Το ιστορικό της αντιγραφής μιας ομιλίας που εκφωνήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2008.
Τι εννοούσε ο Ιωάννης Κασουλίδης, υποψήφιος το 2008 του ΔΗΣΥ για την προεδρία της Δημοκρατίας, με τη φράση, «το φράγμα του φόβου έσπασε, το κύμα της υποστήριξης μεγαλώνει». Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ο άνθρωπος που είχε συμμετοχή στο τελικό σχήμα στην ομιλία Κασουλίδη στις 7 Φεβρουαρίου 2008, η οποία έγινε ενώπιον 70 ευρωβουλευτών στη Λεμεσό, μία βδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αναφέρει στον «Πολίτη» ότι η αναφορά αυτή, «ήταν αιχμή για τη διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου».
Όπως λέει, «βρισκόμασταν τότε τρία χρόνια μετά τα δημοψηφίσματα, με τον φανατισμό υπέρ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ να βρίσκεται ακόμα στα ύψη και όλους τους συναγερμικούς στη γωνιά με τη ρετσινιά, περίπου, του μειοδότη, αφού η καμπάνια του μακαρίτη του Τάσσου τότε στηρίχθηκε στο πατριωτικό ΟΧΙ και στο 76% που τον στήριξε».
ΆσχετηΕν ολίγοις, λένε στον ΔΗΣΥ, η αναφορά του Νίκου Χριστοδουλίδη στην ομιλία του στις 12 Μαΐου 2022 πέρα από το πρόβλημα της λογοκλοπής, ήταν και άστοχη. Τι να εννοούσε ο κ. Χριστοδουλίδης; «Ήρθε μετά από 9 χρόνια υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη να μας πει ότι στην Κύπρο επικρατεί η ίδια κατάσταση με το 2008 και ότι διά της υποψηφιότητάς του έρχεται να σπάσει το φράγμα του φόβου; Μήπως τα μπέρδεψε και είχε την εντύπωση ότι υπηρετούσε στην κυβέρνηση Πούτιν ή Ερντογάν;», αναφέρει.
Το ιστορικόΟ Ιωάννης Κασουλίδης έγραψε δύο σημαδιακές ομιλίες κατά την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας. Η πρώτη εκφωνήθηκε με την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του στις 13 Ιουνίου 2007 και η δεύτερη, όπως προαναφέρθηκε, στις 6 Φεβρουαρίου 2008. Όπως μας λέει ο Μιχάλης Σοφοκλέους, «ο Ιωάννης Κασουλίδης ήταν συνεχώς μαζί με την επικοινωνιακή ομάδα και είχε λόγο για κάθε παράγραφο. Τη συζητούσαμε και τελικά διατυπώναμε ένα τελικό κείμενο προς έγκριση. Οι ομιλίες, εν ολίγοις, είναι του Κασουλίδη όχι του Σοφοκλέους και των άλλων δύο επικοινωνιολόγων που συνεργαζόμασταν τότε».
Ο Γιώργος Φλέσσας, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα επικοινωνιολόγος του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, προφανώς είχε υπόψη την ομιλία Κασουλίδη και την αξιοποίησε. Όχι μόνον διά της χρήσης κάποιων καίριων φράσεων και προτάσεων, αλλά στην ουσία αντιγράφοντας «το επικοινωνιακό της πνεύμα», σύμφωνα πάντα με στελέχη της επικοινωνιακής ομάδας Αβέρωφ.
Φέρει ευθύνη γι' αυτό ο κ. Χριστοδουλίδης; Σαφέστατα και όλοι οι πολιτικοί στηρίζονται σε επικοινωνιολόγους και πιστώνεται σε αυτόν ότι άμεσα αποφάσισε την παύση του κ. Φλέσσα μετά το ολίσθημα της αντιγραφής. Από την άλλη, ο κ. Χριστοδουλίδης από τις 10 Ιανουαρίου, μετά την παραίτηση του από το ΥΠΕΞ, είχε στη διάθεσή του άπλετο χρόνο και όφειλε, τουλάχιστον, να έχει ενεργό και καταλυτική συμμετοχή στην πρώτη και σημαντική του τοποθέτηση, κύριος στόχος της οποίας ήταν να μοιραστεί το όραμά του για μία νέα διακυβέρνηση της Κύπρου.
«Το θέμα της λογοκλοπής σε άλλες χώρες», αναφέρει στον «Π» ο εμπειρογνώμονας για θέματα ΜΜΕ και Δεοντολογίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Χριστόφορος Χριστοφόρου, «αποτελεί και λόγο παραίτησης. Πόσο περισσότερο αν αυτή η λογοκλοπή δεν αφορά μόνο λέξεις, φράσεις και ολόκληρες παραγράφους, αλλά το όραμα ενός άλλου υποψηφίου του Ιωάννη Κασουλίδη. Με λίγα λόγια, ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσίασε το όραμά του με το όραμα κάποιου άλλου, χωρίς ο ίδιος να συμμετέχει σε αυτό. Αυτό και μόνον θέτει ένα ερώτημα για τη σοβαρότητα της υποψηφιότητάς του για το ύπατο αξίωμα της χώρας». Αξίζει να σημειωθεί, πως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βιντεάκια με 10 σημεία αντιγραφής της ομιλίας Κασουλίδη που καλύπτουν συνολικά 6 από τα 26 λεπτά της συνολικής ομιλίας του Χριστοδουλίδη.
ΠροηγούμεναΤο θέμα της «λογοκλοπής» (στα αγγλικά plagiarism) δεν είναι καινούργιο αφού προέκυψε αρκετές φορές στο παρελθόν και στην πολιτική, αλλά και στις ακαδημαϊκές εργασίες. Αρκετά πανεπιστήμια, μάλιστα, έχουν αναπτύξει ειδικό έξυπνο λογισμικό για να ελέγχουν τα διδακτορικά, κυρίως των φοιτητών τους.
Ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όταν επιχείρησε στη δεκαετία του 1980 να κατέλθει ως υποψήφιος στις αμερικανικές εκλογές, κατηγορήθηκε ότι αντέγραψε εκτενή αποσπάσματα από μία ομιλία του Βρετανού ηγέτη των Εργατικών, Νιλ Κίνοκ, χωρίς να αναφέρει το όνομα του βρετανού πολιτικού. Αναγκάστηκε μετά τον σάλο που προέκυψε να παραιτηθεί της υποψηφιότητάς του.
Πρόσφατα, το διαδικτυακό περιοδικό Reporter αποκάλυψε ότι από τις 56 σελίδες διδακτορική διατριβή του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, οι 54 ήταν κλεμμένες και μόνο δύο σελίδες ήταν δικό του κείμενο. Ο ίδιος απολογήθηκε δημοσίως.
‘Όπως αναφέρει το Politico σε εκτεταμένη έρευνα του, τα θέματα λογοκλοπών κατά καιρούς απασχολούν σοβαρά την επικαιρότητα και υπάρχει ένα τίμημα για τους πολιτικούς που καταφεύγουν σε αυτή την πρακτική.
Η προεκλογική εκστρατεία της συνεπικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων, Annalena Baerbock, για την καγκελαρία ταλαιπωρήθηκε από τέτοια προβλήματα. Εν μέσω ενός σκανδάλου σχετικά με το γέμισμα του βιογραφικού της με ψευδή στοιχεία, αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι ορισμένα μέρη του βιβλίου της, «Τώρα. Πώς ανανεώνουμε τη χώρα μας», δεν μπορούσαν να αποδοθούν σε αυτή και μόνο σε αυτή.
Τα ευρήματα της λογοκλοπής, που περιγράφονται σε μία ανάρτηση στο ιστολόγιο του Αυστριακού ερευνητή μέσων ενημέρωσης και «κυνηγού λογοκλοπών», Στέφαν Βέμπερ, εντόπισαν ότι αρκετά αποσπάσματα από το βιβλίο είχαν κλαπεί απευθείας από άλλες πηγές χωρίς την κατάλληλη αναφορά.
Ανάλογο σκάνδαλο παρουσιάστηκε και στην Ουγγαρία με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Ούγγρος Πρόεδρος Pál Schmitt. Περισσότερες από 200 από τις 215 σελίδες της διδακτορικής διατριβής που συνέταξε ο πρώην Πρόεδρος της Ουγγαρίας, Pál Schmitt, περιείχαν στοιχεία λογοκλοπής, ανέφερε το ουγγρικό εβδομαδιαίο μέσο HVG το 2012 - και μάλιστα 16 σελίδες ήταν κατά λέξη αντιγραφές. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα μετά τους ισχυρισμούς και το Πανεπιστήμιο Semmelweis στη Βουδαπέστη αφαίρεσε γρήγορα από τον Πρόεδρο το διδακτορικό του δίπλωμα.
Πολλοί πολιτικοί θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν να εκφωνήσουν μία ομιλία με την ίδια βαρύτητα με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά η νίκη του στις εκλογές έδωσε στη βουλευτή των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Όσαμορ, την αυτοπεποίθηση να διοχετεύσει αυτό το όραμα στους ψηφοφόρους της. Αφού επανεξελέγη βουλευτής το 2017, η Osamor εκφώνησε ομιλία στην εκλογική της περιφέρεια χρησιμοποιώντας μία από τις ομιλίες του Ομπάμα μετά τη νίκη του στο Σικάγο. Οι αλλαγές που έκανε η Osamor στα αποσπάσματα από την ομιλία του Ομπάμα ήταν μικρές: Αντικατέστησε την «Αμερική» με το «Έντμοντον», τη βρετανική εκλογική της περιφέρεια. Η Osamor γελοιοποιήθηκε ευρέως.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.