Οι δούρειοι ίπποι των πολιτογραφήσεων, οι καταζητούμενοι και τα… διπλοκάμπινα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 25.8.2022
Οι δούρειοι ίπποι των πολιτογραφήσεων, οι καταζητούμενοι και τα… διπλοκάμπινα
«Κονταροχτυπήθηκαν» στη Βουλή Υπουργός Εσωτερικών και Γενικός Ελεγκτής - Πυρά κατά του προγράμματος των πολιτογραφήσεων και από κόμματα

Πράματα και θάματα ακούστηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία συζήτησε τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Πρωταγωνιστές οι Νίκος Νουρής και Οδυσσέας Μιχαηλίδης, οι οποίοι «κονταροχτυπήθηκαν» με στοιχεία και επιχειρήματα, επιχειρώντας ο πρώτος να θολώσει τα νερά και ο δεύτερος να υπερασπιστεί την έκθεση της υπηρεσίας του.

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ως ελλιπή, ανεπαρκή και ατεκμηρίωτη και απέδωσε στην Επιτροπή Ελέγχου “λαϊκίστικη” προσέγγιση.

Επιχείρησε να αποδώσει ευθύνες στον Γενικό Ελεγκτή, λέγοντας πως αν κατέγραφε τις παρατηρήσεις του το 2016, όταν διενέργησε έρευνα στο Υπουργείο Εσωτερικών, «τότε η πορεία του προγράμματος ενδεχομένως να ήταν διαφορετική». Αμφισβήτησε, την ίδια ώρα, την αξιοπιστία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κάνοντας αναφορά σε τέσσερις αντικρουόμενες δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Από τα βέλη του δεν ξέφυγε ούτε η Βουλή, η οποία, είπε, ενημερωνόταν από το 2007, με όλα τα στοιχεία, πριν ληφθούν οι αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο ποτέ δεν έγινε καμία παρατήρηση. Απέρριψε τη θέση για απόκρυψη στοιχείων από το Υπουργικό Συμβούλιο από μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας πως μία έκθεση για κάθε επενδυτή περιλαμβάνει έγγραφο χιλιάδων σελίδων και ήταν αδύνατο να προσκομιστούν στο Υπουργικό. Προσκομίζονταν μόνο τα απαραίτητα, είπε, διαφορετικά «θα έπρεπε αντί υπουργικά αυτοκίνητα να έχουμε διπλοκάμπινα»… Πολιτογραφήσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Για δύο ώρες, ο Γενικός Ελεγκτής, υπερασπιζόμενος τα ευρήματα της υπηρεσίας του, αναφέρθηκε σε σειρά στοιχείων που καταδεικνύουν, κατά τον ίδιο, το σαθρό σύστημα των πολιτογραφήσεων:

• Το Υπουργικό Συμβούλιο παραγνωρίζοντας νόμους και εκθέσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργούσε κατά το δοκούν

• Σύζυγοι επενδυτών χρησιμοποιούνταν ως δούρειοι ίπποι για να πολιτογραφηθούν άτομα, τα οποία είχαν εμπλοκή σε παράνομες υποθέσεις

• Παρά τις απαγορεύσεις της νομοθεσίας, πολιτογραφήθηκαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, και άλλοι αξιωματούχοι.

• Πολιτογραφήθηκαν ακόμη καταζητούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τρομοκρατικές ενέργειες και για σχέση με την ισλαμιστική οργάνωση Αλ Γκάιντα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, είπε, κατέχει κατάλογο δικηγόρων, οι οποίοι υπέγραφαν για τον καλό χαρακτήρα των επενδυτών, κυρίως Ρώσων και Κινέζων. Ωστόσο, σημείωσε ταυτόχρονα, υπέγραφαν ότι οι ίδιοι δεν είναι δικηγόροι, όπως προνοεί η νομοθεσία, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η ανάγνωση των κομμάτων

Το κυβερνών κόμμα από τη μια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την άλλη, παράθεσαν στοιχεία και επιχειρήματα, κατέγραψαν εκτιμήσεις και παρουσίασαν την ανάγνωση της έκθεσης από τα κόμματά τους.

Σάβια Ορφανίδου: Προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης από την αντιπολίτευση

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το πολυσυζητημένο θέμα των πολιτογραφήσεων έρχεται πολύ αργά και αναφέρεται σε έλεγχο από το 2013 και μετά και όχι από το 2007 όπου και ξεκίνησε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, υποστήριξε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου κι επικαλέστηκε τις έρευνες της Επιτροπής Καλογήρου και της Επιτροπής Νικολάτου. Όπως μάλιστα υποδεικνύει η Επιτροπή Νικολάτου, εάν ο Γενικός Ελεγκτής έγκαιρα προέβαινε σε έλεγχο - από το 2016 όταν έλαβε γνώση των προβλημάτων - θα δινόταν πιθανώς η ευκαιρία της έγκαιρης διόρθωσης, είπε η ίδια. «Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρη η θέση μας ότι έστω και τώρα, εάν προκύπτουν οποιαδήποτε νέα στοιχεία αυτά θα πρέπει να μελετηθούν και να αξιοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές». Έκανε λόγο για ισχυρισμούς του Γενικού Ελεγκτή για ενδεχόμενη απώλεια εσόδων και ακύρωση επενδύσεων, γιατί κατά την ίδια, δεν τεκμηριώνονται. Έκανε λόγο, μάλιστα, για προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης του ζητήματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειρήνη Χαραλαμπίδου: Λογοδοσία και τιμωρία

Για έκθεση της Κύπρου, διεθνώς, μίλησε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Η εθνική μας αξιοπρέπεια έχει πληγεί από τον διασυρμό, είπε χαρακτηριστικά. Την εξέπληξε, είπε, η επιχειρηματολογία του Υπουργού Εσωτερικών , «η οποία στηρίχτηκε κυρίως σε γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίες άφηναν γκρίζες ζώνες σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνοντας την ευκαιρία στον Υπουργό Εσωτερικών και το Υπουργικό Συμβούλιο να χειρίζεται κατά το δοκούν τα διάφορα ζητήματα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι δυο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που συμμετείχαν σε αποφάσεις για την παραχώρηση υπηκοότητας, ως εισαγγελείς να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τις πιθανές διώξεις όσων εμπλέκονται σε αδικήματα. Υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος», επεσήμανε. Η υπό συζήτηση έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν επικεντρώνεται μόνο στους παρόχους και αιτητές κυπριακής υπηκοότητας, αλλά εξετάζει και την οικονομική πτυχή, τις απώλειες της Δημοκρατίας σε έσοδα και τις ευθύνες υπουργών, λειτουργών υπουργείων και του υπουργικού συμβουλίου για τις αποφάσεις και παραλείψεις τους, σημείωσε η κα Χαραλαμπίδου. «Είναι δυνατόν, οι διευθυντές των υπουργείων να αρνούνταν να υπογράψουν τις εισηγήσεις των λειτουργών προς τους Υπουργούς και το Υπουργικό Συμβούλιο; Αυτό θα το χαρακτήριζα ως αποφυγή ανάληψης ευθύνης από πλευράς ακριβοπληρωμένων αξιωματούχων του δημοσίου. Εξαίρεση αποτελεί, για να είμαι δίκαιη, ως κατέθεσε ο Γ. Ελεγκτής, ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, κύριος Α. Ασσιώτης ο οποίος υπέγραψε απόρριψη θετικής εισήγησης λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών», υπογράμμισε. «Απαιτούμε λογοδοσία και τιμωρία, απονομή δικαιοσύνης. Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών άμεσα θα πρέπει ενεργήσει και να απαιτήσει από όσους έχουν εξασφαλίσει διαβατήρια να αποδείξουν ότι κατέχουν ακόμα τις ακίνητες ιδιοκτησίες που τους επέβαλλε το επενδυτικό πρόγραμμα να αποκτήσουν», σημείωσε.

Χρύσης Παντελίδης: Το ΥΠΕΣ δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης

Tο Υπουργείο Εσωτερικών δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των ευρημάτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο θέμα των Πολιτογραφήσεων, επεσήμανε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης και απέρριψε σχόλιο του Υπουργού Εσωτερικών ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση του χρόνου δημοσίευσης της Έκθεσης με τις προεδρικές εκλογές. «Θέλω να θυμίσω στον Υπουργό Εσωτερικών ότι ο μόνος λόγος που κυκλοφορεί τώρα η Έκθεση και όχι νωρίτερα, είναι το γεγονός ότι για πολλούς μήνες η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, ειδικότερα, έκρυβε τους φακέλους των πολιτογραφήσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Επομένως, αν το Υπουργείο Εσωτερικών έδινε εγκαίρως τους φακέλους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, πολύ νωρίτερα θα είχαμε και τη σημερινή έκθεση», σημείωσε.

Αλέκος Τρυφωνίδης: Στο δικαστήριο, εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ – Συνεργασία σημείωσε τη σημαντικότητα του προγράμματος και τα οφέλη του, για να σημειώσει στη συνέχεια πως οι αρμόδιες Αρχές του κράτους όπως η Γενική Εισαγγελία και η Αρχή κατά της Διαφθοράς, οφείλουν να εξετάσουν την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα από τον οποιοδήποτε πρέπει να αποδοθούν και να οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live – Δημοτικές εκλογές: Άρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων

Live – Δημοτικές εκλογές: Άρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων

Live – Δημοτικές εκλογές: Άρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων

Στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας η CNP Cyprus
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας η CNP Cyprus

Στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας η CNP Cyprus

Κούρεμα και έξτρα φορολογία στις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων - Έξι προτάσεις κατατίθενται σήμερα
ΚΥΠΡΟΣ

Κούρεμα και έξτρα φορολογία στις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων - Έξι προτάσεις κατατίθενται σήμερα

Κούρεμα και έξτρα φορολογία στις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων - Έξι προτάσεις κατατίθενται σήμερα

Ηλεκτρισμός: Καμία σκέψη για νέα τέλη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρισμός: Καμία σκέψη για νέα τέλη

Ηλεκτρισμός: Καμία σκέψη για νέα τέλη

Συντονίστρια ΟΗΕ για Γάζα: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί

Συντονίστρια ΟΗΕ για Γάζα: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί

Συντονίστρια ΟΗΕ για Γάζα: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί