Η τριμερής Χριστοδουλίδη, Νικόλα και Σιζόπουλου και... τα πρώτα μουρμουρητά για τα υπουργεία

ΚΡΙΤΩΝΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ Δημοσιεύθηκε 17.7.2022
Η τριμερής Χριστοδουλίδη, Νικόλα και Σιζόπουλου και... τα πρώτα μουρμουρητά για τα υπουργεία
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μπορεί κάποια επιτελικά στελέχη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ να σκέφτονται από τώρα καρέκλες, ωστόσο στο επίπεδο της ηγεσίας των δύο κομμάτων δεν υπάρχει τόση μεγάλη ανησυχία.

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ τέθηκαν 3 προτάσεις για τις προεδρικές στις 13 Ιουλίου. Μια υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη, μια υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη και μια για αυτόνομη κάθοδο. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, με συνοπτικές διαδικασίες, επέβαλε τη συζήτηση μιας μόνο πρότασης, η οποία ήταν ομολογουμένως και η επικρατέστερη: Νίκο Χριστοδουλίδη, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Για την τιμή των όπλων, ο αρχηγός της ΕΔΕΚ, προ της ψηφοφορίας, ερωτήθηκε επί δύο θεμάτων: Πρώτον, τι κοινό έχει η ΕΔΕΚ και ο κ. Χριστοδουλίδης στο Κυπριακό, δεύτερον, ποια είναι η οικονομική πολιτική του υποψηφίου;

Ο πάντοτε πρακτικός κ. Σιζόπουλος εξήγησε ότι έχει βρεθεί κοινή φόρμουλα με τον κ. Χριστοδουλίδη, που συνοψίζεται βασικά στη διεκδίκηση λύσης με μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, είπε ότι υπάρχουν πολλές συγκλίσεις, μόνο που δεν διευκρίνισε κάτι πολύ σημαντικό. Πού εδράζονται αυτές οι συγκλίσεις, από τη στιγμή που ο κ. Χριστοδουλίδης ακόμα δεν έχει δημοσιοποιήσει τις θέσεις και το πρόγραμμά του;

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με την ίδια τακτική fast track ολοκληρώθηκαν και οι διαπραγματεύσεις Νίκου Χριστοδουλίδη και ΔΗΚΟ. Σε σχέση με το ΔΗΚΟ, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε και μια παραχώρηση. Συμφώνησε στο Κυπριακό λύση ΔΔΟ με κόκκινη γραμμή τη θέση, μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα. Επέτρεψε μάλιστα στον κ. Παπαδόπουλο να βγει και να το ανακοινώσει ως τον λόγο που στηρίζει τον τέως ΥΠΕΞ, επικαλούμενος το Κραν Μοντανά και τη στάση που τήρησαν σε σχέση με τη θέση αυτή ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Κοτζιάς. Την ίδια στιγμή, (η παραχώρηση) αποδέκτηκε να ενσωματώσει στο πρόγραμμά του θέσεις του προγράμματος του ΔΗΚΟ.

Γιατί τον στήριξαν;

Τόσο ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Σιζόπουλος, δεν ακολούθησαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη γιατί ήταν η πρώτη τους επιλογή. Πρώτη επιλογή του Νικόλα, όπως όλοι διαπίστωσαν, ήταν η δική του υποψηφιότητα και επιχείρησε να την επιβάλει μέσα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν πάνω από έναν μήνα με το ΑΚΕΛ. Όταν δεν τα κατάφερε, αποδέκτηκε να συζητήσει την πρόταση του Μάριου Κάρογιαν για υποψηφιότητα της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Δυστυχώς, η υπουργός έφυγε από τη ζωή. Οπότε, όταν διαπίστωσε ότι η βάση του κόμματός του ψήφιζε τον κ. Χριστοδουλίδη, άλλαξε τροπάρι και μίλησε για δημοκρατία και σεβασμό στις βουλές των πολιτών. Το ίδιο και ο κ. Σιζόπουλος. Αν εξαρτάτο από τον ίδιο, θα επέλεγε Αβέρωφ Νεοφύτου. Τελικά, και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και ο κ. Μαρίνος Σιζόπουλος αναγκάστηκαν να στηρίξουν τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, πάντα, βέβαια, με το αζημίωτο. Τα δύο κόμματα, το λιγότερο, θα επωφεληθούν με κάποιες θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.

4272453196497404 image

Υπουργικό

Στην ΕΔΕΚ, το θέμα συζητήθηκε και τέθηκαν και αρκετές ερωτήσεις στον κ. Σιζόπουλο. Έγινε λόγος για 3 ή και 4 υπουργεία. Αυτό θα κριθεί από το κατά πόσον θα υπάρξει στήριξη στον κ. Χριστοδουλίδη από άλλα κόμματα πέραν της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ. Το κόμμα του ΔΗΚΟ, υπό τις ίδιες συνθήκες, είναι 5 ή 6 συμπεριλαμβανομένων και υφυπουργείων.

Στη συνάντησή του με την ΕΔΕΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε για τα υπουργεία και απάντησε ότι θα διορισθούν και από αυτό το κόμμα, αλλά όχι άτομα προβεβλημένα που υπηρέτησαν σε άλλα αξιώματα παλαιότερα. Υπάρχει πάντως ένας προβληματισμός στην ΕΔΕΚ που εδράζεται σε δύο επίπεδα: Πρώτον, τι εννοεί ο κ. Χριστοδουλίδης ότι δεν θα διορισθούν προβεβλημένα άτομα; Δεν είναι αυτά τα άτομα που αυτός θέλει να βγει και να τον υποστηρίξουν δημόσια στο πλαίσιο της προεκλογικής του; Με λίγα λόγια, μας λέχθηκε «θα βγουν οι προβεβλημένοι να τον υποστηρίξουν και στη συνέχεια θα διορίσει υπουργούς από τη λίστα της αφάνειας»; Δεύτερον, από πού κι ώς τα πού, ο κ. Χριστοδουλίδης κάνει μια συμφωνία συνεργασίας με ένα κόμμα, αλλά επιφυλάττει μόνο στον εαυτό του το δικαίωμα να διορίζει;

Στο ΔΗΚΟ, τα πράγματα φαίνεται να είναι περισσότερο φλου. Πέρα από διάφορα υπουργεία τα οποία σίγουρα θα παίξουν, τα έμπειρα στελέχη του κόμματος γνωρίζουν ότι υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμες θέσεις εκτός υπουργείων, που ίσως είναι και πιο σημαντικές. Θέσεις στην ΕΔΥ, στην ΕΕΥ, στους Ημικρατικούς, τέλος, θέσεις ανεξάρτητων αξιωματούχων με πέραν των 100.000 ευρώ ετησίως μισθούς. Στο ΔΗΚΟ, υπ' αυτές τις συνθήκες και όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον κ. Χριστοδουλίδη να προηγείται, διεξάγεται ένας ιδιότυπος διαγωνισμός τηλεφωνημάτων. Το στοίχημα είναι ποιος θα τηλεφωνήσει τις περισσότερες φορές στον κ. Χριστοδουλίδη στη διάρκεια της ημέρας για να δώσει το παρών, να δηλώσει έτοιμος να βοηθήσει, να δώσει ακόμα συμβουλές και τιπς προς τα πού πρέπει να κινηθεί η καμπάνια.

Το κονκλάβιο

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μπορεί κάποια επιτελικά στελέχη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ να σκέφτονται από τώρα καρέκλες, ωστόσο στο επίπεδο της ηγεσίας των δύο κομμάτων δεν υπάρχει τόση μεγάλη ανησυχία.

Επιτελικά, η καμπάνια του κ. Χριστοδουλίδη, μετά την προσθήκη του κ. Σιζόπουλου, έχει μετατραπεί σε μια τριμερή. Ένα τριμερές κονκλάβιο Νίκου, Νικόλα και Μαρίνου, το οποίο θα αποτελεί το ανώτατο επιτελείο στρατηγικής της καμπάνιας έως τον Φεβρουάριο, αλλά θα συνεχίσει τη λειτουργία και μετά αν ο κ. Χριστοδουλίδης εκλεγεί.

Η Δομή

Όπως έγινε γνωστό, έχει υπάρξει συμφωνία σε θέματα ουσίας, διαδικασίας και επικοινωνίας, σε 3 πυλώνες:

1. Θα δημιουργηθεί ένα ανώτατο κονκλάβιο, η Επιτροπή Αρχηγών, μέλη της οποίας θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Αν υπάρξει στήριξη και από άλλα κόμματα, οι ηγέτες τους θα συμπεριληφθούν σε αυτό το επιτελείο. Το ανώτατο αυτό επιτελείο θα καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές της προεκλογικής εκστρατείας και επιπλέον σε περίπτωση εκλογής του κ. Χριστοδουλίδη, θα αποφασίσει για το κυβερνητικό σχήμα και την πολιτική της νέας κυβέρνησης. Με λίγα λόγια, οι κ. Παπαδόπουλος και Σιζόπουλος θα έχουν λόγο στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων.

2. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα οργανωτικό επιτελείο. Σε αυτό θα συμμετέχουν άτομα από το επιτελείο Χριστοδουλίδη, στελέχη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Αν υπάρξει στήριξη από άλλα κόμματα, έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό το επιτελείο. Στόχος είναι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, η επαφή με τον κόσμο και η τροφοδότηση των ΜΚΔ με υλικό της προεκλογικής εκστρατείας.

3. Θα δημιουργηθεί ομάδα επικοινωνίας. Σε αυτήν θα συμμετέχουν άτομα από το επιτελείο Χριστοδουλίδη και επίσης πολιτικά πρόσωπα από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ οι οποίοι θα κάνουν δηλώσεις σε εφημερίδες, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και επίσης θα βγαίνουν σε τηλεοπτικά προγράμματα. Τα άτομα αυτά θα εγκριθούν από τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος δεν θέλει συγκεκριμένα άτομα και από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να εμφανίζονται εκ μέρους του.

Ο δημόσιος λόγος

Αν κρίνουμε από τον τρόπο που διαχειρίζονται τη στήριξη προς τον κ. Χριστοδουλίδη το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, δημοσίως την πιο ειλικρινή προσέγγιση μάλλον την έχει ο κ. Χριστοδουλίδης. Τα δύο κόμματα επικαλούνται μεγάλες συγκλίσεις μαζί του, αφήνοντας να νοηθεί ότι αυτό αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια των κλειστών συναντήσεων που είχαν μαζί του. Από την άλλη, ο κ. Χριστοδουλίδης δημόσια δεν κρύβει ότι διαφωνεί σε αρκετά σημεία με τα δύο κόμματα και ιδιαίτερα στο Κυπριακό. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, βέβαια, δεν ανεβάζουν τον πήχυ, αλλά αρκούνται να δηλώνουν δημοσίως ότι ικανοποιούνται από τις διαβεβαιώσεις Χριστοδουλίδη για τα 2 Μηδέν. Δηλαδή, μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Αν αυτό ισχύει, ουδεμία ανησυχία υπάρχει από τα δύο κόμματα. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουν ποτέ διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Η δύναμη της Εκκλησίας

Η πραγματική δύναμη του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με στελέχη που τον στηρίζουν, δεν είναι τόσο το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, όσο η Εκκλησία. Δημοσίως, έχει πάρει στήριξη από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στη γνωστή του συνέντευξη στον Πολίτη, ο οποίος τον απεκάλεσε «νέο Μακάριο». Η πραγματική βοήθεια ωστόσο προέρχεται από τις ομάδες στήριξης του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Το επιτέλειο του μητροπολίτη είναι παγκύπριας εμβέλειας, λειτουργεί δε εδώ και μερικά χρόνια προετοιμάζοντας την υποψηφιότητα του πατρός Αθανασίου για τις Αρχιεπισκοπικές. Διαθέτει πυρήνες σε όλες τις πόλεις και χωριά, στη δε Λεμεσό στηρίζεται και από το πανίσχυρο λόμπι των Ρώσων Ορθοδόξων. Το επιτελείο αυτό έχει τεθεί στη διάθεση του κ. Χριστοδουλίδη, καταφέρνοντας να κινητοποιεί και άτομα που συνήθως δεν ψηφίζουν σε πολιτικές εκλογές στη χώρα μας, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στις δημοσκοπήσεις. Η σχέση του κ. Χριστοδουλίδη και του μητροπολίτη Λεμεσού οικοδομήθηκε εδώ και χρόνια και είναι πέρα από φιλική και πνευματική. Ο κ. Χριστοδουλίδης και η οικογένειά του, αποτελούν ενεργά μέλη του πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου, αφού εκκλησιάζονται, εξομολογούνται, κοινωνούν τακτικά και λαμβάνουν μέρος σε αγρυπνίες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα
ΕΛΛΑΔΑ

Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα

Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα

Έκθεση Ελεγκτή για ΥΠΕΞ - Αναφορές για το επίδομα εξωτερικού που λάμβανε ο Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Έκθεση Ελεγκτή για ΥΠΕΞ - Αναφορές για το επίδομα εξωτερικού που λάμβανε ο Χριστοδουλίδης

Έκθεση Ελεγκτή για ΥΠΕΞ - Αναφορές για το επίδομα εξωτερικού που λάμβανε ο Χριστοδουλίδης

Ξέπλυμα εκατομμυρίων: Αδύνατη η μαρτυρία για τους Ουκρανούς - Δύο ξεχωριστές δικαστικές διαδικασίες Μάιο και Ιούνιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξέπλυμα εκατομμυρίων: Αδύνατη η μαρτυρία για τους Ουκρανούς - Δύο ξεχωριστές δικαστικές διαδικασίες Μάιο και Ιούνιο

Ξέπλυμα εκατομμυρίων: Αδύνατη η μαρτυρία για τους Ουκρανούς - Δύο ξεχωριστές δικαστικές διαδικασίες Μάιο και Ιούνιο

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

Γαλλία: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά - Θέμα εθνικών εκλογών θέτει η Λεπέν
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά - Θέμα εθνικών εκλογών θέτει η Λεπέν

Γαλλία: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά - Θέμα εθνικών εκλογών θέτει η Λεπέν