Υπόθεση Σιζόπουλου: Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν βρήκε το χαρτί της Αστυνομίας, στο οποίο αναφέρεται η Νομική Υπηρεσία (ηχητικό)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 12.7.2022
Υπόθεση Σιζόπουλου: Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν βρήκε το χαρτί της Αστυνομίας, στο οποίο αναφέρεται η Νομική Υπηρεσία (ηχητικό)
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, δήλωσε ότι το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας δεν βρέθηκε στους φακέλους του Τμήματος Φορολογίας που στάληκαν στην Υπηρεσία.

Οι φάκελοι από το Τμήμα Φορολογίας, για την υπόθεση που αφορά στον πρόεδρο και εν ενεργεία βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, βρίσκονται στην Ελεγκτική Υπηρεσία από την Παρασκευή. Από τους φακέλους, όμως, λείπει το χαρτί της Αστυνομίας, στο οποίο κάνει αναφορά ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας (ημερ. 11/7/2022), με την οποία προσπάθησε να εξηγήσει/δικαιολογήσει γιατί δεν ήρθη η ασυλία του εν λόγω πολιτικού. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Π», o φάκελος τής αστυνομικής έρευνας τής υπόθεσης φαίνεται να παραδόθηκε στο Αρχείο Ποινικών Υποθέσεων της Νομικής Υπηρεσίας με οδηγίες της υπεύθυνης του Ποινικού Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας, Έλενας Κλεόπα (στις 7/10/2019), «ώστε να τύχει σχετικής μελέτης και να γίνουν διαβήματα για άρση της βουλευτικής ασυλίας» του Μαρίνου Σιζόπουλου, «με σκοπό την ανάκρισή του». Στις 27/7/20, επί νέου Γενικού Εισαγγελέα (ο Γιώργος Σαββίδης ανέλαβε καθήκοντα 10/7/2020) δόθηκαν οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για μη άρση της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους η υπόθεση θα βρίσκεται σε εκρεμότητα (βρίσκεται αρχειοθετημένη στην Αστυνομία). Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω προκύπτουν από τις αστυνομικές έρευνες και τις γραπτές αναφορές έτσι όπως διαβιβάστηκαν στην Νομική Υπηρεσία.

Λείπει σημαντικό έγγραφο

Μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6, ο εκπρόσωπος Τύπου και λειτουργός ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε ότι για την αγοραπωλησία εταιρείας με διαφορετικά ποσά, που εντόπισε το Τμήμα Φορολογίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξετάζει την φορολογική πτυχή του θέματος. Θέλουμε να δούμε εάν το Τμήμα Φορολογίας εφάρμοσε ορθά τη νομοθεσία περί φόρου εισοδήματος των εταιρειών, των νομικών προσώπων, εξήγησε και πρόσθεσε: «[μέσα στους φακέλος του Τμήματος Φορολογίας βρήκαμε το γράμμα] από την Αστυνομία προς το Τμήμα Φορολογίας, που τους ζητά βοήθεια τεχνικής φύσεως σε σχέση με τα φορολογικά. Φαίνεται ότι δόθηκε αυτή η βοήθεια από το Τμήμα Φορολογίας προς την Αστυνομία, όμως δεν έχουμε εντοπίσει σε αυτούς τους φακέλους κάποιο έγγραφο ή επιστολή μετά τον 8ο (σ.σ. Αύγουστο) του 2020».

Η Νομική Υπηρεσία είχε δώσει οδηγίες

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση τής Νομικής Υπηρεσία της Δευτέρας (12/7/2022), σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο φάκελος επεστράφη από τη Νομική Υπηρεσία στην Αστυνομία και έκτοτε δεν υπήρχε οποιοδήποτε άλλο θέμα σε εκκρεμότητα, είτε για τη Νομική Υπηρεσία είτε για την Αστυνομία. Παρά ταύτα, δόθηκαν τότε οδηγίες για να παραπεμφθεί το θέμα στον Έφορο Φορολογίας για τη δική του αξιολόγηση, με βάση τη δική του αρμοδιότητα». Η επιστολή που υπάρχει στους φακέλους του Τμήματος Φορολογίας που βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στην Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέρει ότι η Αστυνομία εξετάζει διάφορα αδικήματα (Απρίλιος 2019) και ότι χρειάζεται τη συνδρομή του Τμήματος Φορολογίας, δηλαδή βοήθεια από κάποιο λειτουργό που καταλαβαίνει από φορολογικά-οικονομικά θέματα. Ο κ. Πετρίδης είπε πως φαίνεται ότι από τα κεντρικά γραφεία δόθηκαν οδηγίες στο επαρχιακό γραφείο φορολογίας στην Λεμεσό, να επικοινωνήσουν με τους ανακριτές και να τους βοηθήσουν στο έργο τους (το 2019). Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είπε ότι το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας (ημερ. 11/7/2022) μπορεί να υπάρχει σε κάποιο άλλο φάκελο και γι αυτό η Υπηρεσία θα ζητήσει την συγκεκριμένη επιστολή από το Τμήμα Φορολογίας, εφόσον η Νομική Υπηρεσία λέει ότι ενημέρωσε και έδωσε οδηγίες.

Τι είπε τη Δευτέρα η Νομική Υπηρεσία

Στην ίδια ανακοίνωση τής Νομική Υπηρεσίας γράφει, ακόμα, ότι «για την ορθή παράθεση ωστόσο των γεγονότων σημειώνεται ότι ουδέποτε αποφασίστηκε από οποιονδήποτε, είτε από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα είτε από τους νυν επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, η υποβολή αίτησης για άρση ασυλίας βουλευτού». Σε σχέση με το ζήτημα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του προέδρου της ΕΔΕΚ, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε προχθές Δευτέρα στην ιστοσελίδα Reporter τα εξής: «Το θέμα συζητήθηκε και παρέμενε σε εκκρεμότητα, αφού αποφασίστηκε πως τύγχανε περαιτέρω μελέτης. Ήμασταν στο στάδιο λήψης της απόφασης για κάποια πράγματα, ωστόσο τελικά αποχώρησα από τη Νομική Υπηρεσία». Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Πολίτης»: «[..] Την 20/01/2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Νομική Υπηρεσία στην οποία παρευρέθηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας (σ.σ. Κώστας Κληρίδης), η Έλενα Κλεόπα, Πωλίνα Ευθυβούλου και οι υπαστυνόμοι Κ. Κωνσταντίνου και Χρ. Χρίστου. Εξηγήθηκαν τα γεγονότα της υπόθεσης και η υπάρχουσα μαρτυρία, ώστε να μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία ο τρόπος για άσκηση ενδεχόμενης ποινικής δίωξης. Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε όπως η υπόθεση παραμείνει στην Ν.Υ. για περαιτέρω μελέτη και οδηγίες».

Ακούστε την παρέμβαση του Μάριου Πετρίδη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:

Τερέπεης: Δεν μπορεί να αφήνονται στα συρτάρια υποθέσεις

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο τέως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μιχάλης Τερέπεης, ο οποίος τοποθετήθηκε επί της αρχής: «Η πολιτική ζωή του τόπου και η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους πολιτικούς έχει φθάσει στο ναδίρ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η δική μου προσωπική άποψη, η πολιτική μου θέση, είναι ότι δεν μπορεί πλέον να αφήνονται στα συρτάρια οποιεσδήποτε υποθέσεις χωρίς πλήρη, καθαρή, διαφανή, διερεύνηση. Θεωρώ ότι η ανακοίνωση τής Νομικής Υπηρεσίας δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Επικαλείται αόριστα την ύπαρξη ανεξάρτητης μαρτυρίας, τη στιγμή που υπάρχει παραδοχή ενός ενδεχομένου για διάπραξη αδικήματος».

Ακούστε ολόκληρη την παρέμβαση του Μιχάλη Τερέπεη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:

Σημειώνεται τέλος ότι ζητήθηκε σχετική τοποθέτηση/σχόλιο και από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μαρία Παναγιώτου. Αρνήθηκαν και οι δύο, ωστόσο, όποτε θελήσουν να το κάνουν, ο Πολίτης θα φιλοξενήσει τις θέσεις τους.

Το ιστορικό

Όπως έγραψε ο «Π» την περασμένη εβδομάδα (Τετάρτη, 6/7/2022), στην υπόθεση εταιρείας που κατέληξε -μετά από αστυνομική έρευνα- στη Γενική Εισαγγελία και στη συνέχεια πάγωσε (και στην οποία εμπλέκεται και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος), συνδεόμενος με την υπόθεση Ιρακινός επενδυτής και η σύζυγός του, πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι και πήραν κυπριακό (δηλαδή ευρωπαϊκό) διαβατήριο, το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζεύγος των Ιρακινών δεν φαίνεται να έχουν αποκτήσει οικία στην Κύπρο -γι αυτό και δεν έχει δηλωθεί η διεύθυνσή της- παρά το ότι αυτό προνοούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση τού συγκεκριμένου εγγράφου. Η εταιρεία του προέδρου της ΕΔΕΚ (είχε μεταβιβάσει τις μετοχές στις κόρες του το 2012, εξακολουθεί να είναι διευθυντής της εταιρείας μέχρι σήμερα), ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ, μαζί με άλλες τρεις εταιρείες, συνέστησαν την ΤΑΧΑΝ, της οποίας το δάνειο κοκκίνησε στην συνέχεια και για να διευθετηθεί το χρέος με την τράπεζα αποφασίσθηκε να πωληθεί η εταιρεία. Οι τρεις συνέταιροι (εκ των οποίων και ο Μ. Σιζόπουλος) έδωσαν πληρεξούσιο στον 4ο τους συνέταιρο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες πώληση των μετοχών της ΤΑΧΑΝ σε Ιρακινό επενδυτή για 1.6 εκατομμύρια ευρώ. Το Τμήμα Φορολογίας ζήτησε να πληρωθούν οι φόροι για κεφαλαιουχικά κέρδη και εκεί διαφάνηκε πως δηλώθηκαν διαφορετικές ημερομηνίες πώλησης τής εταιρείας και διαφορετικά ποσά. Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία από τους τρεις διευθυντές των εταιρειών της ΤΑΧΑΝ, εναντίον του 4ου συνέταιρου (με το πληρεξούσιο) και ακολούθησε αστυνομική έρευνα από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας, το οποίο διερευνούσε υπόθεση για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, τα οποία διαπράχθηκαν κατά τα έτη 2017 – 2019, μεταξύ των οποίων «Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργημάτων», «Συνωμοσία για καταδολίευση», «Κλοπή από διευθυντές, ή αξιωματούχους εταιρείας», «Πλαστογραφία», «Απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις», «Απάτη κατά την πώληση, ή υποθήκευση περιουσίας», «Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» κλπ. Η αστυνομική έρευνα κατέδειξε ότι «διαπιστώθηκε ότι η ενδεχόμενη διάπραξη των πιο πάνω αδικημάτων, προέκυψαν κατά την πώληση» μετοχών της TAXAN σε Ιρακινό επενδυτή.

Σύλληψη συνέταιρου

Ο 4ος συνέταιρος (αυτός με το πληρεξούσιο) συνελήφθηκε με δικαστικό ένταλμα στις 9/7/2019 και ανακρινόμενος έδωσε θεληματική κατάθεση στην οποία παραδέχθηκε εμπλοκή στην υπόθεση, δίνοντας ταυτόχρονα διάφορους ισχυρισμούς και παραδίδοντας αριθμό εγγράφων προς υποστήριξη των ισχυρισμών του. Ο φάκελος τής υπόθεσης παραδόθηκε στο Αρχείο Ποινικών Υποθέσεων της Νομικής Υπηρεσίας από ανώτερο λειτουργό της Γενικής Εισαγγελίας, ώστε να τύχει σχετικής μελέτης και να γίνουν διαβήματα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, με σκοπό την ανάκρισή του. Ο εν λόγω φάκελος επιστράφηκε στις 5/11/19 για περαιτέρω εξετάσεις και επαναδιαβιβάστηκε στην Νομική Υπηρεσία στις 6/12/19 για μελέτη και οδηγίες. Σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, στις 20/1/2020, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας (σ.σ. Κώστας Κληρίδης), δύο ανώτεροι λειτουργοί της Γενικής Εισαγγελίας και δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας, αποφασίστηκε όπως η υπόθεση παραμείνει στην ΝΥ για περαιτέρω μελέτη και οδηγίες. Στις 27/7/20, επί νέου Γενικού Εισαγγελέα (Γιώργος Σαββίδης, ανέλαβε καθήκοντα 10/7/2020) δόθηκαν οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για μη άρση της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους η υπόθεση θα βρίσκεται σε εκρεμότητα (βρίσκεται αρχειοθετημένη στην Αστυνομία). Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω προκύπτουν από τις αστυνομικές έρευνες και τις γραπτές αναφορές έτσι όπως διαβιβάστηκαν στην Νομική Υπηρεσία. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε στον «Π» ότι είναι «εγκλωβισμένος εγγυητής» και δεν έχει σχέση με το θέμα της εταιρείας («Δεν με αφορά εμένα, δεν με ενδιαφέρει, εάν ενδεχομένως αυτός που έκανε την πώληση τού ακινήτου με πληρεξούσιο, άλλο ποσό δήλωσε για την τιμή πώλησης και άλλο ποσό στο Φόρο. Αυτό δεν με αφορά εμένα. Εγώ δεν είμαι μέτοχος της εταιρείας. Εγώ αποχώρησα από την εταιρεία το 2012»). Στο OMEGA και τον Ονούφριο Σωκράτους, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν έχει σχέση με τα υπό διερεύνηση ποινικά αδικήματα, αφού ο ίδιος έκανε την καταγγελία στην Αστυνομία.

Η ΕΔΕΚ για ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας (11/7/2022)

«Καλούμε δημόσια την ηγεσία του ΑΚΕΛ να απολογηθεί για τα παραποιημένα και διαστρεβλωμένα γεγονότα που παρουσίασε σε ανακοίνωσή της στις 6 Ιουλίου 2022. »Μετά και από τη σημερινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας καλούμε δημόσια την ηγεσία του ΑΚΕΛ να απολογηθεί για τα παραποιημένα και διαστρεβλωμένα γεγονότα που παρουσίασε σε βάρος του Προέδρου της ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της στις 6 Ιουλίου 2022.

Υπενθυμίζουμε πως για το συγκεκριμένο θέμα στο ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας την καταγγελία την έκανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος τον Μάρτιο του 2019».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έφορος Εκλογών για Ευρωεκλογές: 63 υποψηφιότητες, ένα αίτημα απορρίφθηκε - Πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφορος Εκλογών για Ευρωεκλογές: 63 υποψηφιότητες, ένα αίτημα απορρίφθηκε - Πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες

Έφορος Εκλογών για Ευρωεκλογές: 63 υποψηφιότητες, ένα αίτημα απορρίφθηκε - Πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες

Μαίνεται πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
ΚΥΠΡΟΣ

Μαίνεται πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Μαίνεται πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Ξυλοδαρμός στην Ελληνική Βουλή - Έπεσαν μπουνιές μεταξύ βουλευτών (φώτος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ξυλοδαρμός στην Ελληνική Βουλή - Έπεσαν μπουνιές μεταξύ βουλευτών (φώτος)

Ξυλοδαρμός στην Ελληνική Βουλή - Έπεσαν μπουνιές μεταξύ βουλευτών (φώτος)

Παραδοχή Γαλαταριώτη: «Τον Μάρτιο το ΤΕΠΑΚ πλήρωσε παράνομα το προσωπικό του»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραδοχή Γαλαταριώτη: «Τον Μάρτιο το ΤΕΠΑΚ πλήρωσε παράνομα το προσωπικό του»

Παραδοχή Γαλαταριώτη: «Τον Μάρτιο το ΤΕΠΑΚ πλήρωσε παράνομα το προσωπικό του»

Στην αντεπίθεση η Κίτιον: Το Υπουργείο Μεταφορών αρνείται να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία
ΚΥΠΡΟΣ

Στην αντεπίθεση η Κίτιον: Το Υπουργείο Μεταφορών αρνείται να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία

Στην αντεπίθεση η Κίτιον: Το Υπουργείο Μεταφορών αρνείται να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία