«Άπλυτα» του Κραν Μοντανά στην προεκλογική φόρα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 27.7.2022
«Άπλυτα» του Κραν Μοντανά στην προεκλογική φόρα
«Ο κ. Κοτζιάς έλεγε ότι για να πάμε σε διάσκεψη πρέπει να αποχωρήσουν τα στρατεύματα, περίπου ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό και μετά. Δεν ήταν ρεαλιστικές αυτές οι θέσεις. Διαφωνίες Χριστοδουλίδη για την υποβολή προτάσεων».

Αποκαλύψεις και πολλά ερωτηματικά τα οποία προφανώς θα τεθούν στη διαδικασία της προεκλογικής εκστρατείας το επόμενο διάστημα προκάλεσε η συνέντευξη χθες στον ΠΟΛΙΤΗ 107,6 & 97,6 του Τουμάζου Τσελεπή, διεθνολόγου, επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, αλλά και μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό επί σειράς Προέδρων της Δημοκρατίας. Ο Τουμάζος Τσελεπής, ένας πολιτικός ο οποίος δεν εισήλθε ποτέ σε παιχνίδια σκοπιμότητας, με τον γνωστό μετριοπαθή λόγο του, χωρίς υπερβολές και φτιασίδια, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στην πρωινή εκπομπή της δημοσιογράφου Κατερίνας Ηλιάδου.

Το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό κλήθηκε να δώσει τη δική του μαρτυρία με αφορμή τα όσα λέχθηκαν στο debate στο ΡΙΚ των τριών βασικών υποψηφίων για την Προεδρία, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη αναφορικά με τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν και το περιλάλητο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου του 2016. Μία συζήτηση η οποία πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Τουμάζος Τσελεπής, παρών στις συνομιλίες τόσο του Μοντ Πελεράν, όσο και στον τελευταίο γύρο του Κραν Μοντανά, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και δηκτικός για την πορεία που πήρε το Κυπριακό τα τελευταία χρόνια, στη μέση της πρώτης θητείας του Νίκου Αναστασιάδη. Αναμφίβολα, μία εκ των σημαντικότερων αναφορών του Τουμάζου Τσελεπή ήταν για εκείνα που έχουν διαδραματιστεί την τελευταία νύχτα στο Κραν Μοντανά.

Ο Γενικός Γραμματέας αποκάλυψε στον Προέδρο ότι η Τουρκία του επέδωσε εμπιστευτική επιστολή για κατάργηση των εγγυήσεων.

Το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας υποστήριξε πως, «αν δείτε τα πρακτικά του Κραν Μοντανά», τα οποία δικαιώνουν δήθεν το αφήγημα του Προεδρικού και καταρρίπτουν το αφήγημα του ΑΚΕΛ, εάν δείτε την τελευταία συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ πριν μπουν μέσα τη μοιραία νύχτα, θα τα καταλάβατε όλα». Εκεί, ο ΓΓ του αποκάλυψε ότι η Τουρκία του επέδωσε εμπιστευτικό έγγραφο για κατάργηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση στρατευμάτων με μηχανισμό επιτήρησης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μόνο θέμα που εκκρεμούσε ήταν τα αγήματα, που ήταν θέμα των Πρωθυπουργών. «Ο Πρόεδρος, όμως, επέμενε ότι έπρεπε να φύγουν όλα τα στρατεύματα από την πρώτη μέρα», υποστήριξε το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.

  • «Μη ρεαλιστικές οι τοποθετήσεις Κοτζιά»

Ερωτηθείς για τη στάση του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, ο κ. Τσιελεπής ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες δημόσιες δηλώσεις του οι οποίες δεν είναι ρεαλιστικές τοποθετήσεις. «Ήταν συμφωνημένο ότι θα πηγαίναμε σε διάσκεψη αν η διαφορά στο εδαφικό δεν ήταν πέραν του 1%. Που δεν ήταν. Ο κ. Κοτζιάς έλεγε ότι για να πάμε σε διάσκεψη πρέπει να αποχωρήσουν τα στρατεύματα, περίπου ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό και μετά», πρόσθεσε.

  • Η αντίδραση και διαφωνία Χριστοδουλίδη στην υποβολή προτάσεων για τα ζητήματα

Ο κ. Τσελεπής είπε ακόμα πως οι όποιες ευθύνες βαραίνουν την ε/κ πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν και το Κραν Μοντανά, τις έχει ο Νίκος Αναστασιάδης ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, σημείωσε, και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τότε κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρωτοσύμβουλος του Προέδρου, είχε άλλη άποψη και θεωρούσε ότι δεν μπορούσαμε να φτάσουμε σε λύση ούτε στο Μοντ Πελεράν, ούτε στο Κραν Μοντανά. Σε ερώτηση για το εάν ο κ. Χριστοδουλίδης επηρέαζε τον Πρόεδρο, ο κ. Τσιελεπής ανέφερε ότι, «οι πρωτοσύμβουλοι που ήταν εκεί είχαν λόγο. Δεν ξέρω πόσο τον επηρέαζαν ή όχι. Εγώ πιστεύω ότι ο ΠτΔ είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του από την ώρα που είχε αποφασίσει να φύγει από το Μοντ Πελεράν». Όμως, συνέχισε, «ο ρόλος των συμβούλων, εάν πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος είναι σε λάθος δρόμο, είναι να προσπαθούν να τον αποτρέψουν και όχι να τον σπρώχνουν προς την κατεύθυνση που πήγε. Σήμερα αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο καταστροφικά ήταν τα αποτελέσματα», υποστήριξε ο Τουμάζος Τσελεπής.

«Πίεζα για υποβολή προτάσεων»

Όπως υποστήριξε ο Τουμάζος Τσελεπής στη χθεσινή του συνέντευξη, ο ίδιος είχε αντιληφθεί ότι με την κάθοδο στις συνομιλίες υπήρξε μία σοβαρή συγκυρία. «Όταν ήρθε ο ΓΓ και έβαλε κάτω επιτακτικά τα της άμεσης κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της ταχείας αποχώρησης των στρατευμάτων, είδα ότι είχε τη στήριξη της ΕΕ, ακόμα και της Βρετανίας. «Με βάση αυτήν την εικόνα επιχείρησα να υποβάλω ότι η πλευρά μας πρέπει να παρουσιάσει συμβιβαστικές προτάσεις για τα εσωτερικά θέματα, χωρίς να ξεπερνούμε τις κόκκινες γραμμές μας», ανέφερε ο κ. Τσιελεπής. «Χρειάστηκε να περάσει μία εβδομάδα για να γίνει αυτό. Αντιδρούσε ο κύριος Χριστοδουλίδης. Και κάποιοι άλλοι», τόνισε. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όταν υποβλήθηκαν οι προτάσεις, παρά το γεγονός ότι εισήγηση των Ηνωμένων Εθνών ήταν να υπάρχουν ξεκάθαρα σημεία, «υποβάλαμε ένα ολόκληρο μυθιστόρημα», κατά την έκφρασή του. «Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των πολιτικών που ωθούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Τσιελεπής.

Η στάση Μαυρογιάννη

Ερωτηθείς για τη στάση του Ανδρέα Μαυρογιάννη όσον αφορά την υποβολή προτάσεων, ο κ. Τσιελεπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «μίλησα και με τον κύριο Μαυρογιάννη για την αναγκαιότητα υποβολής προτάσεων. Μου είπε ότι συμφωνεί μαζί μου, αλλά ότι διαφωνεί ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος του είπε ότι θα ήταν προδοτική πράξη». Ο κ. Χριστοδουλίδης, υποστήριξε ο Τουμάζος Τσελεπής, «είχε τις απόψεις του και πίεζε τον Πρόεδρο προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η πρωταρχική ευθύνη, όμως, ανήκει στον ΠτΔ».

Ο χάρτης για το εδαφικό

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ο Τουμάζος Τσελεπής ήταν και για τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν και τα όσα έχουν εξελιχθεί γύρω από το εδαφικό σε εκείνες της συζητήσεις.

  • Όταν με την πρόταση Μουσταφά Ακιντζί οι πλευρές έφθασαν σε σχεδόν συμφωνία στο εδαφικό.

Απαντώντας σε ένα κρίσιμο ερώτημα για το τι έγινε στο Μοντ Πελεράν και το κλίμα που επικρατούσε στις συνομιλίες (7-11 Νοεμβρίου 2016), το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας υποστήριξε ότι οι πλευρές είχαν φθάσει σε πολύ αισιόδοξο σημείο. «Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως διαχρονικά οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν τη θέση ότι δεν συζητούν το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας, προτού περάσουμε σε μία τελική φάση, δηλαδή να συμφωνηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα». Σύμφωνα με τον κ. Τσελεπή, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι «εγκαταλείπει αυτή τη θέση διότι αυτή η φάση δεν ερχόταν ποτέ. Υπήρξε μία συνεννόηση αν η διαφορά στα ποσοστά εδάφους δεν υπερβαίνει το 1%, τότε να προχωρήσουμε σε διάσκεψη για τις διεθνείς πτυχές», πρόσθεσε. Όπως υποστήριξε ο κ. Τσελεπής, «όταν η πλευρά μας υπέβαλε πρόταση για 28,2%, ήρθε ο Ακιντζί ο οποίος αψήφησε την Τουρκία και υπέβαλε πρόταση για 29,2%. Όταν έγινε αυτό, εμείς φύγαμε. Η εξήγηση που δόθηκε από τον ΠτΔ ήταν ότι υπήρχε μία διαφορά στα κριτήρια».

  • Οι προφάσεις Αναστασιάδη να φύγει από τις συνομιλίες και η κατάθλιψη του Ακιντζί

Αναφορά έκανε ο Τουμάζος Τσελεπής για την περιλάλητη εκείνη δικαιολογία που έδωσε ο Αναστασιάδης για να φύγει από τις συνομιλίες στο Μοντ Περελάν, περί δήθεν αιτήματος του Άντρου Κυπριανού για να διαβουλευτεί με το κόμμα του. «Διαπίστωσα ότι τα μέλη της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας με απέφευγαν. Ούτε μία καλησπέρα δεν έλεγαν. Πήγα στο τραπέζι του Ακιντζί και ρώτησα τι συμβαίνει. Ο κ. Ακιντζί δεν μιλούσε, ήταν σε κατάθλιψη. Ο κ. Μπουρτσιού (σ.σ σύμβουλος Ακιντζί) με ρώτησε αν δεν ξέρω ότι αυτό που έκανε ο Άντρος Κυπριανού θα τορπιλίσει τις συνομιλίες. Και μου ανέφερε ότι ο Άντρος Κυπριανού τηλεφώνησε στον Πρόεδρο και του είπε ότι πρέπει να φύγει για να διαβουλευτούν. Ασφαλώς και ήταν πρόσχημα. Συνεχίστηκε αυτή η επιδείνωση με αποκορύφωμα το Κραν Μοντανά, όπου χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού», ανέφερε ο κ. Τσιελεπής.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών
ΚΥΠΡΟΣ

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών