Πανίκος Παπανικολάου στον «Π»: Δεν έχασα μάχη σε εκλογές. Ο Μαυρογιάννης θα είναι ο νέος Πρόεδρος

ΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ Δημοσιεύθηκε 14.8.2022
Πανίκος Παπανικολάου στον «Π»: Δεν έχασα μάχη σε εκλογές. Ο Μαυρογιάννης θα είναι ο νέος Πρόεδρος
Ο Πανίκος Παπανικολάου είναι εκ των συντονιστών στο επιτελείο του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές του 2023.

«Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκεντρώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά, τις ικανότητες και έχει τις προτάσεις για να ηγηθεί της προοδευτικής αλλαγής που χρειάζεται η Κύπρος. Σε όλη τη δημόσια διαδρομή του υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζει σε συνέντευξή του στον «Π» ο Πανίκος Παπανικολάου, εκ των συντονιστών στο επιτελείο του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές του 2023. Επιπρόσθετα, ο κ. Παπανικολάου τονίζει ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι σειρά Προέδρων, ανάμεσά τους ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Νίκος Αναστασιάδης, έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Μαυρογιάννη και τον διόρισαν σε θέσεις-κλειδιά. Θέσεις απ’ όπου υπερασπίστηκε με συνέπεια το συμφέρον της πατρίδας μας». Επιπλέον, υποδεικνύει ότι ο κ. Μαυρογιάννης είναι άνθρωπος αδιαμφισβήτητης εντιμότητας και εξηγεί ότι από τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό ενόψει των προεδρικών. Ο Πανίκος Παπανικολάου είναι από τους πλέον επιτυχημένους Κύπριους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει ζήσει για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη, τον γνωρίζει και τον εκτιμά η κυπριακή παροικία, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και για πολλά χρόνια ήταν δραστήριο μέλος της κυπριακής ομογένειας και του ελληνοαμερικανικού λόμπι. Μάλιστα, έχει στενούς δεσμούς με τον ισχυρό φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και γνωρίζει προσωπικά τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Από τον Άγιο Δομέτιο στη Νέα Υόρκη

Πώς φτάσατε στις ΗΠΑ;

Γεννήθηκα το 1962 στη Λευκωσία και μεγάλωσα στον Άγιο Δομέτιο. Μετά τη στρατιωτική μου θητεία πήγα στις ΗΠΑ για να σπουδάσω πολιτικός μηχανικός, το 1981. Στην Αμερική έμεινα διότι, ενώ προγραμμάτιζα με τη σύζυγό μου να έρθουμε πίσω για να βαφτίσουμε και την κόρη μας το 1989, είδαμε ότι ήταν δύσκολο να εργοδοτηθούμε στον τομέα μας. Τότε μου πρόσφεραν 500 λίρες και λίγο πιο κάτω της συζύγου μου. Τότε είπαμε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Κύπρο, και συνέχισα να κάνω την έρευνά μου στο πανεπιστήμιο και να διδάσκω, ενώ δίδασκε και η σύζυγός μου στο πανεπιστήμιο. Φτιάξαμε σταδιακά την εταιρεία μας και μείναμε στη Νέα Υόρκη.

Διατηρήσατε δεσμούς με την Κύπρο;

Τόσο η σύζυγός μου όσο και εγώ που είχα εμπλακεί στα της ομογένειας ερχόμασταν συχνά στην Κύπρο και κρατήσαμε επαφές με την οικογένεια αλλά και με τους παιδικούς φίλους μας, οπότε δεν μας έλειψε η Κύπρος.

Και η πολιτική πώς μπήκε στη ζωή σας;

Από παιδί, δηλαδή πάντα, ήμουν ανήσυχο πνεύμα, διάβαζα εφημερίδες, ήμουν ενεργός, μάλιστα θυμάμαι όταν δολοφόνησαν στις αγγλικές Βάσεις έναν μαθητή έλαβα μέρος στις διαδηλώσεις. Γενικά ήμουν ενεργός, μέχρι που πήγα στην Αμερική. Εκεί τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα, μέχρι να σταθεροποιηθεί η ζωή μας, οπόταν και σταδιακά αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε στις ΗΠΑ. Αρχικά δημιουργήσαμε Έλληνες και Κύπριοι έναν σύνδεσμο και αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε, να κάνουμε διαλέξεις και ομιλίες με άτομα από την Κύπρο. Το 1990 ιδρύσαμε έναν πολιτιστικό σύλλογο οι Κύπριοι και από εκεί ξεκίνησα και στην Κυπριακή Ομοσπονδία που είχε ιδρυθεί το 1951, και αναπτύξαμε ένα σημαντικό έργο. Το 1991 εξελέγη πρώτη φορά στην Κυπριακή Ομοσπονδία και ασχοληθήκαμε με διάφορα ζητήματα, ενώ βοηθούσαμε φοιτητές κυπριακής καταγωγής με υποτροφίες. Βέβαια, μετά το 1974 και την εισβολή μπορώ να πω ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία ήταν ο οργανισμός ο οποίος τράβηξε, πιστεύω, το μεγαλύτερο φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την προώθηση του κυπριακού προβλήματος.

Σχέσεις με πολιτικούς

Μέσα από τη δράση σας στην Κυπριακή Ομοσπονδία αναπτύξατε στενές σχέσεις με Αμερικανούς πολιτικούς. Πώς βλέπουν τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και τη στασιμότητα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια;

Οπωσδήποτε όσο περνάει ο καιρός και μπαίνουν νέοι πολιτικοί, η νέα γενιά στον χώρο της πολιτικής, που δεν έζησαν τα γεγονότα ατονεί κάπως το ενδιαφέρον. Εξακολουθώ να έχω τις σχέσεις μου με διάφορους βουλευτές και γερουσιαστές και μπορώ να πω ότι η Κύπρος έχει αρκετούς φίλους. Το θέμα είναι αν αυτή η φιλία μπορεί να εξαργυρωθεί και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Η Αμερική έχει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, είναι πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και για να μπορέσεις να έχεις αποτέλεσμα πρέπει οι συγκυρίες να σε βοηθήσουν και τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα όταν έχεις απέναντί σου έναν εχθρό, όπως είναι η Τουρκία, διότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θεωρεί την Τουρκία έναν σημαντικό παράγοντα στην περιοχή, είτε είναι Δημοκρατικοί είτε Ρεπουμπλικάνοι.

Ο κ. Μενέντεζ έχει πιο ισχυρή θέση όμως…

Ο κ. Μενέντεζ είναι ξεχωριστή περίπτωση. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος λόγω χαρακτήρα και καταγωγής νιώθει πολύ πιο έντονα το τι συμβαίνει στην Κύπρο. Έχουμε πολύ καλές προσωπικές σχέσεις και έχει επισκεφθεί την Κύπρο πάρα πολλές φορές. Γνωρίζει το Κυπριακό και καταλαβαίνει σε όλη του τη διάσταση το πρόβλημα. Και είναι ο άνθρωπος ο οποίος δεν μετρά το πολιτικό κόστος εάν πιστεύει σε κάτι.

Πότε γνώρισα τον Ανδρέα;

Τον Ανδρέα Μαυρογιάννη πώς τον γνωρίσατε;

Τον κ. Μαυρογιάννη τον γνώρισα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ήταν διευθυντής του γραφείου του τότε υπ. Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, και ήταν η πρώτη θητεία του Προέδρου Κληρίδη. Εγώ τότε ήμουν αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας και μετά πρόεδρος και λόγω της συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων, πραγμάτων που υπήρχαν μεταξύ της παροικίας μας και της κυπριακής κυβέρνησης με το Υπουργείο Εξωτερικών, μιλούσαμε με τον αείμνηστο Μιχαηλίδη και γνώρισε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μετά υπηρέτησε για επτά χρόνια στον ΟΗΕ στην Αμερική και είχαμε μια καθημερινή συνεργασία και επαφή. Δημιουργήσαμε στενές σχέσεις, προσωπικές - φιλικές - οικογενειακές, και τα παιδιά του με τα παιδιά μου ήταν στην ίδια ηλικία. Και λόγω του ότι έπρεπε να γίνει στον ΟΗΕ για το Κυπριακό, έδεσε περισσότερο τη φιλία μας.

4297165831300846 10-1 (5)

Γιατί αποφασίσατε να στηρίξετε και να βοηθήσετε τον κ. Μαυρογιάννη ενόψει των προεδρικών; Μάλιστα, με σημαντικό ρόλο στο επιτελείο του.

Κοιτάξτε, δεν θέλω να πω ότι έχω αναλάβει όλη την οργάνωση του επιτελείου. Λόγω της στενής φιλίας και της αλληλοεκτίμησης που μας συνδέουν με τον κ. Μαυρογιάννη μού ανέθεσε έναν ρόλο στο επιτελείο του. Εγώ ποτέ δεν είχα ανάμειξη στα κομματικά κεκτημένα της Κύπρου και λόγω της θέσης μου ως πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας απέφευγα να παίρνω ανοιχτά θέση σε εκλογές. Πίστευα ότι δεν είναι σωστό να ανακατεύονται οι ομογενείς στα εσωτερικά της Κύπρου. Με την επιστροφή μου στην Κύπρο, το 2017, ωστόσο, άρχισα να βλέπω πράγματα τα οποία με ενοχλούσαν. Έβλεπα τεράστιες αδικίες που γίνονταν. Τεράστιες ελλείψεις του κράτους από πλευράς κοινωνικών παροχών και βοήθειας προς τα άτομα που είχαν ανάγκη. Αδικίες που γίνονταν σε θέματα που δεν μπορούσα να φανταστώ και μετά είχαμε ξεκινήσει με όλα αυτά τα σκάνδαλα διαφθορά κ.λπ. Οπότε, όταν ήρθαν τα πράγματα με τέτοιο τρόπο για να είναι υποψήφιος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προβληματιστήκαμε και είπαμε πως είναι η ώρα να κάνουμε κάτι.

Ο κ. Μαυρογιάννης έχει ένα προφίλ ανθρώπου χαμηλών τόνων, ένα προφίλ που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στην Κύπρο πάντως.

Κοιτάξτε, να σας πω κάτι. Αυτοί που φωνάζουν πολύ και κάνουν πολλή φασαρία δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Ο Ανδρέας μπορεί να είναι ένας ήρεμος και ευγενικός άνθρωπος, ήπιων τόνων, αλλά στη δουλειά του είναι σκυλί. Φάνηκε εξάλλου απ’ όταν ήταν η Κύπρο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να βγάλει από τον συνεργάτη του το 90% του. Αυτοί που φωνάζουν, πιστεύω, είναι και αυτοί που αποτυγχάνουν και στις επιλογές τους και στην καθοδήγηση και ξεκινούν να φωνάζουν γιατί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν αυτό που θέλουν. Τον κ. Μαυρογιάννη τον έχω ζήσει στα Ηνωμένα Έθνη σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και το 2004 στο δημοψήφισμα, και σε άλλες καταστάσεις. Πραγματικά είναι αξιοζήλευτος ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα προβλήματα, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τις θέσεις μας και πώς μπορεί να κερδίζει τον συνομιλητή του. Είχε μια τεράστια εκτίμηση στους κύκλους του ΟΗΕ. Παράδειγμα είναι και το γεγονός ότι πριν από πέντε-έξι χρόνια όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης χωρίς να υπάρχουν τα μέσα και τα λεφτά που είχαν οι ανθυποψήφιοί του έχασε μόλις για δύο ψήφους. Τον περασμένο χειμώνα εξελέγη στην πιο σημαντική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, από όλες τις χώρες με άνετη πλειοψηφία. Αυτό δείχνει ότι έχει και τις ικανότητες και τον χαρακτήρα και την αξιοπιστία, τα οποία χρειάζεται η Κύπρος αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό.

Ο κ. Μαυρογιάννης θεωρείται ένας εξαιρετικός τεχνοκράτης, ο οποίος όμως δεν προέρχεται από κάποιο κόμμα. Η κυπριακή κοινωνία, πιστεύετε, μπορεί να στηρίξει μια τέτοια υποψηφιότητα, δεδομένου ότι δεν είναι κομματικό στέλεχος ο κ. Μαυρογιάννης αλλά στηρίζεται από το ΑΚΕΛ;

Είναι αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή, πρέπει να γίνουν οι τομές. Νομίζω τα τελευταία χρόνια μας έχουν διδάξει πολλά. Όμως, έχει η Κύπρος το παράδειγμα του Γιώργου Βασιλείου. Ξέρω πολύ καλά πως δεν αμφισβητεί κανένας ότι ήταν ίσως από τους καλύτερους Προέδρους που έχουν περάσει από την Κύπρο.

Άρα ο κ. Μαυρογιάννης στόχος είναι να είναι ο «νέος» Γ. Βασιλείου;

Όχι, σαφώς. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Έχει τις ιδέες, τις απόψεις και την προσωπικότητά του. Απλώς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τι φέρνει στο τραπέζι; Φέρνει ένα βιογραφικό το οποίο λέει ότι έχει άριστες σπουδές, έχει μια καριέρα στο Υπ. Εξωτερικών που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, έχει ικανότητες τουλάχιστον στα θέματα του Κυπριακού που έχουν αναγνωρίσει όλοι οι Πρόεδροι, από τον Πρόεδρο Βασιλείου και μετά. Αυτό από μόνο του θεωρώ πως λέει πολλά. Και εάν πάνω σε αυτά προσθέσουμε τον χαρακτήρα του, ότι είναι τίμιος, δίκαιος και καθαρός και με προοδευτικές απόψεις, αλλά και που νιώθει τον συνάνθρωπό του, νομίζω ότι έχεις ένα πακέτο που σε κάνει να νιώθεις σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή είναι το άτομο που χρειάζεται η Κύπρος για την επόμενη μέρα.

Ήταν, όπως είπατε, στενός συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη. Σε τι διαφοροποιείται ο ίδιος από τον Πρόεδρο;

Δεν είναι θέμα να διαφοροποιηθεί ή όχι. Ο εκάστοτε διαπραγματευτής κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠτΔ και τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν είναι αυτός που καθορίζει την πολιτική και το τι θα γίνει. Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός. Δεν ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι ανεξάρτητος όμως, αφού στηρίζεται από το ΑΚΕΛ;

Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Το ΑΚΕΛ αποφάσισε να στηρίξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη βάσει του ποιος είναι, τι πρόσφερε, τι πιστεύει κ.λπ. Υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχει ταύτιση απόψεων και υπάρχουν ίσως και κάποια θέματα που μπορεί να υπάρχει μια μικροδιαφορά στον τρόπο προσέγγισης αλλά όχι σε θέματα ουσίας. Και τουλάχιστον η εμπειρία μας μέχρι στιγμής με το ΑΚΕΛ είναι ότι σέβονται απόλυτα τον ανεξάρτητο υποψήφιο, δεν επεμβαίνουν και δεν παρεμβαίνουν στα θέματα που συζητούμε και κάνουμε και οπωσδήποτε υπάρχει πάντοτε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και διαβουλεύσεων.

Ο κόσμος του ΑΚΕΛ

Ο κόσμος του ΑΚΕΛ πώς αντιμετωπίζει τον κ. Μαυρογιάννη;

Πρώτα από όλα ο κόσμος του ΑΚΕΛ έχει κάθε δικαίωμα να είναι δύσκολος και καχύποπτος και αυστηρός. Όμως, αυτό που έχουμε εισπράξει εμείς είναι μια διάχυτη επιθυμία του κόσμου για αλλαγή. Ο κόσμος γενικά, όχι μόνο του ΑΚΕΛ, παλεύει για μια αλλαγή και βλέπει ότι στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη η ηγεσία του κόμματος έχει επιλέξει ένα άτομο που μπορεί να τους δώσει μια ελπίδα για το αύριο. Βλέπει ότι είναι μια επιλογή νίκης και εμείς αυτό που εισπράξαμε τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα που έχουμε ξεκινήσει να είμαστε σε καθημερινή βάση έξω είναι ένας ενθουσιασμός, είναι μια πραγματική προσπάθεια από τον κόσμο του ΑΚΕΛ να βοηθήσει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και εκείνο το οποίο πραγματικά μας εκπλήσσει είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος που προσφέρθηκε να βοηθήσει ανιδιοτελώς.

Πώς βλέπετε τις δημοσκοπήσεις; Τι μηνύματα λαμβάνετε;

Είναι πολύ νωρίς να φανεί η τάση του κόσμου, πιστεύω. Οι μηχανές των μεγάλων κομμάτων δεν πήραν ακόμη φουλ στροφές και θα ξεκαθαρίσουν, πιστεύω, μετά τον Οκτώβριο τα πράγματα. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Σε προσωπικές εκστρατείες στις ΗΠΑ, αλλά και στις εκστρατείες που έλαβα μέρος, δεν έχασα. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε, και είμαι αισιόδοξος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

Επιστολή Στεφάνου στον Κεραυνό για πράσινη φορολογία: Ζητά αναβολή νέων φόρων και συζήτηση αντισταθμιστικών μέτρων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Στεφάνου στον Κεραυνό για πράσινη φορολογία: Ζητά αναβολή νέων φόρων και συζήτηση αντισταθμιστικών μέτρων

Επιστολή Στεφάνου στον Κεραυνό για πράσινη φορολογία: Ζητά αναβολή νέων φόρων και συζήτηση αντισταθμιστικών μέτρων

Εξώδικο 4000 ευρώ σε 49χρονη για παράνομη κατοχή αδασμολόγητων προϊόντων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξώδικο 4000 ευρώ σε 49χρονη για παράνομη κατοχή αδασμολόγητων προϊόντων

Εξώδικο 4000 ευρώ σε 49χρονη για παράνομη κατοχή αδασμολόγητων προϊόντων