Ήρθε η ώρα των προεδρικών… εξετάσεων - Οι Οικολόγοι μοιράζουν «papers» στους υποψήφιους

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 13.6.2022
Ήρθε η ώρα των προεδρικών… εξετάσεων - Οι Οικολόγοι μοιράζουν «papers» στους υποψήφιους
Από τις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος φαίνεται ότι απέτυχε η προσπάθεια της νέας ηγεσίας να αλλάξει τη γραμμή του κόμματος στο Κυπριακό.



Σε ειδικές εξετάσεις πρόκειται να καθίσουν οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας ώστε να κερδίσουν τη στήριξη του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, συμπληρώνοντας ένα «paper» με τις θέσεις τους. Πρόκειται για ένα έγγραφο 34 σελίδων με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος που έδωσε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στους υποψηφίους για την προεδρία της Δημοκρατίας, καλώντας τους να τοποθετηθούν επί των συγκεκριμένων θέσεων, για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχουν μεταξύ τους συγκλίσεις ή αποκλίσεις σε βασικά πολιτικά ζητήματα.

Το έγγραφο με τις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος συνοδεύεται από μια επεξηγηματική επιστολή με τίτλο «Προεδρικές εκλογές 2023» που υπογράφει ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος αναφέρεται στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το Κίνημα αναφέρει ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβερνητική αλλαγή με πράσινο χαρακτήρα και σωστό προγραμματισμό. Για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο, τα κόμματα ή/και τα κινήματα που ενδεχομένως να συνεργαστούν εκλογικά να καταλήξουν σε ένα συμφωνημένο και δεσμευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο μεταξύ άλλων θα λάβει σοβαρά υπόψη την Πράσινη Ατζέντα και τις πολιτικές του Fit for 55».



oikologoi_paper2




Ως εκ τούτου, το Κίνημα θέτει τις προγραμματικές του θέσεις, «με την επιφύλαξη ότι κάποια σημεία πιθανόν να χρειάζονται επικαιροποίηση και εμπλουτισμό». Ακολούθως αναφέρει ότι το κόμμα αναμένει απαντήσεις επί των προγραμματικών θέσεων, προτείνοντας όπως ο υποψήφιος σημειώσει τα σημεία που διαφωνεί πλήρως, τα σημεία που παρά τη διαφωνία μπορούν να τεθούν υπό συζήτηση και όσα σημεία βρίσκονται πάρα πολύ κοντά.

Μάλιστα τίθενται οι τέσσερις εβδομάδες από την ημέρα παραλαβής του «paper» ως χρονοδιάγραμμα για την αποστολή γραπτών απαντήσεων εκ μέρους των υποψηφίων στο Κίνημα.

6 πυλώνες

Το έγγραφο με τις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος, με ημερομηνία την 1ην Δεκεμβρίου 2019, χωρίζεται σε έξι πυλώνες, που είναι οι εξής:

1.       Κλιματική αλλαγή και προστασία περιβάλλοντος

2.       Οικονομική ανασυγκρότηση και δίκαιη κατανομή πλούτου

3.       Χρηστή διοίκηση για μια δίκαιη κοινωνία

4.       Ενίσχυση κοινωνικής συνοχής και πολιτικές εσωτερικής διακυβέρνησης

5.       Ενίσχυση κοινωνίας των πολιτών

6.       Κυπριακό πρόβλημα.



oikologoi_paper1




Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, όπου έγινε μεγάλη συζήτηση στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και κατηγορήθηκε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για μη ξεκάθαρες θέσεις, διαφαίνεται μέσα από το έγγραφο ότι το κόμμα επιμένει στη σκληρή γραμμή που υπήρχε από την εποχή που στην ηγεσία βρισκόταν ο Γιώργος Περδίκης.

Μάλιστα απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στη συμφωνημένη μορφή λύσης του κυπριακού προβλήματος που περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), αναφέρουν ότι «κύριο στοιχείο της λύσης του Κυπριακού πρέπει να είναι το ενιαίο του κυπριακού χώρου, του λαού, της κοινωνίας, της οικονομίας κ.ο.κ.».

Υπενθυμίζεται ότι λύση ΔΔΟ υποστηρίζουν όλα τα ελληνοκυπριακά κόμματα, πλην της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ, που θεωρούν ότι συνεπάγεται τη διχοτόμηση της Κύπρου. Είναι εμφανές, δηλαδή, το πόσο κοντά στις θέσεις του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ βρίσκονται οι θέσεις του Κινήματος Οικολόγων που, όχι μόνο δεν κάνουν καμία αναφορά στη ΔΔΟ, αλλά υποστηρίζουν στις προγραμματικές τους θέσεις πως «ο γεωγραφικός διαχωρισμός και η ύπαρξη συνόρων ουσιαστικά νομιμοποιούν και παγοποιούν τα δεδομένα της κατοχής του εποικισμού και της διαίρεσης και ως εκ τούτου καθιστούν τη λύση μη βιώσιμη και αειφόρο».

Ακολούθως αναφέρουν ότι «λυδία λίθος της λύσης του Κυπριακού αποτελεί η κατοχύρωση του δικαιώματος όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους», αγνοώντας το γεγονός ότι στη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου της 12ης Φεβρουαρίου 1977, μεταξύ του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία κατέληξαν κατά τη συνάντησή τους υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υπάρχει το σημείο 2 όπου αναφέρει πως «το έδαφος υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας ή παραγωγικότητας και της ιδιοκτησίας γης».

Οι προγραμματικές θέσεις του Κινήματος Οικολόγων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο, που απέστειλε το κόμμα στους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας, μπορεί να τις διαβάσει κάποιος στην ιστοσελίδα του κόμματος και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Θέσεις». Συγκεκριμένα, οι θέσεις του Κινήματος για το κυπριακό πρόβλημα βρίσκονται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://cyprusgreens.org/positions/cyprus-problem/.



oikologoi_paper3




Αχιλλέας Δημητριάδης

Πάντως οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης, κατά στη συνάντηση της προηγούμενης Τετάρτης με την ηγεσία του Κινήματος ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις ως προς τη διατύπωση της θέσης του κόμματος ότι «κύριο στοιχείο της λύσης του Κυπριακού πρέπει να είναι το ενιαίο του κυπριακού χώρου, του λαού, της κοινωνίας, της οικονομίας», ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί επί του εγγράφου. Ρώτησε συγκεκριμένα αν αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται η ΔΔΟ ως λύση του προβλήματος, με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών να απαντά ότι δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη μορφή λύσης του Κυπριακού. Διαβεβαιώσεις βέβαια που δόθηκαν προφορικώς, αφού στις προγραμματικές του θέσεις δεν υπάρχει ρητή αναφορά στη ΔΔΟ.

Διχοτομημένο κόμμα

Από τις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος φαίνεται ότι απέτυχε η προσπάθεια της νέας ηγεσίας να αλλάξει τη γραμμή του κόμματος στο Κυπριακό. Ενώ, δηλαδή, ανακηρύχθηκε πρόεδρος του κόμματος ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου περί τα τέλη Ιουλίου του 2020, δίνοντας χώρο σε προοδευτικές δυνάμεις εντός του Κινήματος και στους νεωτεριστές (π.χ. Έφη Ξάνθου, Αλεξία Σακαδάκη) να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο, εντούτοις το έγγραφο με τις προγραμματικές θέσεις είναι από το 2019.

Μάλιστα, οι παραδοσιακοί οικολόγοι επέστρεψαν δριμύτεροι και στο πρόσφατο εκλογικό συνέδριο του Κινήματος επικράτησαν σε μεγάλο βαθμό, με τον Κυριάκο Τσιμίλλη να εκλέγεται αντιπρόεδρος. Έτσι το Κίνημα βρίσκεται σήμερα σε μια διχοτομημένη κατάσταση μεταξύ νεωτεριστών και παραδοσιακών οικολόγων, με τους δεύτερους να προσπαθούν να διαφυλάξουν τις σκληρές θέσεις του κόμματος στο κυπριακό πρόβλημα. Γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσον το Κίνημα θα καταλήξει τελικά σε μια κοινή θέση ως προς το θέμα των προεδρικών εκλογών, αφού απαιτείται πλειοψηφική απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή της τάξεως του 60%. Αν δεν επιτευχθεί συναίνεση, τότε τα μέλη του Κινήματος θα κληθούν να ψηφίσουν κατά βούληση, όπως συνέβη κατά τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Ο εκλεκτός;

Πάντως, οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Κυριάκος Τσιμίλλης, που εκφράζει μια πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, βλέπει με θετικό μάτι την υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη. Όμως, ο τέως ηγέτης του κόμματος Γιώργος Περδίκης κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του. Ούτε ο πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου έχει εκδηλώσει τις πραγματικές του προθέσεις, ενώ υπάρχουν ορισμένα μέλη και στελέχη, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνης Γιάγκου, που τάσσονται ανοικτά υπέρ του Αχιλλέα Δημητριάδη.

Το σίγουρο είναι ότι το Κίνημα αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ και στήριξη του Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ υπάρχει εδώ και καιρό μια σύμπλευση με το ΑΚΕΛ στη Βουλή, με τον Στέφανο Στεφάνου να χαρακτηρίζει τους Οικολόγους «φυσικό σύμμαχο στην προσπάθεια που καταβάλλει η αντιπολίτευση να ενώσει δυνάμεις». Μένει να δούμε κατά πόσον αυτή η «φυσική συμμαχία» θα μεταφραστεί σε στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.











Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών
ΚΥΠΡΟΣ

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών