"Ήταν πέραν από σίγουρο ότι οι παρεμβάσεις της Τουρκίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, μετά την Ακιντζί εποχή, θα γίνονταν εντονότερες και σκληρότερες"
Ο Ερσίν Τατάρ, έχοντας τις ευλογίες της Άγκυρας, νιώθει τόσο δυνατός που καταγγέλλει κάθε άσκηση κριτικής. Η οπισθοδρόμηση στις δημοκρατικές διαδικασίες, στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης έκφρασης του λόγου είναι εμφανής και οι άνθρωποι που εκφράζονται διώκονται και συλλαμβάνονται. Η νέα πρόεδρος του Κοινοτικού Κόμματος Δημοκρατίας (TDP)
Μινέ Ατλί, που καταγγέλθηκε στην «αστυνομία» από την «προεδρία» για μια ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό της στο Facebook, σε συνέντευξή της στον «Π» δηλώνει απερίφραστα ότι η κατάσταση στα κατεχόμενα έχει εξελιχθεί ως εξαιρετικά δύσκολη επί ημερών Τατάρ. Η κ. Ατλί διαπιστώνει παράλληλα ότι, το πέρασμα του χρόνου με άλυτο το κυπριακό ζήτημα, σπρώχνει τους Τ/Κ όλο και πιο κοντά στην Τουρκία. Αυτό ενδυναμώνεται και από το οικονομικό πατρονάρισμα της Τουρκίας προς την τ/κ κοινότητα. Η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα είναι πολύ άσχημη με την υποτίμηση της λίρας και οι Τ/Κ φτωχοποιούνται.
Η κ. Ατλί καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και τη διεθνή κοινότητα, να δημιουργήσουν τις συνθήκες για επίλυση του ζητήματος, δείχνοντας την καλή τους πρόθεση με πιο θαρραλέα ΜΟΕ, για να ενθαρρυνθούν και οι ίδιοι οι Τ/Κ για τις προθέσεις των Ε/Κ για τη λύση.
Υποκινουμένη η καταγγελίαΣχολιάζοντας την πρόσφατη καταγγελία που έχει δεχθεί από τον κ. Τατάρ για «προσβολή του προέδρου», με αφορμή μία ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό της στο Facebook, η κ. Ατλί υπογράμμισε ότι ήταν υποκινουμένη για πολιτικούς λόγους.
«Δεν θέλουν να τους ασκούμε κριτική, θέλουν να συμπεριφερόμαστε με δουλοπρέπεια και να τους φοβηθούμε σε μία προσπάθειά τους να μας σωπάσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης», στην οποία συμμετάσχουν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα Αναγέννησης (Κόμμα των Εποίκων), η ηγέτις του TDP αρνήθηκε να την ονομάσει «κυβέρνηση», χαρακτηρίζοντάς την ως παρωδία.
Επισήμανε πως, ο μέχρι πρότινος «πρωθυπουργός» (05/11/21-12/05-22), Φάιζ Σουτζούογλου είχε ζητήσει να αλλάξει έναν «υπουργό» της «κυβέρνησης», με την Άγκυρα να παρεμβαίνει και επί της ουσίας να τοποθετεί τον Ουνάλ Ουστέλ στην «πρωθυπουργική» θέση.
Ζητά πιέσεις Η διεθνής κοινότητα και η ε/κ πλευρά χρειάζεται να πιέσουν για τη δημιουργία ΜΟΕ, αλλά και να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες μαζί με τον ΟΗΕ για να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα πλαίσιο λύσης που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.
«Όσο περνάει ο καιρός και οι Τ/Κ δεν βλέπουν να έρχεται μία πιθανή λύση του Κυπριακού, τόσο θα σπρώχνονται προς την Τουρκία», παρατήρησε.
Εξήγησε ότι, η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είναι «σου δίνω εγώ τα χρήματα και εσύ κάνεις ό,τι σου πω». Πρόσθεσε ότι η δημογραφική εικόνα της τ/κ κοινότητας αλλάζει διαρκώς, καθώς αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι Τούρκοι που καταφθάνουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Ως εκ τούτου, συμπέρανε, είναι η τελευταία ευκαιρία που μας παρουσιάζεται για να λάβουμε ένα «ΝΑΙ» από την τ/κ κοινότητα σε δημοψήφισμα λύσης.
Ερωτηθείσα πώς βλέπει τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Μινέ Ατλί απάντησε πως τις βρίσκει θετικές, την ίδια ώρα, όμως, βασίζονται κατά κάποιο τρόπο και στο γεγονός ότι ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας τώρα δεν είναι διατεθειμένος να τις προσεγγίσει με την ίδια ευαισθησία. «Ωστόσο, αν η ε/κ πλευρά συμπεριλάβει στα ΜΟΕ το άνοιγμα περισσότερων σημείων ελέγχου, τότε θα ενθαρρύνει τους προοδευτικούς Τ/Κ να κτίσουν περισσότερο την ειρηνική κουλτούρα και να πιστέψουν ότι μία λύση είναι ακόμη εφικτή», πρόσθεσε.
Οι στόχοι του TDPΑναφερόμενη στους στόχους που έχουν τεθεί από το TDP, ως η νέα πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι είναι η θεμελίωση της ιδέας για μία ομοσπονδιακή λύση υπό τη μορφή της ΔΔΟ, η προαγωγή της κουλτούρας της ειρήνης, αλλά και η προστασία της τουρκοκυπριακής και γενικά της κυπριακής ταυτότητας. Ένας άλλος στόχος του TDP είναι η ενθάρρυνση των προοδευτικών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου. «Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, τόσο στην τ/κ κοινότητα όσο και στην ε/κ, θα πρέπει να συνεργαστούμε και να διαδραματίσουμε έναν παραγωγικό ρόλο για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε. Πρόσθεσε ακόμη ότι, το TDP θέλει τα τουρκοκυπριακά ινστιτούτα να είναι ικανά να ενεργούν ως ευρωπαϊκά, καθώς σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα έχουν καίριο ρόλο να επιδείξουν.
Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην τ/κ κοινότηταΗ τ/κ κοινότητα βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, τόσο όσον αφορά την οικονομική κατάσταση όσο και την κοινωνική, με την ακρίβεια να μαστίζει καθημερινά τα νοικοκυριά.
«Βιώνουμε εξαιρετικά άσχημες καταστάσεις, σχεδόν σε όλους τους τομείς», ανέφερε η κ. Ατλί. «Υπάρχει τεράστια οπισθοδρόμηση στα θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως στο θέμα της ελευθερίας λόγου. Η ελευθερία του λόγου βρίσκεται υπό διωγμό. Άνθρωποι διώκονται και συλλαμβάνονται απλά και μόνο για σχόλια που αναρτούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή για πολιτική δράση», τόνισε.
Παράλληλα, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι των ισχυρών νομισμάτων έχει δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα. «Οι μισθοί των Τ/Κ έχουν μειωθεί δραματικά, την ίδια ώρα που οι τιμές του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί», διαπίστωσε. Ιδιαίτερα η τ/κ νεολαία, δεν μπορεί να αγοράσει τα βασικά αγαθά. «Δεν μπορούν να καταφέρουν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους με τους πενιχρούς μισθούς που λαμβάνουν», πρόσθεσε.
Η Τουρκία έχει εξαπολύσει μία επίθεση προς τους Τουρκοκύπριους, όχι μόνο προς στις δημοκρατικές αξίες που έχουν, αλλά και στην ίδια τους την ταυτότητα.
«Η τ/κ κοινότητα είναι μία κοσμική κοινότητα και πιστεύει στα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και στον ρόλο του νόμου. Τώρα, θέλουν τα παιδιά μας να τα στείλουμε να προσεύχονται, να κτίσουν μεγάλα τζαμιά και να υποσκάψουν γενικά την κοσμικότητά μας», γνωστοποίησε.
Ο μόνος τρόπος για να αντισταθούν σε αυτήν την πολιτική τακτική, πρόσθεσε, είναι η συνεργασία Ε/Κ και Τ/Κ. «Για χρόνια οι προοδευτικοί Τ/Κ αντιστέκονται στις πιέσεις που ασκεί η Τουρκία», ανέφερε.
Επισήμανε πως, από την εποχή του Σχεδίου Ανάν, εντός της τ/κ κοινότητας επικρατεί η άποψη ότι οι Ε/Κ δεν θέλουν μία λύση του Κυπριακού. «Εναπόκειται στην ε/κ κοινότητα να αποδείξει το αντίθετο. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι Τ/Κ έχουν ανάγκη την υποστήριξη των Ε/Κ, για να αποδείξουμε, τόσο στους εαυτούς μας όσο και στη διεθνή κοινότητα, ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί», κατέληξε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.