Με τα λεφτά του Ταμείου Διαφώτισης για το Κυπριακό έκανε προεκλογική ο Χριστοδουλίδης

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 31.7.2022
Με τα λεφτά του Ταμείου Διαφώτισης για το Κυπριακό έκανε προεκλογική ο Χριστοδουλίδης
Απαράδεκτο, αλλά και πρωτοφανές χαρακτήρισε η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή το γεγονός ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης χρησιμοποίησε μέρος από το κονδύλι της Διαφώτισης για το Κυπριακό για τη δική του επικοινωνιακή πολιτική, όπως υποστηρίζει.

Σε τι συνίστανται οι νέες εύλογες υποψίες στις οποίες αναφέρεται ακόμη μια έκθεση του γενικού ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια της θητείας Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΥΠΕΞ έγινε αλλαγή των κριτηρίων για τη χρήση του Ταμείου Διαφώτισης. ώστε να μην γίνεται χρήση των πόρων μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για άλλες δραστηριότητες του υπουργείου;

Ο γενικός ελεγκτής καταθέτει στην έκθεσή του τα γεγονότα μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες ότι τον Μάρτιο του 2022 η «υπηρεσία μας είχε γίνει δέκτης καταγγελίας ότι το ΥΠΕΞ επιχορηγούσε από κονδύλια της Διαφώτισης δράσεις κοινωνικού περιεχόμενο της ομάδας «MFA and Friends».

Στη βάση αυτή της καταγγελίας, ο γενικός ελεγκτής κωδικοποίησε σειρά θεμάτων τα οποία ζητά όπως διερευνηθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών και ακολούθως να ενημερώσει τον γενικό ελεγκτή.

Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία αναζητούσε απαντήσεις από το ΥΠΕΞ, είναι:

• για την ίδρυση της ομάδας «MFA and Friends» και τα πρόσωπα τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διακυβέρνηση και την οικονομική διαχείρισή της, αλλά και τον αριθμό των μελών της, όπως και την ιδιότητά τους.

• Την σχέση της ομάδας με το Υπουργείο Εξωτερικών.

• Τα ποσά που έχουν δαπανηθεί από το 2019 έως και το 2022 απευθείας στην ομάδα, αλλά και αν είχαν δοθεί ποσά σε τρίτους για στήριξη των δράσεων της συγκεκριμένης ομάδας.

• Αν τα κονδύλια του προϋπολογισμού μπορούν να διατεθούν για στήριξη των δράσεων της ομάδας.

• Τη νομική βάση ενίσχυσης της ομάδας και αν τεκμηριώνεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 24 έως 28 του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου (Ν. 38(I)/2014), αλλά και αν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα ποσά που έχουν δοθεί για στήριξη της Ομάδας «MFA and Friends» και δράσεων αυτής έχουν χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που δόθηκαν.

• Επιπρόσθετα, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε όπως δοθεί και σχετική πληροφόρηση, σχετικά με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Γυναικών–διπλωματών και Συζύγων διπλωματών που φαίνεται να λαμβάνει επιχορήγηση από το υπουργείο.

Ο Κασουλίδης εκθέτει Χριστοδουλίδη

Η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, με τον σημερινό υπουργό Ιωάννη Κασουλίδη, αφήνει εκτεθειμένο τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την πρακτική του επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σύμφωνα με τα όσα διαμήνυσε στην Ελεγκτική Υπηρεσία με επιστολή του στις 13.4.2022, ο Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε παραθέτοντας με άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία:

1) Επιβεβαιώνεται ότι ο τέως υπουργός έχει δημιουργήσει την ομάδα με την ονομασία «MFA and Friends». Η ομάδα ιδρύθηκε το 2019 και σε αυτή συμμετείχαν ξένοι διπλωμάτες οι οποίοι υπηρετούν στην Κύπρο, λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών και μέλη των οικογενειών τους, και είχε ως σκοπό τη συμμετοχή της σε σειρά Μαραθωνίων, πρώτα του Μαραθωνίου της «logicom Cyprus», όσο αργότερα και σε άλλους που πραγματοποιήθηκαν σε Πάφο, Λευκωσία και Λεμεσό.

2) Μέσα από την επιστολή-απάντηση στις παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαφαίνεται ότι έχει χρησιμοποιήθηκε το κονδύλι της Διαφώτισης για κάλυψη εξόδων που αφορούν την προετοιμασία, προβολή και συμμετοχή της ομάδας στους ως άνω Μαραθωνίους (εκτύπωση φανελών, δημιουργία διαφημιστικών πάνελ, παραχώρηση γευμάτων, δείπνων και δεξιώσεων, εξοδα μεταφοράς της ομάδας και φωτογραφίσεις).

3) Έγινε χρήση του κονδυλίου της Διαφώτισης για το Κυπριακό για τη «μίσθωση υπηρεσιών φωτογράφων για κάλυψη επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών στο εξωτερικό, τη δημιουργία γραφικών και λογοτύπων, τη διοργάνωση συναυλιών, τη φωταγώγηση κτηρίων και (τη χρηματοδότηση) άλλων εκδηλώσεων, ή ακόμα και την ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού».

4) Γίνεται αναφορά και στη σύσταση μιας ακόμη ομάδας με την ονομασία «Κυπριακός Σύνδεσμος Γυναικών Διπλωματών και Συζύγων Διπλωματών», η οποία επίσης χρηματοδοτήθηκε από το κονδύλι της Διαφώτισης για το Κυπριακό (2 χιλ. ευρώ ανά έτος, με δικαίωμα να έχει παράλληλα έσοδα από δωρεές, εισφορές, εκδηλώσεις και ετήσιες συνδρομές μελών).

Θα πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι από την έκθεση του γενικού ελεγκτή απουσιάζουν τα συγκεκριμένα ποσά με τα οποία έχουν επιχορηγηθεί οι διάφορες δράσεις των ομάδων εντός του ΥΠΕΞ επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ακόμη ότι στην κατακλείδα της έκθεσής του, ο γενικός ελεγκτής σημειώνει ότι « η Υπηρεσία μας, στο πλαίσιο του οικονομικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έτος 2020, επέλεξε για έλεγχο, με βάση συγκεκριμένη μεθοδολογία, συνολικά 20 συναλλαγές, καθώς επίσης και 5 περιπτώσεις μισθοδοσίας που αφορούσαν στο ΥΠΕΞ. Από τον έλεγχο της ορθότητας και της κανονικότητας των εν λόγω συναλλαγών δεν προέκυψαν ευρήματα προς αναφορά».

Επί του προκειμένου είναι σαφές ότι ο γενικός ελεγκτής καταγράφει κάποιες καταγγελίες, τις μεταφέρει καθηκόντως ως παρατηρήσεις προς τον σημερινό πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου, ο οποίος δίνει την εκδοχή του μέσα από την έρευνα που κάνει υπηρεσιακά, αλλά και τα συμπεράσματα τα οποία εξάγει στο πεδίο δράσης του. Ωστόσο, ο γενικός ελεγκτής δεν προχωρά σε συμπεράσματα αλλά και συστάσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος υπηρετώντας μια διττή ερμηνεία στο θέμα. Με λίγα λόγια, παρουσιάζεται εντελώς αδιάφορος (σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις) και δεν εκφέρει άποψη, ενώ περιορίζεται στην καταγραφή γεγονότων μέσα από τις απαντήσεις που δίνει ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Η επιστολή Κασουλίδη

Στην επιστολή του ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι θα τερματίσει αυτή την πρακτική: «Κατά τις προηγούμενές μου θητείες στο Υπουργείο Εξωτερικών, το κονδύλι της Διαφώτισης χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για σκοπούς προώθησης του Κυπριακού, χωρίς αυτό να καλύπτει δράσεις επικοινωνίας, δημόσιας, οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας. Για την εξέταση και έγκριση των διαφόρων αιτημάτων υπήρχε μάλιστα ειδική επιτροπή, η οποία συνερχόταν με σκοπό τη λήψη αποφάσεων ως προς τη χρηματοδότηση ή μη από το κονδύλι της Διαφώτισης. Τη λειτουργία της εν λόγω Επιτροπής Διαφώτισης σκοπεύω να επαναφέρω για να εξετάζει αιτήματα που αφορούν αποκλειστικά την προώθηση του Κυπριακού. Καθότι τα προηγούμενα χρόνια το κονδύλι της Διαφώτισης έμενε αδιάθετο, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης των εξοικονομήσεων για δημιουργία νέου κονδυλίου για τους τομείς της επικοινωνίας, της δημόσιας, ψηφιακής, οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται η χρήση του κονδυλίου της Διαφώτισης για δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν στον σκοπό του κονδυλίου. Τέτοιες δραστηριότητες είναι, κατά την άποψή μου, αυτές της ομάδας MFA and Friends, καθώς και άλλες που καταγράφονται στη συνημμένη αναλυτική κατάσταση, όπως η μίσθωση υπηρεσιών φωτογράφων για κάλυψη επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών στο εξωτερικό, η δημιουργία γραφικών, λογοτύπων, η διοργάνωση συναυλιών, φωταγωγήσεων κτηρίων και άλλων εκδηλώσεων, ή ακόμα και η ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού».

Η αντίδραση της Μαρκουλλή

Απαράδεκτο, αλλά και πρωτοφανές χαρακτήρισε η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή το γεγονός ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης χρησιμοποίησε μέρος από το κονδύλι της Διαφώτισης για το Κυπριακό για τη δική του επικοινωνιακή πολιτική, όπως υποστηρίζει.

Μιλώντας χθες στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Χωρίς Όρια» του «Άστρα», υποστήριξε ότι όλες οι εκδηλώσεις έξω από τους όρους εντολής του ΥΠΕΞ ήταν στημένες, αλλά και πλήρως σχεδιασμένες, με στόχο να κτίζει η Νίκος Χριστοδουλίδης το «πολιτικό του κεφάλαιο». Θεωρεί δε πως είναι πρωτοφανές να χρησιμοποιείται το «ιερό», κατά την έκφρασή της, κονδύλι της Διαφώτισης για τα πολιτικά παιγνίδια οποιουδήποτε Στο παρελθόν, υποστήριξε, δεν υπήρχε κανένας υπουργός που εκμεταλλευόταν το κονδύλι της Διαφώτισης για να λειτουργεί «για τέτοιες πολυτέλειες», όπως να συνοδεύεται από φωτογράφους ή να κάνει συναντήσεις για προσωπικό όφελος». Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή κάλεσε τον γενικό ελεγκτή να «εγκύψει στο θέμα σε βάθος» και να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία από τη χρησιμοποίηση των κονδυλίων της Διαφώτισης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα σε όλο τον θύλακα μιλούν οι κάτοικοι
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα σε όλο τον θύλακα μιλούν οι κάτοικοι

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα σε όλο τον θύλακα μιλούν οι κάτοικοι

Για προσπάθεια φίμωσης από τον Αρχηγό κάνει λόγο ο Λοϊζίδης («ΙΣΟΤΗΤΑ») - Δείτε την επιστολή
ΚΥΠΡΟΣ

Για προσπάθεια φίμωσης από τον Αρχηγό κάνει λόγο ο Λοϊζίδης («ΙΣΟΤΗΤΑ») - Δείτε την επιστολή

Για προσπάθεια φίμωσης από τον Αρχηγό κάνει λόγο ο Λοϊζίδης («ΙΣΟΤΗΤΑ») - Δείτε την επιστολή

Ελλάδα - Ηλεία: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στους Σχίνους Ζαχάρως - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στο σημείο (βίντεο & εικόνες)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα - Ηλεία: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στους Σχίνους Ζαχάρως - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στο σημείο (βίντεο & εικόνες)

Ελλάδα - Ηλεία: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στους Σχίνους Ζαχάρως - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στο σημείο (βίντεο & εικόνες)

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη μέρα μεσημέρι, το θύμα μόλις είχε φύγει από τον αστυνομικό σταθμό - Σε κρίσιμη κατάσταση (φώτος)
ΚΥΠΡΟΣ

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη μέρα μεσημέρι, το θύμα μόλις είχε φύγει από τον αστυνομικό σταθμό - Σε κρίσιμη κατάσταση (φώτος)

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη μέρα μεσημέρι, το θύμα μόλις είχε φύγει από τον αστυνομικό σταθμό - Σε κρίσιμη κατάσταση (φώτος)

Ο Δρ Παρασκευά για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ: Ουσιώδεις διαφορές με την περίπτωση του ψευδοκράτους
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δρ Παρασκευά για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ: Ουσιώδεις διαφορές με την περίπτωση του ψευδοκράτους

Ο Δρ Παρασκευά για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ: Ουσιώδεις διαφορές με την περίπτωση του ψευδοκράτους