Δημήτρης Παπαδάκης: «Αλλού τους βάζουν φυλακή» - Συνέντευξη τού ευρωβουλευτή για χρυσά διαβατήρια, παρακολουθήσεις, ΕΔΕΚ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 28.8.2022
Δημήτρης Παπαδάκης: «Αλλού τους βάζουν φυλακή» - Συνέντευξη τού ευρωβουλευτή για χρυσά διαβατήρια, παρακολουθήσεις, ΕΔΕΚ
«Να ξηλωθούν όλα. Να χτίσουμε κράτος από την αρχή, με σωστές δομές, όπου θα είναι όλοι υπόλογοι και θα υπάρχει ανάληψη και απόδοση ευθυνών»

kateliadi@politis-news.com

«Ούτε δίκαιο κράτος, ούτε κράτος δικαίου είμαστε», δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Ερωτηθείς σχετικά, με αφορμή την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε πως δεν υπάρχει δίκαιο κράτος, εάν δεν είναι εκ των πραγμάτων κράτος δικαίου και κράτος νόμου. «Είναι γνωστό ότι ευημερεί η αναξιοκρατία, η ημετεροκρατία και ένα πέπλο συγκάλυψης σκανδάλων, που προστατεύει συγκεκριμένα άτομα», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, για να μπορούμε να μιλούμε για κράτος δικαίου. «Αν χρειάζονται 7 με 8 χρόνια για την έκδοση μιας απόφασης, πώς μπορείς να μιλάς για απονομή δικαιοσύνης;», διερωτήθηκε, υπενθυμίζοντας πως από το 2017 προειδοποιούσε για το ότι η Κύπρος βρισκόταν στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών θεσμών, λόγω του επενδυτικού προγράμματος, που μετατράπηκε σε έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων.

Ποιοι έχουν ευθύνη για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων;

Αντί το επενδυτικό πρόγραμμα να χρησιμοποιηθεί λελογισμένα και ορθολογιστικά, για να βοηθηθεί η κυπριακή κυβέρνηση να κτίσει τις βάσεις για μια υγιή οικονομία, με διασπορά του πλούτου σε ολόκληρη την κοινωνία, οι εμπλεκόμενοι το κατέστησαν ένα πρόγραμμα πειρατικής αντίληψης, με αποτέλεσμα να το ξεζουμίσουν και να το καταστρέψουν. Η, χωρίς ουσιαστικές διαδικασίες ελέγχου, παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων -που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ευρωπαϊκά διαβατήρια- σε άτομα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια και τις διαδικασίες, μας έχουν εκθέσει. Είχαμε προτείνει, όπως το επενδυτικό πρόγραμμα συνδυαστεί με πραγματικές επενδύσεις και με άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, ώστε να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μας, για να μην αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, για να αναζητήσουν δουλειά και προφανώς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Έγινε τόση «κακοποίηση» τού προγράμματος -δόθηκαν διαβατήρια και σε άτομα που δεν επένδυσαν καν στην Κύπρο. Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη ασφαλώς, αλλά και η νομοθετική εξουσία δεν ήρθη στο ύψος των περιστάσεων. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε δικαστικός έλεγχος του συγκεκριμένου σκανδάλου, όμως ελπίζω ότι η δικαστική εξουσία θα ελέγξει κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά και θα τιμωρήσει τους ενόχους, ώστε να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν παραμένουν ανεξέλεγκτες και πέρα από οποιοδήποτε έλεγχο τέτοιες πράξεις.

Κράτος - πειρατής

Ποια είναι σήμερα η εικόνα της Κύπρου στις Βρυξέλλες;

Δυστυχώς, δεν είναι η καλύτερη. Και ο λόγος είναι ότι, όταν υπάρχει σκάνδαλο, βρίσκεται κάπως αναμεμειγμένο -σχεδόν πάντα- και το όνομα της Κύπρου. Από τα Panama Papers στα «χρυσά» διαβατήρια και από τα «χρυσά» διαβατήρια στην Pegasus. Και βέβαια, η εικόνα του κράτους - πειρατής έχει κόστος. Τη στιγμή που εμείς επίμονα επικαλούμαστε το κράτος δικαίου, στην προσπάθειά μας να ζητήσουμε στήριξη για το Κυπριακό, η εσωτερική μας λειτουργία, ως κράτος, αποδεικνύει ότι πόρρω απέχουμε από το κράτος δικαίου, από ένα κράτος διαφάνειας, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν κάλεσα κάποιους συναδέλφους ευρωβουλευτές να τους ενημερώσω για τις τότε εξελίξεις με το Βαρώσι, την περισσότερη ώρα οι ερωτήσεις που δεχόμουν είχαν να κάνουν με το σκάνδαλο των διαβατηρίων.

Πώς μας κοστίζει αυτή η κακή εικόνα που αντανακλούμε στο εξωτερικό;

Πείθουμε πολύ πιο δύσκολα τους ξένους. Πολύ πιο δύσκολα μπορείς να ευαισθητοποιήσεις τους ξένους, σε σχέση με το πρόβλημά σου, όταν εσύ δεν φημίζεσαι για τη διαφάνεια, τη δημοκρατία, το κράτος των θεσμών. Πώς αναμένεις από τον κάθε ξένο να στηρίξει τη χώρα σου, στις όποιες διεκδικήσεις, αν δεν μπορείς ως κράτος να εγγυηθείς και να υπερασπιστείς τα βασικά;

Καλά, μόνον στην Κύπρο υπάρχει διαφθορά;

Σε όλες τις χώρες υπάρχει διαφθορά. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ΜΟΝΟΝ στην Κύπρο υπάρχει ατιμωρησία. Βλέπουμε χώρες του τελευταίου κύματος ένταξης στην ΕΕ, που τις βλέπαμε υποτιμητικά, να βάζουν στη φυλακή (πρώην) υπουργούς, (πρώην) Πρωθυπουργούς, (πρώην) Προέδρους. Η ατιμωρησία έχει γίνει συνήθεια και δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε ολοένα και περισσότερα φαινόμενα, όπου πολιτικά ή δημόσια πρόσωπα παραβιάζουν δικαστικές αποφάσεις. Η συνεχής ατιμωρησία έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, γιατί όλοι νιώθουν ότι έχουν ασυλία. Άρα, αυτός που νιώθει πως ό,τι κι αν πράξει θα παραμείνει στο απυρόβλητο, πράττει, αποφασίζει και δρα πίσω από σκοτεινές διαδικασίες. Η νοοτροπία ότι, ακόμα κι αν αποκαλυφθούν σκάνδαλα ή διαπλοκή, κανένας δεν μας αγγίζει, είναι αυτή που οδήγησε την κατάσταση σε τέλμα.

Από την αρχή

Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κακή εικόνα της χώρας μας;

Να ξηλωθούν όλα. Να χτίσουμε κράτος από την αρχή, με σωστές δομές, όπου θα είναι όλοι υπόλογοι και θα υπάρχει ανάληψη και απόδοση ευθυνών. Χρειάζονται συνταγματικές αλλαγές - να γίνουν. Ας εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας, στη βάση των αναγκών του σήμερα. Οι συζητήσεις διαιωνίζονται και τα κρίσιμα ζητήματα στέλνονται στις ελληνικές καλένδες. Ακόμα συζητούν για τις πολλαπλές συντάξεις, ακόμα στους διάφορους οργανισμούς διορίζονται πρόσωπα χωρίς δημόσιες ακροάσεις.

Παρακολουθήσεις

Ποια η διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας σε σχέση με τα συστήματα/λογισμικά παρακολούθησης;

Είναι ξεκάθαρο ότι όλη αυτή η σκανδαλώδης υπόθεση ξεκίνησε από την Κύπρο. Η δραστηριότητα ξεκίνησε από εδώ και μετά μετακόμισε στην Ελλάδα. Κακώς έκλεισε η υπόθεση τού μαύρου βαν, χωρίς καμία ουσιαστική εξήγηση. Μάλιστα, σήμερα, μέσω αυτής της συνέντευξης, επαναφέρω τα ερωτήματα, τα οποία έθετα από το 2019, και που οφείλουν οι αρχές του κράτους να απαντήσουν. Ποιους παρακολουθούσαν, κατ’ εντολή ποιων και ποιοι έχουν τέτοια συστήματα; Πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις και όχι μισόλογα. Οι απαντήσεις της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, μας καθιστούν ολοένα και περισσότερο υποψιασμένους, καθώς διαφαινόμενη πρόθεσή τους δεν είναι η αποκάλυψη, αλλά η αποσιώπηση ενός ακόμα σκανδάλου, που έχει εκθέσει και πάλι τη χώρα μας.

Η ΕΔΕΚ ή/και πρόσωπα από την ΕΔΕΚ, έχουν τέτοια συστήματα;

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Ούτε ερευνητής είμαι, ούτε ντέντεκτιβ, ούτε Αστυνομία. Ζητώ όμως απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία και οι αρχές οφείλουν να τις δώσουν. Ο κ. Ευσταθίου μίλησε για κόμματα που έχουν τέτοια λογισμικά παρακολουθήσεων και είναι γνωστή η σχέση του Δημοκρατικού Συναγερμού με τον εμπλεκόμενο επιχειρηματία, που έδρασε και στην Ελλάδα.

Θύμα;

Ποια περίοδο είχατε πέσει θύμα παρακολουθήσεων;

Από το 2018 είχα εύλογες υποψίες ότι ήμουν θύμα παρακολουθήσεων, χωρίς όμως να καταφέρω να έχω περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία.

Έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι γίνονται μαζικές παρακολουθήσεις/υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτών;

Βοά η Κύπρος ότι κυκλοφορούσαν και πωλούνταν στον οποιονδήποτε τέτοιου είδους λογισμικά, χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την πώληση αυτών. Ακούγονται πολλά για παρακολουθήσεις πολιτικών, οικονομικών παραγόντων και άλλων. Δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να διεξάγω έρευνες και να συλλέξω στοιχεία. Η Αστυνομία είναι αρμόδια για να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία. Είναι τόσο δύσκολο να απαντήσει η Αστυνομία, ποιοι διακινούσαν τέτοιου είδους λογισμικά στην Κύπρο;

Ο καουμπόι της ΕΔΕΚ

Σταμάτησαν οι εσωκομματικές αντιδράσεις στην ΕΔΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφωνούντες, το έχετε χωνέψει ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι;

Καμία αντίδραση δεν έχει σταματήσει. Συνεχίζεται η προσπάθεια συλλογής υπογραφών για διενέργεια δημοκρατικού συνεδρίου, όπως είναι η απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και στελεχών της ΕΔΕΚ.

Τι κόμμα είναι σήμερα η ΕΔΕΚ;

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία περίοδο εκτροπής, ιδεολογικής εκτροπής, έκπτωσης των αρχών και των αξιών της ΕΔΕΚ. Το χειρότερο πρόβλημα στην ΕΔΕΚ είναι ο εσωκομματικός ολοκληρωτισμός. Η νοοτροπία του πολιτικού καουμπόι. Ο πρόεδρός της και η ολιγομελής ομάδα που τον περιτριγυρίζει, εκμεταλλεύονται το κόμμα για εξυπηρέτηση των προσωπικών τους ζητημάτων.

Νέο πολιτικό σκηνικό

Τελειώνει το κομματικό σκηνικό, έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα; Μετά τις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη, θα αλλάξει ο κομματικός χάρτης;

Το γεγονός ότι, μετά από 10 χρόνια Προεδρίας Αναστασιάδη, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης, το ότι το κυβερνητικό κόμμα παρουσιάζει τη σημερινή εικόνα και η ολοένα αυξανόμενη αποχή στις εκλογικές διαδικασίες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα αλλάξει ο κομματικός χάρτης. Δεν είναι κακό να αλλάξει ο κομματικός χάρτης. Το ζήτημα είναι ότι αυτή η αλλαγή είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης της κοινωνίας. Την αποκλειστική ευθύνη την έχουν οι κομματικές ηγεσίες που, ενώ από το 2009 που πρωτοπαρουσιάστηκε το φαινόμενο της αποχής δήλωναν ότι το μήνυμα είχε ληφθεί, έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να αυτοαπαξιωθεί και αυτοαναιρεθεί, με τις πρακτικές που ακολουθούσαν. Το ζήτημα είναι να υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις, που θα γίνουν φορείς της δημοκρατίας, στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Ποιον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στηρίζετε;

Θα ήθελα να υπήρχε ένας υποψήφιος, που να μπορεί να εκφράσει τις σοσιαλιστικές απόψεις και να προχωρήσει σε ρίξεις, όπως πραγματικά χρειάζεται η Κύπρος. Όμως, είμαι ρεαλιστής και οι πραγματικότητες είναι διαφορετικές. Η επιλογή θα πρέπει να γίνει με βάση τις πραγματικότητες, με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας και τις ανάγκες της κοινωνίας, θα πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή που θα εξυπηρετήσει τον τόπο μας. Η εντιμότητα είναι το πρώτο στοιχείο που πρέπει να χαρακτηρίζει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετέπειτα, η διάθεσή του να ακούσει αλλά και να πορευτεί με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, για να αλλάξουν τα πράγματα, καθώς και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του.

Απίστευτη αδράνεια

Το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού; Την εβδομάδα που πέρασε, ανακοινώθηκε νέο κοίτασμα στο μπλοκ 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων θα πρέπει να είναι καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού. Έχουν γίνει και σε αυτήν την περίπτωση τραγικά λάθη. Το timing έχει πάντοτε τη δική του σημασία, ειδικά σε κινήσεις οικονομικής και γεωστρατηγικής φύσης. Εάν τότε που έπρεπε, είχαμε προχωρήσει με την κατασκευή τερματικού σταθμού στην Κύπρο, τώρα θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Αντίθετα, υπήρξε απίστευτη αδράνεια και κωλυσιεργία, καθώς οι κυβερνώντες επικεντρώθηκαν μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι, παραβλέποντας την ουσία. Εμπλοκή της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι θα πρέπει να σημαίνει ότι θα μας αφήσει ήσυχους, έτσι ώστε μαζί με τους Τουρκοκύπριους, να διαχειριστούμε την τύχη του τόπου μας, χωρίς να παρεμβαίνει στην επίλυση του Κυπριακού και στη διακυβέρνηση του τόπου. Βεβαίως, χρειάζεται μια ικανή πολιτική ηγεσία, που να μην παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά να αξιοποιεί τις αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας απέναντι στις προσπάθειες της Άγκυρας για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία και η οποία θα χρησιμοποιήσει το χαρτί της ευρωπαϊκής μας παρουσίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια λύση συνύπαρξης, ως μια κανονική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική
ΚΥΠΡΟΣ

Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική

Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»
ΚΥΠΡΟΣ

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών