Το στραπάτσο έτρεψε τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε φυγή από τα debates

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 12.8.2022
Το στραπάτσο έτρεψε τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε φυγή από τα debates
Εκτός των debates που προγραμματίζει το ΡΙΚ για τον Σεπτέμβρη αποφάσισε να μείνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ακυρώνοντας, παρά την αρχική συγκατάθεσή του, τη συμμετοχή του και στα 4 που θα λάμβανε μέρος. Έκδηλη η προσπάθειά του να αποφύγει την πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση με τους ανθυποψηφίους του, η οποία προφανώς εκτιμά ότι αναδεικνύει τις αδυναμίες του.

Σε κατάσταση πανικού φαίνεται να βρίσκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης και το επιτελείο του όσο βλέπουν ότι η υποψηφιότητά του, μετά την παταγώδη αποτυχία του στο πρώτο debate του ΡΙΚ, αλλά και τις αποκαλύψεις για τη διοχέτευση κονδυλίων της διαφώτισης για προβολή προσωπικών δραστηριοτήτων του ιδίου αλλά και της ομάδας «MFA and Friends» την οποία συνέστησε για τον ίδιο σκοπό, αρχίζει να παίρνει την κάτω βόλτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εκτιμώντας προφανώς ότι η παρουσία του σε κοινές συζητήσεις με άλλους υποψήφιους τον αφήνει εκτεθειμένο, αποφάσισε ξαφνικά να ακυρώσει τη συμμετοχή του σε όλα τα debates που προγραμματίζει το ΡΙΚ για τον Σεπτέμβριο και για τα οποία το επιτελείο του είχε δώσει κατ΄αρχάς θετική απάντηση.

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΡΙΚ, ο Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τη διεύθυνση του ΡΙΚ για την άρνησή του να συμμετάσχει και στα 4 debates που θα λάμβανε μέρος τον Σεπτέμβρη, μόλις προχθές 10 Αυγούστου, επικαλούμενος περιοδείες που θα έχει σε όλη την Κύπρο, προκαλώντας αναστάτωση στον όλο προγραμματισμό του ιδρύματος, ο οποίος θεωρείτο «κλειδωμένος», αφού παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους, τον είχαν αποδεχτεί όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι Πρόεδροι.

Συγκεκριμένα, με βάση τον προγραμματισμό που έγινε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετείχε στο δεύτερο debate που είχε προγραμματιστεί για τις 8 Σεπτεμβρίου, μαζί με τους Ανδρέα Μαυρογιάννη, Γιώργο Κολοκασίδη και Αχιλλέα Δημητριάδη, στο debate της 15ης Σεπτεμβρίου μαζί με τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, στο debate της 22ας Σεπτεμβρίου μαζί με τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Χρίστο Χρίστου και στο τελευταίο για τον Σεπτέμβρη debate στις 29 Σεπτεμβρίου, μαζί με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ακύρωσε όλες τις συμμετοχές του και όχι 1 ή 2 συγκεκριμένες, δείχνει ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται με πρακτικές δυσκολίες, αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή να αποφύγει τις πρόσωπο με πρόσωπο συζητήσεις με τους ανθυποψήφιούς του, γεγονός πρωτοφανές για τα προεκλογικά χρονικά της χώρας, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο όπου ένας υποψήφιος Πρόεδρος δείχνει τόσο απροκάλυπτα την ατολμία του να βρεθεί αντιμέτωπος σε συζητήσεις με τους ανθυποψηφίους του.

Υπενθυμίζεται ότι όταν πρωτάρχισαν οι συζητήσεις για την ανάγκη διενέργειας debates μεταξύ των υποψηφίων, για να δοθεί έτσι η ευκαιρία στους ψηφοφόρους να ακούσουν και να συγκρίνουν τους υποψήφιους και τις θέσεις και επιχειρήματά τους, το επιτελείο Χριστοδουλίδη ήταν αρνητικό, επικαλούμενο διάφορες προφάσεις. Όταν ωστόσο διαπιστώθηκε ότι όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν θετικοί σε κάτι τέτοιο και άρχισαν κάποιες επαφές μεταξύ τους για να διευθετηθούν αυτά τα debates, το επιτελείο Χριστοδουλίδη υποχρεώθηκε να ακολουθήσει, συμμετέχοντας μάλιστα σε διάφορες συσκέψεις για το θέμα αυτό, ωστόσο, τώρα αποδεικνύει ότι ουδέποτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιθυμούσε και ήταν έτοιμος για διάλογο με τους ανθυποψηφίους του.

Σφυροκόπημα από συνυποψηφίους

Έντονη ήταν η αντίδραση άλλων υποψηφίων, αλλά και κομμάτων για την ενέργεια του Ν. Χριστοδουλίδη να «δραπετεύσει» από τα debates. Σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αφού διερωτάται αν και αυτό είναι μέρος του «νέου πολιτικού ήθους» που ευαγγελίζεται ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζει ότι «η δημοκρατία, ο διάλογος και κυρίως η ίδια η Κύπρος και οι προκλήσεις της δεν προάγονται από κρυπτόμενους, αλλά από δημοκράτες ηγέτες που έχουν το θάρρος και την παρρησία να στέκονται μπροστά στον λαό».

Σε προσωπική επίσης δήλωσή του, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθαρίζει πως ανεξάρτητα από την αναίρεση των συμφωνηθέντων εκ μέρους του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο ίδιος δηλώνει την ετοιμότητά του να συμμετέχει στις τηλεοπτικές συζητήσεις όπως συμφωνήθηκαν, έστω και στην απουσία του και ότι είναι «έτοιμος και για όποια επιπρόσθετη συζήτηση ζητήσουν τα ΜΜΕ, ακυρώνοντας προγραμματισμένες υποχρεώσεις μου για να συμμετάσχω».

Σε δική του ανακοίνωση, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρει ότι επιβεβαιώνει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις, τόσο στο ΡΙΚ όσο και σε άλλους σταθμούς, με βάση τους κανόνες και ρυθμίσεις που διασφαλίζουν δίκαιη μεταχείριση και δημοκρατική συζήτηση και τονίζει πως «έχουμε υποχρέωση να θέσουμε τις απόψεις μας στην κρίση των πολιτών με απόλυτο σεβασμό».

Ιδιαίτερα καυστικός είναι ο υποψήφιος για την προεδρία, Μάριος Ηλιάδης, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως «υποψήφιο-φάντασμα» και τονίζει: «Είτε το θέλει είτε όχι, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συρθεί – αργά ή γρήγορα - μπροστά στον κυπριακό λαό και εκεί θα αποκαλυφθεί η γύμνια των ανύπαρκτων ιδεών και προτάσεών του. Δεν μπορεί να φτάσει στο τέρμα της προεκλογικής διαδρομής ως υποψήφιος – φάντασμα». «Ο κ. Χριστοδουλίδης», προσθέτει ο Μ. Ηλιάδης, «επιλέγει ξανά τον δρόμο της σιωπής, περιφρονώντας με πρωτοφανή προκλητικότητα, όχι μόνο τους ανθυποψηφίους του, αλλά κυρίως το σύνολο του λαού, τον ανώνυμο πολίτη ο οποίος έχει τη φιλοδοξία και την ανάγκη να ακούσει και να συγκρίνει όλους τους υποψηφίους».

Ο επίσης υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης αναφέρει πως οι προφάσεις που επικαλείται ο κ. Χριστοδουλίδης «αποτελούν εμπαιγμό και περιφρόνηση προς όλους τους υποψηφίους και τον κυπριακό λαό» και τονίζει πως στην πραγματικότητα ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι «θα κληθεί να υπερασπιστεί αντιφατικές ή και θολές θέσεις τις οποίες διατύπωσε σε διαφορετικό χρόνο. Άλλα είπε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον υποστηρίζουν, άλλα είπε σε συναγερμικούς υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα του και της κυβέρνησης Αναστασιάδη».

Επίσης, η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος - Για την Κύπρο», η οποία στηρίζει την υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη, «ευχαριστεί» τον Νίκο Χριστοδουλίδη «που φανερώνει επιτέλους το πραγματικό σχέδιο της προεκλογικής του εκστρατείας: το κρυφτό», και προσθέτει πως «είναι πλέον πασιφανές ότι υπάρχει έλλειψη οράματος, θέσεων και προτάσεων εκ μέρους του συγκεκριμένου υποψηφίου και αυτό τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εκλογική αποτυχία».

Πώς απαντά το επιτελείο του

Στις έντονες επικρίσεις υπήρξε αντίδραση από το επιτελείο Χριστοδουλίδη, με την εκπρόσωπό του Μαριλένα Ευαγγέλου να επιχειρεί με ανάρτησή της στο Twitter να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Ο κ. Χριστοδουλίδης», γράφει, «έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετέχει στα debates, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, με στόχο τη συμμετοχή σε ένα debate σε κάθε κανάλι κάθε μήνα. Μάλιστα, προσθέτει, «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήδη μετά από σχετική πρόσκληση των τηλεοπτικών σταθμών ΡΙΚ, Omega και Sigma, έχουν μέχρι στιγμής καθοριστεί για τον μήνα Οκτώβριο τρεις συμμετοχές του κ. Χριστοδουλίδη σε debates».

Η θέση πάντως για συμμετοχή «σε ένα debate σε κάθε κανάλι κάθε μήνα» είναι μία καινούργια προσέγγιση από πλευράς επιτελείου Χριστοδουλίδη, αφού μέχρι πρότινος δεν είχαν εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη για τη συμμετοχή του στα 4 debates του ΡΙΚ, παράλληλα με τις εμφανίσεις του σε άλλα κανάλια.

Κάτω από το 30% ο Χριστοδουλίδης

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της Cypronetwork δείχνει ότι μετά το debate στο ΡΙΚ η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη άρχισε να ξεφουσκώνει, παρότι εξακολουθεί να παραμένει πρώτος, με τα ποσοστά του να περιορίζονται στο 27,7% σε σχέση με 42% με βάση την πρώτη δημοσκόπηση της εταιρείας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η δημοσκόπηση, που ήταν συνδρομητική και διεξήχθη την περίοδο 18 έως 29 Ιουλίου 2022, μετά δηλαδή το πρώτο debate του ΡΙΚ, kai παρουσίασε χθες η εφημερίδα «Αλήθεια», δείχνει τον κ. Χριστοδουλίδη να προηγείται, αλλά με πολύ πιο χαμηλά ποσοστά από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο, έναν μήνα πιο πριν. Ο Ν. Χριστοδουλίδης εξασφάλισε 27,7% τον Ιούλιο έναντι του 34,6% του προηγούμενου μήνα. Το ποσοστό του Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν 17,7% και του Ανδρέα Μαυρογιάννη 15,5%.

Η δημοσκόπηση της CMRC δείχνει τον κ. Χριστοδουλίδη να απέχει 10 εκατοστιαίες μονάδες από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, σε σύγκριση με 15% που ήταν τον Ιούνιο και άνω των 20% που ήταν στο προηγούμενο διάστημα. Η ψαλίδα μεταξύ των δύο πρωτοπόρων υποψηφίων όλο και σμικρύνεται, φαινόμενο που παρατηρείται και στη διεισδυτικότητα ενός έκαστου στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα με ποσοστό διείσδυσης στον Δημοκρατικό Συναγερμό 55%, όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου περιοριζόταν σε ποσοστά γύρω στο 30%. Στη δημοσκόπηση της CMRC, τον Αβέρωφ Νεοφύτου επιλέγει το 57,9% του ΔΗΣΥ και τον Νίκο Χριστοδουλίδη το 25,8%.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές

Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...
ΚΥΠΡΟΣ

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
ΚΥΠΡΟΣ

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων
ΚΥΠΡΟΣ

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
ΚΥΠΡΟΣ

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων