργάτες του θα έπρεπε να ανακληθούν, καθώς δεν ικανοποιούσαν τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασης των αιτήσεών τους. Οι επίμαχες πολιτογραφήσεις έγιναν σύμφωνα με το οικονομικό κριτήριο Α8, «Συλλογικές Μεγάλες Επενδύσεις», με βάση το οποίο ο κάθε αιτών μπορούσε να επενδύσει €2,5 εκατ. μεταξύ άλλων σε ακίνητα, αναπτύξεις και έργα υποδομής ή σε αγορά κυπριακών επιχειρήσεων. Πέραν της ανάκλησης των 42 «χρυσών» διαβατηρίων, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε την παρέμβαση των φορολογικών αρχών για να διερευνήσουν υπόθεση φοροδιαφυγής και καταβολής μιζών. Στη συλλογική επένδυση ύψους €20 εκατ. που προέβησαν ο Σαουδάραβας σεΐχης μαζί με τα δύο αδέλφια του και τους τρεις συνεργάτες του περιλαμβάνεται και η αγορά μίας έπαυλης για το ποσό των €7,5 εκατ., ενώ από την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι δηλώθηκε μόνο για το ποσό των €5,5 εκατ. Αποτέλεσμα, να απολέσει η Δημοκρατία έσοδα €1 εκατ. από μεταβιβαστικά και φόρους, ενώ από την εξίσωση λείπουν €2 εκατ. τα όποια εικάζεται ότι δόθηκαν ως μίζες. «Το ερώτημα που προκύπτει όσον αφορά την έπαυλη που αγοράστηκε είναι το πού διατέθηκαν τα λεφτά που αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας του ακινήτου και του ποσού των €7,5 εκατ. που καταβλήθηκε και γιατί το Τμήμα Φορολογίας δεν αναζήτησε όσους έλαβαν ποσά, ενδεχομένως υπό μορφή προμηθειών, ώστε να βεβαιωθεί ότι τουλάχιστον θα καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο», υποδεικνύει στην έκθεσή του ο γενικός ελεγκτής.

Σεϋχέλλες και δεύτερη σύζυγος

Και στα δύο οικογενειακά ταξίδια αναψυχής που έγινε γνωστό ότι πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις Σεϋχέλλες, τον Αύγουστο του 2015 και τον Αύγουστο του 2018, χρησιμοποιήθηκαν ιδιωτικά αεροπλάνα του φίλου Σαουδάραβα σεΐχη. Για το οικογενειακό ταξίδι στις Σεϋχέλλες, που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2018, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε ιδιωτικό αεροπλάνο του Σαουδάραβα πρίγκιπα το οποίο του παραχώρησε δωρεάν. Για το οικογενειακό ταξίδι που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις Σεϋχέλλες τον Αύγουστο του 2015 κατέθεσε ενόρκως στην Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου ότι τα έξοδα καλύφθηκαν από τον ίδιο. Πάντως, για το συγκεκριμένο ταξίδι η Δημοκρατία δεν κατέβαλε οποιαδήποτε έξοδα για τη διαμονή των δύο αστυνομικών που συνόδευαν τον Πρόεδρο στις διακοπές του στις Σεϋχέλλες. Οι δύο αστυνομικοί της προεδρικής φρουράς έλαβαν μόνο επίδομα εξωτερικού ύψους €600 ο καθένας.

Όταν τα προεδρικά ταξίδια με τα ιδιωτικά τζετ τέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για δωροληψία με ανταλλάγματα, στηρίζοντας τις καταγγελίες τους στα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή και στο πόρισμα Καλογήρου. Όπως προκύπτει από τα εν λόγω στοιχεία, πέντε ημέρες μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη και της οικογένειάς του από τις Σεϋχέλλες και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου 2015 με αεροπλάνο του Σαουδάραβα, κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών η αίτηση της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα και την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 19 Αυγούστου 2015, περιλήφθηκε στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου και η αίτηση εγκρίθηκε. Σύμφωνα με το πόρισμα Καλογήρου, το Υπουργικό Συμβούλιο παράνομα παραχώρησε στη δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα σεΐχη «χρυσό» διαβατήριο διότι δεν υπάρχει νομοθεσία στο κυπριακό δίκαιο που να αναγνωρίζει τη διγαμία. Πρόσθετα, διαπιστώθηκε για τη δεύτερη σύζυγο ότι δηλώθηκαν από το δικηγορικό γραφείο ψευδή στοιχεία για τον τόπο διαμονής της.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας