Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στον «Π» : Θέλω να γκρεμίσω το τείχος της ντροπής

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 4.7.2022
Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στον «Π» : Θέλω να γκρεμίσω το τείχος της ντροπής
«Με τη λύση του Κυπριακού να επιδιώξουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ σε αντιστάθμισμα της κατάργησης της συνθήκης εγγυήσεων», αναφέρει στη συνέντευξή του ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
  • «Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι αυτό που ο μεγάλος λογοτέχνης Ρόμπερτ Μούζιλ ονόμασε “ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες”».
  • «Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο κύριος εκφραστής της πελατειακής κομματοκρατίας στο νησί»

«Η πατρίδα μας θα επανενωθεί και η τουρκική κατοχή θα τερματιστεί μόνο αν όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ενώσουν δυνάμεις για ένα κοινό και ελπιδοφόρο όραμα για την κοινή τους πατρίδα», αναφέρει στη συνέντευξή του ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, εκτιμώντας ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα ανοίξουν σύντομα κάποια παράθυρα ευκαιρίας. Μάλιστα, χαρακτηρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως τον κύριο εκφραστή της πελατειακής κομματοκρατίας στην Κύπρο και τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον «άνθρωπο χωρίς ιδιότητες», ενώ λέει ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τα θαλάσσωσε στο Κυπριακό.

Τι διαφορετικό περιλαμβάνει η δική σας υποψηφιότητα;

Το προφανές – η υποψηφιότητά μου και ο πολιτικός μου λόγος είναι εκτός του κομματικού κατεστημένου. Δεν είμαι πολιτικός, δεν συναλλάχθηκα με κανέναν, δεν αποβλέπω σε προσωπικά οφέλη. Δεν έχω πολιτικούς προστάτες, δεν έχω αξόφλητα γραμμάτια πολιτικής συναλλαγής. Ιδεολογία μου είναι η προσφορά μου στην πατρίδα. Είμαι πολίτης που παθιάζεται με τα κοινά. Είμαι ο μόνος υποψήφιος που είναι πρόσφυγας. Έχω το προνόμιο και την υποχρέωση να μιλήσω για τους ξεριζωμένους ανθρώπους του τόπου μας. Δεν στρογγυλεύω τα λόγια μου για να κερδίσω ψήφους. Δεν ζω από την πολιτική για να πρέπει να κάνω τα πάντα για να μείνω σε αυτή. Το πρόγραμμά μου είναι ένα σύνολο από ριζικές τομές που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδα μας και θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Θα χρησιμοποιήσω την επιστημονική τεκμηρίωση, την κοινή λογική και το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στην Κύπρο, αλλά και στη διασπορά. Θα αφήσω πίσω μου την κατάρα του κομματισμού. Θα ξεριζώσω το πελατειακό κράτος. Έχω ήδη δώσει δείγματα γραφής: αυτά που έκανα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως πρύτανης, θέλω να τα κάνω για τη χώρα ολόκληρη.

Είμαι ο μόνος υποψήφιος που δεν ανέβηκε καμία κομματική σκάλα. Το να το παίζεις «ανεξάρτητος» αφότου τα κόμματα σου έκλεισαν τις πόρτες, το παίζεις τζάμπα μάγκας. Το να λες ότι είσαι «ανεξάρτητος», αλλά να είσαι μέλος του κυβερνώντος κόμματος και να σε στηρίζει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, δείχνει ότι υποτιμάς τη νοημοσύνη των υπολοίπων. Το να εξαγγέλλεις την «ανεξάρτητη» υποψηφιότητά σου αφότου σε επέλεξε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, αποδεικνύει την ατολμία σου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο υποψήφιος δεν ρισκάρει, άρα δεν εμπνέει. Η πραγματική «μαγκιά» στην πολιτική είναι η ευθύτητα, η τόλμη και η ανάληψη του ρίσκου. Όλα τα άλλα είναι πολιτικό μάρκετινγκ. Τη γλώσσα της ριζοσπαστικής αλήθειας που θέλω να μιλήσω, κανένα κόμμα δεν την ασπάζεται, έστω κι αν την παπαγαλίζουν. Με εμπνέει ο λόγος του Τζον Κένεντι, του Βάτσλαβ Χάβελ, του Μπαράκ Ομπάμα, και του Εμανουέλ Μακρόν, όχι ο νερόβραστος, δημοσιοσχετίστικος λόγος των πολιτικών του κατεστημένου.

Φιλελεύθερη δημοκρατία

Τι σας απωθεί από το σημερινό πολιτικό σύστημα;

Πολλά. Τα κόμματα ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, χρεοκόπησαν ημικρατικούς οργανισμούς και τη χώρα μας στο σύνολο, εξαχρείωσαν τη δημόσια υπηρεσία με τα ρουσφέτια τους, βύθισαν τη χώρα στον βούρκο της διαφθοράς και της διεθνούς ανυποληψίας. Δικά τους δημιουργήματα είναι όλα αυτά. Μόνα τους αυτό-υπονομεύονται. Τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν: να λειτουργούν με διαφάνεια, αξιοκρατία, σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών και να πάψουν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές εξυπηρέτησης συμφερόντων. Μέχρι τότε, η εκλογική τους συρρίκνωση θα εντείνεται και κάποια, βέβαια, θα βαδίσουν προς την οριστική εξαφάνιση. Και εξηγούμαι. Δεν εννοώ ότι θα μείνουμε χωρίς κόμματα. Η φιλελεύθερη δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να ανανεώνει το πολιτικό προσωπικό. Δείτε την εκρηκτική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία. Τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, γκωλικοί και σοσιαλιστές, από το αθροιστικό 80% κατρακύλησαν στο 8%! Η δημοκρατία, όμως, ανανεώθηκε με νέους κομματικούς σχηματισμούς. Αυτή είναι η λογική της εξέλιξης: ό,τι δεν αντιστοιχεί στις απαιτήσεις των καιρών παραμερίζεται, το καινούριο αναδύεται.

«This is Cyprus»

Ποιο θα είναι το πρώτο μέτρο που θα λάβετε σε περίπτωση που εκλεγείτε;

Πρώτα από όλα, μαζί με το τείχος της κατοχής, θέλω να γκρεμίσω και το τείχος της ντροπής που το πολιτικό μας σύστημα οικοδομάει εδώ και δεκαετίες. Είναι το τείχος που χωρίζει τους ανθρώπους στους «δικούς μας» και τους «άλλους». Σε αυτούς που έχουν πρόσβαση στην εξουσία και σε εκείνους που δεν έχουν. Σε αυτούς που διορίζονται και ανακυκλώνονται ανελλιπώς σε συμβούλια ημικρατικών οργανισμών και σε θέσεις στη δημόσια υπηρεσία, και σε εκείνους που θα περιμένουν για πάντα έστω κι αν είναι προσοντούχοι και καταλληλότεροι. Σε αυτούς που νέμονται κρατικές, εκκλησιαστικές και τουρκοκυπριακές περιουσίες, και σε εκείνους που κοιτάζουν από μακριά τις δικές τους περιουσίες στον Βορρά. Σε αυτούς που κλείνουν το μάτι σε διεφθαρμένους επιχειρηματίες πίνοντας κρασί μαζί τους, παίρνουν μίζες και αναφωνούν ξεδιάντροπα «This is Cyprus!» και σε εκείνους που εργάζονται ευσυνείδητα, πληρώνουν φόρους και θέλουν να ζουν σε ένα κράτος δικαίου. Σε αυτούς που βλέπουν τη θητεία σε δημόσιο αξίωμα ως ευκαιρία πλουτισμού και σε εκείνους που τη βλέπουν ως ευκαιρία προσφοράς. Μαζί με το τείχος της κατοχής, θα πρέπει, επιτέλους, να γκρεμίσουμε και το τείχος της ντροπής. Ήρθε η ώρα να τα σαρώσουμε! Αυτή θα είναι η πρώτιστη προτεραιότητά μου.

Επιστήμη

Δίνετε μεγάλη έμφαση στην επιστημονική σκέψη και γνώση. Είναι, όμως, η επιστήμη η πανάκεια που θα λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας;

Όταν αναφερόμαστε στην επιστημονική τεκμηρίωση, αυτό που εννοούμε είναι ότι οι αποφάσεις για όλα τα θέματα που μας απασχολούν, είτε μιλάμε για το συγκοινωνιακό, είτε για θέματα της υγείας, είτε για την ακρίβεια, για τις πολεοδομικές ζώνες, είτε ακόμα και για τα εθνικά μας ζητήματα, θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς καμία σκοπιμότητα και αλλότριους σκοπούς, αλλά με μεθοδικότητα, αντικειμενικότητα, διαφάνεια, και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί και επιτύχει σε παρόμοια πλαίσια. Οι δράσεις και οι στρατηγικές μας πρέπει να αξιολογούνται για τα αποτελέσματα τους, να διορθώνονται, να προσαρμόζονται στη βάση δεδομένων και αντικειμενικών δεικτών και όχι να δαπανάται αλόγιστα το δημόσιο χρήμα σε ημίμετρα και κινήσεις εντυπωσιασμού. Είναι καιρός να πάψουν να υιοθετούνται ημίμετρα, νομοθετήματα και στρατηγικές του ποδαριού για σημαντικά θέματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες, είτε για να διατηρήσουν κάποιοι την καρέκλα τους, είτε στη βάση της εξυπηρέτησης συμφερόντων και ομάδων πίεσης, που λίγο έχουν να κάνουν με την καθημερινή ποιότητα της ζωής όλων μας.

Κυπριακό

Εσείς πώς αντιλαμβάνεστε το κυπριακό πρόβλημα; Είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής όπως λένε κάποιοι ή μήπως συμπεριλαμβάνει εθνικιστικές εξάρσεις και διακοινοτικές συγκρούσεις;

Είναι όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα. Ένα ιδιαίτερα σύνθετο θέμα για το οποίο χρειάζεται δραστήρια διπλωματία, μακρόπνοο όραμα και στιβαρή στρατηγική. Στο πρόγραμμά μας έχουμε καταθέσει μία μακροσκελή ανάλυση για το Κυπριακό, την οποία σας καλώ να διαβάσετε. Θεωρώ σημαντικό να απαλλαγούμε από όλους αυτούς που έκαναν το Κυπριακό καριέρα, αποσκοπώντας σε προσωπικά, πολιτικά οφέλη. Χρειαζόμαστε ρεαλισμό και αξιοπιστία, στοιχεία που οι φθαρμένες πολιτικές ηγεσίες δεν εκπέμπουν. Η πατρίδα μας θα επανενωθεί και η τουρκική κατοχή θα τερματιστεί μόνο αν όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ενώσουν δυνάμεις για ένα κοινό και ελπιδοφόρο όραμα για την κοινή τους πατρίδα. Εκτιμώ ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μας ανοίξουν σύντομα κάποια παράθυρα ευκαιρίας. Αυτός είναι ένας σημαντικότατος λόγος γιατί θα πρέπει να ηγηθούν της χώρας άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να αποκωδικοποιούν σωστά τις διεθνείς εξελίξεις, όχι αυτοί που εδώ και χρόνια διαψεύδονται από τις εξελίξεις.

Παιδεία

Ποιες είναι οι θέσεις σας για την παιδεία; Η καλλιέργεια εθνικής ταυτότητας και κριτικής σκέψης συνάδουν;

Φυσικά. «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό», έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός. Χωρίς εθνική ταυτότητα τα έθνη δεν επιβιώνουν και χωρίς κριτική σκέψη δεν προοδεύουν. Φυσικά και τα δύο μπορούν να κακοχρησιμοποιηθούν – η εθνική ταυτότητα να ευτελιστεί σε εσωστρέφεια και εθνικιστικό παροξυσμό, ενώ η κριτική σκέψη να εκπέσει σε ανερμάτιστη σοφιστεία. Θυμηθείτε τα λόγια του Περικλή στον Επιτάφιο: «καλλιεργούμε το πνεύμα μας χωρίς να χάνουμε την ανδρεία μας». Η ακμάζουσα πολιτεία διαθέτει και συλλογική αυτοπεποίθηση και καλλιεργεί την ατομική ελευθερία.

Γνωρίζουμε από διάφορες διεθνείς έρευνες ότι η εκπαίδευση στην Κύπρο υστερεί. Η ειρωνεία είναι ότι ενώ διαθέτουμε αξιόλογο διδακτικό προσωπικό, δεν το αξιοποιούμε κατάλληλα. Αυτό είναι που με εξοργίζει περισσότερο. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ενεργοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό και να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες της τεχνολογίας και των υποδομών μας έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η παιδεία. Με λίγα λόγια, χρειαζόμαστε θεσμούς αξιοκρατίας, κουλτούρα αριστείας, και νοοτροπία πρωτοβουλίας. Εκεί υστερούμε. Ο τρόπος που διοικείται η εκπαίδευση έχει καθηλωθεί στο παρελθόν. Λείπει η ζωντάνια και η πρωτοβουλία. Το πρόγραμμά μας για την παιδεία είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει γραφτεί. Μιλάμε, μεταξύ άλλων, για πρότυπα – πειραματικά σχολεία, ένα σε κάθε πόλη και ένα στο Τρόοδος. Πιστεύω στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης των σχολικών μονάδων για να μην είναι προέκταση της κομματοκρατούμενης δημόσιας υπηρεσίας, αλλά κυψέλες δημιουργίας και ανάπτυξης. Όλα αυτά τα υποστηρίζω εδώ και χρόνια.

4261775035388328 photo6

Μεταναστευτικό

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το μεταναστευτικό και τις πολιτικές που εφαρμόζουμε ως κράτος. Εσείς συμφωνείτε με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση;

Είναι γεγονός ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα σύνθετο θέμα, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε τεράστιο πρόβλημα που οδηγεί βαθμιαία σε κοινωνική αστάθεια. Χρειαζόμαστε και αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος. Προσέξτε το «και/και», διότι σε αυτή τη σύνθεση ενυπάρχει αντιφατικότητα. Εξηγούμαι. Στη διαχείριση του μεταναστευτικού η αποτελεσματικότητα ενδέχεται να συγκρούεται με τη δικαιοσύνη. Οι ακραίες φωνές υπεραπλουστεύουν αυτή τη σύγκρουση – και δημαγωγούν. Όσοι θέλουν ένα στενά αποτελεσματικό κράτος λησμονούν τις πρόνοιες του κράτους δικαίου. Όσοι, αντιθέτως, υποστηρίζουν μονομερώς τη δικαιοσύνη στη διαχείριση του μεταναστευτικού, υποτιμούν τη σημασία που έχει η προστασία των συνόρων στα σύγχρονα κράτη και στη διαμόρφωση του αισθήματος του ανήκειν που βιώνουν οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πώς γεφυρώνουμε αυτό το χάσμα; Χρειάζονται διαδικασίες ταχείας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Αυτοί που το δικαιούνται να το γνωρίζουν όσο το δυνατό πιο σύντομα, οι υπόλοιποι να επαναπατρίζονται άμεσα. Το κράτος πρέπει να εκπέμπει και ισχύ με τον επαναπατρισμό των μη δικαιούχων, και δικαιοσύνη με την ταχεία εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Επίσης, επιβάλλεται ο άμεσος εκσυγχρονισμός της φύλαξης της πράσινης γραμμής με ηλεκτρονικά μέσα, αποφεύγοντας τις αναχρονιστικές μεθόδους του συρματοπλέγματος που μετατρέπουν την γραμμή αντιπαράταξης σε σύνορο, αφήνοντας μάλιστα από την άλλη πλευρά τη νεκρή ζώνη. Η εμπλοκή και συνδρομή της ΕΕ στο θέμα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ενεργειακό

Επανήλθε στον δημόσιο διάλογο η συζήτηση για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ. Ποιο είναι το δικό σας όραμα και σχέδιο;

Πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι ακόμη και να έρθει το φυσικό αέριο το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να μειωθεί. Όλοι οι ειδικοί γνωρίζουν καλά ότι σήμερα η φθηνότερη πηγή ηλεκτρισμού προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά. Και ενώ το ξέρουν καλά, κάποιοι ακόμα ψάχνουν φυσικό αέριο στις «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα». Αν, και όταν, και ίσως, και πιθανόν. Το πολιτικό σύστημα χρησιμοποιεί και εξευτελίζει και αυτό το θέμα προς όφελός του εδώ και δύο δεκαετίες. Η χώρα μας έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της πολύμηνης ηλιοφάνειας. Ο ήλιος ως πηγή ενέργειας έχει το πλεονέκτημα της αποκέντρωσης – αξιοποιείται, δυνητικά, από όλους. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν η παραγωγή της ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας να μοιράζεται μόνο σε ισχυρούς επιχειρηματίες, όπως γίνεται σήμερα. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης πράσινης κοινωνικής εταιρείας για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, με τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των Κύπριων πολιτών, στο πρότυπο των μεγάλων κοινωνικών εταιρειών των σκανδιναβικών χωρών. Ας γίνουμε η Δανία του Νότου! Περήφανος λαός για τον τόπο του και περήφανη χώρα για τους ανθρώπους της.

Οικονομία

Υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των πληθωριστικών πιέσεων προς την κυπριακή οικονομία;

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αυξήσεων που αφορούν κυρίως ορισμένες κατηγορίες τροφίμων και κατασκευαστικά υλικά η κατάλληλη πολιτική είναι, πρωτίστως, η διαμόρφωση των κατάλληλων μισθολογικών προσαρμογών μέσω μιας συμφωνίας πλαισίου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Θέση μας είναι ότι δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν και των πληθωριστικών πιέσεων καθίσταται αναγκαίο η αύξηση των μισθών να λαμβάνει υπόψη τον αυξημένο πληθωρισμό, μέσω της επαναφοράς της ΑΤΑ. Σε ό,τι αφορά το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, σημαντικό και αναβαθμισμένο ρόλο καλείται να διαδραματίσει το κράτος μέσω ενός προγράμματος ανέγερσης κοινωνικής κατοικίας για χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και νεαρά ζευγάρια. Ειδικά κίνητρα ενδείκνυται να υιοθετηθούν για ανέγερση κατοικιών στην ύπαιθρο. Οι συνεχείς κυβερνητικές εξαγγελίες για στήριξη στην ανέγερση κατοικίας πρέπει, επιτέλους, να πάρουν σάρκα και οστά.

Οι αυξήσεις στις τιμές ενεργειακών προϊόντων μπορούν να αντιμετωπιστούν με (α) στοχευμένα μέτρα προς όφελος των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, π.χ. κάλυψη του αυξημένου κόστους ηλεκτρισμού και επιδότηση της αγοράς πετρελαίου για σκοπούς θέρμανσης, (β) αναβάθμιση των κινήτρων για χρήση ανανεώσιμων πηγών και (γ) αναβάθμιση των σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας.

ΝΑΤΟ

Η Κύπρος ανήκει στη Δύση; Πρέπει να επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ;

Η Κύπρος είναι μέρος της Δύσης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας θυμίζει την αρχέγονη αλήθεια του Θουκυδίδη: Οι αδύνατοι κινδυνεύουν από τους ισχυρούς. Το ζήσαμε κι εμείς με την τουρκική εισβολή. Η Κύπρος χρειάζεται συμμάχους και οι φυσικότεροι σύμμαχοι είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Ασπαζόμαστε τις ίδιες αξίες για την ελευθερία, την ισότητα και το κράτος δικαίου. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα πρέπει να πάμε και ένα βήμα παραπέρα: να συμμετάσχουμε στην αμυντική συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μακρόν και, ναι, με τη λύση του Κυπριακού να επιδιώξουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ σε αντιστάθμισμα της κατάργησης της συνθήκης εγγυήσεων.

Αβέρωφ, Χριστοδουλίδης, Μαυρογιάννης

Πώς αξιολογείτε τους ανθυποψηφίους σας; Με 20 λέξεις για τον καθένα…

Ο ένας είναι διάδοχος του Προέδρου στο κόμμα του, ο άλλος το πολιτικό του ψυχοπαίδι και ο τρίτος ο στενότερος συνεργάτης του στο Κυπριακό. Η τριαδική υπόσταση του πολιτικού κατεστημένου! Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο κύριος εκφραστής της πελατειακής κομματοκρατίας στο νησί. Τι το καινούριο κομίζει μετά από μία διακυβέρνηση σκανδάλων μιας δεκαετίας; Με παλιά υλικά δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είναι αυτό που ο μεγάλος λογοτέχνης Ρόμπερτ Μούζιλ ονόμασε, «ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες». Τι, ακριβώς, πρεσβεύει; Ουδείς γνωρίζει. Γνωρίζουμε, όμως, ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν το πολιτικό ψυχοπαίδι του Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου που επανειλημμένα εξευτέλισε τη χώρα. Ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν μέλος της διαπραγματευτικής μας ομάδας, της οποίας τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά αξιοζήλευτα είναι. Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο του Κυπριακού. Η Αμμόχωστος κινδυνεύει. Οι δύο κύριοι χειριστές του Κυπριακού – Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης – ζητούν την ψήφο του λαού για να κάνουν τι; Είχαν την ευκαιρία και τα θαλάσσωσαν.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή