Νίκος Χριστοδουλίδης: Μαθητής του Αναστασιάδη και οπαδός του Τάσσου

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 24.7.2022
Νίκος Χριστοδουλίδης: Μαθητής του Αναστασιάδη και οπαδός του Τάσσου
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και τίμιο εκ μέρους του ο κ. Χριστοδουλίδης να μας εξηγήσει γιατί θεωρούσε ότι συνιστούσε προδοσία το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί την 1η Δεκεμβρίου 2016, και μάλιστα ήταν έτοιμος γι' αυτό και να παραιτηθεί. Ας μας πει επίσης πόσο προδότης ήταν ο κ. Αναστασιάδης που έλαβε μέρος;

Τελικά τι προσμετράται περισσότερο σε κάποιους πολιτικούς; Η επίλυση προβλημάτων αυτής της χώρας όπως π.χ. το Κυπριακό ή η εικόνα τους, το πολιτικό τους κεφάλαιο, όπως λένε, δηλαδή η καριέρα τους; Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μάλλον ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Κυριολεκτικά μείναμε εμβρόντητοι από την αποκάλυψη του Ανδρέα Μαυρογιάννη στη διαλογική συζήτηση των τριών βασικών υποψηφίων για την προεδρία, την οποία συντόνιζε ο Αντρέας Κημήτρης, από το ΡΙΚ την περασμένη Πέμπτη.

Αναφερόμενος στο δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί την 1η Δεκεμβρίου 2016, που πραγματοποιήθηκε μετά τις προβληματικές συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν τον Νοέμβριο του 2016, ο κ. Μαυρογιάννης αποκάλυψε ότι ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, που ήταν τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος και σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούσε αυτή τη συνάντηση προβληματική για την πολιτική του καριέρα, αφού συνιστούσε προδοσία κατά της πατρίδας μας.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο κ. Μαυρογιάννης, μετά την ολοκλήρωση του δείπνου, ο κ. Χριστοδουλίδης, και συγκεκριμένα γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, του τηλεφώνησε και του είπε κατά λέξη: «Θα παραιτηθώ. Δεν μπορώ να δαπανώ το προσωπικό μου πολιτικό κεφάλαιο για να προδίδεται η πατρίδα μου». Όπως είπε ο κ. Μαυρογιάννης, για τις επόμενες τρεις μέρες ο κ. Χριστοδουλίδης, παρότι κυβερνητικός εκπρόσωπος, απείχε από τα καθήκοντά του και κυρίως απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για τα αποτελέσματα του δείπνου, για την πραγματοποίηση του οποίου διαφωνούσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, παρότι εμφανώς ενοχλημένος, δεν το διέψευσε, όσο κι αν προκλήθηκε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μάλιστα αναρωτήθηκε αν η λύση και επανένωση της χώρας μας μπορεί να συγκρίνεται με τις ανησυχίες του κ. Χριστοδουλίδη για το πολιτικό του κεφάλαιο, δηλαδή αν τελικά η πολιτική του καριέρα είναι υπεράνω των πάντων. Ο κ. Χριστοδουλίδης, αντί διάψευσης, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος.

4278874982430407 image

Στο Μοντ Πελεράν

Οι βολές Μαυρογιάννη κατά του κ. Χριστοδουλίδη ξεκίνησαν εμφανίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη ως το άτομο που υπονόμευε κάθε προσπάθεια για μια αξιόπιστη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό τόσο στο Μοντ Πελεράν όσο και στο Κραν Μοντανά. Είπε ο κ. Μαυρογιάννης:

«Συνήθως ο κ. Χριστοδουλίδης υπονόμευε αυτά που έλεγα εγώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν λέω ότι εγώ έχω δίκιο αναγκαστικά και ο άλλος έχει άδικο. Απλώς υπήρχαν πολλές, διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα με κορύφωση το ότι φύγαμε από το Μοντ Πελεράν και το ότι δεν μπορέσαμε έγκαιρα και επαρκώς και πιο νωρίς να υποβάλουμε τις θέσεις που εντέλει υποβάλαμε στο Κραν Μοντανά. Φύγαμε την κρισιμότερη στιγμή. Φτάσαμε στο Μοντ Πελεράν, που ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση γιατί η τουρκική πλευρά δεν δεχόταν μέχρι τότε να συζητήσει εδαφικό, ούτε θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού μπορέσαμε να συζητήσουμε το εδαφικό. Φτάσαμε στο να έχουμε τη δική μας πλευρά να προτείνει για την περιοχή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση 28,2% και την τουρκοκυπριακή πλευρά να προτείνει 29,2%. Θεωρήθηκε ότι ήμασταν λίγο σε ακτίνα συμφωνίας και όλοι ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε κάπου και είχαμε ξεκινήσει τη συζήτηση κριτηρίων, αλλά εκείνη τη στιγμή σηκωθήκαμε και φύγαμε. Με ευθύνη του κ. Χριστοδουλίδη πιστεύω ότι φύγαμε από το Μοντ Πελεράν», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Απαντώντας ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι αυτό προσβάλλει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατηγόρησε τον κ. Μαυρογιάννη ότι υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις, λες και όποιος θέλει λύση του Κυπριακού -θυμίζοντας τον μακαρίτη τον Τάσσο- είναι πράκτορας των Τούρκων και δεν χρειάζονται αποδείξεις και χαρτόσημα για να τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τού απάντησε με τεκμηρίωση: «Μου ανακοινώθηκε ότι πρέπει να φύγουμε. Ο Πρόεδρος μού είπε ότι του είπε ο Χριστοδουλίδης, ότι του είπε ο κ. Καλπαδάκης (ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Τσίπρα), ότι πρέπει να πάμε να συνεννοηθούμε με τον Τσίπρα. Πρέπει να διαβουλευτούμε, να μην προχωρήσουμε. Ζήτησα εγώ να παραμείνω και να διαπραγματευτώ στο δικό μου επίπεδο. Και ρώτησα γιατί να μην έρθει εδώ να μιλήσουμε; Διαπίστωσα ότι υπήρχε ειλημμένη απόφαση να φύγουμε», συμπλήρωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά και παρά τις διαφωνίες Μαυρογιάννη επέστρεψε στην Κύπρο επικαλούμενος την ανάγκη συντονισμού με το Εθνικό Συμβούλιο και ειδικά με τον Άντρο Κυπριανού, ο οποίος δήθεν διαφωνούσε. Δεν είπε τίποτε για Τσίπρα. Σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου τις επόμενες μέρες κι όταν προκλήθηκε από τον Άντρο Κυπριανού να του πει σε ποιο σημείο διαφωνούσε και γιατί τον επικαλέστηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, του είπε: «Τι ήθελες να πω ρε Άντρο; Το πρόβλημά μου ήταν αυτός ο Κοτζιάς ο οποίος γέμιζε τα μυαλά του Τσίπρα και έπρεπε να διαβουλευτώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ο γράφων θα μπορούσε εδώ να καταθέσει και μια προσωπική μαρτυρία σε σχέση με τον κ. Κοτζιά. Όταν στις 11 Νοεμβρίου 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρούσε από το Μοντ Πελεράν για να μεταβεί στο αεροδρόμιο ώστε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της επιστροφής, συνομιλήσαμε για αρκετή ώρα στο τηλέφωνο. Θέση του κ. Προέδρου ήταν ότι «ο κ. Κοτζιάς στην ουσία δυναμίτισε την προσπάθεια παραπληροφορώντας τον κ. Τσίπρα και τους δημοσιογράφους στην Αθήνα». Εκ των υστέρων βέβαια κατατείνω στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αυτό που ήθελε και έκρινε ο ίδιος ό,τι τον βολεύει. Κατά την προσφιλή του τακτική στη συνέχεια επιχείρησε να φορτώσει τις ευθύνες σε τρίτους. Απόδειξη τούτου είναι ότι μετά τη διάσκεψη της Γενεύης συμπορεύτηκε πλήρως με το δίδυμο Κοτζιά - Χριστοδουλίδη γιατί έκρινε ότι αυτό απαιτούσαν οι προσωπικές του προτεραιότητες, που δεν ήταν άλλες από την επανεκλογή του το 2018. Εν κατακλείδι, η θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρασύρεται από τους συνεργάτες έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κρίνει και αποφασίζει με βάση το προσωπικό, πολιτικό και οικονομικό του συμφέρον, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι ο καλύτερος μαθητής του.

Οι ομάδες

Αυτό που όλοι κατανοήσαμε από το ντιμπέιτ είναι ότι ο κ. Πρόεδρος είχε δίπλα του δύο ομάδες σκέψης στις διαπραγματεύσεις. Από τη μία ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στο Κραν Μοντανά το 2017 πίεζε για συνέχιση των διαπραγματεύσεων γιατί είχαμε φτάσει πολύ κοντά και, από την άλλη, η ομάδα Κοτζιά - Χριστοδουλίδη η οποία με στήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ επιδίωκε τον τερματισμό των συνομιλιών. Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προσέβλεπε σε επανεκλογή του το 2018, αποφάσισε στο Κραν Μοντανά να τουμπάρει τη διαδικασία για να μπορεί στον β' γύρο να έχει μαζί του τους ακραίους στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή η μη λύση διασφάλιζε την απρόσκοπτη συνέχεια του πάρτι των «χρυσών» διαβατηρίων. Ο κ. Χριστοδουλίδης στηρίζοντας αυτή τη γραμμή επιβραβεύτηκε λίγους μήνες μετά με το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, πήρε υπό την εποπτεία του τα διαβατήρια και τον CIPA, και κυρίως την ευλογία του κ. Αναστασιάδη να ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2023 με μια παρακαταθήκη. Να αποτελέσει τον συνεχιστή και εγγυητή της πολιτικής Αναστασιάδη σε όλα τα επίπεδα. «Της διεφθαρμένης διακυβέρνησης Αναστασιάδη», σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, που υποστηρίζει σήμερα τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Χριστοδουλίδης - Κυπριακό

Ειδικά στο Κυπριακό, επιτέλους μέσα από το ντιμπέιτ κατορθώσαμε να αντιληφθούμε έστω και κάτω από πίεση τι πραγματικά πρεσβεύει ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Στην πραγματικότητα συμπορεύεται με τις ακραίες θέσεις ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ παρότι όλες τις προηγούμενες βδομάδες εμφανιζόταν ως υποστηρικτής της διζωνικής ομοσπονδίας. Κανένας δεν επικρίνει τον κ. Χριστοδουλίδη για τις θέσεις του. Αυτό που ζητά ο κυπριακός λαός είναι καθαρότητα θέσεων. Ρωτήθηκε αν αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες. Είπε ότι είχε ένα θετικό, δηλαδή το θέμα της ασφάλειας, αλλά και ένα αρνητικό, δηλαδή το δικαίωμα του Τ/Κ χρήστη στο κεφάλαιο των περιουσιών στο υπό τ/κ διοίκηση συνιστών κρατίδιο. Παρά τις πιεστικές ερωτήσεις Αβέρωφ δεν τοποθετήθηκε αν αποδέχεται συνολικά το πλαίσιο ως βάση για συζήτηση. Στην πραγματικότητα δεν το αποδέχεται και είναι εμφανές ότι γι' αυτό έχει δεσμευτεί στα κόμματα που τον υποστηρίζουν. Θα ήταν ωστόσο πολύ πιο τίμιο να βγει και να το πει ο ίδιος, παρά να το αφήνει να συνάγεται διά της εις άτοπον απαγωγής.

Χριστοδουλίδης - Αριβισμός

Θα ήταν επίσης πολύ πιο τίμιο εκ μέρους του να μας εξηγήσει γιατί θεωρούσε ότι συνιστούσε προδοσία το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί την 1η Δεκεμβρίου 2016, όταν μάλιστα δήλωνε έτοιμος γι' αυτό ακόμα και να παραιτηθεί. Ερώτηση κρίσεως: Μήπως είναι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προδότης που έλαβε μέρος στο δείπνο; Πολύ πιο ενδιαφέρον βέβαια θα ήταν αν επιπλέον μας εξηγούσε ποιο ήταν ή νόμιζε ότι ήταν το πολιτικό του κεφάλαιο που δεν ήθελε να ξοδέψει το 2016. Όλοι φανταζόμαστε το αυτονόητο. Ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είχε ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία, συνυπολογίζοντας τα υπέρ και τα κατά από μια λύση ή μη λύση του Κυπριακού σε σχέση με την πολιτική του καριέρα. Όλοι, τέλος, αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτική καριέρα του κ. Χριστοδουλίδη ήταν και είναι πάνω από αυτό που όλοι δηλώνουν επισήμως: ότι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου είναι το πρώτο και κύριο εθνικό μας θέμα. Ο κ. Χριστοδουλίδης έμπλεος αριβισμού και αμοραλισμού πορεύεται στην προσπάθειά του να εκλεγεί στην προεδρία ποντάροντας στον φόβο μιας πλειοψηφούσας τάσης συμπολιτών μας που θεωρούν ότι μια πιθανή λύση θα ήταν καταστροφική. Δεν τολμά να ορθώσει ανάστημα και να πει στον κόσμο που δεν ξέρει και λογικά φοβάται κάθε αλλαγή τι κρίνεται από τη μη λύση του Κυπριακού.

Αντί τούτου, ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξε να πορευτεί με τις ανεδαφικές πρακτικές του Σπύρου, του Τάσσου και του Βάσου. Μαστίγιο και καρότο στην Τουρκία μας λέει σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Χριστοδουλίδης, λες και είναι ηγέτης υπερδύναμης. Ξεχνώντας αυτό που πέτυχαν οι Γιώργος Βασιλείου και Γλαύκος Κληρίδης: Ότι έβαλαν αυτή τη χώρα στην ΕΕ και μας επέτρεψαν να διαχειριστούμε το Κυπριακό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, στη συζήτηση του οποίου όμως δεν χωρούν τα μηδενικά του Νικόλα Παπαδόπουλου και τα μηδενικά του Μαρίνου Σιζόπουλου. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει zero-sum game αλλά σύνθεση με αμοιβαίες υποχωρήσεις και αμοιβαία κέρδη. Ας το παραδεχτούμε όμως. Με τέτοιες περήφανες και φτανές τοποθετήσεις βγήκαν Πρόεδροι και ο Σπύρος και ο Τάσσος, ενώ ο Λυσσαρίδης έγινε πρόεδρος της Βουλής. Γιατί όχι και ο Νίκος Χριστοδουλίδης;

Δικαιολογίες

Όσοι βέβαια τον υποστηρίζουν ας μην βρουν εκ των υστέρων δικαιολογίες. Εν γνώσει τους ψηφίζουν τον συνεχιστή της πολιτικής Αναστασιάδη. Εν γνώσει τους υποστηρίζουν έναν πολιτικό που θα επαναφέρει στην εξουσία δύο πελατειακά κόμματα, όπως είναι το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Εν γνώσει τους θα φέρουν στην εξουσία έναν άνθρωπο που θα κληθεί να διαπραγματευτεί το Κυπριακό μέσα από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Εν γνώσει τους θα φέρουν στην εξουσία έναν άνθρωπο που αποτελεί όργανο των πονηρών παπάδων και των συμφερόντων τους. Ίσως κάποιος αναρωτηθεί: Και ποιον να ψηφίσουμε; Υπάρχουν άλλοι 8 υποψήφιοι.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Έφορος Εκλογών στον Πολίτη 107.6 για τις 20.890 μετακινήσεις ψηφοφόρων – Μαζικές αιτήσεις από κομματικά επιτελεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Έφορος Εκλογών στον Πολίτη 107.6 για τις 20.890 μετακινήσεις ψηφοφόρων – Μαζικές αιτήσεις από κομματικά επιτελεία

Ο Έφορος Εκλογών στον Πολίτη 107.6 για τις 20.890 μετακινήσεις ψηφοφόρων – Μαζικές αιτήσεις από κομματικά επιτελεία

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ο Φειδίας στον Πολίτη 107.6 για την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές - Ποιος είναι και τι θέλει να αλλάξει

Ο Φειδίας στον Πολίτη 107.6 για την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές - Ποιος είναι και τι θέλει να αλλάξει

Ο Φειδίας στον Πολίτη 107.6 για την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές - Ποιος είναι και τι θέλει να αλλάξει

Υφυπουργεία: Είναι νόμιμα ή παράνομα; - Προσφυγή ιδιώτη στο Ανώτατο
ΚΥΠΡΟΣ

Υφυπουργεία: Είναι νόμιμα ή παράνομα; - Προσφυγή ιδιώτη στο Ανώτατο

Υφυπουργεία: Είναι νόμιμα ή παράνομα; - Προσφυγή ιδιώτη στο Ανώτατο

Μεταναστευτικό - Πάγωμα αιτήσεων από Σύρους: Εν μέσω αμφιβολιών υλοποιείται το μέτρο
ΚΥΠΡΟΣ

Μεταναστευτικό - Πάγωμα αιτήσεων από Σύρους: Εν μέσω αμφιβολιών υλοποιείται το μέτρο

Μεταναστευτικό - Πάγωμα αιτήσεων από Σύρους: Εν μέσω αμφιβολιών υλοποιείται το μέτρο