Το ΔΗΚΟ αποφασίζει για Νίκο Χριστοδουλίδη - Με μισή καρδιά και με το ζόρι

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 26.6.2022
Το ΔΗΚΟ αποφασίζει για Νίκο Χριστοδουλίδη - Με μισή καρδιά και με το ζόρι
Η Λάρνακα έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα συσπείρωσης και φαίνεται να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Νίκου Χριστοδουλίδη.



Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) τίθεται σήμερα η εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου για στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η απόφαση να προταθεί το όνομα του τέως υπουργού Εξωτερικών στην Κεντρική Επιτροπή δεν κατέστη εφικτό να ληφθεί ομόφωνα λόγω της έντονης διαφωνίας ορισμένων μελών του Εκτελεστικού Γραφείου, που έθεσαν τους προβληματισμούς τους κατά τη συνεδρία της περασμένης Τετάρτης. Ο αριθμός των ΔΗΚΟϊκών που διαφωνεί με τις επιλογές του κόμματος δεν είναι αμελητέος, αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις πρωτοκλασάτου στελέχους στον «Π» ο οποίος εκτιμά ότι πάνω από το 25% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής αντιδρά με την απόφαση στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι βασική επιδίωξη κατά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου την προηγούμενη Τετάρτη ήταν η εξασφάλιση ομόφωνης απόφασης για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, ούτως ώστε η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή να έχει μεγαλύτερο βάρος για να αποτραπούν πιθανές αντιδράσεις των μελών που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη επιλογή για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Η απουσία, όμως, του βουλευτή του κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα μέσω επιστολής ότι διαφωνεί με την απόφαση στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν επέτρεψε στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση.

Προδιαγεγραμμένη πορεία

Η ομόφωνη απόφαση ήταν μια επιδίωξη της τριανδρίας του Νικόλα Παπαδόπουλου, του Άθου Αντωνιάδη και του Χρύση Παντελίδη, που φαίνεται να ελέγχουν τις αποφάσεις και να καθορίζουν τα βήματα του κόμματος χωρίς να διαβουλεύονται με τους υπόλοιπους. Εξού και τα παράπονα ορισμένων κομματικών στελεχών που μίλησαν στην εφημερίδα για προδιαγεγραμμένη πορεία προς τη συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μάλιστα, αμφισβήτησαν τις καλές προθέσεις της ηγεσίας όσον αφορά στον διάλογο που προηγήθηκε με το ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ πραγματοποιούσε συναντήσεις με τον Στέφανο Στεφάνου χωρίς την παρουσία των τριών αντιπροέδρων του κόμματος (Αντώνης Αντωνίου, Μιχάλης Δαμιανός και Νεόφυτος Χαραλαμπίδης), που επιθυμούσαν πραγματικά τη συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος στις συναντήσεις του με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ συνοδευόταν από τον γ.γ. του ΔΗΚΟ Άθω Αντωνιάδη, ο οποίος επιζητούσε συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Έτσι, δεν υπήρχε αντικειμενική ενημέρωση των συλλογικών οργάνων για το τι πραγματικά είχε διαμειφθεί στις συναντήσεις με το ΑΚΕΛ και αν υπήρχε πραγματική βούληση για συνεργασία από πλευράς ΔΗΚΟ.

Μυστική ψηφοφορία;

Το βάρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να σηκώσει σήμερα ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος θα ασκήσει κριτική για τους χειρισμούς του κόμματος και την απόφαση της ηγεσίας να στηρίξει μέλος του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με πηγές εντός του ΔΗΚΟ, ο κ. Ορφανίδης θα θέσει και το θέμα της μυστικής ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους διαφωνούν με την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου να εκφραστούν ελεύθερα δια της ψήφου. Σημειώνεται ότι το καταστατικό του ΔΗΚΟ προβλέπει ότι «Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, εκτός των αποφάσεων για τις οποίες απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός ψήφων, σύμφωνα με τις πρόνοιες άλλων άρθρων του καταστατικού. Η ψηφοφορία διεξάγεται δι’ ανατάσεως της χειρός, εκτός αν ζητηθεί διαφορετικά από το 25% των παρόντων μελών, οπότε διεξάγεται μυστική» (άρθρο 10.5, εδάφιο γ). Μια αντιδημοκρατική διάταξη του καταστατικού που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της μυστικής ψηφοφορίας, η οποία απαλλάσσει αυτόν που καλείται να ψηφίσει από κάθε εξάρτηση, πίεση ή φόβο για τις ενδεχόμενες εναντίον του αντιδράσεις.

Δυσαρεστημένοι

Ανάμεσα στους δυσαρεστημένους βρίσκονται ηχηρά ονόματα και πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως η αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, που σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται πως θα ασκήσει κριτική στους χειρισμούς που έγιναν όταν υπήρχε σε εξέλιξη ο διάλογος με το ΑΚΕΛ. Η κ. Ερωτοκρίτου ήταν από τα άτομα που πίστευαν στη συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς και είναι φυσικό να αισθάνεται πικρία από το γεγονός ότι αφέθηκε μια ευκαιρία συνεργασίας ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ με την ίδια υποψήφια. Έτσι, θα υπήρχε και γυναικεία παρουσία στις προεδρικές εκλογές, που έχουν μετατραπεί σε ανδρική υπόθεση.

Δυσαρεστημένος φαίνεται πως είναι και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αυτόνομης καθόδου κατά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο κ. Κουλίας υπήρξε από τους πρώτους υποστηρικτές της συνεργασίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά στην πορεία άλλαξε γνώμη, λόγω κυρίως της απαξιωτικής στάσης του τέως υπουργού Εξωτερικών που δεν επιθυμεί να έχει στο πλευρό του στελέχη του ΔΗΚΟ. Όπως και της αδυναμίας του να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του σε θέματα όπως το κυπριακό πρόβλημα. Πάντως, ο κ. Κουλίας είναι και από τα στελέχη του ΔΗΚΟ που καλοβλέπουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη.

Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι με την ιδέα στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη αντιδρούσε και ο βουλευτής Λεμεσού Πανίκος Λεωνίδου, αλλά και ο πρώην διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΔΗΚΟ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Γιώργος Σολωμού. Όπως και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Χρίστος Ροδιάς, αλλά και ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας.

Μυστήριο

Άγνωστες είναι οι βουλές του βουλευτή Λεμεσού Παύλου Μυλωνά, ο οποίος δεν εκφράζει για την ώρα τις προθέσεις του, παραμένοντας σιωπηλός. Πρόσωπα που γνωρίζουν πως σκέφτεται ανέφεραν στον «Π» ότι ο κ. Μυλωνάς έχει ως βασικό κριτήριο το Κυπριακό και είναι προβληματισμένος για την απόφαση στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, λόγω των αόριστων θέσεων που εξέφρασε ο τελευταίος κατά τις συναντήσεις με το ΔΗΚΟ. Μας ανέφεραν, επίσης, ότι ο Παύλος Μυλωνάς έχει πει σε κάποιους ότι θα τοποθετηθεί για το θέμα των προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Υπέρ Χριστοδουλίδη

Άλλο κομματικό στέλεχος, που γνωρίζει τη στάση που τήρησαν τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου την Τετάρτη, ανέφερε στον «Π» ότι υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη τάχθηκε ο βουλευτής Αμμοχώστου Χρίστος Σενέκης, ο οποίος τοποθετήθηκε πριν το πολιτικό συνέδριο του κόμματος και δεν σεβάστηκε τη συνεδριακή απόφαση για στήριξη της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου». Υπέρ τάχθηκε και ο γ.γ. του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, ο βουλευτής Λευκωσίας Χρύσης Παντελίδης, ο πρώην βουλευτής Λευκωσίας Φύτος Κωνσταντίνου, ο Μάριος Παναγιώτου (μέλος Εκτελεστικού Γραφείου), ο Σαββίδης Χρύσανθος (μέλος Εκτελεστικού Γραφείου) και ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής ΔΗΚΟ Πάφου Γιώργος Γεωργιάδης.

Γιατί Χριστοδουλίδη;

Στελέχη του ΔΗΚΟ που βλέπουν με καχυποψία την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί το όνομα του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Κεντρική Επιτροπή, ερμηνεύουν την απόφαση αυτή ως μια προσπάθεια της ηγεσίας να καλύψει τις οργανωτικές αδυναμίες και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το κόμμα.

Βέβαια, το ΔΗΚΟ διανύει μια περίοδο εσωστρέφειας και αποσύνθεσης, με ορισμένα στελέχη να απομακρύνονται από τον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας του κόμματος, όπως η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και ο Γιώργος Σολωμού. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε σοβαρή δυστοκία ως προς την ανακοίνωση νέου εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, μετά την παραίτηση του Παύλου Μυλωνά τον Σεπτέμβριο του 2021, με τη θέση να παραμένει κενή μέχρι σήμερα. Ο φόβος της ήττας και το κλίμα ηττοπάθειας που επικράτησε στο κόμμα μετά και τη νέα πτώση στα ποσοστά του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές του 2021, με μείωση της τάξεως του 3,2% και απώλεια πέραν των δέκα χιλιάδων ψήφων, οδήγησαν την ηγεσία στην απόφαση να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που φαίνεται να αντλεί το 70% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων με βάση προηγούμενες μετρήσεις. Εξάλλου, αυτόνομη κάθοδος μέσα σε αυτόν το πολυτεμαχισμένο αμπελώνα του ενδιάμεσου χώρου, όπου η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι είναι διχασμένοι, δεν θα είχε καμία προοπτική επιτυχίας.

Η αχίλλειος πτέρνα
Πάντως, η συσπείρωση του ΔΗΚΟ θα είναι το μεγάλο ζητούμενο των εκλογών λόγω και της απαξιωτικής στάσης που κρατά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε ήδη το κεντρώο κόμμα ότι δεν επιθυμεί να έχει κοντά του κανένα ΔΗΚΟϊκό στέλεχος. Μάλιστα, τους είπε ότι δεν θα συμπεριλάβει στο οργανωτικό κομμάτι κομματικά στελέχη και τους κάλεσε να εργαστούν αυτόνομα για να κουβαλήσουν ψήφους. Κάτι που προβληματίζει αρκετά στελέχη του ΔΗΚΟ, τα οποία δεν βλέπουν ζεστά το θέμα του προεκλογικού αγώνα. Η Λάρνακα έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα συσπείρωσης και φαίνεται να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος θεωρεί ότι δεν του προσφέρει τίποτα επιπρόσθετο η συμμετοχή πρωτοκλασάτων ΔΗΚΟϊκών στελεχών στο επιτελείο. Τουναντίον, πιστεύει ότι θα προκαλέσει ζημιά στην εικόνα του ως ανεξάρτητος υποψήφιος και θα απωθήσει συναγερμικούς ψηφοφόρους που ενδεχομένως να τον ψηφίσουν. Εξού και η επιμονή του να δηλώνει μέλος του ΔΗΣΥ, την ώρα που βρίσκεται σε διάλογο με το ΔΗΚΟ.





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...
ΚΥΠΡΟΣ

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
ΚΥΠΡΟΣ

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων
ΚΥΠΡΟΣ

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
ΚΥΠΡΟΣ

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας: «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης - Αναλαμβάνει η Νομική Υπηρεσία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας: «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης - Αναλαμβάνει η Νομική Υπηρεσία

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας: «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης - Αναλαμβάνει η Νομική Υπηρεσία