Εβδομάδα αποφάσεων για τα debates - Οι μεγάλοι, οι μικροί και τα καμώματα του Χριστοδουλίδη

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 10.7.2022
Εβδομάδα αποφάσεων για τα debates - Οι μεγάλοι, οι μικροί και τα καμώματα του Χριστοδουλίδη
Το επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου αναγνωρίζει τις αδυναμίες των δύο κύριων αντιπάλων του και προσπαθεί να τους σπρώξει σε τηλεμαχία

Έντονο είναι το παρασκήνιο στα εκλογικά επιτελεία για το θέμα των debates, με συναντήσεις και διαβουλεύσεις που στόχο έχουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση συναινετικού κλίματος μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων, για τον τρόπο διεξαγωγής των τηλεοπτικών συζητήσεων. Εφτά από τα εννέα επιτελεία δείχνουν καλή θέληση, ενώ τα υπόλοιπα δύο φαίνεται να μην ευνοούν αυτήν την προσπάθεια για διαφορετικούς λόγους. Πρόκειται για το εκλογικό επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που επιδιώκει να σπρώξει λίγο παρακάτω τα debates ώστε να προλάβει να διαμορφώσει θέσεις και να προετοιμαστεί καλύτερα, όπως και το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη που δεν επιθυμεί να μπει σε διάλογο και να ρισκάρει τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα της δικής του υποψηφιότητας, μέσα από έκφραση θέσεων που ενδεχομένως να αποξενώσουν ένα μέρος του εκλογικού του ακροατηρίου. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αρνητική στάση αρχικά, δηλώνοντας ότι νιώθει «πως υπάρχει πολύ άγχος για τα debate».

Συναντήσεις

Βδομάδα διαβουλεύσεων αρχίζει τη Δευτέρα μεταξύ των εκλογικών επιτελείων και των τηλεοπτικών καναλιών, για το θέμα της διεξαγωγής τηλεοπτικών συζητήσεων μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων. Τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των επιτελείων θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με το κανάλι Omega TV, την Τρίτη θα γίνει συνάντηση με το Sigma TV και την Τετάρτη τα επιτελεία θα επισκεφτούν τα γραφεία του Alpha TV και του ΡΙΚ. Εκκρεμεί η απάντηση του ΑΝΤ1 Κύπρου για καθορισμό ημερομηνίας συνάντησης.

Η πρόταση του ΡΙΚ

Ήδη βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση του ΡΙΚ, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση ορισμένων εκλογικών επιτελείων, που θεωρούν ότι δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση των υποψηφίων Προέδρων. Ενόχληση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η πρόταση του κρατικού καναλιού προβλέπει πέντε συνολικά debates, με τους τρεις από τους 9 υποψηφίους να συμμετέχουν σε τέσσερις τηλεμαχίες και οι υπόλοιποι από μια ή δύο φορές.

Συγκεκριμένα, το ΡΙΚ προτείνει όπως την 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιηθεί η πρώτη τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Χρίστου Χρίστου και Μάριου Ηλιάδη. Το δεύτερο debate να πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου μεταξύ Ανδρέα Μαυρογιάννη, Νίκου Χριστοδουλίδη, Γιώργου Κολοκασίδη και Αχιλλέα Δημητριάδη. Η τρίτη τηλεοπτική συζήτηση στις 15 Σεπτεμβρίου μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Χριστοδουλίδη, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και Χριστόδουλου Πρωτοπαπά. Προτείνει, επίσης, να διεξαχθεί τέταρτη τηλεοπτική συζήτηση στις 22 Σεπτεμβρίου μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Νίκου Χριστοδουλίδη και Χρίστου Χρίστου. Ενώ το πέμπτο και τελευταίο debate να πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κρατικού καναλιού, «τα debates θα έχουν διάρκεια δύο ώρες και θα καλύπτουν τέσσερις ενότητες: Oικονομία, εσωτερική διακυβέρνηση και Κυπριακό και ερωτήσεις που θα υποβάλλονται απευθείας στους υποψήφιους από τους πολίτες». Και προσθέτει ότι «τα debates θα προβάλλονται στο πλαίσιο της εκπομπής ‘Προκλήσεις’, με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη, καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα Σεπτέμβρη, κάθε Πέμπτη βράδυ».

Το ΡΙΚ παρουσιάζεται ανοικτό ως προς τις ημερομηνίες προβολής των debates, εντούτοις δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να μπει σε διάλογο με τα επιτελεία για τον τρόπο διεξαγωγής των τηλεοπτικών συζητήσεων.

Επιτελείο Μαυρογιάννη

Αν και η πρόταση του ΡΙΚ προσφέρει στον υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη το δικαίωμα συμμετοχής σε τέσσερις από τις πέντε τηλεοπτικές συζητήσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει θετική ανταπόκριση από πλευράς επιτελείου. Η κυρίως επιφύλαξη, όπως αυτή επιδεικνύεται στις συναντήσεις των επιτελείων, οφείλεται στο ότι το επιτελείο μόλις συστάθηκε, οπότε απαιτείται χρόνος για να ξεκινήσει η επαφή με τον κόσμο και άλλες ομάδες, ώστε να ετοιμαστεί το τελικό πρόγραμμα με τις θέσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ίσως να ήταν προσφορότερος ένας άλλος μήνας του φθινοπώρου.

Επιτελείο Χριστοδουλίδη

Επιφυλακτική είναι και η στάση του επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη, που δεν δείχνει να ευνοεί τη διεξαγωγή τηλεοπτικών συζητήσεων τόσο νωρίς, για δύο λόγους. Πρώτον, δεν έχει ακόμη διαμορφώσει πρόγραμμα ώστε μπει σε τηλεοπτική συζήτηση επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Δεύτερον, προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται ώστε να διατηρηθεί ο πολυσυλλεκτικός χαρακτήρα της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη μέσα από τη στρατηγική της ασάφειας. Μια σκόπιμη ρητορική στρατηγική που επιτρέπει στον υποψήφιο να εισχωρεί σε διαφορετικά και εκ διαμέτρου αντίθετα εκλογικά ακροατήρια.

Γι' αυτό, στις συναντήσεις των εκπροσώπων των επιτελείων, από πλευράς Χριστοδουλίδη, προβάλλονται δύο επιχειρήματα. Από τη μια, υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν διακαναλικές τηλεοπτικές συζητήσεις και από την άλλη, ισχυρίζονται ότι θα εκφυλιστεί η διαδικασία αν υπάρξουν πολλά debates.

Ποιοι θέλουν debates

Σε αυτή τη φάση, τα debates επιδιώκουν τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων που θεωρούν ότι έχουν ξεκάθαρες θέσεις και μπορούν να δώσουν σαφείς και ολοκληρωμένες απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα. Πρόκειται για τα επιτελεία του Αβέρωφ Νεοφύτου, του Γιώργου Κολοκασίδη, του Αχιλλέα Δημητριάδη, του Μάριου Ηλιάδη, του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, του Χρίστου Χρίστου και του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.

Ειδικά το επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου αναγνωρίζει τις αδυναμίες των δύο κύριων αντιπάλων του, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα και τις πολιτικές θέσεις και προσπαθεί να τους σπρώξει σε τηλεμαχία, θεωρώντας ότι εύκολα μπορεί να τους κερδίσει. Για αυτό και ήταν άμεση η αντίδραση του ΔΗΣΥ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση του ΡΙΚ, υποστηρίζοντας ότι «κάθε ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και για συζήτηση θα πρέπει να αντικρίζεται με θετική προσέγγιση».

Ζητούν εξηγήσεις

Η πρόταση του ΡΙΚ προκάλεσε και την αντίδραση του κόμματος «Αμμόχωστος – Για την Κύπρο» που στηρίζει την υποψηφιότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη. Το συγκεκριμένο κόμμα κάλεσε το κρατικό κανάλι «να δημοσιοποιήσει τα κριτήρια βάσει των οποίων έκανε την επιλογή να δώσει σε κάποιους υποψηφίους πολύ περισσότερο χρόνο εμφάνισης από άλλους», τονίζοντας πως «όταν υπάρχει υποψία για αντιδημοκρατικές πρακτικές, η διαφάνεια δίνει τις απαντήσεις».

Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «είδαμε την πρόταση του ΡΙΚ για τα επερχόμενα debates των υποψηφίων Προέδρων και απορούμε με ποια κριτήρια έκριναν τον αριθμό εμφανίσεων του κάθε υποψηφίου. Αν τα κριτήρια είναι τα ποσοστά που παίρνουν οι υποψήφιοι στις δημοσκοπήσεις, τότε πώς γίνεται ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδη να έχει μία μόνο εμφάνιση αλλά άλλος υποψήφιος που παίρνει εμφανώς χαμηλότερα ποσοστά (τα μισά), να έχει τις διπλάσιες εμφανίσεις; Αν τα κριτήρια είναι τα ποσοστά των κομμάτων που στηρίζουν τους υποψηφίους, τότε δεν γίνεται να μιλάμε για ανεξάρτητες υποψηφιότητες, ειδικά για τους τρεις με τις περισσότερες εμφανίσεις».

Παρέμβαση Πρωτοπαπά

Στην ομάδα των «8» προστέθηκε την Πέμπτη και το εκλογικό επιτελείο του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, ο οποίος κατέθεσε τη δική του πρόταση για διεξαγωγή debates, προτείνοντας ως χώρο διεξαγωγής των τηλεοπτικών συζητήσεων τις εγκαταστάσεις της Δημοσιογραφικής Εστίας. Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, προσφέροντας «δωρεάν τον εξοπλισμό ενός συνεργείου εξωτερικών μεταδόσεων με 5 έως 8 κάμερες, αλλά και δωρεάν δορυφορικά κυκλώματα για τη ζωντανή μετάδοση των συζητήσεων μέσω των δορυφόρων της Hellas Sat, ώστε να είναι δυνατή η ελεύθερη διακαναλική τηλεοπτική λήψη σε ποιότητα High Definition». Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τα υπόλοιπα επιτελεία ότι διαθέτει την τεχνολογία για τη ζωντανή μετάδοση των debates μέσω Facebook και YouTube.

Ιδιωτικά κανάλια

Με σκεπτικισμό αντίκρισαν την πρόταση του ΡΙΚ τα ιδιωτικά κανάλια, που θεωρούν ότι ο Σεπτέμβριος δεν είναι ιδανικός μήνας για debates, λόγω του γεγονότος ότι οι πολίτες επιστρέφουν από τις διακοπές τους και δεν είναι σίγουρο εάν θα υπάρχει ενδιαφέρον για τηλεμαχίες. Παράλληλα, υπάρχει ένας προβληματισμός για το κατά πόσον είναι εφικτός στόχος η διακαναλική διεξαγωγή πέντε διαδοχικών τηλεμαχιών μεταξύ των υποψηφίων, μέσα σε διάστημα 30 ημερών και μάλιστα τον Σεπτέμβριο που είναι ο μήνας έναρξης των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι τα debates πρόκειται να προβληθούν στη λεγόμενη prime time ζώνη (19:00-23:00), όπου υπάρχει υψηλή τηλεθέαση και προβάλλονται ψυχαγωγικά προγράμματα με δυνατά διαφημιστικά πακέτα, τα οποία αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα κανάλια. Παρόλ' αυτά, νιώθουν την πίεση που τους ασκεί η απόφαση του ΡΙΚ να καταθέσει πρόταση στα επιτελεία, τείνοντας έτσι να μετατραπεί σε ρυθμιστή του επικοινωνιακού παιχνιδιού.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα σε όλο τον θύλακα μιλούν οι κάτοικοι
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα σε όλο τον θύλακα μιλούν οι κάτοικοι

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα σε όλο τον θύλακα μιλούν οι κάτοικοι

Για προσπάθεια φίμωσης από τον Αρχηγό κάνει λόγο ο Λοϊζίδης («ΙΣΟΤΗΤΑ») - Δείτε την επιστολή
ΚΥΠΡΟΣ

Για προσπάθεια φίμωσης από τον Αρχηγό κάνει λόγο ο Λοϊζίδης («ΙΣΟΤΗΤΑ») - Δείτε την επιστολή

Για προσπάθεια φίμωσης από τον Αρχηγό κάνει λόγο ο Λοϊζίδης («ΙΣΟΤΗΤΑ») - Δείτε την επιστολή

Ελλάδα - Ηλεία: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στους Σχίνους Ζαχάρως - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στο σημείο (βίντεο & εικόνες)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα - Ηλεία: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στους Σχίνους Ζαχάρως - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στο σημείο (βίντεο & εικόνες)

Ελλάδα - Ηλεία: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στους Σχίνους Ζαχάρως - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στο σημείο (βίντεο & εικόνες)

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη μέρα μεσημέρι, το θύμα μόλις είχε φύγει από τον αστυνομικό σταθμό - Σε κρίσιμη κατάσταση (φώτος)
ΚΥΠΡΟΣ

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη μέρα μεσημέρι, το θύμα μόλις είχε φύγει από τον αστυνομικό σταθμό - Σε κρίσιμη κατάσταση (φώτος)

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη μέρα μεσημέρι, το θύμα μόλις είχε φύγει από τον αστυνομικό σταθμό - Σε κρίσιμη κατάσταση (φώτος)

Ο Δρ Παρασκευά για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ: Ουσιώδεις διαφορές με την περίπτωση του ψευδοκράτους
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δρ Παρασκευά για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ: Ουσιώδεις διαφορές με την περίπτωση του ψευδοκράτους

Ο Δρ Παρασκευά για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ: Ουσιώδεις διαφορές με την περίπτωση του ψευδοκράτους