Συνέντευξη του υποψηφίου για την προεδρία Γιώργου Κολοκασίδη στον «Π»: ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κρύβουν τη γύμνια τουςπίσω από τα ποσοστά του Χριστοδουλίδη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 21.8.2022
Συνέντευξη του υποψηφίου για την προεδρία Γιώργου Κολοκασίδη στον «Π»: ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κρύβουν τη γύμνια τουςπίσω από τα ποσοστά του Χριστοδουλίδη
Κατηγορούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για παραχωρήσεις στο Κυπριακό, τον κατηγορούν για διαφθορά και ταυτόχρονα επιλέγουν να στηρίξουν τον πρώτο υπουργό του και το δεξί του χέρι.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης θεωρεί ότι τα δύο δυνατά όπλα του στον προεκλογικό του αγώνα στις προεδρικές είναι οι θέσεις του στο Κυπριακό και οι θέσεις του για ελευθέρωση της Δημοκρατίας της Κύπρου από τη διαφθορά και την κομματοκρατία. Απόρροια της κομματοκρατίας πιστεύει είναι και η επιλογή ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη για να κρύψουν, όπως, λέει τη γύμνια τους. Εκφράζει τις θέσεις του για το ΓεΣΥ, το φυσικό αέριο και την απόκτηση στέγης.

Η προεκλογική

Πώς θα αξιολογούσατε τη μέχρι τώρα πορεία σας; Είστε ικανοποιημένος από τα ποσοστά που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις;

Όχι, δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος. Θεωρώ ότι τις απόψεις που πρεσβεύω τις μοιράζεται περισσότερος κόσμος από ό,τι αποτυπώνεται στα ποσοστά που καταγράφονται για μένα στις δημοσκοπήσεις. Είτε αυτές αφορούν το Κυπριακό, είτε αφορούν την ελευθέρωση της Δημοκρατίας μας από τη διαφθορά και την κομματοκρατία. Αναφέρομαι σε αυτά τα δύο θέματα διότι είναι οι βασικοί πυλώνες της υποψηφιότητάς μου. Επίσης, ειλικρινά δεν πιστεύω ότι είμαι κακός εκφραστής αυτών των απόψεων ώστε να μην αξίζω στήριξης από τους πολίτες που στηρίζουν τις θέσεις που διατυπώνω. Απλώς, οι πολίτες εστιάζουν στα πρόσωπα που βλέπουν περισσότερο στην πολιτική σκηνή. Ιδιαίτερα δε σε αυτούς που τυγχάνουν στήριξης από το κομματικό κατεστημένο. Αυτό εμπεριέχει και ένα οξύμωρο: Αφενός οι πολίτες θέλουν με πάθος την πραγματική αλλαγή, αφετέρου, όμως, δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν. Ό,τι και να συμβαίνει θα προσπαθήσω περισσότερο να φτάσω στον κόσμο. Αν μη τι άλλο, να τον υποχρεώσω να με ζυγίσει!

Το ντιμπέιτ

Πώς θα σχολιάζατε την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των τριών υποψηφίων; Τελικά χάθηκε κάποια ευκαιρία στο Κραν Μοντανά και εν γένει στις επί δύο έτη συνομιλίες;

Δεν θα σχολιάσω την απόδοση των υποψηφίων στο πολυδιαφημισμένο ντιμπέιτ. Είμαι υποψήφιος-παίκτης δηλαδή και όχι σχολιαστής. Πάντως, αν και οι τρεις συζητητές ήσαν κοντά στα διαδραματισθέντα δεν υπήρξε εκείνος ο διαφωτιστικός διάλογος που θα βοηθούσε τον κόσμο να συμπεράνει τι έγινε λ.χ. στο Κραν Μοντανά. Το δικό μου συμπέρασμα βγαίνει από τα έγγραφα-πρακτικά των ΗΕ όπως έχουν δημοσιοποιηθεί. Αν τα διαβάσει κανείς σίγουρα δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε χαμένη ευκαιρία. Ούτε στο κεφάλαιο του στρατού, ούτε στο κεφάλαιο των εγγυήσεων φάνηκε η Τουρκία συζητήσιμη. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο Γκουτέρες παρουσιάζεται να απολογείται στον Τσαβούσογλου διότι παρερμήνευσε τα λεχθέντα του και είδε τουρκικές υποχωρήσεις εκεί που δεν υπήρξαν. Ο Νίκος Αναστασιάδης βαρύνεται με ευθύνες. Ναι. Αλλά οι ευθύνες του είναι σε αυτά που έδωσε στους Τούρκους (εκ περιτροπής προεδρία, μία τουρκική ψήφος σχεδόν σε κάθε σώμα, χαλαρή ομοσπονδία, διαγραφή των ελληνικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην κατεχόμενη γη). Ας παρουσιάσει ο Πρόεδρος τα έγγραφα που κατέθεσε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για να ξέρουν και οι πολίτες τι δέχθηκε. Γιατί φοβάται;

Αναβαθμίστηκε η Τουρκία;

Πιστεύετε ότι είναι πλέον αναβαθμισμένος ο ρόλος της Τουρκίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Η Τουρκία παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιγνίδι υψηλής τεχνικής και λεπτής ισορροπίας. Παρουσιάζεται αναβαθμισμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εντούτοις, έχει καταφέρει να σκάψει τέτοιο ρήγμα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που κινδυνεύει να περάσει το σημείο της μη επιστροφής. Και αν αυτό συμβεί δεν θα χάσει μόνο τα αγαθά της επιτήδειας ουδετερότητας της. Θα υποστεί τεράστια ζημιά σε όλα τα επίπεδα διότι θα ακρωτηριασθούν οι σχέσεις της με τη Δύση.

Γιατί στήριξαν Χριστοδουλίδη;

Ο κ. Χριστοδουλίδης έχει καταφέρει να κερδίσει και το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Με βάση τις θέσεις που εκφράζουν αυτά τα κόμματα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το πιο λογικό ήταν να υποστηρίξουν τη δική σας υποψηφιότητα…

Οι εκλογικές αποφάσεις των ηγεσιών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ αποτυπώνουν τα αδιέξοδα της κομματοκρατίας. Αντί να αναζητούν συγκλίσεις με υποψηφίους κοιτάζουν να δουν πώς μπορούν να επιβιώσουν και να κρύψουν τη γύμνια τους πίσω από τα ποσοστά που θεωρούν ότι έχει αυτή τη στιγμή ο κ. Χριστοδουλίδης. Κατηγορούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για παραχωρήσεις στο Κυπριακό, τον κατηγορούν για διαφθορά και ταυτόχρονα επιλέγουν να στηρίξουν τον πρώτο υπουργό του και το δεξί του χέρι. Τον υποψήφιο που ακόμη θεωρεί ότι ο κ. Αναστασιάδης ενήργησε άμεμπτα στο Κυπριακό και αδιάφθορα στην εσωτερική διακυβέρνηση! Αυτό και αν είναι αποθέωση της αντιφατικότητας. Εγώ δεν λέγω κατ’ ανάγκην ότι έπρεπε να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου. Τουλάχιστον, όμως, να προτάξουν αρχές και όχι την επιβίωσή τους.

Όχι σε συνεκμετάλλευση

Στο θέμα του φυσικού αερίου, πιστεύετε ότι η Κύπρος θα έπρεπε να φέρει και να εκμεταλλευτεί το δικό της φυσικό αέριο για παραγωγή ενέργειας;

Νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. Φυσικά και θα έπρεπε. Τόσα χρόνια, πάνω από δέκα, μας λενε ότι η οικονομία μας σώθηκε από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ μας. Αυτό το παραμύθι χόρτασε μεν τη φαντασία μας, αλλά όχι τα στομάχια μας. Η κυβέρνηση μιλά, μιλά, αλλά φυσικό αέριο δεν βλέπουμε. Πρόσφατα ανανεώθηκε και η άδεια της Chevron στο Αφροδίτη. Γιατί, όμως, δεν προχωρά η αδειούχα εταιρεία στην εκμετάλλευση; Γιατί δεν πιέζει η κυβέρνησή μας; Το Ισραήλ έχει όντως προχωρήσει στην αξιοποίηση των δικών του κοιτασμάτων και έχει ελαφρυνθεί σημαντικά η ισραηλινή οικονομία. Τώρα, αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη να αποτρέψει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας εκτός αν δεχθούμε όρους συνεκμετάλλευσης, τότε ας το πει ευθαρσώς. Και πάντως, δεν νοείται να συζητήσουμε συνεκμετάλλευση με το ψευδοκράτος ή και με την Τουρκία. Ούτε, βέβαια, και να περάσουμε το φυσικό μας αέριο μέσω Τουρκίας. Το εθνικό συμφέρον εκ των πραγμάτων έχει προβάδισμα έναντι του πρόσκαιρου οικονομικού.

Οι ΑΠΕ

Μήπως, τελικά, το μέλλον είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και μάλλον χάσαμε το τρένο της αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων;

Έχετε δίκαιο ότι το τρένο πάει να χαθεί διότι το φυσικό αέριο δεν θεωρείται καθαρή πηγή ενέργειας. Υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο το οποίο θα μπορούσε η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί. Εν πάση περιπτώσει, όμως, συμφωνώ ότι το μέλλον είναι οι ΑΕΠ, ιδιαίτερα για την Κύπρο η ηλιακή ενέργεια, και θα πρέπει να στραφούμε προς εκείνη την κατεύθυνση. Αυτό θα βοηθήσει και την απεξάρτησή μας από εξωτερικές πηγές. Είναι σημαντικό στον σημερινό κόσμο των διεθνών συγκρούσεων η Κύπρος να αποκτήσει μία σχετική ενεργειακή αυτονομία και να μην εξαρτάται από τρίτους.

Τομές στο ΓεΣΥ

Είναι το ΓεΣΥ μία κοινωνική κατάκτηση; Ποια είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα;

Σίγουρα είναι μία κατάκτηση. Η εφαρμογή του, όμως, πάσχει. Το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται να αντιδρά με νωθρότητα στις προκλήσεις. Τρία σημεία που χρειάζονται να γίνουν άμεσα είναι τα εξής: Η σύσταση μονάδας ποιοτικού ελέγχου διότι οι πιέσεις στους παροχείς ιατρούς και νοσοκομεία έχει οδηγήσει σε πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών. Δεύτερο, σταδιακή θέσπιση ακολουθητέων προτύπων. Δηλαδή, πρότυπα ως προς το τι πρέπει να γίνεται από τους ιατρούς ανάλογα με τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν. Στην Κύπρο τείνουμε να αντιδρούμε υπερβολικά ως ασθενείς και να γίνεται κατάχρηση των υπηρεσιών χωρίς να χρειάζεται. Τα πρότυπα θα βοηθήσουν να σταματήσει αυτή η κατασπατάληση πόρων. Τρίτον, θα πρέπει να εμπλουτιστεί το ΓεΣΥ με πρόσθετες υπηρεσίες που δεν καλύπτονται όπως ανακουφιστική φροντίδα, προληπτικές εξετάσεις κ.λπ.

Επιδότηση ενοικίου

Στην οικονομία ποιο είναι το πλάνο σας ώστε τα ενοίκια, αλλά και η αγορά σπιτιών να γίνουν πιο προσιτά στα νέα ζευγάρια;

Θεωρώ ότι η έμφαση πρέπει να είναι στην επιδότηση ενοικίου για ένα διάστημα τριών έως πέντε χρόνων. Νομίζω όλοι ξεκινούμε ενοικιάζοντας και στην πορεία εξετάζεται η αγορά. Επίσης, θεωρώ ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων που να αφορά την ενθάρρυνση των νέων να παλιννοστήσουν στην Κύπρο και να δημιουργήσουν οικογένειες. Πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα για κάθε παιδί και επίσης πρέπει το κράτος να φροντίσει να παράσχει δωρεάν υπηρεσίες κρατικής φροντίδας και μόρφωσης των παιδιών από τη βρεφική ηλικία μέχρι και τη σχολική. Στην εποχή που ζούμε και οι δύο γονείς εργάζονται και πολλές φορές δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Βόμβα το μεταναστευτικό

Ποια θα ήταν τα πέντε πρώτα νέα μέτρα που θα παίρνατε αν κερδίζατε τις εκλογές για επίλυση του μεταναστευτικού;

Κατ’ αρχάς, αναγνωρίζω ότι το μεταναστευτικό συνιστά ωρολογιακή βόμβα και στη δημογραφία μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία προωθεί μέσω των τουρκικών αερογραμμών και του ψευδοκράτους τις ροές των μεταναστών προς τις ελεύθερες περιοχές. Μερικά μέτρα που θα εφάρμοζα προς επίλυση είναι τα ακόλουθα: Μείωση των επιδομάτων προς μετανάστες στα απόλυτα επιβαλλόμενα και αντικατάσταση τους με κουπόνια. Καταπολέμηση της παράνομης εργασίας. Επιτάχυνση των διαδικασιών διοικητικής και δικαστικής εξέτασης των αιτήσεων. Ενίσχυση της αστυνόμευσης και λήψη ειδικών μέτρων ανακοπής των ροών στη γραμμή αντιπαράταξης. Επίσης, θα συνέδεα τη λειτουργία κάποιων οδοφραγμάτων με την ανακοπή των ροών από τις κατοχικές αρχές. Θα επιδίωκα τη μεταφορά της φιλοξενίας των μεταναστών σε τρίτη χώρα εκκρεμούσης της αίτησης τους. Αυτό το τελευταίο αναδεικνύεται λόγω της στενότητας του χώρου και το γεγονός ότι πλέον η μετανάστευση έχει γίνει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα για τη δική μας κοινωνία. Τέλος, θα επιδίωκα τον συντονισμό και άσκηση πίεσης από ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας προς κεντροευρωπαϊκές χώρες για να αναλάβουν μέρος του προβλήματος.

«Βρίσκουν και κάνουν»

Είμαστε στις χώρες με τους υψηλότερους δείκτες διαφθοράς. Είναι οι πολιτικοί μας οι πιο διεφθαρμένοι ή έχουν μερίδιο ευθύνης και οι πολίτες που τους ψηφίζουν;

Δεν πιστεύω ότι οι Κύπριοι πολιτικοί ξεκινούν πιο διεφθαρμένοι από πολιτικούς τρίτων χωρών. Απλώς, βρίσκουν και κάνουν. Έτσι απλά. Διότι οι πειρασμοί είναι πολλοί και οι έλεγχοι ελάχιστοι. Σε άλλες χώρες απλώς υπάρχουν θεσμοί. Θεσμοί που λειτουργούν. Στην Κύπρο οι θεσμοί έχουν καταντήσει βιτρίνα και άλλοθι. Υπάρχει ένα κομματικό σύστημα, μια κομματοκρατία η οποία σιγά-σιγά έχει μετατραπεί σε κλεπτοκρατία. Διότι δεν υπάρχει κανείς έλεγχος. Η Δημοκρατία μας δεν λειτουργεί. Όσο για τους πολίτες. ναι έχουν τεράστιες ευθύνες. Όχι διότι είναι διεφθαρμένοι. Δεν θα το έλεγα αυτό. Αλλά διότι είναι παθητικοί. Νομίζουμε εδώ στην Κύπρο ότι η Δημοκρατία λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο. Μέγα σφάλμα. Η Δημοκρατία χωρίς τον ενεργό πολίτη είναι θέμα χρόνου να διολισθήσει προς τον αυταρχισμό, την αυθαιρεσία, την κομματοκρατία. Για να παραφράσω μία γνωστή ρήση. Ο πολίτης πρέπει να αντιληφθεί ότι θέλει αρετήν και τόλμην η Δημοκρατία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική
ΚΥΠΡΟΣ

Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική

Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»
ΚΥΠΡΟΣ

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών