Ο ψεύτης και ο πικραμένος: Νίκος Χριστοδουλίδης - Αβέρωφ Νεοφύτου

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 19.6.2022
Ο ψεύτης και ο πικραμένος: Νίκος Χριστοδουλίδης - Αβέρωφ Νεοφύτου
Η απόπειρα αποστασιοποίησης του Νίκου Χριστοδουλίδη από τα διαβατήρια και εν γένει της κυπριακής πρακτικής να προσελκύονται επενδυτές για να πωλούν επαύλεις τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Κατασκευών είναι και παραπλανητική, είναι και ψευδής.



Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στη συνέντευξή του στον Πολίτη την περασμένη Κυριακή άφησε σοβαρότατες αιχμές εναντίον του τέως ΥΠΕΞ και υποψηφίου για την προεδρία Νίκου Χριστοδουλίδη σε σχέση με το σκάνδαλο των διαβατηρίων.

Απαντώντας σε όσους καταγγέλουν την κυβέρνηση για ολιγωρία στο Κυπριακό και για διεφθαρμένες πολιτικές, με εύσχημο τρόπο ανακάτεψε στην τράπουλα της απάντησής του και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μας είπε: «Ο δε υπουργός Εξωτερικών, τι είχε να χειριστεί; Το Κυπριακό και τα διαβατήρια. Μην ξεχνάτε ότι ο CIPA -ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων- ήταν κάτω από το Υπουργείο Εξωτερικών. Και είχαν γίνει έντονες συζητήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν ήταν να φύγει από το Υπουργείο Εμπορίου για να πάει στο Υπουργείο Εξωτερικών, που τελικά είχε και την αρμοδιότητα της προώθησης των διαβατηρίων».

Με λίγα λόγια, μας λέει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα το οποίο εν πολλοίς στηρίχθηκε σε πώληση διαβατηρίων, βρισκόταν κάποια περίοδο κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών και δη του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η απάντηση

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έσπευσε τις επόμενες ημέρες με δηλώσεις του να διευκρινίσει ότι όταν ανέλαβε αυτός το CIPA, το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και η έκδοση διαβατηρίων είχαν καταργηθεί. Πρόκειται, βεβαίως, για ψέμα, αφού τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν κάτι διαφορετικό. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στη δεύτερη θητεία Αναστασιάδη, δηλαδή την 1η Μαρτίου του 2018. Το υπουργείο του ανέλαβε επισήμως το CIPA και την πολιτική προώθησης διαβατηρίων στις 24 Ιουνίου 2020. Το πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων αυτή την εποχή καλά κρατούσε, ούτε υπήρχε πρόθεση ή και ένδειξη για κατάργησή του. Αυτό προέκυψε μετά τα ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα τον Σεπτέμβριο του 2020, με αποτέλεσμα πέντε μήνες αφότου ανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης, δηλαδή την 1η Νοεμβρίου 2020, το πρόγραμμα να καταργηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Χριστοδουλίδης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών το 2018 διεκδίκησε τον CIPA και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από το Υπουργείο Εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι η σύγχρονη διπλωματία σήμερα έχει κυρίαρχο λόγο στην προώθηση των επενδύσεων σε μία χώρα. Το αίτημα του αυτό, βέβαια, προσέκρουσε στην άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών αρχικά, αλλά μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Χριστοδουλίδης κατάφερε αυτό που επιθυμούσε.

Μετά την κατάργηση

Ακόμα και μετά την κατάργηση του προγραμματος την 1η Νοεμβρίου 2020, μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Χριστοδουλίδη ήταν να συγκαλέσει τον Σύνδεσμο Μεγάλων Επενδύσεων στην Κύπρο ο οποίος υπήρξε ο βασικός ευνοούμενος του ΚΕΠ, αφού για πάρει κάποιος διαβατήριο έπρεπε να αγοράσει πολυτελές διαμέρισμα ή έπαυλη. Διαβεβαίωσε τους ντιβελοπερς ότι διά της ένταξης της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν θα μπορούσαν να εκδίδουν χρυσές βίζες παραμονής για τους πελάτες τους.

Συγκεκριμένα, την 1 Φεβρουαρίου 2021 ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης κάλεσε σύσκεψη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων στην οποία συμμετείχαν μέγαλα ονόματα του κλάδου, όπως οι εταιρείες Λεπτός, Λανίτης, Ηλιάδης, αλλά και ο μεγαλοδικηγόρος Ανδρέας Δημητριάδης (με ειδίκευση στις πολιτογραφήσεις Κινέζων) στους οποίους ανέπτυξε τη σημασία της εισδοχής της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, κάτι που όπως σημειώθηκε από όλους θα υποβηθήσει το σχέδιο μόνιμης εγκατάστασης ξένων επενδυτών στην Κύπρο.

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, με αυτόν τον τρόπο «θα επιτρέπεται η ενοικίαση της πρώτης κατοικίας για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλους προορισμούς με residency programs». Στην ίδια σύσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία του Invest Cyprus που ήρθε να αντικαταστήσει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η Κύπρος πρέπει να αναπτύξει ένα νέο Brand επεξηγώντας τη σημασία του Permanent Residency, το οποίο σε συνδυασμό με την εισδοχή της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν θα επιτρέψει τη συνέχιση προσέλκυσης επενδυτών.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή στο Υπουργείο Εξωτερικών, την περίοδο αυτή δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ώστε ο κ. Χριστοδουλίδης να αποκτήσει σοβαρό έρεισμα μεταξύ των επιχειρηματιών της Κύπρου. Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες στο συνέδριο του ΔΗΣΥ και ο δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθεί η σχέση του κ. Χριστοδουλίδη με τα διαβατήρια. Όπως μας λέχθηκε από μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης επί της υπουργείας του «έκανε περισσότερες επαφές με επιχειρηματίες παρά με πρέσβεις ξένων χωρών». Ταυτόχρονα, υπήρξε και μία στροφή στην προσέλκυση Κινέζων επιχειρηματιών με την κυπριακή πρεσβεία στο Πεκίνο επί ημερών Νίκου Χριστοδουλίδη να εργάζεται με ιδιαίτερη ζέση προς αυτή την κατεύθυνση.

Παραπλανητική

Με λίγα λόγια, η απόπειρα αποστασιοποίησης του Νίκου Χριστοδουλίδη από τα διαβατήρια και εν γένει της κυπριακής πρακτικής να προσελκύονται επενδυτές για να πωλούν επαύλεις τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Κατασκευών, και παραπλανητική και ψευδής είναι, αφού διεκδίκησε με αναιτιολόγητο πάθος, για όσους δεν γνωρίζουν, το CIPA και την πώληση διαβατηρίων, αλλά και διότι ως υπουργός υπερψήφιζε τις πολιτογραφήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Για όσους, βέβαια, γνωρίζουν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάντα ενδιαφερόταν για τα διαβατήρια, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούσαν Ρώσους επιχειρηματίες και ολιγάρχες, εξού και η δημόσια αντίδρασή του το 2017. Στις 26 Μαΐου 2017 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε ρεπορτάζ του δικτύου Bloomberg με τίτλο: «Eυρωπαϊκά διαβατήρια προς πώληση στην Κύπρο, δέλεαρ για πλούσιους Ρώσους». Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Άλφα, «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με άρθρο του στο Bloomberg, απέρριψε τις κατηγορίες που φέρουν την Κύπρο να χρησιμοποιεί την ιδιότητά της ως κράτος μέλος για να δίνει υπηκοότητες και διαβατήρια σε πλούσιους Ρώσους έναντι χρημάτων. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξηγεί το καθεστώς που ισχύει στην Κύπρο για το πρόγραμμα ιθαγένειας. Ότι, δηλαδή, για να εξασφαλίσει κάποιος υπήκοος τρίτης χώρας άδεια παραμονής, θα πρέπει να αγοράσει κατοικία αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ, αλλά και να επενδύσει στο νησί. Αυτό, συμπλήρωσε, προϋποθέτει ότι οι αιτητές θα δημιουργήσουν και θα διατηρούν δεσμούς με την Κύπρο για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η επένδυση θα πρέπει να ανέρχεται από 2-2,5 εκατομμύρια ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις, ποσά τα οποία είναι πολύ πιο ψηλά σε σχέση με προγράμματα άλλων χωρών».

Βέβαια, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν εξήγησε, έστω και εκ των υστέρων, ποια σχέση είχε με την Κύπρο ο Μαλαισιανός απατεώνας Τζο Λόου ο οποίος πήρε διαβατήριο μετά από μερικές ώρες παραμονής στην Κύπρο, και επίσης διάφοροι Ρώσοι ολιγάρχες αλλά και φύλαρχοι από το Αφγανιστάν και την Καμποτία, οι οποίοι είναι διεθνείς καταζητούμενοι.

Κατά τα άλλα, σήμερα εμφανίζεται αλά καρτ ως ο υποψήφιος των πάντων. Στην πλειοψηφία των αφελών εμφανίζεται ως αντισυστημικός και υπεράνω κάθε υποψίας για εμπλοκή σε θέματα έκδοσης αμαρτωλών διαβατηρίων. Στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, βέβαια, τους οποίους επίσης διεκδικεί, διαλαλεί ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν ήταν διεφθαρμένη, απεναντίας παρήγαγε σημαντικό έργο για το οποίο είναι περήφανος.

Ο πικραμένος

Ο πικραμένος της παρέας, δηλαδή ο Αβέρωφ Νεοφύτου, για τον οποίο μέχρι στιγμής δεν αποδείχτηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην πώληση διαβατηρίων (πρέπει να τονιστεί, βέβαια, ότι ουδέποτε καταδίκασε αυτή την πρακτική) στη συνέντευξή του στον Πολίτη επιχείρησε να εκθέσει τον κ. Χριστοδουλίδη ως μέρος της διαφθοράς. Ο κ. Αβέρωφ βέβαια, έχει άμεση σχέση με τον Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων, βάζοντας μάλιστα και την ισχυρή πλάτη του για να τους σώσει από την τραπεζική κρίση του 2013, ενώ κάποιοι από αυτούς έπρεπε να ήταν στη φυλακή για απλήρωτα χρέη. Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου υπερψήφισε στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια για τα διαβατήρια.

Από την άλλη, η  πικρία του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι εν μέρει και δικαιολογημένη. Ο ίδιος έχει βγάλει όνομα ότι βρίσκεται πίσω από κάθε τράμπα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τον κ. Χριστοδουλίδη που όλος ο κόσμος θεωρεί υπεράνω, τίμιο και καλό χριστιανό.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, κάποια στιγμή όλοι πρέπει να το παραδεχτούμε και να τον χειροκροτήσουμε παρατεταμένα: Ο κ. Χριστοδουλίδης είναι κυριολεκτικά ανυπέρβλητος. Υπήρξε η σκιά του Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει ως ηγέτη της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης, αλλά το κόμμα αυτό θα τον στηρίξει στις προεδρικές ως τον τιμιότερο των ανθρώπων. Τον στηρίζει, επίσης, το 40% του ΔΗΣΥ γιατί τον θεωρεί άξιο συνεχιστή του μεγάλου έργου που αφήνει πίσω του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Τον στηρίζει το 30% του ΑΚΕΛ γιατί θέλει να τιμωρήσει την ηγεσία του.

Συμπέρασμα: Ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού δεν θέλει να δει τον κ. Χριστοδουλίδη όπως ο ίδιος εμφανίζεται. Ξεκίνησε την προεκλογική του κλέβοντας την ομιλία Κασουλίδη, στη συνέχεια υφάρπαξε μία σελίδα εμφανίζοντας την επομένη 25.000 μέλη της ως οπαδούς και υποστηρικτές του, με αποτέλεσμα να την κατεβάσει το Facebook. Μας λέει, τέλος, ψέματα κατάμουτρα ότι ο ίδιος δεν είχε σχέση με την πώληση διαβατηρίων που έκανε την Κύπρο ρεντίκολο διεθνώς.

Βεβαίως, υπάρχει πάντα και αντίλογος. Ό,τι κι αν έκανε ο Χριστοδουλίδης, εξακολουθεί να είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους κομματάρχες λένε κάποιοι συμπολίτες μας. Ο λαός πάντα έχει δίκαιο.











Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ανακαλούνται επ
ΚΥΠΡΟΣ

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον προπονητή - Και διάταγμα απαγόρευσης να πλησιάζει παιδιά μετά την αποφυλάκισή του

Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον προπονητή - Και διάταγμα απαγόρευσης να πλησιάζει παιδιά μετά την αποφυλάκισή του

Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον προπονητή - Και διάταγμα απαγόρευσης να πλησιάζει παιδιά μετά την αποφυλάκισή του

Κατεχόμενα/Λεύκα: Για μεγάλες αναπτύξεις στην παραλία Καζιβερών γράφει η Γενί Ντουζέν - «Δημιουργείται νέο Τρίκωμο»
ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα/Λεύκα: Για μεγάλες αναπτύξεις στην παραλία Καζιβερών γράφει η Γενί Ντουζέν - «Δημιουργείται νέο Τρίκωμο»

Κατεχόμενα/Λεύκα: Για μεγάλες αναπτύξεις στην παραλία Καζιβερών γράφει η Γενί Ντουζέν - «Δημιουργείται νέο Τρίκωμο»