Ι. Κασουλίδης: Εξελίξεις το καλοκαίρι για τα ΜΟΕ - Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, θα μας βρουν μπροστά τους - «Ο Χριστοδουλίδης δεν τσαλακώθηκε ποτέ του»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 22.5.2022
Ι. Κασουλίδης: Εξελίξεις το καλοκαίρι για τα ΜΟΕ - Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, θα μας βρουν μπροστά τους - «Ο Χριστοδουλίδης δεν τσαλακώθηκε ποτέ του»
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ανακατάταξη -ακούγονται φωνές ακόμα και από τη Γαλλία- για τη δημιουργία ενός προθάλαμου της ΕΕ, στον οποίο θα μπορούν να εισέλθουν κάποιες χώρες, όπως είναι η Τουρκία. Λοιπόν, εάν δεν θέλουν να μας βρουν μπροστά τους, είναι προς το συμφέρον τους να λυθεί το Κυπριακό».







Συνέντευξη τού υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στον «Π» για το Ουκρανικό, τις σχέσεις Κύπρου με ΗΠΑ - Ρωσία, το Κυπριακό, το ΝΑΤΟ και τις προεδρικές εκλογές. 

Εξελίξεις το καλοκαίρι για τα ΜΟΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, με αντικείμενο συζήτησης τις τελευταίες κινήσεις της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου (1η Ιουνίου ανοίγει το κομμάτι της παραλίας μπροστά από το ξενοδοχείο King George και μέχρι την πολυκατοικία Ωκεανία, σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν). Ερωτηθείς από τον «Π» (η συνέντευξη έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι) τι ακριβώς επιδιώκουν οι Τούρκοι και προχωρούν σε άνοιγμα τού Βαρωσιού βήμα - βήμα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι είναι μία συνέχεια τής δημιουργίας τελεσμένων για να δείχνουν ότι το σχέδιό τους για εποικισμό της Αμμοχώστου συνεχίζεται. «Φαίνεται να επιδιώκουν την εξομοίωση της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων που είναι ακατοίκητη, με τις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές, όπου εκεί υπάρχει ο χρήστης και ο ιδιοκτήτης. Έγινε τεράστια διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα του χρήστη, για τον συναισθηματικό δεσμό, μέχρι το Κραν Μοντανά. Θα βοηθούσε πάρα πολύ, και το Εδαφικό και το Προσφυγικό, η απευθείας μεταφορά της περίκλειστης περιοχής στην ε/κ διοίκηση, σε περίπτωση λύσης, θα γινόταν χωρίς κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, βλέπετε τι γίνεται», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Γιατί το πάνε αργά – αργά οι Τούρκοι στο Βαρώσι; Γιατί δεν το εποικίζουν μια κι έξω;

Διότι θέλουν να το χρησιμοποιούν ως στοιχείο εκβιασμού.

Τι κάνουμε εμείς;

Προσπαθούμε να πρωθήσουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Πιάνουν τόπο οι προσπάθειές μας;

Εγώ μιλώ με αυτούς που πρέπει να μιλήσω και γνωρίζω ότι πιάνουν τόπο. Απ' εκεί και πέρα, αναμένω και ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα τύχουν θετικής ανταπόκρισης. Αυτή η πρόταση δεν μπορεί να απορριφθεί έτσι εύκολα, διότι χάνουν οι Τ/Κ μια σημαντική ευκαιρία για τη δική τους πρόοδο και ευημερία.

Πακέτο διαπραγμάτευσης

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένετε κάποια κινητικότητα σε σχέση με το ΜΟΕ, Βαρώσι έναντι Τύμπου κ.λπ.;

Δεν μπορώ να προσδιορίσω το διάστημα, αλλά ευελπιστώ ότι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι. Ξεκίνησα αυτήν την προσπάθεια, ελπίζω να ολοκληρωθεί θετικά κατά τη διάρκεια τής θητείας μου. Οι ιδέες είναι του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τις γνωστοποίησε στον ΓΓ του ΟΗΕ με επιστολή που του απέστειλε πέρυσι, αλλά στο μεταξύ ο κ. Γκουτέρες αποφάσισε να συγκαλέσει διάσκεψη για τη συνολική λύση, γι' αυτό και οι προτάσεις αυτές είχαν μείνει στο περιθώριο. Επανέρχονται τώρα, με πρόθεση αυτή τη φορά να συζητηθούν. Δεν είναι ένα πακέτο take it or leave it, πάρ’ το ή απέρριψέ το. Είναι ένα πακέτο που μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Άρα περιμένετε εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ, ίσως και το καλοκαίρι;

Ναι.

Αναμένετε κινητικότητα στο Κυπριακό πριν από τις προεδρικές εκλογές ’23;

Πιστεύω ότι η μόνη ρεαλιστική κινητικότητα θα είναι πάνω στα ΜΟΕ, και μπορεί να υπάρξει και πριν τις εκλογές. Εξάλλου, δεν είναι οι εκλογές μας το θέμα, οι εκλογές τής Τουρκίας του χρόνου το καλοκαίρι είναι το ζήτημα.

Ικανοποιημένοι από Μητσοτάκη

Αυτό το θέμα το έχει συζητήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του;

Όχι, ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την επίσκεψη τού κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. Ανέφερε το Κυπριακό στον Μπάιντεν και σε δυο περιπτώσεις στο Κογκρέσο (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) και είδατε τι έγινε –χειροκρότησαν όρθιοι τα μέλη του Κογκρέσου και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι το συγκεκριμένο Σώμα μετρά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ψήνεται συνάντηση με Μπάιντεν;

Γιατί οι δικοί μας Πρόεδροι έχει τόσο καιρό να συναντηθούν με Αμερικανό ομόλογό τους;

Έκανα σχετική αναφορά κατά την επίσκεψή μου στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Μπλίνγκεν (Αμερικανός ΥΠΕΞ) αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προγραμματιστεί μια τέτοια συνάντηση. Αρχικά, οι συναντήσεις του Προέδρου Μπάιντεν ήταν λίγες -είχε στρέψει περισσότερο την προσοχή του στην εσωτερική διακυβέρνηση των ΗΠΑ- τώρα που επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική, τον απασχολεί η Ουκρανία. Θα δούμε. Πάντως, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που δεν έχει γίνει ακόμα μια τέτοια συνάντηση.

ΗΠΑ – Κύπρος

Επειδή γράφεται και λέγεται ότι ενδεχομένως να είναι δυσαρεστημένοι οι Αμερικανοί, λόγω των... ιδιαίτερων σχέσεων μας με τη Ρωσία.

Αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ ευρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήσαν ποτέ. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι η Κύπρος στάθηκε ως ένας αξιόπιστος εταίρος δίπλα στην ΕΕ. Και λόγω αυτής τής υποχρεωτικής πολιτικής που ακολουθήσαμε, έχουν αλλάξει άρδην και οι σχέσεις μας με τη Ρωσία.

Τι σημαίνει ότι είναι στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ;

Έχουμε προχωρήσει, με μικρά βήματα, σε ζητήματα που αφορούν θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Αρχικά, ήταν η αναγνώρισή μας ως στρατηγικού εταίρου κατά τη διάρκεια τού πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους -δεν έχει τελειώσει ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας, πρόσφατα ήμουν στο Μαρακές για τη σύσκεψη τού Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Και στη συνέχεια, έχουμε κάνει πολλά κοινά προγράμματα και έχουμε συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις, με αποκορύφωμα το Κέντρο CyCLOPS στη Λάρνακα -που έγινε με έξοδα των ΗΠΑ- και το οποίο διοργανώνει συνεχώς εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν όχι μόνον στρατό και Αστυνομία, αλλά και τελωνειακούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

Διαλέξαμε βάρκα

Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία ποια φάση περνούν;

Οι Ρώσοι μας έχουν συγκαταλέξει στις μη φιλικές χώρες.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Πρώτα απ' όλα, ήταν η μεγάλη μας έκθεση στον τομέα των υπηρεσιών. Δεν έχουμε πληγεί τώρα τόσο πολύ, διότι ο κ. Πούτιν, πριν από δύο χρόνια, αποφάσισε να ανακαλέσει όλες τις ρωσικές εταιρείες -όχι μόνον από την Κύπρο, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης- να επανέλθουν στη Ρωσία, και επανήλθαν. Δεύτερον, το γεγονός ότι λάβαμε απόφαση πως ενόσω υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να εξυπηρετούμε πλοία του ρωσικού στόλου. Κι αυτό δεν ήταν από την αρχή μέσα στα μέτρα της ΕΕ, τώρα έχει συμπεριληφθεί ότι πλοία με ρωσική σημαία δεν μπορούν να προσεγγίζουν λιμάνια της ΕΕ. Τρίτον, είναι το γεγονός ότι, βασικά, έχουμε πληγεί στον τομέα της ναυτιλίας και στον τομέα του τουρισμού –κλείσαμε τον εναέριό μας χώρο και αυτό σημαίνει πλήρης τερματισμός των αφίξεων Ρώσων τουριστών. Άρα, έχουμε αποδείξει ότι και με θυσίες συμμετείχαμε κι εμείς, ως αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ, στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν δίνουμε πια την εικόνα κάποιου που στέκει πάνω σε δύο βάρκες -είναι πιο εύκολο να μας προσαφθεί η κατηγορία ότι το βάρος μας πάνω στη βάρκα της Ρωσίας είναι μεγαλύτερο.

Μέγα σφάλμα το βέτο

Μέχρι πότε θεωρούμασταν μη αξιόπιστος εταίρος;

Μέχρι πρόσφατα. Παράδειγμα, το βέτο που είχαμε θέσει για τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας. Ήταν μεγάλο σφάλμα. Γνωρίζω τους λόγους που το κάναμε -μας είχαν υποσχεθεί κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, τις οποίες δεν τήρησαν- αλλά οι εντυπώσεις έμειναν. Και κάτσε πείσε π.χ. τον δυτικό Τύπο, όσους βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και όχι τις λεπτομέρειες, ότι τούτος ήταν ο λόγος και ότι δεν το κάναμε για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα τής Ρωσίας...

Αυτή η επιλογή τής βάρκας της Δύσης θα μας στοιχίσει και σε πολιτικό επίπεδο, στο Κυπριακό, λόγω των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας;

Θα διαφανεί εάν ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία τηρούσε τη συγκεκριμένη στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν για χάρη μας και όχι για χάρη της. Θα δείξει. Εγώ πιστεύω, όμως, ότι η Ρωσία είχε τους δικούς της λόγους που κρατούσε εκείνη τη στάση.

Κυρώσεις - Δύο ενστάσεις

Ποιες είναι οι ενστάσεις μας αναφορικά με το νέο (στ΄) ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας;

Καταρχάς, να πω ότι δεν συγκρίνονται οι δικές μας ενστάσεις με τα θέματα που έχει η Ουγγαρία και δευτερευόντως η Σλοβακία και άλλες χώρες, που υπάρχει η σημαντική εξάρτηση στην Ενέργεια –θα πρέπει να δαπανήσουν δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπροσαρμόσουν τις υποδομές τους. Είναι μικρότερης εμβέλειας θέματα τα δικά μας, τα οποία πιστεύω ότι μπορούν να υπερπηδηθούν με μια σωστή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να δώσω μόνον δύο παραδείγματα που είναι και τα παραμένοντα -οφείλω να παραδεχθώ ότι η ΕΕ κάθισε μαζί μας και προσπάθησε, διαπραγματευόμενη με την αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες, να διορθώσει πολλά από τα σημεία που μας ενοχλούσαν. Η απόσταση τώρα δεν είναι μεγάλη. Το πρώτο θέμα αφορά στα τάνκερ με σημαία κράτους μέλους της ΕΕ, που δεν θα δικαιούνται να προμηθεύουν τρίτες χώρες με ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο, διότι μέσα σε 24 ώρες θα κατεβάσουν τη σημαία της Κύπρου από αυτά τα τάνκερ και θα πάνε, αν όχι στην Τουρκία, στη Λιβερία, στον Παναμά και αλλού. Αυτό θα είναι ένα πλήγμα στη ναυτιλία μας. Όπως γνωρίζετε, οι πυλώνες που στηρίζουν την οικονομία μας είναι ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και η ναυτιλία. Ο τουρισμός έχει ήδη υποστεί πλήγμα και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε νέες αγορές -είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνουμε, και να παύσουμε να στηριζόμαστε πάνω σε συγκεκριμένες χώρες και να επαναπαυόμαστε σε εύκολες λύσεις. Η ναυτιλία έχει και αυτή ήδη υποστεί κάποιο πλήγμα και θα είναι μεγαλύτερο εάν περιληφθούν και τα τάνκερ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να μελετήσουν καλά τις οικονομίες τους και το συσσωρευτικό αντίκτυπο των μέτρων, διότι δεν μπορεί να πλήττεται περισσότερο το κράτος μέλος που συμμετέχει στις κυρώσεις απ’ ό,τι η Ρωσία. Η δεύτερη ένσταση που έχουμε, έχει να κάνει με την απαγόρευση παροχής υπηρεσιών σε Ρώσους. Υπάρχει νομική βάση για Ρώσους ολιγάρχες και τις εταιρείες τους, που αναφέρονται ονομαστικά στις λίστες της ΕΕ. Δεν πρέπει όμως να είναι ισοπεδωτική η απαγόρευση, δηλαδή για όλους τους Ρώσους. Αυτό δεν μπορεί να σταθεί νομικά, μπορούν να μας πάρουν στα δικαστήρια της Κύπρου και θα έχουν βάση να ζητούν αποζημιώσεις, όπως κάνουν όλη μέρα στην ΕΕ που την παίρνουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επομένως, και αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Η πρόβλεψή σας για το Ουκρανικό;

Πρώτα να πω ότι βγάζω το καπέλο στη γενναιότητα και τον ηρωισμό του ουκρανικού λαού. Απ’ εκεί και πέρα, εάν θέλει η Ουκρανία να διαρκέσει πολύ χρόνο ο πόλεμος, μπορεί να πάρει πάρα πολύ καιρό και να έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή υπονόμευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, κάτι που πιθανόν να ευνοεί χώρες όπως οι ΗΠΑ κ.ά. Πρέπει να αποφασίσει η Ουκρανία τι θέλει. Η Δύση την υποστηρίζει, την εξοπλίζει, κάνει ό,τι μπορεί.

Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, θα μας βρουν μπροστά τους

Σε ό,τι αφορά την πολύ πρόσφατη δήλωσή του ότι είναι ώριμες τώρα οι συνθήκες για επίλυση τού Κυπριακού, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξήγησε ότι «μπορεί πολλοί να λένε ότι τώρα που είναι το Ουκρανικό σε εξέλιξη και η προσοχή των πάντων είναι σε αυτό το ζήτημα, δεν θα δώσει κανένας προσοχή στην Κύπρο και το πρόβλημά της», ωστόσο, «επειδή με την εισβολή στην Ουκρανία καταπατήθηκαν όλες οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της τελικής πράξης τού Ελσίνκι, η αρχιτεκτονική ασφάλεια τής Ευρώπης χρήζει αναθεώρησης και αυτό θα είναι ένα σοβαρό εγχείρημα, το οποίο θα είναι στο επίκεντρο της διπλωματικής προσοχής». Υπάρχει μία σχολή σκέψης, συνέχισε, η οποία υποστηρίζει ότι δεν θα δοθεί προσοχή σε κανένα άλλο θέμα. «Η άλλη σχολή σκέψης λέει ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις πηγές που δημιουργούν προβλήματα, και αυτά τα ανοικτά ζητήματα είναι που πρέπει να πάρουν τον δρόμο προς τη λύση τους. Είμαι αυτής της δεύτερης σχολής σκέψης. Το Κυπριακό είναι το κύριο πρόβλημα για εμάς, αλλά για πάρα πολλούς δεν είναι καθόλου κύριο θέμα. Επομένως, εάν δεν θέλουν να είμαστε εμπόδιο, αύριο – μεθαύριο, στην ΕΕ, η οποία πιθανόν να θέλει κάποιες αλλαγές, θα πρέπει κάτι να γίνει. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ανακατάταξη -ακούγονται φωνές ακόμα και από τη Γαλλία- για τη δημιουργία ενός προθάλαμου της ΕΕ, στον οποίο θα μπορούν να εισέλθουν κάποιες χώρες, όπως είναι η Τουρκία. Λοιπόν, εάν δεν θέλουν να μας βρουν μπροστά τους, είναι προς το συμφέρον τους να λυθεί το Κυπριακό», συμπλήρωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας με νόημα: «Η Τουρκία ζητάει συμμετοχή στην PESCO, ζητάει συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για πρόληψη και διαχείριση κρίσεων, σε ειρηνευτικές αποστολές, όπως π.χ. η αποστολή εναντίον της πειρατίας στον Ινδικό Ωκεανό κ.λπ. Για να μπορέσει να συμμετέχει η Τουρκία σε όλα αυτά, χρειάζεται τη συγκατάθεση τής Κύπρου».

Το σκεφτόμαστε για ΝΑΤΟ

Μήπως είναι η ώρα για αίτηση για ένταξή μας στο ΝΑΤΟ;

Ακούστε. Μελετούμε σε μικρό κύκλο εδώ στο υπουργείο όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχουν λόγοι που δεν συνηγορούν υπέρ τού να το κάνουμε, όπως το γεγονός ότι η κύρια απειλή για εμάς δεν είναι ίδια με της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Η δική μας απειλή προέρχεται από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης, γνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν θα μας αφήσει να προχωρήσουμε ούτε βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και μπορεί να εκληφθεί από κάποιους ως δική μας προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας. Από την άλλη, υπάρχουν και κάποια στοιχεία υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, όπως το ότι συνεχώς θα μειώνεται ο αριθμός των κρατών μελών της ΕΕ των «27» που θα είναι εκτός ΝΑΤΟ –με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, θα είναι 23 τα ευρωπαϊκά κράτη εντός της Συμμαχίας και ελάχιστα τα μη μέλη (Αυστρία, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος). Αυτό δημιουργεί προβλήματα και θα μας δημιουργεί και εμάς. Όλα τούτα πρέπει να τα συμψηφίσουμε -δεν βιαζόμαστε, ούτε υπάρχει κανένας λόγος να βιαζόμαστε- προτάσσουμε το τι θα γίνει με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και μετά βλέπουμε. Και πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ούτε της Φινλανδίας ούτε της Σουηδίας. Θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει ανταλλάγματα και στο τέλος θα συναινέσει.

«Ο Χριστοδουλίδης δεν τσαλακώθηκε ποτέ του»

«Κύριε ελέησον! Να μην τις αναγνωρίσω λέτε...», ήταν η αυθόρμητη απάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη, στην ερώτηση εάν είχε αναγνωρίσει αποσπάσματα από δύο ομιλίες του, μέσα στο κείμενο που εκφώνησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την εξαγγελία τής υποψηφιότητάς του.

Εσείς τις αναγνωρίσατε πρώτος;

Πριν προλάβω να το κάνω εγώ, ήταν γεμάτα με σχόλια τα social media.

Πώς τις είχατε γράψει εκείνες τις ομιλίες;

Να σας πω όλη την αλήθεια. Γνωρίζετε τη σχέση μου με τον Μιχάλη Σοφοκλέους. Ο Μιχάλης Σοφοκλέους και εγώ, είναι σαν να είμαστε ο ένας στον νου τού άλλου. Συζητούσαμε ώρες, ανταλλάσσαμε για ώρες απόψεις, και εκείνες οι σκέψεις μου και το όραμά μου, που προέρχονταν από εμένα, αποτυπώθηκαν στο χαρτί από τον Μιχάλη Σοφοκλέους -εκείνος τα έγραψε και ό,τι έγραψε είναι σαν να τα έγραφα εγώ. Ο κ. Φλέσσας ήταν επικοινωνιολόγος τότε στη δική μου ομάδα. Πιθανόν αυτός να έδωσε κείμενα στον κ. Χριστοδουλίδη. Αλλά, ούτε ο κ. Σοφοκλέους ούτε ο κ. Φλέσσας, ήταν αυτοί που σκέφτηκαν αυτά που έλεγα, αυτά που παρουσίασα στον κυπριακό λαό. Και δεν μπορώ να δεκτώ ότι ένα προϊόν λογοκλοπής είναι πινελιές -εδώ ούτε βούρτσα βαφέα να ήταν, η έκταση τής αντιγραφής ήταν τεράστια. Ε, πώς ένας υποψήφιος παρουσιάζεται στον κυπριακό λαό, στο πρώτο του μήνυμα, με ιδέες και οράματα άλλου; Είναι σαν να είναι κενός περιεχομένου.

Δεν συμβαίνει αυτό στους πολιτικούς; Δηλαδή, οι συνεργάτες τους να γράφουν ομιλίες;

Μπορεί, αλλά σε σημαντικά διαγγέλματα όπως αυτής της μορφής, δεν πρέπει να συμβαίνει. Εγώ τις περισσότερες ομιλίες τις έκανα εκτός γραπτού κειμένου -είμαι πολύ καλύτερος στον προφορικό λόγο.

Ανεβαίνει ο Αβέρωφ

Ο Συναγερμός θα πάει μοιρασμένος σε τούτες τις εκλογές;

Δυστυχώς.

Έχει πολλές πιθανότητες να τις χάσει.

Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Είδα την Πέμπτη τη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ και θεωρώ ότι έχει πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία μέσα. Ο Μαυρογιάννης δεν θα μείνει εκεί που είναι σήμερα, δηλαδή με τον Αχιλλέα Δημητριάδη να λαμβάνει 8%. Θα ανέβουν τα ποσοστά του κ. Μαυρογιάννη, γιατί πέραν των ακελικών ψηφοφόρων έχει και κάποιες προσωπικές ψήφους που προέρχονται από τον χώρο της Δεξιάς. Επίσης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανεβαίνει.

Μηδένα προ του τέλους

Ναι, αλλά μπορεί να χάσει τις εκλογές ο Συναγερμός με αυτά τα ποσοστά που έχει σήμερα ο Χριστοδουλίδης.

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Κοιτάξτε τη δική μου υποψηφιότητα. Θυμάστε ότι εγώ ήμουν συνέχεια τρίτος και είχαν ξεκινήσει οι Συναγερμικοί να συζητούν ποιον θα ψήφιζαν στον 2ο γύρο, γιατί θα έμενα απ' έξω; Και ήρθα πρώτος. Στη συνέχεια, έπαιξαν ρόλο οι κομματικοί μηχανισμοί, η πολυχεριά κ.λπ. Όση δυναμική και να είχε η υποψηφιότητά μου, στο τέλος δεν μπόρεσε να αντέξει, έχοντας απέναντί της τρεις κομματικούς μηχανισμούς.

Φαινόμενο πασαρέλας

Γιατί τόσο μεγάλη δημοφιλία ο Χριστοδουλίδης; Τι φαινόμενο είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης;

Θα επαναλάβω με παρρησία ότι είναι το φαινόμενο τής πασαρέλας. Γίνεται σύγκριση μεταξύ Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ. Ο Χριστοδουλίδης δεν τσαλακώθηκε ποτέ του. Γνωρίζετε τι πρεσβεύει ο κ. Χριστοδουλίδης; Μαζί του και αυτός που πρεσβεύει τη μή λύση του Κυπριακού και αυτός με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος -διότι δεν ξέρει κανείς τι ακριβώς πρεσβεύει. Πρέπει να παρουσιάσει τις θέσεις του για το Κυπριακό και για τα κοινωνικοοικονομικά θέματα, τις απόψεις του στην οικονομική φιλοσοφία, για χίλια δυο. Τώρα όλοι είναι αποδεκτοί.

Εννέα χρόνια ήταν στην κυβέρνηση και δεν γνωρίζατε, δεν μάθατε, ποιος είναι ο Χριστοδουλίδης και τι απόψεις πρεσβεύει;

Τον διευθυντή του γραφείου μου Δημήτρη Δημητρίου, για παράδειγμα, δεν τον έχω εδώ για να μου πει τι πρεσβεύει, αλλά για να σας πει τι πρεσβεύω εγώ -αυτή είναι η διαφορά.

Ναι, αλλά ο Χριστοδουλίδης ήταν και τέσσερα χρόνια υπουργός Εξωτερικών.

Ε; Ακούσατε ποτέ τι πρεσβεύει; Έχετε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα;

Φθορά

Λέει ότι παραμένει Συναγερμικός. Σε τι διαφέρει από τον Αβέρωφ Νεοφύτου;

Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς έχουμε υποψήφιο, είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αυτός έχει την εντολή από τα συλλογικά όργανα. Τώρα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υφίσταται τη φθορά της έκφρασης μιας ξεκάθαρης πολιτικής, η οποία δεν είναι κατ' ανάγκη δημοφιλής. Και έγινε πολλές φορές. Και για την οικονομία και στην προσπάθεια να ανακάμψουμε από το κούρεμα κ.λπ. Είχε προσωπική σφραγίδα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, διότι εκείνος κατάφερνε πάντα να σχηματίζεται η αναγκαία πλειοψηφία για να περνούν από τη Βουλή τα διάφορα νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμου. Επιπλέον, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, πέρυσι έτσι καιρό, την ώρα που υπήρχαν 14 κόμματα που κτυπούσαν όλα το κυβερνητικό κόμμα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατάφερε να πάρει πάλι πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πιστώνεται και για την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής. Είναι μεγάλη η συμβολή του στα σημαντικά και σοβαρά που έχουν γίνει στον τόπο μας.

Εμπιστοσύνη – Αξιοπιστία

Μήπως αλλάζουμε εποχή; Τα μεγάλα κόμματα αποδυναμώνονται, φαίνεται να έχουν μεγάλη φθορά.

Τα κόμματα γενικά έχουν φθορά, αλλά ο κόσμος στην κάλπη ξέρει πού μπορεί να στηριχθεί. Τα παράπονα είναι μεγάλα, η εμπιστοσύνη προς τα κόμματα είναι χαμηλή, αλλά το σοβαρό ερώτημα που θα πρέπει να θέσει στο τέλος ο ψηφοφόρος είναι η αξιοπιστία τού κάθε υποψήφιου. Δηλαδή, πού μπορεί να στηριχθεί. Και όταν λέμε να στηριχθεί, δεν εννοούμε για τα μικροθέματα, μιλούμε για τα μεγάλα ζητήματα, τα μεγάλα προβλήματα, και νομίζω ότι θα στηριχθεί πάνω μας.

Εν συντομία ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είπε:

***Η μόνη ρεαλιστική κινητικότητα που μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό «θα είναι πάνω στα ΜΟΕ, και μπορεί να υπάρξει και πριν τις εκλογές»

***«Επανέρχονται τώρα (τα ΜΟΕ), με πρόθεση αυτή τη φορά να συζητηθούν. Δεν είναι ένα πακέτο take it or leave it, πάρ’ το ή απέρριψέ το. Είναι ένα πακέτο που μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης»

***«Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ ευρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήσαν ποτέ. Ένας από τους κύριους λόγους είναι το ότι η Κύπρος στάθηκε ως ένας αξιόπιστος εταίρος δίπλα στην ΕΕ. Και λόγω αυτής τής υποχρεωτικής πολιτικής που ακολουθήσαμε, έχουν αλλάξει άρδην και οι σχέσεις μας με τη Ρωσία»

***«Το βέτο που είχαμε θέσει για τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας ήταν μεγάλο σφάλμα [..] Και κάτσε πείσε ότι δεν το κάναμε για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα τής Ρωσίας… »

***«Θα διαφανεί εάν ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία τηρούσε τη συγκεκριμένη στάση στο ΣΑ, ήταν για χάρη μας και όχι για χάρη της. Θα δείξει. Εγώ πιστεύω, όμως, ότι η Ρωσία είχε τους δικούς της λόγους που κρατούσε εκείνη τη στάση»

***«Έχουμε αποδείξει ότι και με θυσίες συμμετείχαμε κι εμείς, ως αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ, στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας [..] Δεν δίνουμε πια την εικόνα κάποιου που στέκει πάνω σε δύο βάρκες»

***«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ανακατάταξη -ακούγονται φωνές ακόμα και από τη Γαλλία- για τη δημιουργία ενός προθάλαμου της ΕΕ, στον οποίο θα μπορούν να εισέλθουν κάποιες χώρες, όπως είναι η Τουρκία. Λοιπόν, εάν δεν θέλουν να μας βρουν μπροστά τους, είναι προς το συμφέρον τους να λυθεί το Κυπριακό»

***«Μελετούμε σε μικρό κύκλο εδώ στο υπουργείο όλα τα ενδεχόμενα (για ένταξή μας στο ΝΑΤΟ) [..] Δεν βιαζόμαστε, ούτε υπάρχει κανένας λόγος να βιαζόματε»

***«Φαίνεται να επιδιώκουν την εξομοίωση της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων που είναι ακατοίκητη, με τις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές, όπου εκεί υπάρχει ο χρήστης και ο ιδιοκτήτης»

***«Το σοβαρό ερώτημα που θα πρέπει να θέσει στο τέλος ο ψηφοφόρος είναι η αξιοπιστία τού κάθε υποψήφιου, δηλαδή που μπορεί να στηριχθεί στα μεγάλα προβλήματα»

***«Ε πως ένας υποψήφιος παρουσιάζεται στον κυπριακό λαό, στο πρώτο του μήνυμα, με ιδέες και οράματα άλλου; Είναι σαν να είναι κενός περιεχομένου»

***«Γνωρίζετε τι πρεσβεύει ο κ. Χριστοδουλίδης; Μαζί του και αυτός που πρεσβεύει τη μή λύση του Κυπριακού και αυτός με τη λύση του κυπριακού προβλήματος – διότι δεν ξέρεις κανείς τι ακριβώς πρεσβεύει»

****«Ούτε ο κ. Σοφοκλέους ούτε ο κ. Φλέσσας, ήταν αυτοί που σκέφτηκαν αυτά που έλεγα, αυτά που παρουσίασα στον κυπριακό λαό. Και δεν μπορώ να δεκτώ ότι ένα προϊόν λογοκλοπής είναι πινελιές – εδώ ούτε βούρτσα βαφέα να ήταν, η έκταση τής αντιγραφής ήταν τεράστια»









Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στεγαστικά σχέδια: Για 400 νέους μέχρι 41 ετών - Εισοδηματικά κριτήρια στην παραχώρηση οικονομικής βοήθειας
ΚΥΠΡΟΣ

Στεγαστικά σχέδια: Για 400 νέους μέχρι 41 ετών - Εισοδηματικά κριτήρια στην παραχώρηση οικονομικής βοήθειας

Στεγαστικά σχέδια: Για 400 νέους μέχρι 41 ετών - Εισοδηματικά κριτήρια στην παραχώρηση οικονομικής βοήθειας

Αυξάνονται σε 16 οι βαθμοί ποινής για αφαίρεση άδειας οδήγησης
ΚΥΠΡΟΣ

Αυξάνονται σε 16 οι βαθμοί ποινής για αφαίρεση άδειας οδήγησης

Αυξάνονται σε 16 οι βαθμοί ποινής για αφαίρεση άδειας οδήγησης

Απόφαση Εφετείου: Η Τουρκία δεν μπορεί να εναχθεί ενώπιον κυπριακού Δικαστηρίου - Ακυρώθηκαν αποζημιώσεις εκατομμυρίων
ΚΥΠΡΟΣ

Απόφαση Εφετείου: Η Τουρκία δεν μπορεί να εναχθεί ενώπιον κυπριακού Δικαστηρίου - Ακυρώθηκαν αποζημιώσεις εκατομμυρίων

Απόφαση Εφετείου: Η Τουρκία δεν μπορεί να εναχθεί ενώπιον κυπριακού Δικαστηρίου - Ακυρώθηκαν αποζημιώσεις εκατομμυρίων

Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ
ΚΥΠΡΟΣ

Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ

Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ

Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα για λύση του Κυπριακού - Συνάντηση ΠτΔ με Έλληνα Π/Θ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα για λύση του Κυπριακού - Συνάντηση ΠτΔ με Έλληνα Π/Θ

Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα για λύση του Κυπριακού - Συνάντηση ΠτΔ με Έλληνα Π/Θ