Όλοι λένε ότι θέλουν έναν Πρόεδρο τίμιο!

ΚΡΙΤΩΝΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ Δημοσιεύθηκε 7.8.2022
Όλοι λένε ότι θέλουν έναν Πρόεδρο τίμιο!
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο πιο τίμιος πολιτικός που δεν έχει καμιά σχέση με τη διαφθορά, είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης 

Στερεότυπη η απάντηση όλων των Κυπρίων σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαμε μέχρι στιγμής για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Ορθώς όλοι κατανοούν το πρόβλημα αυτής της διακυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από τη διαφθορά, οπότε αξιολογούν ως πρώτο ζητούμενο στα προσόντα του νέου Προέδρου την τιμιότητα.

Ποιον θεωρούν ως τον πιο τίμιο υποψήφιο όσοι Κύπριοι απαντούν στις δημοσκοπήσεις; Αναμφίβολα ο πιο τίμιος, ο πιο καθαρός, αυτός που θα οδηγήσει την Κύπρο μπροστά, είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντούν.

Ο Αβέρωφ, σύμφωνα με σειρά focus group που έγιναν, είναι ο πολιτικός που «όποια πέτρα σηκώσεις θα τον βρεις από κάτω», για τον Μαυρογιάννη λένε ότι φαίνεται τίμιος αλλά δεν τον ξέρουν, για τους υπόλοιπους υποψηφίους δεν έχουν άποψη. Διεφθαρμένα, σύμφωνα πάντα με την άποψη των περισσότερων Κυπρίων όπως αυτή καταμετράται στις έρευνες, είναι και όλα σχεδόν τα κόμματα και οι ηγέτες τους. Ας μην μιλήσουμε για τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πόσο τίμιος

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με σειρά ανακοινώσεων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, είναι «ο ηγέτης της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης που πέρασε από την Κύπρο». Στη σκιά του δέντρου της διαφθοράς παρ' όλα αυτά, κατέφερε να βλαστήσει ένα λευκό λουλούδι, άμωμο και αμόλυντο. Το πρωτοπαλίκαρο του κ. Αναστασιάδη, δηλαδή ο κ. Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Μαρίνο Σιζόπουλο είναι ο πιο τίμιος πολιτικός, γι' αυτό και τον επέλεξαν ως υποψήφιό τους. Ο Αρχιεπίσκοπός μας τον θεωρεί ως τον νέο Μακάριο, κάποιοι ρωσόφιλοι μητροπολίτες τον θεωρούν «παιδί της Εκκλησίας» και τον στηρίζουν, ενώ και η κ. Ελένη Θεοχάρους με τις 4 συντάξεις, αποφάσισε να τον στηρίξει. Κοντά σε αυτούς και πλήθος λαού. Ένα ποσοστό 15% του ΑΚΕΛ, τους οποίους το δίδυμο Κατσουρίδη -Λιλλήκα από το 2004 έχουν μετατρέψει σε αριστερούς -πατριώτες -εθνικιστές για να υποστηρίξουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο, και βεβαίως ένα 40% του ΔΗΣΥ. Κάποιοι από αυτούς επειδή δεν θέλουν τον Αβέρωφ και ανήκουν στις ομάδες Αναστασιάδη, που θέλει να κυβερνά μέσω Χριστοδουλίδη για ακόμα 10 χρόνια, και βεβαίως διάφοροι πολιτικοί και παράγοντες οι οποίοι κατήλθαν σε εκλογές με τον ΔΗΣΥ και έχασαν. Αυτοί θα είναι η μαγιά για το νέο Λαϊκό Κόμμα που θα δημιουργήσει εκών άκων ο Νίκος Χριστοδουλίδης αν εκλεγεί για να τους βολέψει.

Τι κυβέρνηση;

Όλοι αυτοί πρέπει να βολευτούν, διότι αν εκλεγεί ο κ. Χριστοδουλίδης, στην πρώτη του πενταετία θα μπορούσε να βολέψει μόνο γύρω στα 1.000 άτομα: Υπουργούς, ανεξάρτητους αξιωματούχους, μέλη ημικρατικών, μέχρι και μουκτάρηδες των κατεχόμενων δήμων.

Από την άλλη, και κρίνοντας από όλους αυτούς που υποστηρίζουν τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, έχει κάποιος αμφιβολίες ποιους θα διορίσει αν εκλεγεί; Οδεύουμε σε μια διακυβέρνηση με στελέχη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, με έμπιστους διαφόρων αρχιερέων της Εκκλησίας, με κάποιους καιροσκόπους που θέλουν να δημιουργήσουν νέο κόμμα για να ανελιχθούν. Όλοι αυτοί συνιστούν αυτό που διαφημίζει ο κ. Χριστοδουλίδης, «Δύναμη που μας Ενώνει». Μήπως πιο σωστό μήνυμα θα ήταν «Καιροσκόποι όλης της Κύπρου ενωθείτε»;

Αν στους πιο πάνω συμπεριλάβουμε και μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών που τους είδαμε να αγκαλιάζουν τον κ. Χριστοδουλίδη σε εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, επιχειρηματίες οι οποίοι αν είχαμε δικαιοσύνη ίσως θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή, τότε το σύνθημα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί ελαφρά σε «Φαταούλες όλης της Κύπρου Ενωθείτε».

Ας μην θεωρηθεί

Προς Θεού, ας μην θεωρηθεί ότι ο γράφων θεωρεί τον κ. Χριστοδουλίδη χειρότερο από άλλους κομματάρχες τους οποίους ο λαός εν πολλοίς δικαίως έχει απαξιώσει. Αυτό που υπάρχει, είναι η κάθετή μας διαφωνία με αυτό που επιχειρεί να περάσει, ως μια καλοσχεδιασμένη προπαγάνδα, ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι είναι καλύτερος από τους άλλους. Κάθε σκεπτόμενος Κύπριος βέβαια, αν προβληματισθεί σοβαρά, θα διαπιστώσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και θα το εξηγήσουμε πιο κάτω.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, αν τελικά εκλεγεί ως ο νέος μας Πρόεδρος, ας εκλεγεί με επίγνωση ότι μπορεί να είναι ο μη χείρων, αλλά σίγουρα όχι ο καλύτερος ή ο τιμιότερος. Πολύ πιο τίμιοι από τον κ. Χριστοδουλίδη φαίνονται και είναι (με δεκάδες χρόνια στο προσκήνιο και σε θέσεις που διαχειρίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) και ο κ. Μαυρογιάννης και ο κ. Μάριος Ηλιάδης και ο κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Ο Μαυρογιάννης ως υφυπουργός ΕΕ της Κύπρου διαχειρίστηκε 1,3 τρισ. ευρώ για 28 χώρες της Ευρώπης και κέρδισε πανευρωπαϊκά τον τίτλο του τίμιου διαμεσολαβητή. Ο Μάριος Ηλιάδης ήταν υπουργός Συγκοινωνιών της χώρας μας. Δεν κατηγορήθηκε ποτέ για διαφθορά. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης διαχειριζόταν για 10 χρόνια ποσά άνω των 70 εκατ. τον χρόνο ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Άφησε πίσω του τεράστιο έργο.

Τα βαρίδια του Χριστοδουλίδη

Ας αναφερθούμε σε μια σειρά από θέματα που αποκαλύφθηκαν μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, κάποια από τα οποία σχολίασε, αλλά τα περισσότερα αρνήθηκε να τα διαψεύσειι, προφανώς διότι δεν είναι ψευδή. Απλώς έξυπνα επιλέγει να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά.

* Εμφανίστηκε τον Μάιο με μία ομιλία 16 λεπτών, διά της οποίας θα μοιραζόταν μαζί μας το πολιτικό του όραμα. Τα 7,5 λεπτά της ομιλίας του ήταν κλεμμένα από την ομιλία του Ιωάννη Κασουλίδη το 2008. Δεν είπε μια συγγνώμη και τα φόρτωσε στον επικοινωνιολόγο του.

* Προέκυψε μέσα από έρευνα του γενικού ελεγκτή ότι τα παιδιά του φοιτούν σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία, ενώ ο ίδιος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εξωτερικών. Δεν του επιτέθηκε βέβαια ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, όπως κάνει και με τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο. Κάποιοι από το περιβάλλον του επικαλέστηκαν το γεγονός ότι και η σύζυγός του είναι διπλωμάτης και ότι μπορούσε να μετατεθεί. Σίγουρα το είπαν για αστείο. Ποιος μπορούσε να μεταθέσει την κ. Καρσερά ενόσω ο ίδιος κατείχε δημόσια αξιώματα και η ίδια η σύζυγός του ήταν πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη; Κάποιοι υποστηρικτές στα ΜΚΔ έγραψαν ότι είναι ντροπή να ασχολούμαστε με τα παιδιά πολιτικών. Στόχος δεν είναι τα παιδιά, αλλά το μισό εκατ. ευρώ που θα πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος για τις γυμνασιακές σπουδές των παιδιών.

* Μέσα από έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προέκυψε ότι άλλαξε τον κανονισμό για το ταμείο της Διαφώτισης στο Κυπριακό και άρχισε να μοιράζει κονδύλια για προσωπική προβολή. Και πάλι ο κ. Οδυσσέας δεν σχολίασε αυτό το φαινόμενο, ούτε εξέδωσε κάποια νομική γνωμάτευση, όπως συνηθίζει με άλλους, τους οποίους προφανώς θεωρεί αναλώσιμους. Με βάση την καταγραφή, ο κ. Χριστοδουλίδης έτρεχε σε μαραθώνιους, έκανε κοκτέιλ πάρτι σε διπλωμάτες που κλήθηκαν να τρέξουν μαζί του, τύπωνε φανέλες και, ναι, πλήρωνε φωτογράφους για να τον απαθανατίζουν. Ποιος πλήρωνε αυτά τα χρήματα;

* Γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε, ότι το ζεύγος Χριστοδουλίδη που ζει στη Λευκωσία, ενόσω κατείχε κρατικά αξιώματα έστελνε υπηρεσιακό αυτοκίνητο δύο φορές τη βδομάδα για να φέρνει δωρεάν τρόφιμα και άλλα αγαθά από το οικογενειακό σούπερ μάρκετ που διατηρούν στη Λεμεσό. Ποιος πλήρωνε τους αστυνομικούς οδηγούς, τα καύσιμα και τις φθορές του αυτοκινήτου; Οι Κύπριοι φορολογούμενοι.

* Αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε το βαποράκι του Προέδρου Αναστασιάδη. Έκανε το μεσάζοντα όταν ο μακαρίτης ο Βγενόπουλος απειλούσε τον Πρόεδρο ότι αν δεν τον έσωζε θα του έβαζε στη φόρα τις εισφορές της εταιρείας Focus. Ο κ. Χριστοδουλίδης, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα που δεν τόλμησε να διαψεύσει, έμπαζε τον κ. Βγενόπουλο σε μυστικές σουίτες για να έχει συνάντηση με τον Αναστασιάδη. Έκλεινε τα ταξίδια και συνταξίδευε μαζί του με διάφορα αεροπλανάκια ολιγαρχών για την προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου. Ανέλαβε να αναβαθμίσει τη ροή έκδοσης νέων διαβατηρίων από Κινέζους επενδυτές, αλλά τον πρόλαβε το Αλ Τζαζίρα, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να καταργηθεί. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι, εν ολίγοις, ο άνθρωπος του Νίκου Αναστασιάδη. Ο άνθρωπος που προορίζεται να τον διαδεχθεί για να συνεχίσει το έργο του και κυρίως για να διασφαλίσει ότι δεν θα ενοχλήσει ποτέ και για τίποτα τον απερχόμενο Πρόεδρο.

Πολιτικά βαρίδια

Θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί και διάφορα πολιτικά βαρίδια του τέως υπουργού Εξωτερικών. Η πολιτική είναι η τέχνη της πρόβλεψης και της ορθής εκτίμησης. Πότε ήταν σωστός ο κ. Χριστοδουλίδης, είτε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, είτε ως ΥΠΕΞ;

* Όταν μας έλεγε ότι η Τουρκία δεν έχει πλατφόρμες για γεωτρήσεις για να τρυπήσει στην ΑΟΖ μας; Από τότε η Τουρκια απέκτησε 5.

* Οταν μας έλεγε ότι η Τουρκία δεν θα βρει τρυπάνι ούτε προσωπικό για τις πλατφόρμες, ή όταν μας διαβεβαίωνε ότι μετά τις τριμερείς η ΑΟΖ μας έχει θωρακισθεί;

* Οταν μας έλεγε ότι το άνοιγμα της Αμμοχώστου είναι πυροτέχνημα; Από τότε επισκευάσθηκαν οι μισοί της δρόμοι, άνοιξαν παραλίες και οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις.

* Οταν μας έλεγε ότι όπου νάναι θα επιβληθούν στην Τουρκία ευρωπαϊκές κυρώσεις, οι οποίες διά της προσέγγισης μαστίγιο και καρότο θα τη γονατίσουν και θα την αναγκάσουν να κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό;

* Οταν μας εξήγησε ότι αυτό που προέχει είναι η πολιτική του καριέρα και όχι η δύσκολη και ίσως αντιδημοφιλής προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό;

Με λίγα λόγια

Εν κατακλείδι, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δεν φαίνεται να είναι τόσο τίμιος όσο νομίζουν κάποιοι υποστηρικτές του. Δεν είναι επίσης ο πολιτικός ο οποίος μπορεί να φέρει την αλλαγή, αφού τον στηρίζουν κόμματα και ομάδες που έχουν διαπρέψει στη διαφθορά. Δεν είναι, τέλος, σοβαρός πολιτικός, αφού από όσα μας είπε, τίποτε δεν του βγήκε σωστό. Το μόνο σίγουρο, αν εκλεγεί, είναι ότι έχει καλές πιθανότητες να αναγορευτεί σε άξιο συνεχιστή της πολιτικής Αναστασιάδη, σε όλα τα επίπεδα. Αν και σε αυτό επιτρέψτε μας να έχουμε τις αμφιβολίες μας. Διέπρεψε ως μπάτλερ του Αναστασιάδη, ο οποίος τουλάχιστον ξέρει να κουμαντάρει. Ο κ. Χριστοδουλίδης, με δύο ατάκες του Μαυρογιάννη και του Αβέρωφ στο ντιμπέιτ, άλλαξε δέκα χρώματα. Τον θυμόμαστε εξάλλου και από τη δράση του στους διαδρόμους του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Όταν έτρεχε από πίσω τον Τσαβούσογλου και φώναζε μπροστά στις κάμερες: «Κύριε, κύριε, αποδέχεστε τη λύση Διζωνικής Ομοσπονδίας;»

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αύριο η κατάθεση αιτήματος στο Δικαστικό Συμβούλιο από Γεν. Εισαγγελέα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γεν. Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Αύριο η κατάθεση αιτήματος στο Δικαστικό Συμβούλιο από Γεν. Εισαγγελέα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γεν. Ελεγκτή

Αύριο η κατάθεση αιτήματος στο Δικαστικό Συμβούλιο από Γεν. Εισαγγελέα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γεν. Ελεγκτή

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει διάθεση από Γερμανία για πρωταγωνιστικό ρόλο» στο Κυπριακό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει διάθεση από Γερμανία για πρωταγωνιστικό ρόλο» στο Κυπριακό

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει διάθεση από Γερμανία για πρωταγωνιστικό ρόλο» στο Κυπριακό

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ανακαλούνται επ
ΚΥΠΡΟΣ

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης