Συνέντευξη Αβέρωφ Νεοφύτου στον «Π»: Ο Χριστοδουλίδης προτάθηκε από τον Νικόλα αρχικά στο ΑΚΕΛ - «Υπάρχουν ψηφοφόροι μας που δεν με συμπαθούν προσωπικά»

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 21.8.2022
Συνέντευξη Αβέρωφ Νεοφύτου στον «Π»: Ο Χριστοδουλίδης προτάθηκε από τον Νικόλα αρχικά στο ΑΚΕΛ - «Υπάρχουν ψηφοφόροι μας που δεν με συμπαθούν προσωπικά»
«Αναλαμβάνω πρωτοβουλία μετά από σχετική συνεννόηση με την κυβέρνηση και με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών με τον οποίο συναντήθηκα πριν λίγες μέρες έχοντας στο επίκεντρο το μεταναστευτικό ζήτημα. Θα υπάρξουν κινήσεις και πρωτοβουλίες».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί ο ΔΗΣΥ έχει να αντιμετωπίσει μία οργανωμένη προσπάθεια σύγχυσης και παραπληροφόρησης και καταγγέλλει ότι στόχος ήταν να παρακαμφθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και να επιβληθεί η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη ως συναγερμική. Πίσω από την προσπάθεια φωτογραφίζει κυρίως τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος νωρίτερα είχε προτείνει τον κ. Χριστοδουλίδη ως υποψήφιο του ΑΚΕΛ με τη σύμπραξη και της ΕΔΕΚ. Κατά τον Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρήθηκε ένα καπέλωμα του κόσμου του ΔΗΣΥ, ωστόσο, όπως λέει, ο κόσμος άρχισε σήμερα να αντιλαμβάνεται τι διακυβεύεται.

Μιλώντας για τη δική του υποψηφιότητα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν συναγερμικοί που δεν τον προτιμούν. «Είμαι ένας άνθρωπος καμιά φορά δύσκολος, το αναγνωρίζω. Είμαι ένας πολιτικός που έχει κληθεί πάρα πολλές φορές να διαπραγματευτεί, να πάρει σκληρές αποφάσεις και να φέρει λύσεις. Το δέχομαι ότι αυτές οι αποφάσεις κάποιους πλήγωσαν».

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μιλά κυρίως για το Κυπριακό και τη διαχείριση της οικονομίας, τα οποία θεωρεί ως τα δύο πιο σημαντικά θέματα της χώρας μας. Καταθέτει, επίσης, τις απόψεις του για το ΓΕΣΥ, το φυσικό αέριο και μας προδιάθετει να αναμένουμε κινήσεις εκ μέρους του στο μεταναστευτικό. Στο θέμα, επίσης, της εξεύρεσης στέγης για τα νέα ζευγάρια αναφέρεται σε κίνητρα και νέες πολιτικές που μπορούν να δώσουν ικανοποιητικές λύσεις.

Σύγχυση και παραπληροφόρηση

Θα θέλαμε να μας αξιολογήσετε τη μέχρι τώρα πορεία της προεκλογικής σας εκστρατείας. Είστε ικανοποιημένος ή περιμένατε κάτι περισσότερο, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ποσοστά που σας έδωσαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις;

Πέρα από οποιεσδήποτε εκστρατείες και δημοσκοπήσεις, το πρώτο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι η ενότητα και η δημοκρατική λειτουργία του κόμματός μου. Το κόμμα μας είχε να αντιμετωπίσει μία οργανωμένη προσπάθεια σύγχυσης και παραπληροφόρησης που καλλιεργήθηκε έντεχνα πολύ πριν ξεκινήσουμε.

Μία προσπάθεια να παρακαμφθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και να «επιβληθεί» μία εξωθεσμική επιλογή ως «συναγερμική». Ένας μεγάλος μύθος που ξεσκεπάστηκε στην πορεία, με τις «φυσικές» συνεργασίες Νικόλα και Σιζόπουλου. Και που προτάθηκε από τον Νικόλα ως κοινός υποψήφιος με το ΑΚΕΛ. Τον Δεκέμβρη του 2021 κλήθηκε το Πολιτικο Γραφείο να συζητήσει τη διαδικασία για τις προεδρικές του 2023. Ο Νικος Χριστοδουλιδης λόγω και τότε ειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη στην συνέδρια, αλλά απέστειλε επιστολή με την πολιτική θέση ότι ήταν πρόωρη η συζήτηση των προεδρικών εκλογών. Αλλά, δεν ήταν πρόωρο έναν μήνα προηγουμένως, τον Νοέμβριο του 2021, να ήταν η προταση του Νικόλα για συνεργασία με το Ακελ ως η κοινή υποψηφιότητα της αντιπολίτευσης για να διώξουν τον Συναγερμό απο την εξουσία!

Η προσπάθεια αυτή, από μία συμμαχία ανθρώπων, επιχείρησε να «καπελώσει» τον κόσμο του ΔΗΣΥ, που ειδικά στο Κυπριακό και τη στρατηγική θέση της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο κάθε άλλο παρά «συναγερμικές» ιδέες κομίζει.

Οι συμπολίτες μας και κυρίως ο κόσμος του Συναγερμού υπήρξαν στην αρχή θύματα αυτής της σύγχυσης. Η ευκαιρία του εσωτερικού διαλόγου και του πολιτικού – ιδεολογικού μας Συνεδρίου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, συσπείρωσε τα στελέχη μας, ανέδειξε τη διαχρονικότητα των θέσεών μας και μας έδωσε τις σωστές βάσεις να ξεκινήσουμε.

Οι εκστρατείες τώρα θα αρχίσουν και θα κορυφωθούν τον χειμώνα.

Είμαι αισιόδοξος γιατί ο κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι διακυβεύεται, την κρίση που έρχεται και τις απειλές με τις οποίες θα αναμετρηθούμε, ξεκινά να συγκρίνει. Και όσο συνειδητοποιεί, τόσο ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας.

Σας θυμίζω ότι το σύνολο των δημοσκοπήσεων πέντε μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές έδειχναν τον ΔΗΣΥ να καταλαμβάνει ποσοστά από 19% έως 20%, χωρίς αναγωγή και δεύτερο κόμμα. Η πραγματικότητα στο τέλος της ημέρας ήταν τελείως διαφορετική.

Συνεχίζουμε προτάσσοντας την πολιτική μας πρόταση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και η κοινωνία το αναγνωρίζει.

Το Κυπριακό

Θα θέλαμε τα σχόλιά σας σε σχέση με τις τελευταίες συζητήσεις στο Κυπριακό μετά το ντιμπέιτ με τους άλλους δύο συνυποψηφίους σας για την προεδρία. Τελικά, χάθηκε κάποια ευκαιρία στο Κραν Μοντανά και εν γένει στις επί δύο έτη συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη - Ακιντζί στην παρουσία των 3 εγγυητριών του ΟΗΕ και της ΕΕ;

Κάθε ευκαιρία που μας έφερε κοντά στη λύση και αυτή δεν επιτεύχθηκε δεν μπορεί παρά να είναι μία ευκαιρία χαμένη. Και δεν έχουμε περιθώριο για άλλες χαμένες ευκαιρίες. Χαμένες ευκαιρίες οδηγούν σε χαμένες πατρίδες.

Αφετηρία μας, τώρα, είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε σειρά από ζητήματα και αυτήν την πρόοδο δεν πρέπει να την αφήσουμε.

Ξέρουμε ποιον έχουμε απέναντί μας: Μία αναθεωρητική και αποθρασυμένη Τουρκία η οποία θέτει στο τραπέζι απαράδεκτες αξιώσεις. Απέναντι σε αυτή την Τουρκία μπορούμε να προτάξουμε μόνο την αξιοπιστία μας. Τη σταθερή θέση μας απέναντι στις διαπραγματεύσεις, τα ΜΟΕ, τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τη συνηθισμένη διφορούμενη και αόριστη ρητορική.

Στην τηλεμαχία στην οποία αναφέρεστε, μόνο αυτήν ακούσαμε. Τίποτα συγκεκριμένο από τους ανθυποψηφίους μας.

Για παράδειγμα, ο κ. Χριστοδουλίδης συμμάχησε με κόμματα που θεωρούν το Πλαίσιο Γκουτέρες κατάρα, δεν θέλουν τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και θολώνουν επίτηδες τα νερά στα θέματα στρατού και εγγυήσεων.

Αυτό το έλλειμα καθαρής θέσης, να υποστηρίζουμε και το ένα και το άλλο, έστω κι αν είναι αντίθετα μεταξύ τους, δεν προσφέρει σωστή υπηρεσία προς την πατρίδα. Στέλνουμε διφορούμενα μηνύματα και προς τον διεθνή παράγοντα, καταστρέφουμε την αξιοπιστία μας και ζημιώνουμε τον τόπο έως το σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Στο Κυπριακό δεν χωρούν μικροπολιτικές ατζέντες και λαϊκισμοί. Δεν μπορούμε για να υπηρετήσουμε κομματικά ακροατήρια να πατάμε σε δύο βάρκες. Απαιτείται καθαρή γραμμή και ενότητα, να μιλάμε με μία φωνή.

Η Τουρκία

Πιστεύετε ότι η Τουρκία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναβαθμιστεί ή έχει υποβαθμιστεί;

Η Τουρκία λόγω γεωγραφικής θέσης παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτού του είδους τις περιφερειακές συγκρούσεις. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί τελευταία ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία της δίνει δυνατότητες να εκβιάζει, να παζαρεύει και βραχυπρόθεσμα να επωφελείται.

Την υπολογίζουν όλοι, αλλά από την άλλη πλευρά κανείς δεν την εμπιστεύεται. Και στο μήκος του χρόνου αυτήν την έλλειψη εμπιστοσύνης θα τη βρει μπροστά της. Οι μεγάλες δυνάμεις και οι μεγάλοι οργανισμοί δεν μπορούν να βασίζονται σε συμμάχους που από τη μια στιγμή στην άλλη δεν θα διστάσουν να τους χώσουν το μαχαίρι στην πλάτη. Ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου δεν είναι βιώσιμος. Και ιδιαίτερα αν είσαι μικρή χώρα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βγάλουν το κεφάλι από την άμμο σχετικά με την Τουρκία. Ο αναθεωρητισμός, είτε τουρκικός, είτε ρωσικός, αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης. Παράλληλα, θα είναι μοιραίος στην περίπτωση της Κύπρου καθώς ο κίνδυνος της προσάρτησης του βορείου τμήματος είναι υπαρκτός.

Ο Χριστοδουλίδης

Ο κ. Χριστοδουλίδης, αν κρίνουμε από τις μετρήσεις, εξακολουθεί να κερδίζει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Πιστεύετε ότι υπάρχει η πιθανότητα αυτοί οι ψηφοφόροι να επιστρέψουν και με ποιον τρόπο;

Οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι σκεπτόμενοι και καθόλου δεδομένοι. Κάθε φορά πρέπει να τους κερδίζουμε από την αρχή με τη στάση μας και την πολιτική μας πρόταση. Αυτό είναι που έχει κάνει το κόμμα μας σπουδαίο και χρήσιμο στον τόπο, μακριά από δημαγωγίες και λαϊκισμούς.

Υπάρχουν ψηφοφόροι μας που με τη στάση τους δηλώνουν τη δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους για πράγματα που τους στεναχώρησαν, για την απαξίωση της πολιτικής διαδικασίας. Πολλοί λένε, «παλιά δεν ήταν έτσι». Το αντιλαμβάνομαι, είναι μία στάση συνείδησης.

Υπάρχουν ψηφοφόροι μας που πίστευαν ότι υποστηρίζουν έναν ακόμα «δικό τους», συναγερμικό υποψήφιο, μιας ενδεχόμενης «διαφορετικού τύπου» συναγερμικής διακυβέρνησης, κάτι που αποδείχθηκε πώς δεν είναι έτσι.

Υπάρχουν και ψηφοφόροι μας που δεν με συμπαθούν προσωπικά. Και η επιλογή τους είναι βασισμένη σε συναισθηματικά και προσωπικά κριτήρια.

Σε όλες και όλους αυτούς έχω να πω το εξής: Είμαι ένας άνθρωπος καμιά φορά δύσκολος, το αναγνωρίζω. Είμαι ένας πολιτικός που έχει κληθεί πάρα πολλές φορές να διαπραγματευτεί, να πάρει σκληρές αποφάσεις και να φέρει λύσεις. Το δέχομαι ότι αυτές οι αποφάσεις κάποιους πλήγωσαν.

Αλλά, είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του και το έχει αποδείξει στα δύσκολα. Ένας πολιτικός που μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεγάλες απειλές που ορθώνονται μπροστά μας σήμερα. Που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια από το ναρκοπέδιο που απειλεί να τινάξει στον αέρα ό,τι έχουμε πετύχει με κόπο.

Είμαι ένας πολιτικός που έχει αποδείξει την ικανότητά του να φέρνει αποτελέσματα.

Ειδικά στα δύο μεγάλα προβλήματα που κινδυνεύουμε να μας αποσταθεροποιήσουν ως κοινωνία και ως κράτος: τα οικονομικά μας και το Κυπριακό.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως, λοιπόν, τα δικαιολογήμενα συναισθήματα αρκετών ψηφοφόρων μας. Το ερώτημα, όμως, των εκλογών δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει την εξουσία, αλλά τι κρίνεται για τη χώρα μας. Εκεί είναι η ουσία.

Έχω εμπιστοσύνη ότι στο τέλος θα δώσουν τη σωστή απάντηση για το αύριο της Κύπρου, αποφασίζοντας ποιος είναι ο πιο έξυπνος, ο πιο έμπειρος και ο πιο έτοιμος να διαχειριστεί τις τύχες τους και τις τύχες των παιδιών τους.

Από το αποτέλεσμα θα κριθούμε όλοι.

Φυσικό αέριο

Θα θέλαμε τις απόψεις σας σε θέματα ενέργειας. Πιστεύετε ότι η Κύπρος θα έπρεπε να φέρει και να εκμεταλλευθεί το δικό της φυσικό αέριο για παραγωγή ενέργειας;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε το μεταπολεμικό σύστημα ασφάλειας και έδειξε γλαφυρά τα στενά όρια της ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας.

Εμείς έχουμε τα δικά μας κοιτάσματα.

Η Τουρκία με την απαράδεκτη στάση της κρατά καθηλωμένες δικές μας σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποσότητες που θα μπορούσαν κατ’ ελάχιστον να συνεισφέρουν στις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας και της Ευρώπης, υπηρετώντας τη στρατηγική των πολλών εναλλακτικών δικτύων ενέργειας.

Τώρα, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Έχουμε ξανά μία ευκαιρία να φέρουμε στο τραπέζι τη δική μας πρόταση και να πείσουμε φίλους και συμμάχους ώστε να εφαρμοστεί.

Μία πρωτοβουλία που με αφορμή την ενέργεια μπορεί να ξεκλειδώσει το Κυπριακό. Με έχετε ακούσει να λέω δημόσια με τη λύση του Κυπριακού να μπουν όλες οι χώρες τις γειτονιάς μας στην ενεργειακή εξίσωση. Θέλουμε και την Τουρκία στο παιχνίδι. Μία Τουρκία, όμως, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες που διέπουν όλα τα πολιτισμένα κράτη.

Μήπως τελικά το μέλλον είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και μάλλον χάσαμε το τρένο της αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων;

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας δεν μπορεί να είναι μονομερής, ειδικά σήμερα που η αγορά ενέργειας έχει αλλάξει ριζικά μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία. Τα σχέδια της Ευρώπης για απαλλαγή από ορυκτά καύσιμα έχουν πλέον ορίζοντα το 2050 και από το 2030 σημαντική απεξάρτηση. Ωστόσο, την ίδια ώρα η ΕΕ προάγει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και την πράσινη οικονομία. Είμαστε σε μεταβατική περίοδο και θα πρέπει να διαβάσουμε σωστά τις εξελίξεις.

Από τη μία πλευρά έχουμε καταλύτη το φυσικό αέριο σε συνεργασία με φίλες χώρες της περιοχής και με τις ΗΠΑ, μία ιδέα που φτάνει έως και τη λύση, μέσω της εμπορικής σχέσης που μπορούμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία, την Αίγυπτο και σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, καταθέσαμε δημόσια την πολιτική μας θέση για τη νέα ενεργειακή και οικονομική πολιτική, την πράσινη, βιώσιμη οικονομία.

Η οποία είναι συνδεδεμένη με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, την ανεξαρτητοποίηση του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς, την ολοκλήρωση της πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης στο Βασιλικό, την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ρεύματος σε όλα ανεξαρτήτως τα κτήρια και την ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας μέσω καλωδίων με Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Αυτά είναι τα μεγάλα έργα που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Το ΓεΣΥ

Το ΓεΣΥ από τους περισσότερους θεωρείται ως μία μεγάλη κοινωνική κατάκτηση. Αν εκλεγείτε στην προεδρία θα θέλαμε να κατονομάστε τρεις κινήσεις που θα κάνατε για να το κάνετε καλύτερο.

Το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει εφαρμοστεί από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και μία ευλογία για τον τόπο μας. Εφαρμόζουμε το ΓεΣΥ για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες και ειδικά όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και θεραπείας.

Είναι μία κατάκτηση που πρέπει να διαφυλάξουμε προστατεύοντάς την από την υποβάθμιση και τη χρεοκοπία. Διασφαλίζοντας ότι το ΓεΣΥ θα είναι υγιές και οικονομικά βιώσιμο θα έχει καλούς γιατρούς, καλές υποδομές, τα σωστά φάρμακα, υπηρεσίες γρήγορες και υψηλού επιπέδου.

Το ΓεΣΥ πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο χωρίς να αλλάξουμε τη φιλοσοφία ή την αρχιτεκτονική του. Αυτή είναι η πρόκληση και όλα τα άλλα είναι λαϊκισμός.

Για να γίνει καλύτερο και βιώσιμο το σύστημα πρέπει, μεταξύ άλλων: α) να είναι σωστά εποπτευόμενο, β) να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας ενάντια στην κατασπατάληση και γ) το πιο βασικό, τη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Το οικιστικό πρόβλημα

Στην οικονομία ποιο είναι το πλάνο σας ώστε τα ενοίκια, αλλά και η αγορά σπιτιών να γίνουν πιο προσιτά στα νέα ζευγάρια;

Ο στόχος της προσιτής κατοικίας και ειδικά η απόκτησή της από νέα ζευγάρια έχει τεθεί επί τάπητος μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές.

Ακριβώς γιατί θέλουμε οι νέοι μας να απογαλακτιστούν από το πατρικό τους, να είναι σε θέση να ζήσουν και να συζήσουν ανεξάρτητα και αυτόνομα, να δημιουργήσουν το δικό τους νοικοκυριό και τη δική τους οικογένεια. Να έχουν, δηλαδή, τις ίδιες ευκαιρίες που είχαν οι προηγούμενες γενιές.

Η προσιτή κατοικία, ειδικά στα νέα ζευγάρια, είναι κυρίαρχη προτεραιότητά μας.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής με την εισαγωγή επιτυχημένων σχεδίων, όπως το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και το Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου, τα οποία επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε, συνδράμοντας, παράλληλα, στην καταπολέμηση της αστυφιλίας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Επιπρόσθετα, θέση μας είναι η οικονομική στήριξη νεαρών ζευγαριών και στις αστικές περιοχές.

Επιμένουμε στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης της πολιτικής για τη στέγαση, με την ενοποίηση όλων των σχετικών κρατικών δομών και υπηρεσιών κάτω από έναν φορέα που θα αποτελεί μετεξέλιξη του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης.

Η παραγωγή κοινωνικής στέγης και στέγης με προσιτό ενοίκιο θα επιταχυνθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματική με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, για τη δημιουργία σύγχρονων μεικτών περιοχών κοινωνικής και κανονικής στέγης που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις σημερινές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές απαιτήσεις. Με πολεοδομικά κίνητρα στους επαγγελματίες, με ταυτόχρονη υποχρέωση προσιτές τιμές στα δικαιούχα νεαρά ζευγάρια.

Επιπρόσθετα, με την παραχώρηση κρατικής γης ή και επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης θα μπορούμε να προσφέρουμε με ταχύτητα και χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά ιδιόκτητη στέγη σε εκτοπισμένους που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας ή ζουν σε κακής ποιότητας πολυκατοικίες.

Το μεταναστευτικό

Ποια θα ήταν τα πέντε πρώτα νέα μέτρα που θα παίρνατε αν κερδίζατε τις εκλογές για επίλυση του μεταναστευτικού;

Το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Απαιτεί σοβαρό χειρισμό σε όλα τα επίπεδα.

Υπάρχει η παγκόσμια διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης και των μαζικών ροών προς την Ευρώπη και τη Δύση. Ένα σύνθετο πρόβλημα χωρίς εύκολες απαντήσεις, που έχει να κάνει με την ελπίδα των ανθρώπων για καλύτερη ζωή, με την οικονομική δυσπραγία των τρίτων χωρών, τις περιφερειακές διενέξεις, την κλιματική αλλαγή, τις δημογραφικές εξελίξεις, την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογική διευκόλυνση.

Υπάρχει, όμως, και κάτι πολύ πιο κρίσιμο για εμάς: Η εργαλειοποίησή του από την Τουρκία ως μέρος ενός ακήρυκτου υβριδικού πολέμου για την απόσπαση γεωστρατηγικών ωφελημάτων απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Είναι στρουθοκαμηλισμός να μην αναγνωρίζει κάποιος το οργανωμένο σχέδιο που εκτελείται σήμερα από τον Έβρο έως την πράσινη γραμμή. Η πλειοψηφία των μεταναστευτικών ροών κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της ουδέτερης ζώνης, έχει οικονομικό χαρακτήρα και προέρχεται κατά κύριο λόγο από αφρικανικές χώρες.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν και θα έχουμε την ευκαιρία το επόμενο διάστημα να τα συζητήσουμε πιο αναλυτικά. Μπορούμε να δράσουμε συγκεκριμένα, τηρώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις μας, αλλά και την ίδια ώρα προβάλλοντας το γεγονός ότι η Κύπρος σηκώνει δυσανάλογο βάρος, όπως το έχουν παραδεχθεί οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ήδη αναλαμβάνω πρωτοβουλία μετά από σχετική συνεννόηση με την κυβέρνηση και με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, με τον οποίο συναντήθηκα πριν λίγες μέρες έχοντας στο επίκεντρο το μεταναστευτικό ζήτημα. Θα υπάρξουν κινήσεις και πρωτοβουλίες.

Πρώτα απ’ όλα απαιτείται η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, οι οποίες παραβιάζονται κατάφωρα. Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να επιδιώκουμε και να απαιτούμε την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στην περίπτωση της Κύπρου.

Πρέπει οι αποδεδειγμένα παράτυποι μετανάστες να μετεγκατασταθούν μέσω ενός προγράμματος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις χώρες καταγωγής τους ή σε άλλες χώρες της Ένωσης που μπορούν να τους διαχειριστούν. Εξάλλου, η Κύπρος είναι ενδιάμεσος σταθμός, δεν είμαστε χώρα τελικού τους προορισμού.

Πρέπει, λοιπόν, να εντοπιστούν όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα μας και να μετεγκατασταθούν σε δομές, που πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε, για να τροχοδρομούνται οι διαδικασίες απέλασής τους.

Η διαδικασία απέλασης δεν είναι απλή, εφόσον εκλείπει η συνεργασία πολλών αφρικανικών χωρών. Γι’ αυτό χρειάζεται να αναλάβουμε διεθνείς πρωτοβουλίες για τον επαναπατρισμό όσων παράνομα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και εγώ προσωπικά δεν θα μείνω στα λόγια. Δεν έχει νόημα να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας τα πάντα από την Ευρώπη.

Παράλληλα, απαιτείται περαιτέρω εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για να προβλέπει ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Την ίδια ώρα, είναι καίριος ο ρόλος των πολιτών με στόχο να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία. Προτείνουμε τη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν περιπτώσεις παρανομίας (αδήλωτη εργασία, ενοικίαση μη κατάλληλων υποστατικών κ.ο.κ.) ώστε να υποχρεώνονται και οι αρμόδιες αρχές να προχωρούν με την εφαρμογή των νομοθεσιών.

Περί διαφθοράς

Η Κύπρος είναι η χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες διαφθοράς στην ΕΕ. Πιστεύετε ότι αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε τους πιο διεφθαρμένους πολιτικούς ή διότι τελικά διεφθαρμένοι είναι και οι πολίτες που τους ψηφίζουν;

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: η διαφθορά δεν αποτελεί πρωτοφανές πρόβλημα για τη χώρα μας. Φαινόμενα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Η θεσμική θωράκιση θα περιορίσει τα φαινόμενα και θα συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας μας.

Δεν μπορούμε να επιτύχουμε τις τομές και τις ρήξεις που όλοι θέλουμε παραμένοντας στάσιμοι. Πρέπει ως πολιτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουμε τη λογική του άγονου συμπεράσματος. Να πάψουμε να αρκούμαστε να δείχνουμε το πρόβλημα. Να περάσουμε στη λογική της λύσης.

Οφείλουμε να προχωρήσουμε με το νομοθετικό πλαίσιο σε τέτοιο επίπεδο ώστε να την περιορίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Και σε αυτό το ζήτημα έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ξεκινώντας από το να γίνει μία ανοιχτή διακομματική συζήτηση για μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτό που θέλουμε είναι το Σύνταγμά μας να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή και να αναβαθμίζει τους ελέγχους και τις ισορροπίες. Μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να ανατρέπεται ο δικοινοτικός του χαρακτήρας και διασφαλίζοντας πλήρως τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Τη μεγαλύτερη διαφθορά τη δημιουργεί η διαδικασία. Γι' αυτό θέλω να απλοποιήσουμε και να ψηφιοποιήσουμε όλες τις επαφές του πολίτη με το κράτος, καταργώντας την πολυνομία, τη γραφειοκρατία και τη συστημική διαφθορά που τη συνοδεύει.

Μέσα από μία πύλη (gov.cy), με έναν κωδικό, μία ταυτότητα και την ηλεκτρονική υπογραφή, ο κάθε πολίτης και η κάθε επιχείρηση θα διεκπεραιώνει κάθε επαφή που έχει να κάνει με το κράτος σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόστος, με μία και μόνο επαφή για τον ίδιο σκοπό ή το ίδιο πιστοποιητικό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή