Το βαν Ντίλιαν και οι «κοριοί» της Αθήνας - Ούτε λέξη δεν ειπε ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις με predator

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ Δημοσιεύθηκε 9.8.2022
Το βαν Ντίλιαν και οι «κοριοί» της Αθήνας - Ούτε λέξη δεν ειπε ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις με predator
Ξανανοίγει το θέμα της δραστηριότητας εταιρειών Ισραηλινών που παράγουν λογισμικά παγίδευσης κινητών τηλεφώνων. Ζητούνται εξηγήσεις από κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή δήλωσή του περιορίστηκε μόνο στην υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), αποφεύγοντας κάθε αναφορά στη χρήση του λογισμικού Predator για παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για την πτυχή που αφορά και την Κύπρο, καθώς εμπλέκεται ο όμιλος εταιρειών Intellexa που δημιουργήθηκε από τον Ταλ Ντίλιαν, που απασχόλησε την κυπριακή κοινή γνώμη με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Παράλληλα, μετά από πολλές ημέρες σιωπής εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις για τον ρόλο του Ντίλιαν και της Intellexa στη Κύπρο και τον τρόπο με τον οποίο έτυχε χειρισμού η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Από την πλευρά τη κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας διατηρείται τακτική απόλυτης σιωπής, παρά τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις στην Ελλάδα.

ΑΚΕΛ: Να σπάσει η ομερτά

Χθες το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του κάνει λόγο για ομερτά γύρω από τις υποκλοπές και ζητά να σπάσει. Όπως αναφέρεται, παρά το ότι η δημόσια ζωή στην Ελλάδα συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, οδηγώντας σε παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του Συναγερμού «δεν συγκινείται από το γεγονός ότι όλα βοούν ότι η Κύπρος συνδέεται με την υπόθεση αυτή. Όλα δείχνουν να καταλήγουν και πάλι στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης του διαβόητου κατασκοπευτικού μαύρου βαν, τη δράση του οποίου κατήγγειλε το ΑΚΕΛ το 2019. Η εταιρεία που δημιούργησε το λογισμικό των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα έχει ιδρυτή τον πρώην Ισραηλινό κατάσκοπο Ταλ Ντίλιαν, βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση του μαύρου βαν».

Τονίζει ακόμα πως η κυβέρνηση «ποτέ δεν απάντησε για τους πραγματικούς δεσμούς της Αστυνομίας και της ΚΥΠ με τις εταιρείες των Ισραηλινών κατασκόπων, Άβνι και Ντίλιαν. Ποτέ δεν απάντησε για το πώς βρέθηκε στην Κύπρο ο εξοπλισμός του κατασκοπευτικού βαν και τη σχέση του με τα παγκόσμια κατασκοπευτικά δίκτυα».

Το ΑΚΕΛ ζητάει εξηγήσεις και από τη Νομική Υπηρεσία, «για την απόφασή της να απαλλάξει τον Ταλ Ντίλιαν και όλα τα άλλα πρόσωπα από τις κατηγορίες, κλείνοντας την υπόθεση με ένα αστείο πρόστιμο 76 χιλιάδων ευρώ στην εταιρεία. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι ποτέ δεν απαντήθηκε η σκανδαλώδης σύγκρουση συμφέροντος που προκύπτει από το γεγονός ότι βοηθός γενικός εισαγγελέας που ανέλαβε τον χειρισμό των ποινικών υποθέσεων συνδεόταν επαγγελματικά με τους ύποπτους πρωταγωνιστές».

Απαντήσεις άνευ απαντήσεων

Η βουλεύτρια των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, με ανάρτησή της το Twitter υπενθυμίζει ότι είχε ζητήσει εξηγήσεις για τη σύνδεση της Κύπρου με λογισμικά παρακολουθήσεων και προσφάτως υπέβαλε ακόμα δύο ερωτήσεις. Οι απαντήσεις που είχε λάβει στα ερωτήματα που είχε θέσει το 2021 θα μπορούσαν να περιγραφούν ως «μη απαντήσεις», καθώς τα αρμόδια υπουργεία (Δικαιοσύνης και Εμπορίου) υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο που να αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Στις ερωτήσεις της κ. Ατταλίδου το 2021 είχαν ζητηθεί εξηγήσεις για την εταιρεία NSO που εμπορεύεται το λογισμικό Pegasus και την πιθανή σχέση της με την υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν. Η υπ. Δικαιοσύνης διαβίβασε στην κ. Ατταλίδου απλώς τις θέσεις της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις οποίες, η εταιρεία NSO δεν αποτέλεσε αντικείμενο διερεύνησης στο πλαίσιο της υπόθεσης του βαν και δεν είχε «τεθεί ενώπιον της ανακριτικής ομάδας οποιοδήποτε αίτημα ή αναφορά από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις έρευνες για την εν λόγω υπόθεση».

Κατά την Αστυνομία, «δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε μαρτυρία που να καταδεικνύει ότι οι ύποπτοι στη συγκεκριμένη υπόθεση προέβαιναν σε κατασκοπεία μέσω του λογισμικού Pegasus ή οποιουδήποτε άλλου λογισμικού» και «δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει το συγκεκριμένο βαν με την υπόθεση Pegasus».

Σήμερα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης σε σχέση με τα λογισμικά παρακολούθησης και την έρευνα που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ εξηγήσεις και λογοδοσία ζήτησε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης. Επίσης, ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης κάλεσε τον γεν. εισαγγελέα να τοποθετηθεί σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε την αναστολή της ποινικής δίωξης του Ταλ Ντίλιαν.

Αν ήξερα...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή δήλωσή του παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τους λόγους που κάτι τέτοιο κρίθηκε αναγκαίο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν πήρε αποστάσεις από την ενέργεια της ΕΥΠ, καθώς τη χαρακτήρισε νόμιμη και με την έγκριση ανώτατου δικαστικού. Έκανε όμως λόγο για ελλιπή χειρισμό από την ΕΥΠ, ξεκαθαρίζοντας ότι «μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα, και αν το γνώριζα δεν θα το επέτρεπα ποτέ». Εξήγγειλε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για εξέταση της υπόθεσης. Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ολίσθημα την ενέργεια της ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να μηδενιστεί το σημαντικό και μετρήσιμο έργο της στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Είπε πως «υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη».

Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην απόπειρα παράνομης παγίδευσης του Ν. Ανδρουλάκη και της παγίδευσης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το λογισμικό Predator της εταιρείας Intellexa.

Θέμα για τις Φυλακές

Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γ. Γεωργίου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το λογισμικό Pegasus, με αφορμή τις αποκαλύψεις στην Ελλάδα ζήτησε όπως οργανωθεί άμεσα μια διερευνητική αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση. Ενημέρωσε παράλληλα το προεδρείο τις Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο για το θέμα των παρακολουθήσεων στις Κεντρικές Φυλακές, μετά την παραδοχή της υπουργού Δικαιοσύνης. Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο κ. Γεωργίου αναφέρει: «Μια επιστολή που διέρρευσε, με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2022, που εστάλη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς το Τμήμα Φυλακών, επαναλαμβάνει τις οδηγίες γραπτώς, ενισχύοντας την ιδέα ότι το υπουργείο θέλει να αναβαθμίσει το λογισμικό ώστε να περιλαμβάνει δυνατότητες παρακολούθησης αντί για παρεμβολές».

Ο Γ. Γεωργίου στην επιστολή του επισημαίνει ότι αυτές οι νέες αποκαλύψεις, αλλά και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά, αποκαλύπτουν ένα πιθανό τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ζήτησε όπως η υπόθεση τεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής PEGASUS.

Καμία αντίδραση

Εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπήρξε κανένα απολύτως σχόλιο για τις αποκαλύψεις που συνδέουν τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator με την Κύπρο λόγω της εμπλοκής της εταιρείας Intellexa και του Ταλ Ντίλιαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κατασκοπευτικό βαν που διέθετε η εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν στην Κύπρο και διαφήμιζε μέσω του Forbes, είχε ακριβώς τις δυνατότητες οι οποίες αποκαλύπτεται ότι διαθέτει το Predator. Τότε είχε καταγγελθεί ότι το συγκεκριμένο όχημα είχε τύχει χρήσης από την Αστυνομία. Επίσης, ποτέ δεν εξηγήθηκε με τις οδηγίες ποιων τα μηχανήματα εισήχθησαν στηΝ Κύπρο ως μετεωρολογικός εξοπλισμός.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια»: Λετυμπιώτης για πληροφορίες περί μεταφοράς πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια»: Λετυμπιώτης για πληροφορίες περί μεταφοράς πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου

«Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια»: Λετυμπιώτης για πληροφορίες περί μεταφοράς πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Τι συνέβη τελικά στο Ισφαχάν; Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Τι συνέβη τελικά στο Ισφαχάν; Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Τι συνέβη τελικά στο Ισφαχάν; Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Χτύπημα από τους Anonymous στον ισραηλινό στρατό: «Χακάραμε 250.000 έγγραφα του IDF»
ΚΟΣΜΟΣ

Χτύπημα από τους Anonymous στον ισραηλινό στρατό: «Χακάραμε 250.000 έγγραφα του IDF»

Χτύπημα από τους Anonymous στον ισραηλινό στρατό: «Χακάραμε 250.000 έγγραφα του IDF»

€1,6 εκατ. για αγορά 35 οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους - Η επιστολή του Υπουργείου Μεταφορών προς τη Βουλή
ΚΥΠΡΟΣ

€1,6 εκατ. για αγορά 35 οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους - Η επιστολή του Υπουργείου Μεταφορών προς τη Βουλή

€1,6 εκατ. για αγορά 35 οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους - Η επιστολή του Υπουργείου Μεταφορών προς τη Βουλή

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο δραπέτης των Κεντρικών Φυλακών
ΚΥΠΡΟΣ

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο δραπέτης των Κεντρικών Φυλακών

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο δραπέτης των Κεντρικών Φυλακών